MM danas skuhao špagete bolognese :love:
Printable View
MM danas skuhao špagete bolognese :love:
Danas radila prefini kupus sa suhim mesom i s knedlama od dizanog tijesta. Prvi put sam to pravila, do sad je to uvijek radila moja mama. Ispalo mi je fenomenalno. A budući da sam umijesila previše tijesta, od ostatka sam napravila krafne(dodala vanilin šećer i ribanu koricu limuna). Inače, te knedle se i rade od tog tijesta.
A imala sam živaca čak i za muffine. :D
Ja bi to.... Čim nagovorim muža da mi zamijesi tijesto :mrgreen:Citiraj:
ivancica prvotno napisa
Moja se kuhinja od sada svodi na pripremi sve za 10 minuta i krčkaj ili odi kod mame na ručak. Srećom MM ovaj tjedan radi poslije podne pa mi je pri ruci. Danas smo pravili tjesteninu sa sirom, sutra ćemo bosanski lonac...
jučer krpice sa zeljem i pileći file s ružmarinom.
danas... hm... mrkvu i grašak s nečim
Mi smo za danas skuhali grah sa kobasama, naravno kolicinu dovoljnu sa manji gladni bataljon a nas je samo dvoje :roll:
Pitanje: smije li se grah zamrzavati ili imate neki ideju kamo sa viskom :smajlic se unaprijed zahvaljuje na idejama:
Mi smo u petak imali ričet (grah s kašom) i ostalo nam je za jučer. Stavila sam u frižider i jučer malo podlila i prokuhala i eto ručka!Citiraj:
srecica prvotno napisa
kažu da u hladnjaku smije stajati tjedan dana.
ti pričekaj tri, pa u njega primiješaj tijesto ili ričet ili repu ili kiseli kupus.
ili ga stavi u vatrostalnu i zapeci.
ili ga "sredi" štapnim mikserom i jedi juhu...
što sam zadnjih dana kuhala potaknuta forumom, prvi put u životu:
1. hummus - namaz od slanutka. fino je ali sam pretjerala s količinom i sad ga se ne mogu riješiti iz jedne tegle u frižideru. sviđa mi se okus limuna u njemu.
2. kus-kus - pravo otkriće. radila sam ga s povrćem koje sam našla u frižideru (luk, svježi kupus, suhe marelice). uz to fileti od oslića. konzistencija kavijara, okus neutralno-slatkast. čista petica! (Vid pojeo čitavu hrpu).
3. muffini. međutim, bez kalupa i bez košarica, što će reći u formi biskvita. može se!!! mislim, ispeklo se super. samo što su zobene pahuljice malo žuljale za jezik. sljedeći put isprobavam drugi recept, bez istih.
sve u svemu - baš sam sretna zbog novih ideja!
Ja ga redovno zamrzavam. I bude super. Samo ga odmrznem u mikrovalnoj. Bar imam jedan dan gotov ručak i ne moram kuhati.Citiraj:
srecica prvotno napisa
A možeš ga i propasirati, dodati još vode, zakuhati i ukuhati nokle od brašna i jaja. Super gusta juha.
Super cure, hvala na idejama :D
Spinat na mlijeku, pire i ribica, a prije toga juha od crvene lece.
Napravila sam pastetu od heljde, pa cemo to mazati sljedecih dana.
teleće šnicle u saftu,tjesteninu i popečke od kelja.za desert klasika-banana kocke :P
sutra ću njoke od špinata zapečene u roli i nekakvo meso.
ivančice,daj recept za te knedle.to si ukuhala u zelje ili šta?
Kad je zelje skoro kuhano(ali mora biti skroz malo vode preko zelja) slažeš žlicom gore i poklopiš, smanjiš vatru na najmanje i ostaviš da narastu.Okreneš za cca 10-tak minuta i još malo kuhaš na toj pari iz lonca, isto poklopljeno. Nemoj ih stavljati tik jeda do druge jer nabubre već pola centimetra razmaka između svake. I da, još samo recept za knedle: Tijesto kao za krafne, samo slano(bez šećera i limunove korice). i mora biti jako mekano kad umijesiš.
Ukuhavaš odmah? Niš se ne diže? Jel mogu zamijesiti u stroju za kruh ili MM mora mlatiti kuhačom :mrgreen:
Sori, zaboravila sam, tijesto se mora dizati. I onda se žlica prvo umoči u vrelu vodu prije nego se napravi prva nokla.
Ne znam jel možeš u stroju za kruh. Jesi kad radila krofne u njemu :P ?
Jesam :P
Ali mi nije žao ni muža upregnuti....
Ovih dana:
-juha,poh. puretina,šampinjon sos,riža s povrćem,zel.salata,pita od jabuka
-bolonjez
-danas ko kaj ulovi (cijeli dan radim)
-večeras kuham sarmu za sutra, mljac
Trenutno umirem od gladi...idem si nekaj uloviti :lol:
ivančice,kiselo zelje si kuhala?paše se dobro s knedlama?
nemrem si to uopće spojiti,ali pošto ja moram sve isprobati :P probat ću i to.
možda sam vam nedostajala? barem moja sama prisutnost, ako ne i recepti ? :mrgreen:
dobro žene jeste vi normalne? znate li vi skuvat išta šta nije po pelapratu i iziskuje manje od po ure?!
a sad izvještaj ako se uopće uspijem sitit..
biži i ferero roše
fažol i klobase
kaul i frigani listovi (op. riba, a ne listovi kaula :belj:)
pizza (izdvajam)
danas ? dajte koju ideju slijedeći gornje uvjete
btw, izdvajam pizzu jer je bila mrak
sastojci su bili-mješana + hamburger, kulen, slatki feferoni, kapula, gljive
i najvažnije-ne večeravam cili tjedan i već sam skinula 1,5 kg
šporka šalša s tjesteninom - brzo i nedebljajuće ;)
a je ti to ivy ustvari nepropasirana šalša od poma?Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
ako je...good idea-ima je zamrznutu :mrgreen:
šporka šalša:
na maslinovom podinstaš luk i češnjak, dodaš naribanu mrkvu, dodaš papriku, za par minuta dodaš pelate. malo šećera, sol. na kraju ubaciš peršin i travica po želji.
super..od travica inače u šalšu stavljam bosiljak i origanoCitiraj:
ms. ivy prvotno napisa
nego, jel moran na maslinovom?
negdje sam pročitala da nije dobro na njemu pržiti/kuhati? iako ga ja koristim (mješano) i za to
čisto koristim samo za začin salatama , ribi itd..
..a i skupo je... ;) :mrgreen:
možeš dinstati i na vodi ;)
a mogu i na zraku, ko apri :mrgreen:Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
btw, zaboravila sam ti reći da zato svako jutro maznem ogroooman sendvič sa sirom i mesnim nareskom, znaš onim iz tube, što se isto reže na salamoreznicu..ZAKON!
jeste li kad pravile musaku od krompira i tikvica?
ah, zdrav život! ;)
meni je ova šalša super za andreja jer nije samo od paradajza pa si dijete pojede svakakvog povrća. u zadnje vrijeme jedemo samo takve bućkuriše...
da, ali s mesom. red krumpira, red dinstanog mljevenog mesa, pa red pohanih tikvica, na kraju zalijem vrhnjem i jajem. vjerujem da može i bez mesnog reda, ako baš želiš.Citiraj:
jeste li kad pravile musaku od krompira i tikvica?
u ovo mogu i patlidjani, tikvice, celer, sta god ima. meni je odlicno s patlidjanima.Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
s patlidžanima to već postaje caponata. koju nisam dugo radila... vidiš, vidiš...
danas pizza,a sutra niš ne kuham već se bacam na pečenje torte i kolača gabiju za rođendan.
kontala sam napraviti tortu u obliku broja 2 i bubamaru,pa koja ljepše ispadne ide na stol :P
Dolega ja danas grah od jučer jer i mi imamo rođendansku tortu u zadatku. Pravit ću leopard tortu, a slavljenica je zaželjela u obliku cvijeta. cijelo jutro zamišljam latice - žele? obojeni šlag?
preljev ili žele, šlag će ti ispucati...Citiraj:
aleta prvotno napisa
ja sam mislila na žele bombone, s tim preljevima nisam baš na "ti". kupila sam i neke tubice s obojenim sirupom za ukrašavanje pa se nadam da ću iskemijat nešto. prva ideja Eve Marije je bila: torta u obliku vile sa čarobnim štapićem, ali je dijete imalo milosti za moju :shock: facu, pa smo se složile s cvijetom.
ja sam Orki za prvi rođendan radila cvijet.
bojala sam ga tom bojom u tubicama.
moje torte ispale super:smajlić koji plješce sam sebi :P
s dvojkom sam se koma namučila jer mi se glazura od čokolade nije htjela zakeljiti na stranice,al sam na kraju natrackala s kremom i izgleda još bolje.
napravila sam i princez krafne i štrudlu od višanja i jogurta,a o kaosu u kuhinji bolje da i ne govorim.trebalo mi je sat vremena da je očistim :roll:
napravila sam ipak i ručak:čevape i pomfrit :roll:
O, cure, ovo sa tortom svijetom je super ideja (Sakar uskoro ima rodjendan). Samo me zanimaju te boje iz tubica, moze li se to direktno mazati po kolacu ili ide u nekakav slag, kremu koja se time oboja? I koliko su efikasne?
Kad sam radila Mihaelu bubamaru, kupila sam nekakav gel u Sve i svasta. Zena je rekla da nemaju mak crvenu nego jagodu, ali da je tako efikasno, da cu se napeci kolaca dok ju potrosim. Doduse, to je islo u slag, koji je bijel, pa naravno tezi rozoj, ali sam potrosila cijelu tu kutijicu, i jedva nekako dobila pristojnu boju.
Dakle, mene zanima kako se ponasaju te tubice i koliko ih treba (ne bih bas da mi Sankar jede tortu od kemikalija za prvi rodjendan).
Dolega, daj slike torti, da i mi pljescemo :)