Udruga je pokrenula korake za IZMJENU ČLANKA 46. Zakona o zdravstvenom osiguranju po kojem
"Pravo na smještaj uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju može, iznimno, ostvariti osigurana osoba – majka djeteta pod uvjetom da dijete nije starije od 6 mjeseci, da postoji potreba dojenja djeteta što utvrđuje izabrani doktor majke na prijedlog izabranog doktora djeteta, odnosno odjelnog doktora zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječi, te da je mjesto prebivališta, odnosno boravišta majke udaljeno od mjesta zdravstvene ustanove više od 25 kilometara.
-Kako smatramo da je ovaj članak diskriminirajući i nejasan (u Splitskom rodilištu ga koriste kao izliku da rodilje 3. dan nakon poroda šalju kući bez obzira na stanje novorođenčeta)
-Protivi se mnogim deklaracijama, rezolucijama, poveljama koje je potpisala Hrvatska, a protivan je i Konvenciji o pravima djeteta, a koji kaže da
"Države članice osiguravaju da nijedno dijete ne bude odvojeno od svojih roditelja protiv njihove volje, osim kada nadležni organi na osnovu sudskog uvida odluče, u skladu s odgovarajućim zakonom i procedurama, da je takvo razdvajanje prijeko potrebno i u najboljem interesu djeteta."
...
obratili smo se pravobraniteljici za djecu i tražili pomoć i savjet u rješavanju ovog problema.
Molimo sve vas koji ste imali ružnih iskustava vezano za hospitalizaciju djece da ta svoja iskustva napišete i također pošaljete na pravobraniteljicu (e-mail adresa: pravobraniteljica@pravobraniteljzadjecu.hr )
da zajedno stvorimo jednu kritičnu masu i dobijemo odgovor koji bi nam pomogao da ovaj članak humaniziramo.

Odgovori s citatom
..sestre su se zalile da cijelu noc place i nitko od nje ne moze spavati ...jer su ostala djecica bila full starija od nje..(i dan danas ima averziju prema bolnici i kad prolazimo mimo nje ).....
- sada malo pretjerujem, ali dugo će još trebati da se shvati da im nismo na smetnju nego samo na pomoć - iako ja i dalje vjerujem da većina roditelja ne postupa kao što smo mi koje ovdje iznosimo mišljenje na ovom forumu. Op. zašto zabranjuju očevima prisustvo naporodu? Zato jer im često dođu primitivci koji napadaju liječnike da što im to rade od žene!?! (čak imam vrlo blizak primjer - i to kao obrazovani ljudi, ali potpuno nepripremljeni za taj događaj ...)
Nije bas bilo ugodno iskustvo radjanja no vrijedilo je jer je nasa curica sada sa nama doma. Znam da je tati bilo jako tesko sto 6 dana nije mogao primiti svoje dijete (cemu onda poticu oceve da sudjeluju u tome ako im u bolnici vec uskracuju to pravo ????) no kao sto sam njemu vec rekla bilo pa proslo i iza nas je. Nadam se da smo nasim pismom i komentarom pomogli nekome da se jos bolje pripremi jer ja sam puno citala i znala sam sto hocu a sto ne pa opet nije se bas postivala moja zelja. Za Aprag sam doznala tek na otpusnom pismu i to sasvim slucajno jer mi gore nitko nista nije htio reci, Apgar je 10/10 i sada kako je doma (evo prvih 24 sata je iza nas) ona jede svako malo i spava, vrlo malo place tako da iako je rodjena kao nedonosce vjerujem da ce jako brzo napredovati