kriks prvotno napisa
moj mališan je isto bio lakom, više zraka je u njemu bilo nego mlijeka ponekad, a crijeva zvuče kao protočni bojler (no to je normalno kao što cure kažu), prdio kao veliki (i još uvijek).. stolica mu je kako kada.
prva tri mjeseca su bila vrištanje, vrištanje i opet vrištanje.. prdio je po cijele dane, ujutro, popodne, navečer, u noći. davala sam mu proobiotičke kapi pa je imao redovitiju stolicu i manje grceve i naprezanje.. ali kao što cure kažu, nekome pomognu jedne, nekome druge, a nekome ništa, no mislim da mu probaiotici ne mogu škoditi nego samo pomoći.
od prirodnih metoda masiranje trbuščića i leđa, topla pelena na stomaku, podizanje nogica na trbuščić (brojim do deset pa ih spustim, pa brojim do deset i opet podignem) i spavanje na stomaku. čim je počeo spavati na stomaku lakše je prdio, podrigivao i sve redom. i zadnje ali nama jednako važno je bilo lupkanje po guzi (ili kad je u ležećem položaju na krevetu ili ga prebacim preko noge).
eh da, iako su neki protiv, a neki za vodu ili čaj kod isključivo dojenog djeteta ja sam se okrenula strani ZA pa sam mu davala prvih pet mjeseci čaj, a poslije toga vodu. od čajeva sam krenula s komoračem (neki kažu da pomaže, neki da odmaže, meni se činilo da lakše prdi), pa čaj za probavu i onda sam odustala od super čajeva za bebe (jer prodaju maglu i prepuni su šećera) i kuhala mu kamilicu. kad je bio zatvoreniji stavila bih mu malo šećera u čaja, ali to je bila baš krajnost kad ne bi kakao dugo jer sam inače veliki protivnik šećera. većinu vremena je bila obična kamilica. nemoj sad misliti da je on to pio u ogromnim količinama, većinu vremena sam ga ja nagovarala da pije jer je od mene htio samo sisu, kad bi bake dale onda je pio bez problema, ali dnevna količina je bila između 30ml do max 90ml (to je kad je s bakama).
i kod sisanja ako krene prežestoko sisati makni ju sa sike, izdoji se ručno malo sa strane i pokušaj opet, to nam je pomagalo. a nekad ni to pa je svakih pet minuta, a nekad i manje, se morao dizati da podrigne pa nastaviti gdje je stao.
nadam se da će proći što prije :)