Krštenje djeteta nevjenčanih roditelja
Prijatelj koji nikad nije stupio u bračnu zajednicu s majkom svog djeteta, u međuvremenu se i rastali, želio bi sada krstiti svoje dijete, međutim rečeno mu je u župnoj crkvi da prema crkvenom zakonu nema pravo krstiti dijete ukoliko nisu crkveno vjenčani.
E sad u razgovoru s njime, prvo nisam mogao vjerovati da je Crkva tako kruta u zakonima, jer ispada po tome da čak niti djeca rastavljenih roditelja u novim bračnim zajednicama, nemaju pravo biti krštena, jer svi nanovo sklopljeni brakovi nisu crkveni. A kako nam je krenulo u društvu s rastavama ispada onda da će pola malih Hrvata ostat nepokršteno! jel to uistinu tako rigorozno ili je samo naletio na nekog rigoroznog svećenika?
Ima li tko iskustva s time, da li je netko doživio slične neugodnosti i postoji li kakvo rješenje? Da li su možda neke druge župe blagonaklonije prema tome i progledavaju li kroz prste? Čovjeku bih stvarno volio pomoći, a ostao sam zatečen takvom krutošću crkvenog sistema i bez ikakve logične ideje za rješenjem.
Re: Krštenje djeteta nevjenčanih roditelja
Citiraj:
Tata! prvotno napisa
Prijatelj koji nikad nije stupio u bračnu zajednicu s majkom svog djeteta, u međuvremenu se i rastali, želio bi sada krstiti svoje dijete, međutim rečeno mu je u župnoj crkvi da prema crkvenom zakonu nema pravo krstiti dijete ukoliko nisu crkveno vjenčani.
Krstenje je sveti sakramenat,nije upis u plesnu skolu ili karate klub!
Crkva ima zakone koje pravi vjernici postivuju.
A ovaj tvoj ne samo da nije crkveno vjencan,nego nije nikako i jos su se i razisli!
Mozda...da majka zatrazi krstenje za dijete(ako je majka primila sve sakramente osim vjencanja),prije bi joj udovoljili,ali bi dijete bilo krsteno na majcino prezime,kao vanbracno.
Citiraj:
M&A prvotno napisa
A ovaj tvoj ne samo da nije crkveno vjencan,nego nije nikako i jos su se i razisli!
Krsti se dijete ne roditelji. Kako su se krstili prvi kršćani kojima roditelji garant nisu bili crkveno vjenčani?
Citiraj:
Cubana prvotno napisa
Kako su se krstili prvi kršćani kojima roditelji garant nisu bili crkveno vjenčani?
Krstili su se kao odrasle osobe.Ni Isus nije bio beba kad se krstio.
I danas crkva dozvoljava krstenje odraslih i u tom slucaju nije bitno ni koje su ti vjere roditelji ni jesu li sklopili crkveni brak.
Uvjet je da nisi krsten u nijednoj drugoj vjeri,jer ne moze se krstiti vec krstena osoba.
Citiraj:
Krsti se dijete ne roditelji.
Da i bas zbog toga sto je malo i ne moze odlucivati,roditelji su oni koji na svoja ledja uzimaju obavezu o odgoju djeteta u duhu vjere,biraju mu za krsno ime neko od katolickih imena,koje moze biti potpuno razlicito od civilnog imena.
Kasnije,sakramentom krizme (potvrde) dijete potvrdjuje svoju vjeru,pripadnost katolickoj crkvi,tj. ono sto za sto su se roditelji obavezali u njegovo ime na krstenju.
Citiraj:
M&A prvotno napisa
Da i bas zbog toga sto je malo i ne moze odlucivati,roditelji su oni koji na svoja ledja uzimaju obavezu o odgoju djeteta u duhu vjere,biraju mu za krsno ime neko od katolickih imena,koje moze biti potpuno razlicito od civilnog imena.
Kasnije,sakramentom krizme (potvrde) dijete potvrdjuje svoju vjeru,pripadnost katolickoj crkvi,tj. ono sto za sto su se roditelji obavezali u njegovo ime na krstenju.
Hm, sad mi je jasnije. I logičnije.
Citiraj:
Cubana prvotno napisa
Citiraj:
M&A prvotno napisa
Krsti se dijete ne roditelji. Kako su se krstili prvi kršćani kojima roditelji garant nisu bili crkveno vjenčani?
Al što je najžalosnije (bez uvrede svim velikim vjernicima) mislim da M&A ima doista pravo! Upravo se točno takvi odgovori dobijaju složbeno od svečeništva.
Ma znam i ja onih beba koji su u košarama i cekerima krišom kršteni u gluho doba noći, zbog zadrtosti i netolerancije ondašnjeg sistema i sam sam takav primjer, al to je očito apsolutno nelegalna stvar koja i danas tu i tamo prolazi.
Slažem se M&A da se Crkveni zakoni moraju poštivati, ali oni su tisućama godina već zastarjeli i evolucijom društvenih okolnosti odavno pregaženi. I da su imali svoj opravdani smisao u vremenima i okolnostima u kojima su nastajali. Jel znaš zašto muslimani briju stražnjice i peru ih vodom kao sveti ritual? iz čisto praktičnih razloga ondašnjeg vremena kad je kuran zapisivan, jer se arapi nisu vozili na kožnim sjedalima mercedesa ko danas, nego na dlakavim devama i u onim haljetcima svojima šta ne štite intimne djelove dodirivali i trljali direktno stražnjice na tu devinu dlaku i razvijale su se infekcije!
hrpa crkvenih obreda je tako podređena zapravo čistim praktičnostima i uvjetima onoga doba, a sve se to uvelike izmjenilo!
Pa zar ti je ugodno svaki puta se ispovijedati i osjećati se velikom griješnicom, zato što si vodila ljubav sa svojim dragim prije braka, i to još da samo s jednim. Zar nije to nonsense??? Doć tamo ispovjedit se, skrušeno usadit činjenicu da si griješnik, a znati da ćeš to svejedno i opet napravit čim izađeš i samo smislit dan kad ćeš opet doć na griješničku pokoru, da ti bude lakše!
Krštenje djece u današnje vrijeme tolikih rastava brakova, postaje onda sa službenog stajališta njima nedopustivo, pa Crkva si sama time čini medvjeđu uslugu, jer će zbog nekorigiranih kriterija ostat automatizmom bez polovice vjernika, pa time i donatora. Malo karikiram, al ko će je financirat?
Otišo sam s teme, neka praktična promišljanja me odvela nebu pod oblake, a ko zna nakon ovakvog buntovništa kaj me tamo čeka.
No htio sam samo reći da sam svesrdnom zaslugom jedne forumašice na PP dobio zadovoljavajuće rješenje i konkretnu imenom i prezimenom pomoć za frendov problem. Hvala joj još jednom!
Hvala svima na prijedlozima i savjetima.