damn....nije li to malo previše...dajte mi neke argumente zašto da...ali objektivne...sa znanstvenog stajališta...
Printable View
damn....nije li to malo previše...dajte mi neke argumente zašto da...ali objektivne...sa znanstvenog stajališta...
Citiraj:
Koliko je prirodno dojiti?
Postoje znanstvena istraživanja koliko je ustvari «prirodno» dojiti dijete. Ljudska vrsta je stara milion godina, uz to je naslijedila dojeće običaje vrste primata, stare 65 miliona godina. Duljina dojenja je, nakon tolikog niza godina i naraštaja, zapisana u našim genima. Problem je jedino u tome što je znanstvenicima teško taj kod pročitati, jer od (nedavnog) postanka današnje civilizacije, društvo intenzivno utječe na trajanje dojenja. Znanstvenici imaju nekoliko teorija o prirodnom trajanju dojenja:
- za veće primate, trajanje dojenja je dok se porođajna težina učetverostruči, a to je za ljude otprilike 27-30 mjeseci
- primati doje dok mladunče dosegne trećinu svoje odrasle težine. što je za ljude 4-7 godina, ili dok ne dosegnu određeni postotak težine majke, što bi analogno za ljude bilo 2,8 do 3,7 godina
- čimpanze i gorile doje 6 puta duže od duljine trajanja trudnoće, analogno za ljude bi to bilo 4,5 godina
- većina primata doji dok mladunče ne dobije svoje prve trajne zube, a ljudi ih dobiju oko 5. ili 6. godine
- naš evolucijski razvoj napravio je organizam koji postiže vlastiti imunološki sustav s oko 6 godina, što sugerira da su u ljudskoj prošlosti majčina antitijela bila na raspolaganju djetetu do te dobi
Zaključak je da su ljudi napravljeni tako da se kao vrsta uspješno razvijaju uz dojenje 2 i pol godine do 7 godina. Prirodna selekcija je preferirala djecu s jakom, genetski uprogramiranom potrebom za dojenjem nekoliko godina. Današnje razvijeno društvo može nadoknaditi potrebe djeteta za hranjivim sastojcima i drugom hranom osim majčinog mlijeka, te može donekle kompenzirati potrebu za antitijelima upotrebom antibiotika, cijepljenja i većom higijenom. Ali psihičke i emotivne potrebe i potrebe za poticanjem kognitivnog razvoja koje dijete ima, a genetski je zapisano da ih zadovoljava kroz dojenje, teže se mogu nadoknaditi nečim drugim.
No današnje društvo je nemilosrdno u pokušajima ograničavanja dojenja na godinu dana. Preporuke raznih međunarodnih organizacija, govore o tome kako bi «trebalo dojiti do godinu dana, a dalje po želji majke i djeteta». Ovaj drugi dio preporuke se često prečuje. WHO preporučuje do dvije godine, a kasnije po želji majke i djeteta.
Majke obično pripisuju autoritet za trajanje dojenja pedijatrima. Pedijatri slijede razne upute pri tome. Postoji velik broj pedijatara koji pokušavaju slijediti opći trend što ranijeg osamostaljivanja djece, pa preporučuju ograničavanje dojenja na godinu dana. To zapravo ima suprotan učinak i odgađa osamostaljivanje djeteta jer mu se uskarćuje sigurna baza oko koje će graditi svoju sigurnost. Neki pedijatri pretpostavljaju da majka želi odviknuti dijete od dojenja čim je prije moguće, kako bi ona bila slobodnija, pa preporučuju dojenje do godine dana, jer iza toga «nema tako važnih prednosti za bebu».
Ubrzan ritam življenja današnjeg društva je u kontradikciji s vezanošću majke i djeteta kroz dojenje. Neograničeno dojenje se smatra neusklađeno s modernim načinom življenja. Jedna od predrasuda doktora se osniva na tome da je naša kultura fascinirana dojkama kao seksualnim organom, pa je neprimjereno npr. dojiti dijete koje o tome može pričati ili koje se može sjećati dojenja. Sve te predrasude su nastale iskrivljenim, neprirodnim pogledom na dojenje.
Nije važno kako su predrasude nastale, rezultat je takav da današnje društvo gleda na dojenje iza godine dana kao nešto neprirodno, što jako otežava majkama odluku o produženom dojenju.
Moje mišljenje je da majka i dijete trebaju dojiti koliko god žele i da se dijete treba odviknuti od dojenja postepeno i samostalnim odlukama. Iako već imam dug staž u dojenju, trebalo mi je dosta vremena i teško nađenih informacija da dođem do takvog mišljenja. Jer je utjecaj okoline na mene bio dovoljno jak da mi bude neugodno što dojim dijete od dvije godine. Više mi nije neugodno, zbog informacija koje sam dobila kroz ovu edukaciju i komunikaciju s drugim mamama u Rodi. Saznala sam da su moji osjećaji i nagonski postupci u vezi dojenja, opravdani.
Dojenje djeteta od dvije, tri godine je nešto posebno. Kod male bebe možemo vidjeti da je dojenje smiruje i zadovoljava njenu glad, da nakon dojenja mirno zaspi. Ali veće dijete je u stanju izraziti riječima i gestama svoje emocije vezane uz dojenje. Sreću. Nema ljepše nagrade za veslanje «protiv struje».
Renata, buduća mama za pomoć pri dojenju
bez uvrede...ali "moje mišljenje..." nije znanstvena činjenica.
a s druge strane, u tih par desataka tisuća godina smo evoluirali i stekli neke obrambene mehanizme...čemu u prilog govore neki slučajevi gdje je obična gripa poharala cijela plemena po prašumi...
nisam u potpunosti siguran i način produženog dojenja ali mi se više čini da je to neka dohrana uz normalne obroke (3+2)
stvar je u tome da jedan obični jogurt koji kupiš u dučanu ima u sebi brdo antibiotika i sličnih sranja....
i dalje čekam znanstveno objašnjenje
'moje misljenje' je na kraju teksta
na pocetku pise 'Znanstvenici imaju nekoliko teorija...' itd. Iste u nabrojene u tekstu.
http://www.guardian.co.uk/weekend/st...605,1472152,00.Citiraj:
htmlThere is no medical reason why a mother shouldn't feed her child as long as she - and the child - wants. Dr Miriam Stoppard, author of The Family Health Guide (Dorling Kindersley), says the health benefits to a baby continue no matter how long they are breastfed. "Breastmilk contains a hormone that helps the digestive system," says Stoppard. "In breastfed babies, the system is then mature enough to take mixed feeding [with solids] and robust enough to resist allergies. Breastmilk also contains some great mood-enhancing chemicals - opioids, which make the baby contented and sleep well. And breastfed babies definitely cry less."
Psychologist Dr Ros Bramwell of the University of Liverpool argues that it is only our societal attitudes that militate against later breastfeeding. "The breast is very sexualised and people's attitudes to seeing an exposed breast are very negative - even in private," she says. "The issue of 'who are my breasts for?' can cause a lot of conflict in women. Emphasising the benefits of breastfeeding is great, but it doesn't address the difficulty of this problem. I think with extended breastfeeding, it gets worse - there is a huge conflict between the sexuality of the breast and using it to feed. The unusualness is what makes it shocking." This is also connected to our perception of children and how quickly they should grow up, she adds. "Breastfeeding is seen as something that is only for babies - we see it as a babyish thing to do."
Citiraj:
Morrison argues that our distaste for older breastfeeding is not a given - it's purely cultural and has existed only over the past 50 years: "In a society like we have in the UK, where most babies are breastfed for only a matter of days, weeks or months, we describe breastfeeding beyond one year as 'extended'. On the other hand, if we are thinking in global terms, where most young children continue to breastfeed for two or three years, we would describe most children weaning before that time as 'premature'."
Mislim da ako nam je Bog dao cice za tu svrhu, ne vidim ništa loše da one tu svrhu i ispunjavaju.Citiraj:
VESNA25 prvotno napisa
Inače ja nisam dojila Miu, da ne objašnjavam puno.
Kako je to interesantno, živimo u društvu gdje se pušenje cigareta i pijenje alkohola smatra normalnim a dojenje djece preko 2 godine, bolesnim.
to za cigarete i alkohol si ti rekla ne ja.....
ak Vas netko pita nešto, što mu možda nije uža specijalnost onda je OK da mu objasnite, ak imate živčeka za to....
evo još jednog.............
da nije samo drugi nick? :)
I, jesmo li?Citiraj:
ZliVuk prvotno napisa
Branka1 bez provokacija!
Covjek je trazio da mu se objasni, tko zeli neka mu objasni, tko ne zeli neka se ne upusta u raspravu.
hvala anchie
Ne moras mi zahvaljivati nego odgovori na Vedranino pitanje ;)
evo ga...sad ispada da sam provokator ili tak nešto...
možda sam se trebao predstaviti kao budući otac pa tražiti informaciju...onda bi valjda bilo više razumjevanja...
zaista nisam želio da me tako doživite...gladan sam znanja i nisam nikoga želio uvrijediti i ukoliko jesam ispričavam se...
ZliVuče, samo naprijed, slobodno pitaj.
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=267&Show=1826na dnu stranice je i grafikon koliko u % dnevno potreba pokriva 500 ml majčinog mlijeka, a ima i na ovom linku kojeg toplo preporučam:Citiraj:
U svibnju 2001. pojavile su se nove preporuke Svjetske zdravstvene organizacije koje preporučuju isključivo dojenje djeteta u tijeku prvih 6 mjeseci života. Hrvatsko društvo pedijatara nije izdalo neku vlastitu preporuku do kada je preporučljivo dojiti, ali u SAD-u na primjer, pedijatri preporučuju dojenje do prve godine života, a nakon toga, sve dok odgovara majci i djetetu.
Inocenti deklaracija, čiji je potpisnik i Hrvatska, kaže:
"Kako bi se postigao globalni cilj – optimalno zdravlje i prehrana majki i djece, potrebno je omogućiti svim ženama da doje i svoj novorođenčadi da primaju isključivo majčino mlijeko prvih 4-6 mjeseci života. Nakon toga se djetetu počinje uvoditi i ostala hrana kao dodatak dojenju, sve do druge godine života ili kasnije. Ovaj se cilj može postići stvaranjem takvog okruženja u kojem će žene imati podršku i biti svjesne da mogu dojiti na ovaj način. "
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=267&Show=1825
Citiraj:
s nutricionističkog aspekta
U drugoj godini dojenja (12-23 mjeseca), količina od 448 ml majčinog mlijeka donosi djetetu:
o 29% od ukupnih potreba za energijom
o 43% od ukupnih potreba za proteinima
o 36% od ukupnih potreba za kalcijem
o 75% od ukupnih potreba za vitaminom A
o 76% od ukupnih potreba za folnom kiselinom
o 94% od ukupnih potreba za vitaminom B12
o 60% od ukupnih potreba za vitaminom C
Citiraj:
s imunološkog aspekta
Dojenje igra važnu i ponekad nedovoljno cijenjenu ulogu u prevenciji i liječenju bolesti djece.
1. Američka akademija liječnika obiteljske medicine iznosi tvrdnju da djeca koja su prestala dojiti prije navršene druge godine života prosječno češće obolijevaju od različitih bolesti. Djeca dojena 16 do 30 mjeseci daleko rjeđe obolijevaju, a ako se i razbole, period liječenja traje kraće.
2. Majčino mlijeko sadrži obilje antitijela tijekom cijelog perioda laktacije. Neki od zaštitnih faktora u majčinom mlijeku čak se svojom koncentracijom povećavaju u drugoj godini dojenja i tijekom perioda prestanka dojenja.
3. Prema zaključcima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), povećanjem stope dojenja moglo bi se spriječiti i do 10 % smrtnosti djece mlađe od pet godina.
u sprječavanju pojave alergija
Mnoge studije su pokazale da je isključivo dojenje od najmanje šest mjeseci, kao i produženo dojenje, jedan od najučinkovitijih načina za sprječavanje pojave alergija i razvoja astme:
što je beba kasnije izložena djelovanju potencijalnih alergena to je manja vjerojatnost da će razviti alergiju
ubrzava se sazrijevanje zaštitnih slojeva u crijevnoj flori
zaštitni sloj u crijevima sprječava djelovanje potencijalno alergenih molekula te djeluje protuupalno i smanjuje rizik od infekcija
u lakšoj socijalizaciji s okolinom
Dojenje je topao i blizak način kojim majka može odgovoriti na različite potrebe svojeg malog djeteta. Ono, ne samo da okrjepljuje i zadovoljava potrebe za hranom i tekućinom, nego ono znači sigurnost, utočište i ima učinak utjehe. Dojenje učinkovito ublažuje frustracije, bolove uzrokovane malim nezgodama koje prate prve korake. Pravodoban odgovor na djetetove potrebe kroz dojenje je ujedno i najbolji put k razvoju djetetove samostalnosti. Svako dijete ima svoj razvojni put i u različito je vrijeme spremno prestati doživljavati dojku kao utjehu i utočište. Djeca koja se osamostaljuju onda kada su sama za to spremna pokazuju daleko više samopouzdanja nego djeca kojoj je učenje samostalnosti nametnuto onda kada tome još nisu bila psihički dorasla.
Napokon, produženo dojenje je normalno i poželjno
Američka pedijatrijska akademija savjetuje "dojenje najmanje tijekom prve godine života, a po mogućnosti i dalje tako dugo dok to majka i njezino dijete žele. Ne postoji gornja granica trajanja dojenja te nema dokaza o štetnosti produljenog dojenja do treće godine života ili dulje na psihološke ili razvojne procese djeteta."
Američka akademija liječnika obiteljske medicine također preporučuje da "dojenje treba nastaviti nakon navršene prve godine života djeteta zbog značajnih prednosti koje ono donosi i majci i djetetu."
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe važnost dojenja barem do druge godine života, a kasnije po želji majke i djeteta.
Znanstveno istraživanje koje je provela Katherine A. Dettwyler, PhD, pokazuje da je očekivano trajanje dojenja kod ljudske vrste dvije i pol do sedam godina.
Koliko je "prirodno" dojiti pročitajte ovdje.
Izvor: http://www.kellymom.com
Reference : http://www.kellymom.com/bf/bfextended/ebf-refs.html
Linkovi o produženom dojenju : http://www.kellymom.com/bf/bfextended/ebf-links.html
Kak da onaj koji jede crvenkapice skuži kak funkcionira crvenkapica??? Pod krinkom dobročudnog pitanja ove "alice" u zemlji produženog dojenja opet napadaju provokatori kao i onaj bubimirko.
nikoga ja ne napadam...a nisam ni provokator...
samaritanko...koji su tvoji demoni....
mislim da tamo u pravilima ponašanja piše da nema prepucavanja...
ja pitao, tko hoće odgovoriti će a tko neće taj se ne javlja...
kad ulovim vremena rado ću pročitati argumente...
hvala
ako si mislila na mene....morat ću te razveseliti i reći ti da se ipak radi o dvije osobe....koje se barem po mom saznanju ne poznaju, a i za vašu informaciju nismo do sada komunicirali na forumu u vidu pp, ali vidim da hoćemo, jerbo su nam neka stajališta dosta bliskaCitiraj:
branka1 prvotno napisa
mislim da baš i nije u redu da me se naziva provokatorom, jer se time i ne smatram, to što nemam isto mišljenje kao i vi , ne čini me odmah provokatoromCitiraj:
samaritanka prvotno napisa
Samaritanka i za tebe vrijedi pravilo o ne-provociranju!
Ako zelite raspravljati i davati argumente, samo dajte. Ali ako se mislite javljati na ovaj topic da biste podbadali i provocirali Vuka i Bubimirka, odmah se udaljite od topica.
Konstruktivna rasprava, a ne prepucavanje i podbadanje!
ja ti to, bar u našem slučaju, ne bih nazvala niti dohranom.Citiraj:
nisam u potpunosti siguran i način produženog dojenja ali mi se više čini da je to neka dohrana uz normalne obroke (3+2)
zara (2 godine i 8 mjeseci) doji ujutro kada se probudi, i to je više neki ritual zajedničkog maženja i razbuđivanja. iako, još par sati nakon buđenja ne doručkuje, što mi govori da je vjerojatno sita od mlijeka.
doji još jednom ili dvaput tokom dana.
uglavnom, nije ti to neka shema 3+2, odnosno dojenje kod starije djece nije zamjena za obrok, već više nešto kao desert ;)
znači, zara ima 4 - 5 "normalnih" obroka dnevno, a dojenje je tu kao npr. čokolada.
Potpisujem Lutonjicu. To je bas tako.
Mislim da vecina ljudi ima krivu predodzbu o produzenom dojenju, u smislu da vjerojatno to zamisljaju kao dojenje male djece. Ovo je totalno druga prica. I ukoliko niste imali priliku vidjeti to u svojoj okolini, mogu razumjeti da si je to tesko predociti.
Kod nas se zna desiti da doji jednom na dan, no vecinom to bude 2-3x. I to dojenje nije ono, ko' dojenje dojenceta, nego doslovce u "sekundama", jer im je tehnika toliko dobra da u vrlo kratkom vremenu izvuku kolicinu mlijeka koju zele. Recimo kad se razbudjuje onda zna sisati duze, to je recimo doslovce mazenje.
I kako postaju veci tako doje sve manje i manje, i s vremenom se dodje recimo do toga da klinac sisa 1x tjedno (!) ili 1x u par dana. Mislim to je stvarno jaaaako daleko od dojenja dojenceta, a opet ne mozes reci da vise ne sisa kad sisa svakih par dana ili par puta tjedno. Tak da je i to produzeno dojenje.
I to stvarno vise nije zamjena za nikakav obrok, to je k'o sto Lutonjica kaze "desert".
Moj lima ima 5 obroka dnevno - definitivno mu sisanje nije zamjena za niti jedan od tih 5 obroka. Ovo mu je dodatak za jaci imunitet, za dodatnim C vitaminom, A vitaminom i ostalim lipim stvarima iz mlijeka.
I znate sto je jos fascinantno? Fascinantno je to kako je nase tijelo apsolutno carobno...
Zamislite, sto dijete rijedje doji to se povecava koncentracija antitijela u mlijeku tako da dijete i kroz male kolicine mlijeka dobije puuuuno antitijela. Pa zar to nije fascinantno? Meni je to cisti SF...
imaš pravo i meni je sve to čisti SF :DCitiraj:
anchie76 prvotno napisa
lutonjica, ancie
to sam i spomenuo, znači uz normalne obroke
ne događa li se suprotno, da što je proteklo više vremena od poroda m. mlijeko gubi na kvaliteti, pošto vidim da na kvantiteti ne gubi?
ne, obratno, mlijeko gubi na kvantiteti, a ne na kvaliteti.
produkcija mlijeka se smanjuje kako dijete rjeđe sisa, znači, mama 3-godišnjaka ima manje mlijeka nego mama 1-godišnjaka.
ali se zato povećava koncentracija "zdravih" tvari, kako bi dijete i kroz malu količinu mlijeka dobilo, kao što reče anchie, puno lipih stvari.
upravo obrnuto!
ako je broj podoja smanjen (a najčešće je), smanjila se i količina (zbog zakona ponude i potražnje).
a kvalitet... pa prilagođen je upravo tvom djetetu.
znači, nema kvalitetno/nekvalitetno jer se omjer sastojaka mijenja kako dijete raste.
ne postoji univerzalna referentna vrijednost: majčino mlijeko je najkvalitetnije za njezino dijete uvijek.
ZliVuce
I znas sta jos... Ovo sto sam ja spomenula da se mijenja kvaliteta mlijeka, i lutonjica i apricot se nadovezale, to isto spada u onaj SF koji sam spominjala....
Jel mozes vjerovati da je sastav mlijeka drugaciji ukoliko se dijete rodilo prije vremena!?! Ako se ne varam drugaciji je omjer masti i proteina (morala bih opet pogledati reference da bih ti tocno mogla reci sto je drugacije).
A ako to isto dijete bude rodjeno u terminu, sastav mlijeka se opet prilagodjava njegovim potrebama.
Ako je to dijete rodjeno u ljetu, sastav mlijeka se opet prilagodjava djetetovim potrebama i nema potrebe ni za vodom ni nicim bez obzira koliko vruce bilo.
Ako je to dijete 2 ili 3 godine, sastav mlijeka se opet prilagodjava tako da ima puno vise antitijela i onih lipih stvari jer dijete konzumira jako malo mlijeka (kolicinski), tako da i u par gutljaja opet dobije puno toga.
I sad ti meni reci da ovo nije cisti SF? :D
dobro,
a ako te stvari tako funkcioniraju (vjerjem, ne zezam), iz kojeg razloga velika većina žena nakon određenog vremena "izgubi" mlijeko, "presuši" bez obzira na ponudu/potražnju...
što priroda (taj SF koje igra unutar naše kože" time želi reći?
P.S. zanam za slučajeve kada je stres uzrokovao prestanak proizvodnje mlijeka
P.P.S. i neke inekcije koje zaustavljaku proizvodnju mlijeka , koje su se pokazale izuzetno štetnim
ovo ti je, nažalost, jedan veliki mit :/Citiraj:
iz kojeg razloga velika većina žena nakon određenog vremena "izgubi" mlijeko, "presuši" bez obzira na ponudu/potražnju...
npr. dojke se nakon samo par mjeseci dojenja smanje i postanu mekane, što je znak da se uspostavila ponuda i potražnja i da mama proizvodi točno onoliko mlijeka koiko je potrebno njenoj bebi.
ALI, većina mama pomisli da takve grudi znače da nemaju više mlijeka, pa prestanu dojiti.
onda npr, puno mama se ne može izdojiti, pa samim tim smatraju da nemaju mlijeka i da beba ništa ne dobiva.
a izdajanje je jedna komplicirana stvar i količina izdojenog mlijeka uopće nije nikakav pokazatelj toga koliko beba izvuče mlijeka (ja, npr, nikad nisam mogla puno izdojiti, a mlijeka sam imala k'o u priči).
ili, mlijeka može stvarno nestati (a to nije nešto što se dešava preko noći, nego kroz duži vremenski period), ako mama iz bilo kojeg razloga dohranjuje bebu adaptiranim. jer, što ima manje podoja, to se stvara manje mlijeka. i onda mama daje sve više adaptiranog, beba sve manje doji, i na kraju mlijeko "presuši".
a da je isključivo dojila, to se ne bi desilo još mjesecima, i godinama ;)
pročitaj Mit o premalo mlijeka ;)
a ja sam ovo našla ;)
Kako se povećava/smanjuje proizvodnja mlijeka
zli vuče, tu ti piše da stres ne uzruokuje nestanak mlijeka nego nemogućnost njegovog otpuštanja (blokira oksitocin) i zato se mami čini da "nema" mlijeka. ako tada umjesto dojke djetetu ponudi flašicu, mozak dobiva informaciju da treba manje mlijeka i zaista se smanji proizvodnja... i tako s svakim sljedećim obrokom adaptiranog ima sve manje mlijeka - a to se sprečava stavljanjem djeteta na dojku kad god zatraži, kako bi se stvorila optimalna količina mlijeka.
ajme tipfelera :P
I da jos nadodam na ovo sto su cure napisale, vezano za "nestanak" mlijeka.
U principu je to uvijek percepcija nestanka, a ne i nestanak zaista. Ukoliko neke zene ne mogu dojiti, a ima ih oko 1%, one zaista ne mogu dojiti jer su im npr. nekom operacijom uklonjene mlijecne zlijezde, ili su na nekoj terapiji koja nije kompatibilna s dojenjem (tipa kemoterapija), ili im se jednostavno nikad nisu razvile mlijecne zlijezde. Te sve zene spadaju u tih 1% koje ne mogu dojiti.
E sad imaj ovo gore u vidu, i razmisli koliko je zena u tvojoj okolini prestalo dojiti zbog toga sto "nisu imale" mlijeka? Puuuuuno vise od tih 1%, ne? Znaci da je tu onda nesto drugo u igri, i da nisu u igri fizicka nemogucnost dojenja.
A u te druge stvari ja bih rekla da spada puno toga. Ovako na brzaka:
- - zene stalno slusaju o tome kako je ovoj ili onoj mlijeko "nestalo" i sama pocne sumnjati u svoje tijelo i zivi u uvjerenju da mlijeko nestane i presusi samo od sebe
- zene u prinicpu skoro uvijek kazu da nisu imale mlijeka ako ih se pita zasto su prestale dojiti, u praksi je to obicno puno drugacije. Recimo ja imam frendicu koja je prestala dojiti zbog gadnog mastitisa (zacepljenje kanalica zbog PREVISE mlijeka), no ona svima govori da je prestala dojiti jer nije imala dovoljno mlijeka (valjda zato sto je ona svaki plac od curice zivjela u uvjerenju da je zbog gladi )
- zato sto zene rijetko imaju podrsku da ustraju u dojenju, a redovno im se dojenje sabotazira na svakom koraku:
[list:2045271042] *pocevsi od bolnica koje salju majcino mlijeko na analizu (!!!!) da vide jel dobro (a znanost danas zna tek par stotina spojeva u m mlijeku, ostalo je nepoznanica, ali gle, nasi laboratoriji u hr mogu odrediti da je majcino mlijeko lose :? )
* nastavljajuci preko bolnica koje ne daju da dijete bude uz majku i da ga doji na zahtjev
* jer majkama cesto okolina suflira da je dijete gladno jer place. To sto dijete place ne znaci bas nist - znaci da mu nesto ne pase, mozda mu je vruce, mozda ga zulja etiketa na majici, ali NE, redovno je to bas zato jer mama nema dovoljno mlijeka i jer je ono gladno, a to sto se djetetova glad ocituje kroz neke druge stvari tipa pracenje mokrih pelena i pokakanih, generalni izgled i ponasanje djeteta, to je totalno nebitno. Ipak strine i susjede znaju najbolje ;)
- zato sto je taj mit o nestanku mlijeka preko noci toliko duboko usadjen u nasu kulturu da se sve objasnjava tim nestankom - ako dijete nece sisati (sto se zove strajk sisanja i postoje metode rjesavanja tog problema) to je onda opet zbog toga sto sigurno vise nema mlijeka; ako se mama ne moze izdojiti (a rijetke se mogu uspjesno) to je onda opet doslo do nestanka mlijeka preko noci
- zato sto dijete nece dobro napredovati ukoliko mama daje caj, no to se ne uzima u obzir, dijete nije napredovalo jer mama nije imala mlijeka
- zato sto dijete nece dobro napredovati ako ga mama doji svaka 3 h (sto mnogi pedijatri i patronazne preporucaju pod obavezno), ali nema veze, to nije razlog ne dobivanja na kilazi, razlog je to sto mama nema dovoljno mlijeka
- zato sto se mame nigdje ne mogu obratiti za pomoc. Naravno postoje pedijatri i patronazne koji su dobro educirani, ali oni su nazalost rijetkost. Vecina njih mami nece znati pomoci. Ukoliko dijete ne dobiva dovoljno na kilazi, onda postoji neki problem negdje koji se treba rijesiti, ali vecina pedijatara se ne obazire na to, nego se preporuca adaptirano jer mama nema dovoljno mlijeka (a problem je mogao biti banalan, tipa dojenje svaka 3 h, davanje caja i dude)
- zato sto neke patronazne kad dodju prvi dan u posjetu popipaju majcine grudi i konstatiraju da mama nema dovoljno mlijeka, a mamino samopouzdanje se samo srusi kao kula od karata (to je meni moja patronazna napravila :P )
- zato sto nitko ne pokaze mami ispravan polozaj djeteta na dojci i ono ne moze efikasno izvlaciti mlijeko pa ne dobije dovoljno na kilazi, a i mama dobije pukotine na bradavicama pa od boli ne moze vise dojiti
itd, itd, itd, itd.....[/list:u:2045271042]
Problem je sto nasi medicinari (vecina) dozivljavaju dojenje kao nesto prirodno (sto i JE), i da se tu nema sta uciti. I eto problema. Mama ima problem, oni joj ne znaju pomoci, nego se daje adaptirano uz konstataciju da ona eto nema dovoljno mlijeka. Mama je tuzna, razocarana, ocajna sto ju je njeno tijelo iznevjerilo a tako je htjela dojiti :(
Dojenje JE prirodno, ali isto tako ima puno, jako puno stvari, sitnica koje utjecu na dojenje i koje ga mogu privesti kraju, a ljudi toga uopce nisu svjesni. I da su rijesili te "sitnice" mama ne bi "ostala bez mlijeka". Ali tesko je naci adekvatnu pomoc u kriticnom trenutku. SOS telefon za dojenje tu igra veliku ulogu, ali to je samo 1 telefon na cijelu hrvatsku u borbi s milion mitova i krivih savjeta.
Kad smo kod čudesnog, imam par lijepih linkova:
http://www.thecowgoddess.com/archshow.asp?var=227
Više na:
iCitiraj:
http://ladysown.blogspot.com/
"Remarkably, a recent study led by Dr. Ludington-Hoe showed that when mothers of twins Kangerooed their babies simultaneously, the temperature of each breast adapted to regulate the temperature of the baby closest to it. This phenomenon, called breast biosynchrony, means that one breast might become warmer to help a baby whose body temperature needs to be higher, while the other breast might remain at the same temperature, or even grow cooler, if the infant on that breast is already warm enough."
(p. 44, Caring for your premature baby by Christine Gross-Loh)
http://www.thecowgoddess.com/archshow.asp?var=229
Nemam ništa protiv bubimirka i ZlogVuka. Mislim da su oni nažalost glasnici većine roditelja oko nas.
Ono što me JAKO smeta je što se topici zachatavaju. Ovaj konkretni topic je za prebrajanje djece koja doje/su dojena dulje od 3 godine. A NE za dokazivanje koliko je dojenje zdravo/psihički štetno niti išta od toga.
Bubimirko ili ZliVuče otvorite si svoj topic i raspravljajte o s korisnicama foruma o koristima i štetnostima dojenja, o svojim iskustvima, o svemu što se tiče roditeljstva.. nemam ništa protiv.. ali u zadnje vrijeme se SVAKI topic o produženom dojenju sveo na:
Bubimirko/ZliVuk: ne podržavam dugo dojenje
korisnica foruma x 100: ali dojenje je korisno/zdravo, linkovi na studije, kopije linkova s portala, kopije tekstova.....
Da sam ja adminica premjestila bih sve ove postove na novi topic gdje bi se onda na jednom mjestu vodila rasprava s dvojicom novih korisnika foruma i uostalom svima koji žele polemizirati oko produženog dojenja.
Iskreno mislim da su te rasprave zdrave... treba čuti i drugo mišljenje i što je još važnije, treba ga znati lagano mijenjati....
Jasna,
ja...Vuk...ovdje nov...
jednostavno sam pitao...mislio sam si da ak otvorim novi topic budem stvarno ispao neki provokator znoaš ono:
"Vidi ga, tek se logirao već tu nešto stavlja topice..."
shvatiti ću ovo kao savjet...hvala!
Nije mi jasno ZASTO se Vuka poistovjecuje s Bubimirkom?!? ZASTO? Sta je covjek skrivio??
Ok, bubimirko je jasno rekao svoj stav, Vuk nije, i rekao je da je spreman cuti sve argumente. Zasto ga se napada!?
A topic cu splitati cim stignem - trenutno sam u guzvi i ovo mi se ne cini bas hitno.
Vidim da je Vuk vec odgovorio za sebe :)
I sto ako se svaki topic o produzenom dojenju sveo na polemiziranje i raspravu o korisnosti produzenog dojenja? Pa poanta edukacije JE nauciti nekog tko to nezna, jel tako? Nema smisla uciti nekog tko to vec zna ;) . I najvise se stvari nauci iz ovakvih konstruktivnih rasprava.Citiraj:
jasna prvotno napisa
da je covjecje mladunce predvidjeno da ne sisa, onda bi se rodilo kao zaba ili neka druga zivotinja.
to sto ono moze prezivjeti i na adaptiranom mlijeku ili slicnim pripravcima nije nikakav argument.
isto tako beba rodjena nakon 29. tjedna trudnoce ima velike sanse da prezivi, pa ipak sve se odlucujemo nositi svoju djecu u trbuhu 9 mjeseci.
dok netko ne odluci da je dovoljno i 7 mj. pa uostalom ima vec i toga, navodno celebrities idu na preuranjene carske rezove kako se ne bi previse rastocile u zadnjem mjesecu trudnoce :shock: to sam negdje cula
A ja sam baš uživala čitajući Lutonjicu, anchie, ajvicu... :D .
Dođe mi da to isprintam i svakome tko me ubuduće bude gnjavio glupostima radi produženog dojenja dati da si sve to skupa malo pročita.