Cure pričalo se već o njoj ali niko nije izleto s receptom
Kupujem je sad već svakodnevno pa sam se mislila jelte da je probam napraviti
Printable View
Cure pričalo se već o njoj ali niko nije izleto s receptom
Kupujem je sad već svakodnevno pa sam se mislila jelte da je probam napraviti
nije to to
napisat cu ti ja recept kasnije.
ivka
al si probala
ja sam probala jednu iz kućne radinosti
malo je tustija, nije onako lepršava al isto je bila dobra
Mama moje frendice radi fenomenalnu pincu. Ali su oni velika familija pa ssu količine velike , i ja svaki put hoću taj recept smanjiti, ali vjerojatno to ne bi bilo pravo.
Mislim da treba ići jako puno jaja (odnosno žutanjaka)
jesam puno puta. i nikad nitko nije potrefio.
sinoc sam zamrla, nadam se da cu veceras ostat duze budna.
Marva spava pa da doprinesem :P
Pinca
1kg brasna (ja stavim 2/3 glatkog i 1/3 ostrog, ili uzmi ono za dizana tijesta)
4 cijela jaja
2 zutanjka (moze i vise ako imas kud s bjelanjcima)
30 dag secera
1/2 zlicice soli
3 vanilin secera
1/2 dl ruma
2 dl ulja
2-3 vrecice suhog kvasca ili jedna kockica svjezeg
1/2 l mlijeka (mlijeko dolijevas po potrebi, mozda ne potrosis sve)
naribana korica od limuna i narance
po zelji:
sok od narance
grozdjice
Izmiksati jaja i secer, dodati ulje, zatim brasno s kvascem. Po potrebi dodati mlijeko i lupati kuhacom ili rukom dosta dugo. U medjuvremenu dodati i ostalo. Ostaviti da se digne pa premijesiti. Jos je bolje ako to napravis 2-3 puta.
Onda na kraju premijesiti, podijeliti na dva dijela, oblikovati pogace i ostaviti da narastu. Gore ih razezati skarama i peci cca. 1h na cca. 170 stupnjeva.
a kako se zaljepi šećer :lol:
premažeš tučenim žumanjkom i prospeš šećer (uzima se onaj u kockama pa ga se malo stuče ;))
prije, poslje, dok je još topla?
namaže se prije pečenja
To je, znači, za dvije pince ili sam ja nešto krivo shvatila'Citiraj:
Onda na kraju premijesiti, podijeliti na dva dijela, oblikovati pogace i ostaviti da narastu
da,
isti recept imam i ja, ove godine ću prvi puta probati peći pincu (pogaču).
Kako Ivka misliš nije to to, meni obrnuto - ove kupljene su umjetne...
vidis, ja sam veeeliki ljubitelj pince (pogace).
i domace mi nikad nisu ni priblizno dobre ko ove umjetne iz pekare.
domace su uvijek onako previse tuste.
a meni su ove pofarbane iz pekare uvijek ko spuzva za sudje prat...
nego da vam malo vadim mast, moja sveki zamijesi, a onda da ispec u seosku pekaru u krusnoj peci. toooooooo je Pogača.
marta, dijete ti se probudilo!
Apricot, bjezi s teme o slatkisima!! :P
ah, kasno...
već sam jutro mafinima došla glave!
Apri, zar nisi rekla da su ti se muffini zgadili toliko da si ih zadnji put bacila u koš.
da, ali jučer su bili gosti, a to mi najbrže za napraviti: dok smo ručali, mafini se ispekli.
i budući da oni nisu sve pojeli... ima tko jeste! (a i prošlo je točno deset dana od onih koje sam bacila).
evo isproban recept...ruku na srce nisam ja probala ali vele ljudi da je recept samo takav...
Postoji bezbroj recepata za ove Uskršnje kruščiće, ali s vama ćemo podjeliti jedan poseban, koji se tradicionalno priprema već generacijama u Komiľi na otoku Visu.
ImageU Dalmaciji se Sirnice spremaju prije svakog Uskrsa, kao i drugdje u Hrvatskoj - međutim, ne znamo kako je ovaj recept za slatke uskršnje kruščiće zaradio naslov "sirnica", s obzirom da u receptu nema sira?!
Vjerojatno tako što se nekada davno umjesto kvasca koristilo ukiseljeno (usireno) tijesto, ili su siromašni otočani jednostavno naučili praviti sirni kolač bez sira?
No kako bilo, donosimo vam tradicionalni recept iz Komiľe na otoku Visu, koji smo upravo isprobali - a još uvijek nije kasno da ga probate i Vi.
Sastojci:
*
40 dkg šećera
*
20 dkg masti (u zamjenu moľe i maslac ili margarin)
*
1/4 mlijeka
*
vanilin šećer
*
6 cijelih jaja
*
20 dkg kvasca (odnosno 5 kocki kvasca ili 10 kvasaca u prahu)
*
kora od limuna i naranče + sok od limuna i naranče
*
ruma po ľelji (1 ľlicu)
*
oko 1 kg oštrog i 1 kg mekog brašna
*
1 prašak za pecivo
Priprema:
Uključite pećnicu na 150 stupnjeva da se zagrije.
U 2 dl toplog mlijeka otopite kvasac te mu dodajte prstohvat soli, malo brašna i malo (ľličicu) šećera.
Dok se kvasac diľe, u veeeelikoj posudi izmiksajte mast (maslac ili margarin), jaja, šećer, vanilinšećer i mlijeko.
Kad to izmiksate, ubacite 1 prašak za pecivo i toliko brašna da se tijesto malo zgusne.
Kad se kvasac digne umješajte ga u tijesto i dalje mijesite rukama. Izvadite iz posude i mjesite na stolu. Dodajte brašna i mijesite dok ne dobijete kompaktno tjesto. Pazite da tijesto ne bude pretvrdo.
Vratite tijesto u čistu posudu, pokrijte krpama i ostavite na toplom. U roku od 10-ak minuta ono će se dignuti.
Premijesite.
Opet ga pokrijte i ostavite da se diľe.
I tako dok vam se bude dalo.
Što ga više mjesite, tijesto će biti bolje.
Kad ga zadnji put premijesite, podijelite ga na 4-8 komada. Od ovoliko tijesta mogu izaći 4 ogromne, 6 srednjih ili 8 manjih sirnica.
Oblikujte kugle, svaku na vrhu rasijecite škarama ili noľem da dobijete kriľić, premaľite ih bjelancem od jaja i pospite krupnim šećerom.
Pecite na 150 stupnjeva dok ne dobije zlatno ľutu boju.
Savjet:
Pošto se tijesto i u pećnici diľe, pazite da se sirnice ce dodiruju i stavljajte najviše 3 komada peći zajedno (u protivnom će se spojiti i bit će zaista ruľno za vidjeti).
Ovaj recept moľda djeluje jednostavno no zapravo je jaaaako kompliciran. Meni je trebalo 25 pokušaja prije nego naučim - 25 sirnica koje je na kraju pojeo pas! :)
http://www.mama-mami.com/content/view/79/176/
moj susjed je pekar i radi fenomenalne sirnice tako da ja to nemam potrebu praviti jer mi on svake godine pokloni po jednu
pljuc, pljuc, koja vjestica... sram te budi, tako mi dijete buditi...Citiraj:
apricot prvotno napisa
onda se mani i svekrve i krušne peći!
ili barem pozovi!
evo još jedan isprobani
1 kg brašna
2 instant digo kvasca
20 dg maslaca
20 dg šećera
1 vanilin šećer
5 žumanjaka
4 dl mlakog mlijeka
malo ruma, rakije, soli,
korica limuna i naranče
1 jaje i krupni šeć za premazati i posuti
pomiješati suhe sastojke, maslac, žumanjke, mirodije (rum & co), mlijeko
dizanje i pečenje otprilike kao i u gornjim postovima
moja mama obično zamijesi tijesto na večer (u dovoljno velikoj posudi), pa ujutro nastavi s premjesivanjem i pečenjem
Aries24, zar to nije previše kvasca. Znam da na vrećici piše da je za pola kile, ali meni se onda jako osjeti po kvascu. Ja nikad tako dugo ne ostavljam tijesto da ga ne premijesim, onda mi opet ima miris kao prekislo tijesto. Jedino ono koje se diže u frižideru ostavljam preko noći.
ma ona napravi duplu dozu i to malo kasnije na večer pa do jutra taman lijepo ukvasa
moja PRVA pinca je pečena !!!! jedva čekam nedjelju da ju probam[/url]
Marta, pinca po tvom receptu mi je savršeno ispala ( a prvi put sam je radila :) ). Tj. dvije, koje su jedva zajedno stale u pećnicu.
Jedino što mi je pola litre bilo previše mlijeka, a nisam čak ni sve stavila pa sam poslije morala dodavati brašno
i meni branka tako :)
evo, baš se diže :D
a uz šta uopće jedete pincu?samu?
mi uz kuhanu šunkicu, rotkvice i mladi luk :mrgreen:Citiraj:
dolega prvotno napisa
a kaj nije preslatka da bi se jela uz slano?
e vidiš, to je i moj stav bio prije - u mojoj obitelji to nije običaj, a kada sam upoznala mm preuzela sam neke običaje njegove obitelji, u prvu godinu mi je to bilo koma, totalno nespojivo, ali marljivim radom sam postala totalni ovisnik o toj kombinaciji.
odo onda i ja jednu zamjesiti.
8) nadam se da ti je u stanu toplo
stavit ću na radijator
o čemi vi ljudi pričate? :shock:
što je to ,ta pinca?
mene bar nije sram pitati
ne znam koji recept koristiš
po "mom" se na kraju pinca prije stavljanja u pećnicu premaže žutanjkom, to može početi brzo tamniti pa ako ti se čini da je previše potamnilo stavi samo preko Al foliju i peci dalje normalno
pa mislila sam ovaj martin.
aj ti svoj na brzinu nabaci da vidim koji mi je jednostavniji.