Vrištanje dvogodišnjaka - gdje griješimo....
...jer očito negdje griješimo.....
naime, naš dvogodišnjak otkrio je vrištanje!
rijetko koja dnevna aktivnost može proći bez unedoglednog nagovaranja - idemo spavati???ideš van iz kade????idemo doma????oćemo promijeniti pelenu???
i naravno kad ništa od toga ne upali (a do nedavno smo se još uspjeli sve lijepo dogovoriti - taman kad smo se počeli sporazumijevati na njegovom jeziku) - potrebna je primjena "sile" - izvlačenje iz kade kad se sav smežura, oblačenje u etapama od jutra do popodne, trganje od parkića do doma....ne moram niti reći koliko to više energije zahtijeva jer ništa, ništa ne može proći dobrovoljno, sve mora biti na silu uz naravno - vrištanje.
Djecu u parkiću MORA otjerati s ljuljačke, tobogana...jer to je sve "njegovo", a potpuno je nezanimljivo, ako je igralište prazno. Vrištanjem otjera ne samo djecu nego i roditelji već kad nas vide sami počinju lagano skupljati djecu i odlaziti sluteći daljnji scenarij.
u cijelom tom svakodnevnom stresu kad mi dođe da ga mlatnem (a dođe mi), suzdržavam se tako da ga cijelog izljubim - na taj način otpuštam negativnu energiju i naravno djetetu šaljem potpuno krivu poruku.
Inače doma kad pretjera primjenjujem ili time out (koji s obzirom da je još premali ne može potrajati dulje od pola minute) - ostavim ga samog u sobi da shvati nekakvu posljedicu ili mu jednostavno uzmem ono s čim radi štetu kako bi opet vidio da njegovo ponašanje ima neku posljedicu, ali ovo vrištanje....
kad razmišljam što bi uopće bila alternativa - pustiti ga da se zgušta, jednom odvojiti dovoljno vremena i tjerati mak na konac da vidim koliko bi to potrajalo da njemu bude dosta....ok, jedan dan, dva, ali svaki dan biti u kadi sat vremena s hektolitrom vode, poslije kupanja trčati gologuz po stanu, biti pokakan do...ne znam kad...kud to vodi