Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 173

Tema: Teta priča četverogodišnjacima kako je Isus umro u mukama!!!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ne ulazeći u raspravu je li takvim pričama mjesto u vrtiću, već samo o pitanju je li djeci vrtićke dobi primjereno davati informcije o Isusovom mukama, pribijanju na križ, čavlima, kruni od trnja itd. - zanima me jesu li vaša djeca vidjela raspelo, uočila detalje i što ste im kazale?

Moj sin je objašnjenja o tome i slikama Križnog puta zatražio sam, vidjevši ih u crkvi, a imao je jedva 3 godine.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne, to nije činjenica, to je ono u što kršćani vjeruju. I eventualno na taj način se može prezentirati u odgojnoj ili obrazovnoj ustanovi - Uskrs se slavi jer kršćani vjeruju da je Isus uskrsnuo.

A što se slavi na Uskrs i kako to je stvarno druga priča.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj nela prvotno napisa Vidi poruku
    Ne ulazeći u raspravu je li takvim pričama mjesto u vrtiću, već samo o pitanju je li djeci vrtićke dobi primjereno davati informcije o Isusovom mukama, pribijanju na križ, čavlima, kruni od trnja itd. - zanima me jesu li vaša djeca vidjela raspelo, uočila detalje i što ste im kazale?

Moj sin je objašnjenja o tome i slikama Križnog puta zatražio sam, vidjevši ih u crkvi, a imao je jedva 3 godine.
    Vidjela je onoliko koliko ima u slikovnici o Isusu koju ima, a to je vrlo benigno. Nije uopće puno pitala što je čudno jer inače voli mračne detalje.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ne, to nije činjenica, to je ono u što kršćani vjeruju. I eventualno na taj način se može prezentirati u odgojnoj ili obrazovnoj ustanovi - Uskrs se slavi jer kršćani vjeruju da je Isus uskrsnuo.
    .
    pa upravo tako. i ne treba se eventualno to prezentirati, nego se treba definitivno to prezentirati jer (bar se nadam da bi tako trebalo biti) ako taj dan slaviš ili neslaviš, ali slave svi oko tebe ti bar taj dan ne radiš , onda barem trebaš znati što se slavi i koji je razlog tog neradnog dana. kako ti, tako i djeca u vrtiću, školi i dalje.
    ili ako to nije uredu, onda se uskrs treba ukinuti i na taj dan raditi, a vjernici neka ga obilježavaj.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Kao prvo, meni i dalje nije jasno zbog čega je onima koji bašinisuvjernici normalno i poželjno farbati jaja, ubijati se u šunki i kolačima... ako im ujedno toliko smeta bit Uskrsa - Isusova muka i uskrsnuće.

Drugo, mislim da smo se svi složili oko toga da je teta pretjerala (iako, nitko se nije pitao kako je to tvoja curica tebi interpretirala i što je točno teta pričala), no dorotea24 je spomenula kako djeca to doživljavaju na drugačiji način. I to je istina. Pa djeca imaju tako bujnu maštu da su sposobni svašta izmisliti pa im onda vjerojatno nisu niti čudne fore poput rasparanja, bacanja u peć i slično. Rugamo se pričama poput Ivice i Marice, ali vam je zato, ne znam, Harry Potter vjerojatno super.
    E sad, sjećate li se početka Ivice i Marice? Zbog čega oni odlaze u šumu? Tata ih odvodi jer ih nemaju čime hraniti. Ja to kao dijete nikada nisam registrirala iako sam stoputa pročitala Ivicu i Maricu nego sam skužila tek na faksu, na predmetu Dječja književnost. Vjerojatno mi je bila užasna pomisao na to da netko može svoje dijete ostaviti u šumi, no isto tako mi nije bio nikakav bed što je vještica gorjela u peći. Kasnije sam saznala da se radi upravo o tome da djeca imaju filtere kroz koje puštaju/ne puštaju ono što žele. Tako da Isusove muke sigurno neće nekome upropastiti djetinjstvo.

I kao treće:
    Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Zaboravlja se da iako je Isus bio povijesna ličnost, da za neke od nas uskrsnuće nije povijesna istina nego nebuloza.
    Da si ovako nešto napisala za Muhameda, muslimani bi proglasili fetvu protiv tebe

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

SikaPika ajm sori ali kakve veze šunka i jaja imaju sa Isusovom mukom?

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ali u vrtiću se ne priča o tome da neki ljudi vjeruju da je neki čovjek uskrsnuo, nego da on JE uskrsnuo. to se priča svima, i djeci drugih vjeroispovjesti i ateistima. nije meni isus stao na žulj, ali ja plaćam poreze i punopravni sam građanin. moj je izbor ateizam i ne zelim da mi se djetetu u državnoj ustanovi- koja treba imati određeni utjecaj i autoritet na njega ako su stvari ispravno postavljene, uči o ljudima koji su oživjeli od mrtvih. to što je to tradicija ove zemlje i što se većina izjašnjava kao rimokatoličke vjeroispovjesti stvara privilegiju toj djeci da odlaze na izborni vjeronauk. mali muslimani ili židovi nemaju tu mogućnost. jer nisu većinska vjeroispovjest. ali u normalnom programu, državnog vrtića se djeci, ukoliko smo laička država, ne može pričati o isusu na ovaj način. ove svece neću ni spominjati. ne, naravno da ne želim da mi dijete uče o svecima.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Veza je:
    Isusova muka - Uskrs - jedno od obilježavanja Uskrsa i vjernika i nevjernika je žderačina šunke i jaja.
    Ako na Uskrs jedeš šunku i jaja zato jer je - Uskrs, onda ti valjda nije bed čuti o onome tko taj Uskrs predstavlja. Naravno, šunka i jaja su običaj, uskrsnuće je ono u što ja vjerujem, no meni je licemjerno pljuvati po onome što ti se ne sviđa, a prihvatiti ono što ti se sviđa. Kao što je dorotea24 rekla, oni koji ne vjeruju, neka taj dan rade i ponašaju se kao i svaki drugi dan.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

to sa fetvom nije nimalo smijesno, nego strašno, ali o tom potom. što se tiče farbanja jaja i bora i svih tih '' katoličkih'' tradicija, iako im se osobno ne priklanjam, molim sve koji to konstantno potežu za argument o ''licemjerstvu'' ateista, da se prisjete da to izvorno nisu katolički običaji nego također preuzeti od plemenskih tradicija i pretočeni u katoličke, nimalo izvorni!!!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moj je čuo istu priču u dobi od četri godine u državnom vrtiću. Mjesecima nakon toga je ljubio raspela na koja je naišao na raskršćima ili ispred crkve.
    Da li mi se svidjelo to što je čuo? Nije. Meni je teška i mučna okrutnost koja se provlači kroz gotovo sve kršćanske priče, nekako se ta okrutnost previše stavlja u prvi plan za razliku od bezuvjetne ljubavi koja bi trebala biti smisao.
    Da li sam reagirala? Zapravo , sam samo dala prigovor dotičnoj teti da mislim da su možda neki detalji iz priče trebali biti ublaženi. Nisam očekivala da će ta teta promjeniti pristup ( to joj je i tako bila zadnja godina pred mirovinu), ona se inaće užasno trudila oko djece i osmišljavanja rada sa njima ( ne samo za kršćanske blagdane nego općenito) tako da ovo nije bilo u lošoj namjeri.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

SikaPika postoje vjerski običaji vezani uz određenu Crkvu i religiiju.
    A postoje i narodni običaji koji se vežu uz određeni Narod. Nije nužno da narodni običaju budu u svakom detalju budu vezani uz vjerske. Zašto netko ne bi mogao prakticirati narodne običaje bez detaljnog ulaženja u vjerske?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno, šunka i jaja su običaj, uskrsnuće je ono u što ja vjerujem, no meni je licemjerno pljuvati po onome što ti se ne sviđa, a prihvatiti ono što ti se sviđa. Kao što je dorotea24 rekla, oni koji ne vjeruju, neka taj dan rade i ponašaju se kao i svaki drugi dan.
    Rucak i farbanje jaja za Uskrs je moja porodicna tradicija. I to mi se svidja. I to praktikujem.
    Veru ne praktikujem jer ne verujem da ista postoji izvan ovoga sada.
    U cemu je tu problem? Obicaje praktikujem u svojoj kuci, porodici, dvoristu. Nisam isla necijem detetu u parku da pricam kako bog ne postoji.
    Ja sam sigurna da teta u vrticu nije deci rekla: NEKI ljudi veruju da je Isus uskrsnuo, a NEKI ne veruju. I u tome je najveci problem. Jer i moje dete pita i dobija odgovor i o Isusu i o Uskrsu, ali ne kao da je to apsolutna istina.
    Moj brat je svestenik, ja sam ateista. I svi lepo sedimo za Uskrsnjim ruckom, volimo se, postujemo, tu smo. I za mene je to bit Uskrsa.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To sam htjela reći, to su naprosto običaji, narodni običaji, a koji su stariji tj. da li je prije bio Uskrs ili jaje to je već puno puta prežvakana tema - u svakom slučaju, nema smisla prozivati ljude što se drže običaja koji potječu tko zna otkada i ako im uopće nije stalo do vjerskog sadržaja koji se veže uz te običaje (ili obratno).

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Jos jednom sam zgrozena! Religiji nije mjesto u drzavnim vrticima a u vrticima koja imaju religijske orientacije bi osoblje trebalo znati na koji nacin djeci mogu davati interpretacije biblije, koran, tore ili slicno. Ovo ponasanje po mojem misljenju zasluzuje pismo ravnateljici i inspekciji.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Vjera i vjerski običaji po mom mišljenju nisu za vrtić, osim ako nije izričito vjerski.
    Ovo je sekularna država, i to je bogatstvo i civilizacijsko dostignuće koje treba njegovati.

Pokušala bih razgovarati s tom tetom ili ravnateljicom.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    pa nije licemjerno. ja ovdje govorim o upoznavanju djece sa jednom tradicijom nacije. kada je islam bio dio naše tradicije, daj me podsjeti? ateisti sve mogu promatrati kao što se promatra muzejski eksponat. ogledaš ga sa svih strana, kažeš super i ideš dalje. evo, samo za tebe ako me nisi prvi put shvatila ponavljam, da nisam za to da se vjera u vrtiću prakticira u punom smislu, ali spomenuti isusa za božić i uskrs, naučiti neku pučku pjesmu na vjersku tematiku koja se može smatrati dijelom opće kulture je sasvim opravdano i ok. nemam ništa protiv da mi dijete u školi uči o svim drugim vjerama, dapače, i da se upozna sa tuđim vjeroispovjestima, uvjerenjima i običajima i da ih zna kao dio opće kulture i nimalo se ne bojim da će mi sin jednog dana zbog toga preći na drugu vjeru (a čak i da se to dogodi ne bi se dogodilo zato što su o tome učili u školi). isto tako ni tvoje dijete neće povjerovati u isusa zato što im je teta u vrtiću rekla da je isus uskrsnuo pa sada slavimo blagdan uskrsa. možda ga bude držalo par dana pa će ga pustiti.
    gore pišeš jedno(da ne možeš zamislit da ti se dijete na isti taj način o kojemu ovdje pričaš upoznaje sa nekom dr.vjerom) a tu kažeš da nemaš ništa protiv da uči o dr.vjerama, odluči se.
    draga moja, shvati ti mene što pričam pa ću ja opet za tebe: znači, neka djeca i u drž.vrtiću farbaju jaja i krašavaju zečekima i to je dio narodnih običaja i tradicije, je li? ali pričanje vjerskih priča(tu je apostrof još na brutalnom načinu istoga od strane tete) meni spada u domenu vjeronauka.
    nemoj se gubiti a ni ljutiti ali draga moja ja se niti ne bojim tuđih običaja i vjera, dapače ja to sve smatram bogatstvom svijeta i uopće me ne muče problemi što će moje dijete jednog dana(to tebi izgleda muči ako si spomenula) jer ga ja i ovako želim učiti da je bog jedan, zovu ga drugačije i na dr. mjestima mu se moli ali to su sve sveta mjesta i treba ih poštovati. isto tako postoje i vjere i ljudi koji vjeruju i malo drugačije i imaju više bogova ili oni koji i ne vjeruju jednostavno. i najvažnije da ne gleda ljude prema tome i kroz tog. to mal o meni iako ja vjerui vjersko uvjerenje dozivljavam kao nešto intimno što se tiče, obitelji, kuće kao privatna stvar svakoga. i na kraju se vraćam na početak. priča o uskrsnuću, pribijanju na križ, čavlima i sl. je prešla crtu običaja koji se njeguju u vrtićima. prijateljica mi je teta u vrtiću i židovka je i naravno da s djecom izrađuje i pisanice, vjenčiće, ukrase za bor i dr. kreativne stvari al zamisli da ona počne tvom dijetetu priču o svojoj vjeri i vjerskim pričama . mislim da bi prva išla ravnateljici. il se možda varam, ali takav sam dojam stekla iz stvojih stavova.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uvijek me zaprepasti kad čujem ovo - ah, pa ako ste ateisti, jednostavno zaobiđite...šta ima veze da malo čuju o tome u vrtiću...
    Osobe koje su vjernici NE pričaju o Isusu kao o zanimljivosti ili muzejskom eksponatu, kako ti predlažeš da mi to prihvatimo, dorotea, nego kao o ISTINI, jednoj i jedinoj. Vjerniku je vjera nešto što ga duboko određuje i ono što smatra ispravnim putem, a ne fakultativna aktivnost. Kako malo dijete može od takvog autoriteta kao što je vrtićka teta slušati ono u što ona vjeruje i obići oko toga kao oko eksponata u muzeju? Ako ga ta teta odgaja, uz njegove roditelje, ako ga uči dobru i zlu, poželjnim vrijednostima i poželjnom ponašanju, KAKO četverogodišnjak ili šestogodišnjak može zaključiti da je odjednom nevažno nešto što je za tetu istina i o čemu ona poučava vrtićku grupu?

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    Rucak i farbanje jaja za Uskrs je moja porodicna tradicija. I to mi se svidja. I to praktikujem.
    Veru ne praktikujem jer ne verujem da ista postoji izvan ovoga sada.
    U cemu je tu problem? Obicaje praktikujem u svojoj kuci, porodici, dvoristu. Nisam isla necijem detetu u parku da pricam kako bog ne postoji.
    Ja sam sigurna da teta u vrticu nije deci rekla: NEKI ljudi veruju da je Isus uskrsnuo, a NEKI ne veruju. I u tome je najveci problem. Jer i moje dete pita i dobija odgovor i o Isusu i o Uskrsu, ali ne kao da je to apsolutna istina.
    Moj brat je svestenik, ja sam ateista. I svi lepo sedimo za Uskrsnjim ruckom, volimo se, postujemo, tu smo. I za mene je to bit Uskrsa.
    ovo je za mene pogođena bit i ilustracija tolerancije i različitosti.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    SikaPika postoje vjerski običaji vezani uz određenu Crkvu i religiiju.
    A postoje i narodni običaji koji se vežu uz određeni Narod. Nije nužno da narodni običaju budu u svakom detalju budu vezani uz vjerske. Zašto netko ne bi mogao prakticirati narodne običaje bez detaljnog ulaženja u vjerske?
    ja stvarno ne kužim u čemu je problem. kod nas blagdani nisu sekularizirani, odnosno odvojeni od sakralnog i kao vjerski se slave u narodu. naravno da ljudi mogu slaviti, ne slaviti, jest šunku, tražiti jaja i pri tome uopće ne misliti na isusa, meni to nije ni malo licemjerno i sve je ok, ali u hrvatskoj se na taj dan slavi vjerski blagdan isusovog uskrsnuća i teta bi trebala imati puno pravo upoznati djecu s tom činjenicom bez obzira jesu djeca vjernici ili nisu.
    ono sa ljubljenjem križa što je rekla sirius mi je pretjerano iako smatram da se djeca mogu na sto različitih mjesta upoznati s tim vjerskim stvarima, osim ako ih nećete strogo nadzirati i izolirati. no ne vidim razloga za to. dijete je ljubilo križ jer mu je to bila fora. moj je u vrtiću od nekoga naučio naguzit ti se u lice i prdnuti pa to sada stalno radi i meni nekad bude ful neugodno, ali znam da će prestati kada ga to pusti.

mislim da radite preveliku dramu oko svega. dijete će kad tad doći do informacija vjerskog sadržaja jer živimo u takvoj državi, ali sigurna sam da se zbog toga djeca neće odjednom pokrstiti (nemojte se bojati) isto kao što ni moj neće (bar se nadam) danas sutra rasparati stomak nekom vuku i natrpati ga kamenjem.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Uvijek me zaprepasti kad čujem ovo - ah, pa ako ste ateisti, jednostavno zaobiđite...šta ima veze da malo čuju o tome u vrtiću...
    Osobe koje su vjernici NE pričaju o Isusu kao o zanimljivosti ili muzejskom eksponatu, kako ti predlažeš da mi to prihvatimo, dorotea, nego kao o ISTINI, jednoj i jedinoj. Vjerniku je vjera nešto što ga duboko određuje i ono što smatra ispravnim putem, a ne fakultativna aktivnost. Kako malo dijete može od takvog autoriteta kao što je vrtićka teta slušati ono u što ona vjeruje i obići oko toga kao oko eksponata u muzeju? Ako ga ta teta odgaja, uz njegove roditelje, ako ga uči dobru i zlu, poželjnim vrijednostima i poželjnom ponašanju, KAKO četverogodišnjak ili šestogodišnjak može zaključiti da je odjednom nevažno nešto što je za tetu istina i o čemu ona poučava vrtićku grupu?
    ja sam sigurna da tvoje dijete neće povjerovati u boga i usvojiti kršćanske rituale ako teta u vrtiću povodom tih 6 katoličkih blagdana koji se slave u cijeloj hrvatskoj, o kojima se priča na televiziji(a ja na tv-u čula da se slavi blagdan isusovog uskrsnuća, sram ih bilo!) i zbog kojih tih dana ne radiš, spomene što se i zašto slavi. kad bi djeca tako lako usvojila sadržaje, modele ponašanja i usvajala neke vještine kako ti misliš da je lako, onda bih ja ostala bez posla (a radim u prosvjeti).

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

potpis.
    dorotea, sve je to u redu, niti ja nemam ništa protiv da dijete i u vrtiću zna zašto se slavi uskrs. i sama si napisala, bit je u prezentaciji.
    dakle, stvar je toga da li je rečeno - isus je uskrsnuo, ili je rečeno katolici vjeruju da je isus uskrsnuo.
    meni čak ni ti čavli ne smetaju toliko, koliko ovo prvo.

sikapika, jako, jako ružan post.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dorotea, je li ti namjerno ne želiš razumjeti? Meni spominjanje sigurno ne smeta, naravno da im i sami objasnimo što se slavi. Smeta mi učenje vjere kao jedine istine u državnom vrtiću i podrazumijevanje da je ona svima jedina istina, a to se ponekad događa.
    Inače, A. je cijele dvije godine vjerovao u Boga pod utjecajem prijatelja iz vrtića pa je tako i krenuo na vjeronauk u školi, što meni uopće nije bilo drago. U drugom se razredu ipak ispisao.
    D. je čuo priču o paklu od vrtićke prijateljice, pitao me što je to, ja sam rekla dvije rečenice, onako najblaže moguće, i s objašnjenjem da je to samo priča, a on je i nekoliko mjeseci poslije prestravljen paklom.
    Ovi pri mjeri služe samo tome da ilustriraju da djeca baš ne funkcioniraju po principu: na jedno uho unutra, na drugo van.
    Posljednje uređivanje od vertex : 07.04.2010. at 11:10

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

(tko misli da funkcioniraju neka čita Joycea)

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Dorotea, je li ti namjerno ne želiš razumjeti? Meni spominjanje sigurno ne smeta, naravno da im i sami objasnimo što se slavi. Smeta mi učenje vjere kao jedine istine u državnom vrtiću i podrazumijevanje da je ona svima jedina istina, a to se ponekad događa.
    .
    pa i ja mislim da ti namjerno ne želiš razumjetigdje sam ja to rekla da se u vrtiću vjera treba učiti kao jedina istina. ja sam samo za to da se djeci spomene što se i zašto slavi, a ne za to da ih odgajateljice uče da se mole prije jela.
    ako je odgajateljica rekla djeci da se slavi blagdan uskrsa kada je isus uskrsnuo (ok prije toga je bio pribit na krži, rekla sam već svoje mišljenje za čavle) mislim da nije napravila ništa loše ako sada ne nastavi svaki dan prakticirati vjeru s njima.
    eto baš kao što i cvijeta73 kaže, samo što bi se iznenadili (ok možda ne vi u centru zagreba) koliko je tih roditelja katolika koji vjeruju da je isus uskrsnuo ili se barem tako deklariraju. probajte osnovati udrugu koja bi se borila za potpuno sekularnu državu ili da se te stvari zabrane u vrtiću i u medijima. ili da praznici postanu sekularni. ili recite tetama da želite da se naglasi to da katolici VJERUJU. zašto ne?
    i sama kažeš da ti je dijete vjerovalo u boga pod utjecajem prijatelja iz vrtića što ide u prilog mojoj tezi. živiš u takvom okružju, ako si u manjini onda ne pokušavaš promjeniti okolinu nego se naučiš uklopiti pod uvijetom da okolina cijeni tvoj izbor.
    isto kao što se i pravoslavnoj manjini čestitaju njihovi vjerski blagdani pa čak i oni imaju svoj neradni dan na svoju novu godinu i nisu taj dan obavezni doći na posao. no ostatak države njihov blagdan ne slavi.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

isto kao što se i pravoslavnoj manjini čestitaju njihovi vjerski blagdani pa čak i oni imaju svoj neradni dan na svoju novu godinu i nisu taj dan obavezni doći na posao. no ostatak države njihov blagdan ne slavi.
    (sorry pobjeglo mi bez ostatka rečenice)......tako i ti tih dana ne slaviš dok drugi oko tebe slave i kažeš lijepo teti da niste vjernici i da pripazi na način na koji iznosi viđenje blagdana i ja vjerujem da će teta to poštovati. ako ne e onda to nije uredu.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

. probajte osnovati udrugu koja bi se borila za potpuno sekularnu državu.
    sekularna država i je. nema polusekularne, djelomsekularne i nema potrebe za nikakvim formiranjem udruga koje bi se borile za "potpuno sekularnu državu".
    a zna se što znači sekularna država.

i ti pilići i jaja - su prvotno bili poganski običaji.

čisto usput, mi doma ne bojamo ni jaja, niti kupujemo zečeve i piliće...i jako se trudim zaobići svaku komercijalizaciju...ne samo vezano za ovu tradiciju, već i sve ostale.

ipak, prelistali smo dječju Bibliju i čuti će još mnogo toga na temu povijesnih ličnosti, ali i o instituciji Crkve. nadam se da će sam doći do svih spoznaja na temalju povijesnih činjenica.

a dokle god je u državnom vrtiću kojeg plaćam 730 prokletih kuna neće slušati o nikakvom razapinjanju. u suprotnom, znam da ću ja doći s čavlima i križem do tete.
    Posljednje uređivanje od .kala. : 07.04.2010. at 13:03

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

veliki potpis

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

.kala. ne misiš da si malo pretjerala? najlakše i jest razapet osobu s kojom se slažeš... puno teže je razumijeti i riješiti situaciju smirenim putem?

živite u katoličkoj zemlji, 94,9% kršćana i što očekujete? kao što sam već i rekla teta je pretjerala al što sad, idemo je spaliti, na giljotinju s njom... mislim stvarno...
    što se tiče židova, muslimana, pravoslavaca... imaju svoje crkve, svoje vrtiće, židovi čak i svoje škole u Hrv prema tome, ako vam državni vrtići ne odgovaraju otvorite neki privati svoj pa neka vam tamo bude dijete za 730kn mjesečno...
    Mio stalno spominješ da si porezni obveznik, misliš da ja nisam, da kršćani nisu?
    I da, kićenje bora jest poganski običaj kao i jaja kao i zečevi... al meni kao vjerniku to nije bit, to je ono usputno...
    Što će se dogoditi kad ti dijete u prvom srednje dobije za lektiru Bibiliju? Tada ćete i profesoricu pribiti na kriz? Ili imate neku bolju ideju?

Zapravo vam svima zelim da iskusite ono što sam i ja i da shvatite da stvarno nije biatn ni bor ni jaja ni crkva kao institucija ni raznorazni svećenici nego ono nešto duhovno s čime se možeš povezati, osjetiti toplinu, mir, blaženost...

I btw za mene ateisiti ne postoje, svatko vjeruje u nešto... pa makar balon

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Svaki put kad se takva tema pojavi, udri razvlačiti vjeru i jedni po drugima!Katastrofa.... Vjernici koji pregorljivo zagovarate neke stvari, dajte si samo zamislite što bi vam Isus poručio da vidi ovaj topic? Nekak mi se čini da mu se baš ne bi dopalo....

Čini mi se da je došao trenutak zamoliti osoblje foruma da ovo ključa...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 07.04.2010. at 13:48

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj .kala. prvotno napisa Vidi poruku
    sekularna država i je. nema polusekularne, djelomsekularne i nema potrebe za nikakvim formiranjem udruga koje bi se borile za "potpuno sekularnu državu".
    a zna se što znači sekularna država.

i ti pilići i jaja - su prvotno bili poganski običaji.
    .
    onda mi samo objasni zašto hrvati slave blagdan velike gospe i zašto je taj dan neradan? ili ćeš i za taj blagdan naći izvor u nekim poganskim običajima? a što se slavilo prije krista? hoćemo li to uzimati kao nekakvu referentnu vrijednost za danas?
    ja samo kažem kakvo je činjenično stanje, a to je da hrvati slave katoličke blagdane i prema tome teta u vrtiću ima puno pravo osvrnuti se na te blagdane jer joj to pravo daje država koja je proglasila da se na taj dan slavi uskrsnuće isusa.
    za vrijeme komunizma je bilo zabranjeno javno slaviti npr. božić i taj dan je bio radni. danas tebi nitko ne brani da taj dan ne slaviš, ali ne možeš ni ti braniti drugima da ga slave. ako ga većina slavi i ako ga država slavi onda će se on i spomenuti u medijima, odgojno-obrazovnim ustanovama i dalje.
    da se razumijemo ja sam protiv križeva u školama, uplitanja crkve u politiku i krojenje naših života po njihovoj volji, ali ovo nema veze s tim. tebi se to može i ne mora sviđati, kao što se ni meni ne sviđa što svaki puta na izborima pobjedi HDZ (ipak s daleko manjom većinom nego što ima katolika) pa ga ipak trpim i ne pribijam na križ. no to je opet jedna sasvim druga tema.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj mlukacin prvotno napisa Vidi poruku
    .kala. ne misiš da si malo pretjerala? najlakše i jest razapet osobu s kojom se slažeš... puno teže je razumijeti i riješiti situaciju smirenim putem?

živite u katoličkoj zemlji, 94,9% kršćana i što očekujete? kao što sam već i rekla teta je pretjerala al što sad, idemo je spaliti, na giljotinju s njom... mislim stvarno...
    što se tiče židova, muslimana, pravoslavaca... imaju svoje crkve, svoje vrtiće, židovi čak i svoje škole u Hrv prema tome, ako vam državni vrtići ne odgovaraju otvorite neki privati svoj pa neka vam tamo bude dijete za 730kn mjesečno...
    Mio stalno spominješ da si porezni obveznik, misliš da ja nisam, da kršćani nisu?
    I da, kićenje bora jest poganski običaj kao i jaja kao i zečevi... al meni kao vjerniku to nije bit, to je ono usputno...
    Što će se dogoditi kad ti dijete u prvom srednje dobije za lektiru Bibiliju? Tada ćete i profesoricu pribiti na kriz? Ili imate neku bolju ideju?

Zapravo vam svima zelim da iskusite ono što sam i ja i da shvatite da stvarno nije biatn ni bor ni jaja ni crkva kao institucija ni raznorazni svećenici nego ono nešto duhovno s čime se možeš povezati, osjetiti toplinu, mir, blaženost...

a ti nisi pretjerala?
    i ajde ti meni zaželi sretan uskrs, i ostanimo na tome, molim te. a pusti toplinu, i mir i blaženstvo.
    i btw, za mene ne postoji 94,9 % katolika u ovoj zemlji.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

i samo još da kažem da me se ne bi krivo shvatilo. ne bi meni bio kraj svijeta da se ti blagdani ukinu. ja bi ih slavila kod kuće sa svojom djecom i amen. baš me briga jel država slavi ili ne i tko slavi, a tko ne. ja svim pravoslavcima čestitam njihove blagdane, ateiste zaobiđem sa čestitanjem i sve ok. samo bez veze je optuživati tetu u vrtiću što je u ovim uvijetima djeci govorila o uskrsu i to je sve što sam ja htjela naglasiti.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

cvijeta ne vjerujem ni ja u tu brojku al tako kaže statistika...

Sretan ti Uskrs !!!

I zar je stvarno bit tko što misli o vjeri?? Aj pogledajte ovo...

http://www.youtube.com/watch?v=H8ZuK...eature=related

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

samo bez veze je optuživati tetu u vrtiću što je u ovim uvijetima djeci govorila o uskrsu i to je sve što sam ja htjela naglasiti.
    Nemam baš kad pisati, ali evo ukratko, ovo je dio u kojem se ne razumijemo (al ne namjerno ) i ne slažemo. Meni ono iz prvog posta nije način kako se u državnom vrtiću govori o Uskrsu. Nijedan pristup koji uključuje rečenicu "Isus je uskrsnuo" izgovorenu kao činjenicu u koju svi zajedno trebamo vjerovati, i očekuje se da vjerujemo, nije dobar za državni vrtić (o živopisnim opisima brutalnosti da i ne pričam). Dobar način postoji (i to je dio poante), način od kojeg se ateistima i svima ostalima neće dizati kosa na glavi, a djeca kršćana opet neće čuti ništa što bi narušilo njihov blagdan.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nemam baš kad pisati, ali evo ukratko, ovo je dio u kojem se ne razumijemo (al ne namjerno ) i ne slažemo. Meni ono iz prvog posta nije način kako se u državnom vrtiću govori o Uskrsu. Nijedan pristup koji uključuje rečenicu "Isus je uskrsnuo" izgovorenu kao činjenicu u koju svi zajedno trebamo vjerovati, i očekuje se da vjerujemo, nije dobar za državni vrtić (o živopisnim opisima brutalnosti da i ne pričam). Dobar način postoji (i to je dio poante), način od kojeg se ateistima i svima ostalima neće dizati kosa na glavi, a djeca kršćana opet neće čuti ništa što bi narušilo njihov blagdan.

giv mi fajv-dogovoreno
    Posljednje uređivanje od dorotea24 : 07.04.2010. at 15:06

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne mogu baš odmah fajv, ja sam ti malo suzdržaniji tip , ali i meni se čini da smo se dogovorile.

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    ja zaista ne vidim zašto si se ti našla osobno pogođena, meni je sasvim svejedno u kojem si ti religijskom duhu odgajana i kako odgajaš svoje dijete, dok god ga kako i sama kažeš, odgajaš da bude dobar čovjek. Također, ukoliko je bitno samo ono što roditelj priča, tebi zaista ne bi smetalo da se u vrtićima kao opće istine pričaju priče o Islamu? Jer ovdje ne govorimo o tome da se djeci pričalo kako postoje neki ljudi koji su katolici i koji vjeruju u jednu povijesnu osobu Isusa, za koju vjeruju da je dragovoljno pristao na razapinjanje na križ ( uz sve bonuse u vidu bičevanja itd.) i onda oživio. Ovdje govorimo o tome da se djeci pričalo da JE postojao Isus koji je razapet, umro i uskrsnuo. U državnom vrtiću, u laičkoj državi. Uviđaš li sada problem? Misliš li da ateistima nije bitno da im djeca budu sretna i dobri ljudi?
    Kada se u našoj državi bude naveliko slavio neki npr. islamski blagdan (ili bilo koji drugi) kao što se sada slavi Uskrs naravno da bi sa moje strane bilo poželjno da dijete zna o čemu se radi!
    A dok taj dan ne dođe hvala bogu da se prića o onim stvarima koje su aktualne i koje nas okružuju.
    Mislim da je svakom normalnom roditelju bitno koje god vjere bio da su mu djeca sretna, to nam je zapravo životni cilj od trenutka kada su rođeni.
    I da ...... mislim da očigledno ipak nismo laička država, kao što nažalost nismo ni mnogo drugih stvari

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj mio-mao
    [B
    prvotno napisa
    Xena [/B]- teta ne radi u vrtiću da bi djeci objašnjavala što je Uskrs... Mi doma djecu odgajamo u vjeri, ali dok im svojim riječima prepričavam priče iz dječje Biblije, preformuliram stvari koje nisu za njih, kao i kad pričam Ivicu i Maricu.
    A šta bi trebala teta raditi u vrtiću nego ih poućavati o svjetu koji ih okružuje (ipak malo manje slikovitije nego što je navedeno)

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ako vam državni vrtići ne odgovaraju otvorite neki privati svoj pa neka vam tamo bude dijete za 730kn mjesečno...
    ma bravo.
    znači živim u mjestu u kojem imam jedan jedini vrtić, radim na dva posla da pokrijem sve troškove i onda ti meni kažeš da otvorim drugi vrtić ako mi se ne sviđa da mi dijete u državnom sluša o razapinjanju.
    i ti si kršćanka? do tebe su Isusove riječi došle?

Caru carevo, Bogu božje - to ti je navodno i sam Isus rekao. al mnogi koji kleče pred njim to očito ne razumiju. nažalost.

usput, Bilija nije lektira. ni u prvom, ni drugom, ni u ikojem srednjem.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

je, biblija je lektira u prvom razredu srednje škole, i shodno tome promatra se kao književno djelo velikog značaj, što zaista jest, bez obzira na bilo čiju vjeru.
    a možda ne bude dok djeca rođena 2005/6/7 dođu u srednju školu.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

onda mi samo objasni zašto hrvati slave blagdan velike gospe i zašto je taj dan neradan? ili ćeš i za taj blagdan naći izvor u nekim poganskim običajima? .
    hm. ti mora da baš i ne znaš što su poganski običaji? ovako, to je recimo nekad bilo i ukrašavanje jelke, kao i ostali današnji popularni "simboli" kršćanskih blagdana (znači jaja ako govorimo o uskrsu). i ne, to "poganskim" nisu nazvali neki tamo ateisti, nevjernici već Crkva. s vremenom je ta ista CRkva promijenila priču i to je onda prestalo biti pogansko.

a za prvo pitanje ne znam zašto mene uopće pitaš. ja jesam hrvatica. no ne slavim navedene blagdane i radim tijekom tih blagdana. posao mi je takav da u kalendaru nemam day off kad vi slavite neki svoj vjerski blagdan (doduše ni državni mi ništa ne znače...takav mi je posao...)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nisam namjeravala sudjelovati u ovoj temi, ali s ovom rečenicom se nikako ne mogu složiti, a naročito s jezikoplazećim smajlićem na kraju koji mi jako bode oči. Ali da ne duljim i ne filozofiram, na tu temu puno toga rekli su oni malo bolje upućeni u problematiku. Zainteresirane upućujem na knjigu "Iluzija o bogu" Richarda Dawkinsa, str. 52 (izdanje: Izvori, 2007)

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

za

Što će se dogoditi kad ti dijete u prvom srednje dobije za lektiru Bibiliju?

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

pobjegao mi post maloprije

Što će se dogoditi kad ti dijete u prvom srednje dobije za lektiru Bibiliju?
    desit će se to da će je dobro poznavati jer se s njom već sa svoje 3 godine susreo doma. a do 1. srednje će se isto tako susresti i sa ostalom bitnom literaturom jer će je naći isto doma.

a za obaveznu literaturu nisam znala jer 90-tih kad sam ja išla u srednju nije bila na popisu. a s obzirom da sad je - ok. dapače. to je poučna knjiga i nije problem u njoj već u onima što je stoljećima krivo interpretiraju.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    "Iluzija o bogu" Richarda Dawkinsa, str. 52 (izdanje: Izvori, 2007)
    ...i da...i sa Dawkinskon će se upoznati i to jako dobro

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

xena, ja isto želim da moje dijete zna o čemu se radi. samo što ja ne mislim da se radi o osobi koja je umrla i onda oživjela, nego o tome da neki ljudi vjeruju da je neka osoba umrla i onda oživjela. i to slave.kužiš???
    ovo o tome da ne postoje ateisti je ispod svakog nivoa razgovora.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Sada ulijećem kao padobranac (no sve sam pročitala ).

Ono što mene uvijek fascinira kod ovakvih rasprava je kako neki uopće ne vide (ili se prave da ne vide) u čemu je problem.
    Meni itekako smeta da needucirane osobe (za to) mom djetetu iznose svoje osobno mišljenje o vjeri na mjestu koje je tome neprimjereno. Vrtić je državni, ne vjerski, teta nije vjeroučitelj, a dijete nije na vjeronauku - znači nema im ona što pričati.
    Ne shvaćam kako ne uviđate da je velikom broju ljudi (ateista -koji postoje) takvo što neprihvatljivo - bez obzira koja je većinska vjera u državi.
    Jer da vaše dijete slučajno upadne u vrtić gdje je 90% ateista pa im teta kaže da Bog ne postoji - Vi se ne bi pobunile?

Konkretno, nemam ništa protiv prezentiranja u stilu katolici vjeruju da je Isus uskrsnuo / muslimani vjeruu xy / budisti vjeruju zy/ ateisti ne vjeruju ....

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj .kala. prvotno napisa Vidi poruku
    hm. ti mora da baš i ne znaš što su poganski običaji? ovako, to je recimo nekad bilo i ukrašavanje jelke, kao i ostali današnji popularni "simboli" kršćanskih blagdana (znači jaja ako govorimo o uskrsu). i ne, to "poganskim" nisu nazvali neki tamo ateisti, nevjernici već Crkva. s vremenom je ta ista CRkva promijenila priču i to je onda prestalo biti pogansko.

a za prvo pitanje ne znam zašto mene uopće pitaš. ja jesam hrvatica. no ne slavim navedene blagdane i radim tijekom tih blagdana. posao mi je takav da u kalendaru nemam day off kad vi slavite neki svoj vjerski blagdan (doduše ni državni mi ništa ne znače...takav mi je posao...)
    hvala na poduci no nije bilo potrebno jer mi ne govorimo o povijesti religije nego o trenutnom stanju u državi i odgojno-obrazovnim ustanovama. to o čemu ti pričaš nema baš nikakve veze s tim. vjera je takva kakva je već stotinama godina i tako je službeno prihvaćena.
    a prvo pitanje sam te pitala pošto želim da mi kažeš žašto se u državi slave vjerski blagdani ako je država totalno odvojena od crkve kako ti tvrdiš? ja pak kažem da nije potpuno, a pošto ili ako to tebi smeta predložila sam ti da se pokušaš na legitiman način izboriti da se ti blagdani izbace, a ne da učiteljice razapinješ čavlima jer su djeci govorili o nacionalnim blagdanima.
    i ako smijem primjetiti čisto dobronamjerno, prilično si nervozna u raspravi, a to zna naškoditi zdravlju i dobrom raspoloženju. pomaže usmjeravanje energije u smišljanje konstruktivnih rješenja, a ne na izbacivanje bijesa. udah-izdah

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

veliki svimb na icyoh

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

srećom pa moje dijete ima mamu koja joj kad dođe doma sve objasni,kako o Vuku i Crvenkapici da je to "samo priča u koju neki vjeruju,a neki ne, a da u prenesenom smislu znaći to i to..." tako i Bogu i Isusu i pribijanju na križ..... kako joj na kraju Rode i Lisice naglasim poantu, tako i u svemu, pa i u vjerskim motivima koje čuje sa strane, trenutno je najviše brine kako je teta rekla malom L da je naljutio do Boga a ona je čula da Bog ne postoji.... ne pada mi na pamet razapinjati tetu, uvijek postoje moja 4 zida u kojem pripremam dijete da sve što čuje vani nije uvijek istina i da zato postoji obitelj da informaciju iz vana dopuni drugim licem istine u svom domu,
    zato i postojim ja da je naučim svemu, jednakosti, ravnopravnosti, da joj ponudim izbor upoznavši je sa svim, ne tražim od okoline da odgaja i uči moje dijete u potunosti, samo dijelom, ja sam tu za "ispravak krivog navoda".
    ne ulazim u to koliku je ovlast ova država dala toj teti da priča o pribijanju na križ i na takav način o Uskrsu jer ne slažem se s tim isto kao što se ne slažem s mnogočim u ovoj državi al ne pljucam zbog tog ni po islamu, ni ateistima ni katolicima, učim svoje dijete različitostima i mogočnošću izbora, ne namečem joj ništa osim ljubavi kako prema "svom" tako i drugima....i iako sam odgojena kroz dosta vjera u duši sam ateist al ne namečem joj čak ni to iako smo u fazi "mama zna najbolje" zato moje dijete neće imat more o isusu, o pričama s ulice i škole i ne brinem se za to dok god ima čvrst oslonac u svom domu, a nebi trebali ni vi. Brinem se za one koju su davno bili dica a nije ih se ništa naučilo o toleranciji, ljubavi i poštivanju kako svog, tako i ateista, ne katolika i drugih pa sebi daju za pravo u rukavicama blačenje tih navedenih...

e da vjerojatno ta statistika po mojoj evidenciji krštenja stavlja i mene u isto,al ja znam da sam s vremenom samo potvrdila svoj ateizam, otud srazmjer stanja "na terenu" i "na papiru".

i btw. ja sam jedna od onih čija firma ne radi na uskrs a ja radim doma jednom rukom dok drugom bojam jaja i crtam zečiće sa svojim djetetom i ne osjećam se zbog tog ništa manje državljaninom ove države :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •