Zdrava prehrana ili špek?
Malo čitam po forumu pa vidim da se svi drže jako zdrave prehrane. Sa zgražanjem se odbacuju paštete, salame, hrenovke, keksi, kravlje mlijeko,a jako se fura na one stiropore iz dm-a i takve neke stvari. Znam da hrenovke i sl. baš i nije najzdravije, ali kad tad djeca moraju i to probati, a i neznam baš da se budu cijeli život hranili toliko zdravo i pazili na sve. Moje mišljenje je da moraju sve probati pa i te konzervanse, da se naviknu i na to, a ne da za nekoliko godina budu na sve alergični. Moj mali od 14 mjeseci obožava špek, salamu i sve jede.Ima 12 kg, jak je i zdrav i ne mislim da mu to škodi.Zar je onaj suhi stiropor (rižini keksići) zdraviji od malo špeka?Možda sam u krivu, ali svi smo mi rasli na svemu, a pogotovo naši starci. Nitko nije baš previše pazio da ne bi pojeli koju hrenovku ili nešto, pa su svi narasli, živi smo i kolko-tolko zdravi.Kakvo je vaše mišljenje?
Re: Zdrava prehrana ili špek?
Moje mišljenje je da moraju sve probati pa i te konzervanse, da se naviknu i na to, a ne da za nekoliko godina budu na sve alergični.
jel to znači da moraju probati sve u prve dvije ili tri godine života?
Citiraj:
Romina prvotno napisa
Moje mišljenje je da moraju sve probati pa i te konzervanse, da se naviknu i na to, a ne da za nekoliko godina budu na sve alergični.
jel to znači da moraju probati sve u prve dvije ili tri godine života?
Zašto ne? Mislim da im neke male količine ne škode, a sad je najednom sve nezdravo. Samo je zdrava neka makrobiotička hrana, prosa i takve stvari.Zašto su danas djeca na sve alergična, a prije se za alergije nije ni znalo?
Citiraj:
cupko prvotno napisa
:roll:
Neinformiranost i samouvjerenost su vrlo opaka kombinacija.
Citiraj:
cupko prvotno napisa
ne moraju probati sve
nema niš korisno u hrenovki što nema u pilečem filetu, ali ima konzervansi koji su odgovorni i za pojavu alergija jerbo truju organizam i talože se godinama
ako ti želiš svoje dijete hraniti hrenovkama, paštetom, danoneom i sl. to je tvoja stvar
ja preferiram da moje dijete dobije što zdraviju hranu
emisija o menzi u britanskim školama od Jamiea Olivera mi je otvorila oči, nisam mogla vjerovati da djeca jedu ta sr.. svaki dan i u školi i u kući uz staru krilaticu: al neće niš drugo :roll:
Zdrava prehrana ili špek? I domaći špek i domaće kobasice i domaći pršut... kao i njihove industrijske varijante su sve DIMLJENE namirnice i zato ih treba izbjegavati. To sigurno ne spada u zdravu hranu (na žalost :mrgreen: ). Evo recimo s ovog linka je:
Citiraj:
Tijekom pripreme ili prirodnih metoda konzerviranja (dimljenjem) među mutagenim svojstvima koji nastaju najzastupljeniji su policiklički aromatski ugljikovodici (PAH). Njihov glavni predstavnik, benz-a-piren, nastaje kao proizvod prženja, pečenja na žaru i dimljenja hrane, jer se mijenjaju svojstva bjelančevina sadržanih u namirnicama. Pod utjecajem visokih temperatura te bjelančevine mutiraju, odnosno postaju kancerogene i mutagene.
Citiraj:
cupko prvotno napisa
Samo je zdrava neka makrobiotička hrana, prosa i takve stvari.
:? Sto fali prosu?
Citiraj:
Foška prvotno napisa
Zdrava prehrana ili špek? I domaći špek i domaće kobasice i domaći pršut... kao i njihove industrijske varijante su sve DIMLJENE namirnice i zato ih treba izbjegavati. To sigurno ne spada u zdravu hranu (na žalost :mrgreen: ). Evo recimo s
ovog linka je:
Citiraj:
Tijekom pripreme ili prirodnih metoda konzerviranja (dimljenjem) među mutagenim svojstvima koji nastaju najzastupljeniji su policiklički aromatski ugljikovodici (PAH). Njihov glavni predstavnik, benz-a-piren, nastaje kao proizvod prženja, pečenja na žaru i dimljenja hrane, jer se mijenjaju svojstva bjelančevina sadržanih u namirnicama. Pod utjecajem visokih temperatura te bjelančevine mutiraju, odnosno postaju kancerogene i mutagene.
To se isto dogadja (ako sam dobro zapamtila) kod mesa pecenog na rostilju, iako mnogi tvrde kako je ono nazdravije jer se otopi sva mast, i ne treba ulje za pecenje (osim ako se ne zalijeva, al za to uvijek dobro posluzi maslinovo :mrgreen: ), ni puno zacina.
E, sad, ipak - bolje to nego recimo hrenovke, pasteta...
Ipak je rostilj - rostilj, a spek - spek :lol:
Citiraj:
cupko prvotno napisa
Nitko nije baš previše pazio da ne bi pojeli koju hrenovku ili nešto, pa su svi narasli, živi smo i kolko-tolko zdravi.Kakvo je vaše mišljenje?
ja mislim da je ključno ovo "kolko-tolko". zašto bi moja djeca kad odrastu bila samo "kolko-tolko" zdrava, ako mogu biti zaista zdrava?
Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
Citiraj:
cupko prvotno napisa
Nitko nije baš previše pazio da ne bi pojeli koju hrenovku ili nešto, pa su svi narasli, živi smo i kolko-tolko zdravi.Kakvo je vaše mišljenje?
ja mislim da je ključno ovo "kolko-tolko". zašto bi moja djeca kad odrastu bila samo "kolko-tolko" zdrava, ako mogu biti zaista zdrava?
pa da, zašto bi stali na "koliko-toliko" kad može bolje
ja se trudim F kuhati što kvalitetniju, raznovrsnu hranu, puno povrća, žitarica, voća, mesa
i on to voli...
probao je (u jaslicama ) salamu, i veli teta da nije prestajao tražiti još... no doma toga nema, i neće jesti... isto tako i paštetu, ni hrenovke, a bome ni juhe i hranu iz vrećica...
zašto? malo sam previše učila o toksikologiji i industrijskoj proizvodnji/preradi hrane... njegov mali organizam je tako nježan i osjetljiv da mu prije 3 godine stvarno nije potrebno dodatno opterećenje, ionako živimo u gradu, trči i udiše olovo, CO i kadmij...
pobogu, zar trebam i prehranu prilagoditi tome?
a opet, nabaviti hranu koja je organski uzgojena (osobno mi se povraća od tog naziva) je nemoguća misija, jer čistog nezagađenog tla i zdravog ne tretiranog sjemena nema... znači, treba birati između više i manje zagađenog...
pa onda barem spremati kuhano... malo maslinovog ulja i voila!
mladi želučić, i mala jetrica biti će sretni...
a da se vratimo na špek/pancetu/pršut - osim što je sve to strašno slano - što fali... kvalitetne prerađevine!
Citiraj:
Foška prvotno napisa
Zdrava prehrana ili špek? I domaći špek i domaće kobasice i domaći pršut... kao i njihove industrijske varijante su sve DIMLJENE namirnice i zato ih treba izbjegavati. To sigurno ne spada u zdravu hranu (na žalost :mrgreen: ). Evo recimo s
ovog linka je:
Citiraj:
ovaj tekst vrvi od grešaka - kad nestručna osoba počne filozofirati o zdravlju, kemiji, prehrani - posljedica je glorificiranje stiropora, panično traženje "zdrave, organske" hrane da živimo što duže i bolje...
na žalost, dovoljna su dva, tri nestručna polukriva teksta u popularnim mjesečnicima (vita, mila, dr. u kući...) da se počne vjerovati u štetnost špeka, roštilja...
a dovoljno je samo pitati naše dede i bake kako su spremali špek/pancetu i roštilj, pa raditi to na njjihov način, a ne današnji...