jednokratna pomoć za bolovanje
U kolektivnom ugovoru tvrtke u kojoj radim stoji da imam pravo na novačanu pomoć ukoliko sam na bolovanju 3 mjeseca. Uredno sam predala pismeni zahtjev, a oni su mi odgovorili usmeno da komplikacije u trudnoći nesmatraju teškom bolešću i da u tu svrhu nema pomoći. U ugovoru nije precizirano da se pomoć daje za teške bolesti i na koje se bolesti ta pomoć odnosi i da su oni (tvrka) zauzeli taj stav. Nisu me pitali ni o kojim se komplikacijama radi. Ako komplikacije u trudnoći ne smatraju bolesnim stanjem zašto onda traže da im svaki mjesec donesem doznake o bolovanju. Uvrijeđena sam jer sam zaista morala mirovat.
Odlučila sam od nijh tražit pismeni odgovor.
Sad me zanima da li na razini države postoji nekakav ugovor prema kojem radnik ima pravo na pomoć kod bolovanja dužeg od tri mjeseca ili je to stvar kolektivnog ugovora svake firme posebno.
Nije mi toliko do novac već sam ljuta jer tumaće ugovor kako im odgovara. Npr. umre Vam netko bližnji, a oni kažu:" Znate mi smo zauzeli stav da Vi baš niste imali dobre odnose sa svojim pokojnikom pa Vam nedamo novce".
Re: jednokratna pomoć za bolovanje
Ne znam radi li se o javnoj službi-ukoliko da mislim da ti ovo može pomoći :
Idi na web stranice ministarstva gospodarstva,rada i poduzetništa i tamo na link RAD, a u njemu ćeš pronaći PREGLED TUMAČENJA TEMELJNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA JAVNE SLUŽBE.
Pronađi članke 61 i 62, a u njima točke 162 i 178 u kojima je jasno naglašeno da se komplikacije u trudnoći smatraju bolovanjem kao i svako drugo.
Nisam u Javnoj službi nego u tvrtci koja je DD i ne mogu vjerovat da se do sada nitko nije izborio da se komplikacije tretiraju kao normalno bolovanje. Tražit ću od njih pismeni odgovor, pa kad ga budu morali napisat mislim da će malo razmislit.
Koliko sam shvatila dodjela te naknade je prepuštena poslodavcu odnosno da li je u pojedinoj fimi ili grani sklopljen klektivni ugovor.
Hvala svima baš me zanimalo kako je u drugim firmama.
Uzela sam kolektivni ugovor sa namjerom sa ponovo vidim šta tamo piše sa namjerom da krenem u bitku.
I tamo stvarno piše da djelatnik ima pravo, ali na dnu piše da poslodavac ima pravo odlučit da li će dat potporu i koliko.
Divim se sindikalnom povjereniku koji je potpisao takav kolektivni ugovor.
Zapravo je stvarnost ono šta sam u svom prvom mailu napisala da ti se može dogodit da ti neko bližnji umre, a da oni iz firme kažu: "Znate mi smo zauzeli stav da Vi niste bili dobri sa pokojnikom, pa Vam nećemo isplatit potporu".
A ionako bi mi se osvetili na ovaj ili onaj način.............
Hvala svima.