Hvaallaa❤
Printable View
Očito je prošla godina bila stresna i za nas i za osoblje po klinikama, ali zato ova je pun pogodak, vidim samo se nizaju lijepe vijesti.
KirurgijaJeLjubav, jel ideš na donaciju ili?
Slažem se sa ovim što ti je Inesz napisala vezano za jajne stanice (i ostalo). Kod mene uvijek sve super, ko curica, ali eto, jajne stanice kromosomski abnormalne.
Senka43, Cardiopirin je umjesto Aspirina ili?
Draga Inesz hvala na iscrpnom odgovoru.
O oprosti nije mi bila namjera nikoga povrijediti korištenjem pogrešnog izraza. Kao sto si i sama rekla to je ono kolokvijalni uvriježeni izraz pa je i meni valjda kao takav nekako ostao u upotrebi.
Moram se korigirati. I sama pripadam manjinskoj grupi. I živim u Njemačkoj koja isto tako ima stroge zakone kao i Hrvatska. Tako da mi je poznata terminologija.
Ja sam danas bila tu kod svoje ginekologinje da napravim nalaze koje je tražio dr. Lazarevski.
I onda očekujem dalje uputstvo kad dobijem nalaze. Ne nije mi ništa rekao vezano za kromosomske abnormalnosti jajnih ćelija u mojim godinama. Dapače sam se i sama iznenadila da je bio tako optimističan. Zato i ne znam šta dalje mogu očekivati
Zasad na donaciju spermatozoida. Čekam nalaze hormona da budu gotovi u ponedjeljak pa ćemo vidjeti šta kaže dr.Lazarevski
Bok cure,
Ja sam ovdje nova i trenutno sam u Makedoniji, čekam ponedjeljak kad bi trebao biti transfer (donirana j.s., postupak preko HZZO-a).
Dobila sam hrpu lijekova koje uzimam do daljnjeg pa da ne kupujem zalihe u Skoplju, jel mi može tko potvrditi što od sljedećeg mogu nabaviti u Hr-Zg ili Slo eventualno:
- Clexan 40 mg injekcije
- Prolutrex 25 mg injekcije
Ako se mogu nabaviti u Hr, jel idu na recept ili kupujemo?
Hvala
Hvala puno :)
Clexane ću dobiti onda na HZZO.
A Prolutex ću kupiti za 10ak dana, do bete.
Sretno svima...
Riba,srecno i sve najbolje
Drage moje. Evo ja dobih moje nalaze. Pa ovako TSH je 2,51, AMH 3,8, Prolactin 427. Brisevi na gonoreju, mycoplasmu, ureaplazmu, trichomonas vaginalis, herpes simplex i chlamidiju su negativni. Moja ginekologica je jednim brisom uradila nalaz na sve ovo gore navedeno. Međutim sad mi dr. L. traži dodatno bris vagine i grlica maternice na općenito sve bakterije. Malo sam iznervirana jer to nije bilo navedeno u pismu i sad moram ponovo da se ubjeđujem sa ginekologicom zašto mi to treba. I to usporava cijelu proceduru. Bilo bi lakše da je odmah napisao pa bi se uradilo kad i ovo gore navedeno. Ali sad šta je tu je. Ja sam sretna da su ovi nalazi sada takvi kakvi su jako dobri. Moja doktorica je rekla da jedino u slučaju da dođe do trudnoće da moram piti L-Thyroxin 25 jer je TSH u trudnoći dozvoljen izmedju 1-2. Uglavnom još nemam protokol i još ne znam šta dalje. Kakva su vaša iskustva ? Sa AMH i Prolactinom u mojim godinama? Sa hormonima štitnjače ?
Inace se rade brisevi sa 4 stapica posebno.Ovo prvi put cujem.Jer svaki stapic razlicit.Tsh ti je ti je uredu.Meni rekla dr da je granica 2.5.Sad moze u trudnoci bujati ali i netreba.Ako ostanes trudna nakon 6 tt se vadi stitnjaca.Amh ti je malo nizak ali imas sanse da dobis 1 do 2 dobre stanice.Prolaktiv ti je uredu.Sretno ti zelim
Izvini Medo ne znam da li si medicinske struke ali ove izjave su mi tvoje onako malo žešće nekompetentne. Recimo ja sam i sama medicinar i znam ponešto. Moj AMH je extra dobar po riječima moje ginekologice. Druga stvar TSH je u trudnoći dozvoljen od 1-2. U tome slučaju se uzima L-Thyroxin 25. Čak se uzima i prije samog začeća. A sto se tiče briseva ovdje postoji metoda kojom laboratorij putem jednog brisa može napraviti nalaz na sve ovo gore sto sam navela.
Da se javim....napokon dobila termin za 6.10. Vidim da nema aviona za 5.10. ...
Ja sam očekivala konstruktivan savjet a ne neko demoralisanje. Nisam također ni nerealna. Oboje doktora - moja ginekologinja koja me godinama vodi i dr. Lazarevski su mi rekli da imam rezervu od 7-8 antralnih folikula i dobru rezervu jajnih celija i da je to iznenađujuće dobro za moje godine. AMH nalaz je to i potvrdio. Naravno da vise vjerujem dvoje ginekologa nego nekome ko je samo pacijent kao i ja.
I mislim da bi se ovdje ljudi trebali međusobno podržavati a ne jedni drugima otežavati.
Meni bi vise pomoglo kad bih znala kakvi su protokoli, koliko traju, koja vrsta terapije je uobičajena isl. Takva iskustva bi mi pomogla. A koliko jajnih celija ću dobiti prilikom punktacije isl i to zavisi od puno faktora. Pa i od terapije.
Ja sad moram još ponovo napraviti dva dodatna brisa- bris vagine i grlica maternice na sve bakterije i ako bude negativan onda protokol.
Evo da dopunim malo ovaj moj post. Kod mene je vrijednost AMH izražen ovako 3.8 mikrograma /L (nema taj znak nažalost na tipkovnici) a taj broj se množi sa 7.14 i dobija se vrijednost u pmol/L. Tada dobijem brojku od 27. Sto mu ga dođe zadovoljavajuća plodnost. Nadam se *♀️
KirurgijaJeLjubav dobro dosla, i nadasve zelim da sto prije ostanes trbusasta i sve ti protekne dosadno do kraja. Kako se Inesz referirala na izraz umjetne, ja bih ti skrenula paznju na “ton” komunikacije. Naime, Medo ti je samo zeljela pomoci, iz svog iskustva i iskustva nase, ne tako male zajednice. Nebitno je jesi li ti medicinar ili smo mi svi medicinske struke, svaka od nas ima svoje iskustvo koje dijeli.
No, da ne duljim previse, u prvim nalazima nisi napisala u kojoj jedinici je izrazen AMH pa kako je to ostalo neizreceno, prihvatit ces da je svaka od nas po svom iskustvu mogla donijeti zakljucak. A druga cinjenica su godine, br antralaca. Treca stvar, kad vec kazes da si medicinske struke, molim te prihvati da ti nijedna od nas ne moze dati konktretan savjet vezano uz protokol jer sam protokol ovisi o mnogo faktora - tvojim nalazima, pristupu dr, tvojoj reakciji koja se iz dana u dan moze mijenjati. I upravo tu uskacemo sve mi sa nasim iskustvima. Neke su imale duge protokole, neke kratke, neke su aspiraciju js imale ranije u ciklusu, neke kasnije, nekima vracaju trodnevne dok nekima blastociste, ranije/kasnije….znaci mali milijun faktora koji nisu fiksni i vrlo su varijabilni.
ono sto je odlicno u cijeloj situaciji kod tebe jest, a zaista sam takav dojam stekla, da si svjesna godina, i da imas veliko povjerenje u svoju ginekologicu i dr. To povjerenje i komunikacija ti je na kraju najbitnije jer oni te vode kroz postupak.
Zao mi je da ti gin nije odmah odradila briseve kako spada, no svo zlo s time. Ponovit ces i znati da je sve ok, nadam se. Sto se TSH tice nisu svi skloni davati tek tako terapiju. Ne reagira svaki organizam jednako. Ja npr imam hashimoto pa smo tijekom trudnoce jednom korigirali lijek, jer, eto cuda nikad mi bolje nije stitnjaca radila nego u trudnoci.
Uglavnom, tu smo za iskustva i pitanja i nedoumice :)
Slažem se sa svim sto je Rominka napisala, sa svakom riječi.
Tu smo da se bodrimo i kad mozemo pomognemo savjetom i iskustvom.
Medo2711, saljem :* ....i iščekujem dalje samo pozitivu i da nas obavještavaš kako bebica napreduje.
Sve je uredu i slazem se sa Rominka.Jako si to lijepo napisala i obajasnila.Ako trazimo neki savjet oko necega onda dobro objasnimo i napisemo tocne informacije.Oko protokola dobit ces od doktora.Ali ako te drugo sta zanima pitas.Ja se ispricavam ako sam nekog povrijedila necim ali nije bila namjera.Tebi KIRURGIJAJE LJUBAV zelim srecu i da sto prije uspijes.
Cure pozdrav svima.Ja sam u 7.nedelji i juce i danas muka s komadicima crinone gela koji ispadaju iz mene.Srce mi se spustilo u petu.Ja zivim u Svedskoj i kad sam prijavila trudnocu zvali me na "informativni" razgovor s med.sestrom koja ce da vodi trudnocu,pogledala papire i UZ iz Sistine,upisala lekove koje uzimam.Zakazala mi ultrazvuk tek za 01/11 a naknadno poslala sms da cu sresti ginekologa 07/10 da popricamo o terapiji.Dr M iz Sistine se zacudio da me nisu pogledali na UZ odmah i za ovo oko crinone kaze da mirujem i uzimam vitamine kako mi je prepisao.Crinone mi skracuje zivot vec par puta.I da ja nemam nikave mucnine jos uvek.Jedino kad udjem u prodavnicu osecam neku nelagodu u zelucu.Pozdravljam sve posebno starije clanice foruma koje uvek nadju vremena da daju savet i pruze podrsku❤
Dali mozes ici kod privatnika?Kod nas se trudnoca gleda u 6 ili 7 tt i onda svakih 4 tjedna je pregled.I napocetku se vade brisevi,urin,krv,tsh i secer.Po meni je to malo kasno za uzv.Ja sam vec 4 pregleda obavila sad sam 10 tt.Probaj otici privatniku da vidi dal je sve uredu.To ispadanja,to je isto kod Utrogestona.Dok ne vidis nekakvo smeckanje je uredu.Tebi dr bas prepisao Crinone gel?
Senka, ne brini zbog Crinone gela. On nije kao utrogestan pa se ne uspije sav apsorbirati pa ti znaju grudvice ispadati, to je sasvim normalno. Mozes i sama svakih nekoliko dana povaditi visak slobodno. Svedski gin ne prakticiraju previse uzv ako je trudnoca uredna i ok. Meni osobno je to ok. No ako bi ti bila mirnija pokusaj pronaci privatnika, ako postoji takva opcija, kod kojega bi mogla otici na konzultacije. Iako, deseti mj ti nije daleko pa mozes tada s dr pokusati dogovoriti sve.
Cure hvala za podrsku i savete.Zvala sam kazu to je od Crinone i ne treba brinuti jer da je nesto drugo,ne daj BOZE,do sad bi krenulo obilno krvarenje.
Medo,kao sto Riminka kaze,ne praktikuju cest UZ.Svega 2-3 puta za celu trudnocu.Imaju specifican zdravstveni sistem u svim oblastima.Uradili su mi tsh,secer i hemoglobin na prvom razgovoru i rezultati su u redu.Par puta sam isla u toalet i nema nikakvih ostataka.Ne preostaje mi nista drugo nego da pratim situaciju....
Barem meni bi bilo stresno da neznam sta se desava.Pogotovo mi koje se vodimo rizicne trudnoce.Ja kad sam uzimala crinone gel znam da mi je dosta kasno znalo ispasti komadi.Isto mi je bilo i sa utrogestanima kad sam uzima veliku dozu nije se to stiglo sve otopiti.Znam sa sam uloske mjenjala po cijele dane..da izludis.Super da su ti nalazi krvi dobre.Sretno❤
Senka, najgori su prvi tjedni naših trudnoća, sve će biti u redu. Znam da si u strahu i svašta ti prolazi kroz glavu i da ovom čekanju nikad kraja. Ti u ovom trenutku ne možeš ništa osim probati ne živcirati puno i ne naprezati. Ja sam sa 6+1 tjedana prokrvarila i na kraju sve bilo u redu. Prvo tromjesečje si najviše u strahu. Još sam morala ležati 5 tjedana, krevet - WC...sjećam se da sam dane brojila, na onoj aplikaciji gledala koja smo sad veličina bebe (voćka). Brzo će proći prvo tromjesečje i bit će puno lakše kad će se beba tu i tamo javiti u trbuhu.
Ovo s gelom, kako su ti cure rekle, normalno je.
Draga LF i ja uglavnom lezim.Malo prosetam zbog cirkulacije i spremim nesto za jelo i to je to(kad sam bila kod med.sestre ovde rekla mi da nastavim da vezbam u teretani hahaha.Ja sva u soku kazem joj da mi ne pada napamet a ona meni nema potrebe da mirujem nego da sam aktivna.Dr M iz Sistine mi je preporucio mirovanje i ja se toga pridrzavam).Ujutru u 6 otvaraju telefonske linije na klinici pa cu zvati i pokusati da dobijem termin.Ovo mi se vec desilo nakon transfera dok sam cekala betu al stvori se neki neugodan osecaj i strah.Hvala ti puno LF i sve najbolje❤
Da se nadovežem na postove sa laboratorijskim vrijednostima nalaza i komentiranje istih.
Ja sam osoba koja radi konkretno TE nalaze i kada se već pišu vrijednosti i traži mišljenje, obavezno napisati mjerne jedinice i metodom kojom je nalaz rađen jer imunokemijske pretrage (hormoni, tumorski markeri....) ne uvjetuju svi iste referentne vrijednosti nego ovisi o metodi kojom su rađene. Ili napisati i referentne vrijednosti.
Zato i je preporuka da se sve imunokemijske pretrage koje kontrolirate redovito rade u jednom laboratoriju.
Dok biokemijske pretrage (jetrene probe, GUK, kolesterol, željezo.....) imaju iste referentne vrijednosti koje određuje biokemijska komora, odnosno svugdje i u svakom laboratoriju su iste.
A mi ovdje ne da pričamo o različitim laboratorijima nego i o različitim državama.
cure, ima li koga u skopju drugi tjedan?
Drage Makedonke,
nakon neuspješnog i nažalost zadnjeg postupka u Makedoniji ostalo mi je nekoliko kutija Prolutex-a i Impryl-a pa ako nekome treba neka se javi.
Joj svako malo pa pogledam dal ima kakvih novosti.
Ajmo cure....vrijeme je za još jednu trudnoću :heart:
Žao mi je Košuta.
Isto stanje i kod mene