Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 124

Tema: Vitamin D3

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Hej cure, sve mi se cinite super mame. Jupi!
    Kaj se vitamina D tice, meni je pedijatrica dala kapi za malu koja se rodila u Zagrebu. Ja sam uzela recept jer se nisam htjela svadati. Doza je bila 3 kapi na dan ... opet drugacija od svih vasih ...
    onda smo se vratili u SAD i opet sam malo prorasljala svoje La Leche League knjige i odlucila sam joj ne davati kapi.
    Kaya je sad 5 mjeseci i super je, hvala Bogu.
    Nase mlijeko ima sve kaj im treba. Postoji MAMICA CAJ u Ekoherbalijinim apotekama za bolje lucenje mlijeka, a ja ovdje pijem kapsule od "bozje travice" i mogu vam reci da mi se kvantiteta i kvaliteta stvarno poboljsala. Sad se veselim Valentinovu da se mogu ispumpati i ici vam s muzom nakon 100 godina.
    Ja sam inace u Vlaskoj kad sam u Zagrebu i idem u Laginjinu sa klincima ak treba. Tu dobiju toliko cijepiva da mi ih u Zagrebu nisu htjeli cijepiti, pa moram sad vidjeti sa mojom pedijatricom da li tih 6 mjeseci, koliko cemo ove godine biti u Zagrebu i na Viru, da li da ponesem pikice sa sobom ili da ih cijepim kad se vratimo u rujnu.
    Eto, toliko od mene.
    Bas mi je drago kaj sam vam se pridruzila.
    :wink: Matea

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mi smo D kapi pili samo one dane kad nismo bili u šetnji i to po 2 kapi dnevno. Mislim da nije dobro ne piti ih nikako kao i trpati ih previše, ali ionako se ide na kontrolu svaki mjesec pa pedijatar može utvrditi kako se fontanela zatvara, a samim tim i da li treba povećati dozu ili smanjiti.

Početno

trazimo u ljekarnama Plivit D3 i nigdje u CK i okolici ih nema. koja je zamjena za te kapi jer je Pliva prema tumacenjima izgubila nekakvu licencu za njihovu proizvodnju?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ljekarne ce sigurno naci alternativu prije ili kasnije. al ne moras brinuti, to sto ih nece piti nekoliko dana/tjedana nece ostaviti nikakve posljedice.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Predstavnik iz Plive mi je rekao da će se pojaviti do sredine veljače. Neke ljekarne imaju uvozne Oleovit D3 kapi, pa potražite. Ako i ne nađete, ništa strašno se za tih par tjedana neće desiti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mika007 prvotno napisa
    trazimo u ljekarnama Plivit D3 i nigdje u CK i okolici ih nema. koja je zamjena za te kapi jer je Pliva prema tumacenjima izgubila nekakvu licencu za njihovu proizvodnju?
    Ovo su krive informacije.

Prava info: U tijeku su redovne izmjene u procesu proizvodnje proizvoda. Prema sadašnjoj procjeni, proizvod će se ponovno naći na tržištu početkom mjeseca ožujka ove godine.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mi od početka pijemo po 3 kapi dnevno i sve je ok,fontanela super! znam par beba no svi različito uzimaju,netko po 3 netko 4 ili 5 kapi dnevno!!rekla dokorica do godinu dana uzimati po 3 kapi.

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mi pijemo pet kapi dnevno a sad smo kao zamjenu dok se ne pojave D3 dobili tabletice koje se zdrobe i daju s malo mlijeka ili vode.

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj mika007 prvotno napisa
    ima ih u ljekarni na Gornjem gradu (Zagreb)

taceki

Početno

U Varaždinu ima. Bar je bilo kad smo kupili prije mjesec dana.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Bilo prije mjesec dana, sada nema.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MMarina koja je otvorila ovaj topic piše na ovom drugom kako joj se dijete predoziralo D vitaminom http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ghlight=plivit

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Doze koje pedijatri propisuju kod nas su dosta velike. Na jednom predavanju o vitaminima u dječjoj dobi slušali smo pedijatra koji je baš o tome govorio, jer danas često djeca piju svaki dan 4-5 kapi plivit d3, tj.800-1000 jedinica. Za prosječno uhranjeno dijete, uz našu klimu, dovoljno je 400 jedinica dnevno, znači 2 kapi, a veće doze trebaju neuhranjena djeca, koja žive u jako lošim prilikama i loše se hrane, te djeca s nekim specifičnim problemima, npr. rahitis. Baš je taj ped govorio kako oni već 2 godine pokušavaju promijeniti navike pedijatara u Hrvatskoj po tom pitanju, da smanje doze koje se daju djeci, ali da im baš i ne ide, te da je zato puno češći slučaj predoziranja vitaminom D, nego njegovog nedostatka.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

E, zaboravila sam, i dodao je da po njegovom mišljenju djeca koja žive u Dalmaciji niti ne trebaju dodatak vitamina D, ali da je to samo njegovo mišljenje, ne i službena preporuka.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Kod nas u Sarajevu već neko vrijeme muku mučimo da našemo Plivit D3 a sada ga uopće nigdje nema već mjesec dana. Slučajno sam imala više količine uzete pa sam imala do prije dva dana. Jedna mi je žena rekla koja radi u kontroli lijekova da su se nekada uljane kapi AD3 davale samo do 6 mjeseci i da su u principu opasne. A ne shvata zašto se Plivit D3 upotrebljava do skoro 3 godine. Pita me kako Vanju hranim i ja joj objasnim da sam kad je imao pet mjeseci izgubilla mlijeko i da ga ne dojim već ga hranim adaptiranim. Rekla mi je da on onda uopće ne treba plivit D3 jer ga dobija u vitaminiziranoj hrani. Malo prije toga preko prijatelja u Zagrebu naručila sam tri bočice Plivita D3 i onda sam nakon razgovora s njom shvatila da možda previše dajem tog vitamina. A sada sam još više uplašena. Inače poslije poroda pili smo i dijete i ja po 3 kapi, a onda je on nastavio sa 4 i pri tome smo ostali. Ali više nisam uopće sigurna. Jer u adaptiranom mlijeku **** 2 i recimo mliječnim kašicama ima svugdje vitamina D3. Jel pretjerujem ili da mu i dalje dajem?
    Pomozite!!!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj tamara prvotno napisa
    Kod nas u Sarajevu već neko vrijeme muku mučimo da nađemo Plivit D3 a sada ga uopće nigdje nema već mjesec dana. Slučajno sam imala više količine uzete pa sam imala do prije dva dana. Jedna mi je žena rekla koja radi u kontroli lijekova da su se nekada uljane kapi AD3 davale samo do 6 mjeseci i da su u principu opasne. A ne shvata zašto se Plivit D3 upotrebljava do skoro 3 godine. Pita me kako Vanju hranim i ja joj objasnim da sam kad je imao pet mjeseci izgubilla mlijeko i da ga ne dojim već ga hranim adaptiranim. Rekla mi je da on onda uopće ne treba plivit D3 jer ga dobija u vitaminiziranoj hrani. Malo prije toga preko prijatelja u Zagrebu naručila sam tri bočice Plivita D3 i onda sam nakon razgovora s njom shvatila da možda previše dajem tog vitamina. A sada sam još više uplašena. Inače poslije poroda pili smo i dijete i ja po 3 kapi, a onda je on nastavio sa 4 i pri tome smo ostali. Ali više nisam uopće sigurna. Jer u adaptiranom mlijeku **** 2 i recimo mliječnim kašicama ima svugdje vitamina D3. Jel pretjerujem ili da mu i dalje dajem?
    Pomozite!!!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

nama je patronazna sestra kad je napunio B 2 tjedna rekla da pijemo 5 kapi dnevno. Od onda on ima uzasne grceve svaki puta nakon sto uzme kapi i to traje satima. Onaj dan kad mu ne dam kapi od grceva ni g. Sta da radim, da prestanem s kapima do prog pregleda kod pedijatra pa vidim s njom ili da nastavim s kapima?

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Da se beba nepotrebno ne muči, svakako joj ih prestani davati dok se ne konzultiraš s pedijatrom.
    Bit će valjda do tada i šetnji po sunčanom vremenu, a to je sasvim dobra alternativa kapima.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno D vitamin

Molim moderatorice ukoliko je negdje tema prisutna da me onda prebace tamo. Zanima me kakva su vaša iskustva s davanjem D vitamina. Rodila sam 21.05. i na prvom pregledu ( dakle nakon mjesec dana) doktorica nam je prepisala D vitamin. Krenuli smo s davanjem; no svaki puta maleni je imao dosta jake grčeve te je stolica teže dolazila; iako je svaki dan imao stolicu 3-4 puta.Nakon što sam mu prestala davati stolica je dolazila bez problema i nije imao nikakve grčeve. Molim savjet

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

bilo je takvih tema, i to baš vezano uz grčeve!
    U svakom slučaju, neki daju, neki ne daju ali gledaju da idu na sunce (ne previše, dosta ti je 10tak min, pa i kad je oblačno).
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/search...d+vitamin#1005

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne dajem.. nisam ni starijoj davala. Svaki dan smo vani.

zloćko avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ja sam davala samo preko zime i to moram priznati nisam baš redovito a sad mu uopće ne dajem po cjeli dan je vani! ne znam koje bi posljedice djete imalo kada uopće ne bi uzimalo D3?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne dajem.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Hvala svima na odgovorima.Nama je najljepše kada smo vani; imamo svoj vrt, mnogo hlada, terasu i mislim da je najbolje i najkvalitetnije kad smo vani. Rano ujutro idemo u šetnju te obavezno navečer.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I mi rjeđe ne uzimamo nego uzimamo jer uvijek zaboravim. Ali sad je sunce, pa mislim da nije veliki problem, kao zimi. Onda ćemo valjda biti redovitiji

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mi smo kupli Oleovit (austrijske, u ljekarni na Dolcu) jer se bolje podnose i bebice od njih nemaju grčeve, no na kraju sam joj dala 5,6x tijekom cijele zime, a sad imai previše sunca, tako da doista ne treba.

Ne kužim pedice koje daju vitamin D ljeti, naša je nama naglasila da preko ljeta ne treba, ali da nastavimo na jesen, no mislim da mi nećemo "nastaviti".

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam N davala samo zimi i to svakih nekoliko dana.

pam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno D vitamin

Mi smo prvu god.davali 3-5 kapi , i M. je imao jake grceve (ne znam da li je to bilo povezno s D-vit.) , ali sada preko ljeta ne dajemo... Ima dosta Sunca vani tako da D vit. skupljamo u parku (D vit u kapima se ionako teze apsorbira)

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Indi prvotno napisa
    Mi smo kupli Oleovit (austrijske, u ljekarni na Dolcu) jer se bolje podnose i bebice od njih nemaju grčeve, no na kraju sam joj dala 5,6x tijekom cijele zime, a sad imai previše sunca, tako da doista ne treba.

Ne kužim pedice koje daju vitamin D ljeti, naša je nama naglasila da preko ljeta ne treba, ali da nastavimo na jesen, no mislim da mi nećemo "nastaviti".
    Meni je pedijatar rekao da se Oleovit ne smije davati prije 6 mjeseci starosti jer je na bazi ulja, a kao od tad beba smije ulje. Da li je to istina ne znam. :/
    A opet one sve E-ove i dodatke iz onog našeg domaćek smije od mjesec dana, nema logike. :/

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ja sam davali zimi ali ne dajem ljeti.. čitala sam (link dolje) da je potrebno 17 minuta pod suncu na dan svaki dan da beba dobije dovolno vitamina D (ako ima robe na sebi).. a ako je gola, onda samo 4 minute

evo link za više informacije: http://kellymom.com/nutrition/vitamins/vitamin-d.html

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj zloćko prvotno napisa
    ne znam koje bi posljedice djete imalo kada uopće ne bi uzimalo D3?
    Ja sam davala prvih 6 mjeseci po 4 kapi dnevno (ne baš redovito), poslije sam malo smanjila iako je rekla pedijatrica da mora uzimati do godinu i pol. Ne znam koje bi bile posljedice da nije uzimala uopće, ali u prvih mjesec dana dok još nije dobivala vitamin d činilo mi se da se dosta znoji i to je prestalo kad sam joj ga počela davati. Čitala sam da to ima veze s nedostatkom vitamina d, a na prvom pregledu je pedijatrica rekla da nek uzima 5 kapi dnevno s obzirom na sporo zatvaranje fontanele.
    Isto tak imala je malo smanjen tonus mišića kaj može biti posljedica rahitisa, a i prvi zubić je dobila s 11 mjeseci. Svaki dan je vani i sad je sve ok, nema nikakvih problema, ali ne bih se baš usudila ne davati djetetu vitamin d uopće ako pedijatar preporučuje suprotno.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Što se tiče fontanele, mislim da nema baš veze s D vitaminom. Mojem malenom se zatvorila s 2 godine, a redovito je pio D vitamin, a nećaku prije starosti od 6 mjeseci, a nije ga uopće pio. :?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    http://www.cybermed.hr/index.php/pbl/portal_za_pacijente/forumi_za_pacijente/specijalizacije/medicina/pedijatrija/plivit_d3_kapi
    još jedno mišljenje, malo manje vatreno izloženo od ovog gornjeg...
    http://www.llli.org/Release/vitamind.html

zloćko avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj arilu prvotno napisa
    Ja sam N davala samo zimi i to svakih nekoliko dana.
    i ja sam davala preko zime i to svakih nekoliko dana ...ponekad jednostavno zaboravim a sada preko ljeta ne dajem!!!

zloćko avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Što se tiče fontanele, mislim da nema baš veze s D vitaminom. Mojem malenom se zatvorila s 2 godine, a redovito je pio D vitamin, a nećaku prije starosti od 6 mjeseci, a nije ga uopće pio. :?
    moja je kuma svojoj malenoj morala davati 15 kapi dnevno zbog velke fontanele

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam isto davala uglavnom preko zime, ali nije imala nikakvih grčeva...

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno D3 kapi

Zanima me je dajete svojim bebačima D3kapi.
    Ja sam primjetila da od njih više bljucka odnosno rekla bi povrača.
    Uglavnom sad sam u fazi testiranja.
    I zanima me ako mu ne dajem jel može to utjecati na njegov razvoj.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Prvom djetetu dala svega par puta, imala sam dojam da joj smeta, prestala. Sad joj je 8,5g. jako je visoka za svoju dob, ima ravnu kralježnicu, ravne noge... sve o.k.
    Drugom djetetu ih nisam nikako davala, isto sve o.k.
    Oboje rođeni na početku zime.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

pa evo ja ne koristim kapi, već tabletice D vitamina (rastope se u malo vode na žličici i tako daju bebi) i to dajem svaki dan. sad ima 3 mjeseca i nema niti povraćanja niti bljuckanja od toga. ne preskačem jer zapisujem i držim ih u vidokrugu.

kako utječe na razvoj je diskutabilno, neki tvrde može i bez toga, neki nikako.

mi smo odlučili slijediti struju nikako bez toga i davati svaki dan do 2 godine.

no naši prijatelji kojiimaju 3 djece, jedna od 5 godina, dvoje od 1,5 dana su redovito kod svo troje zaboravljali te tabletice i evo djeca su kuc kuc u redu što se razvoja kostiju tiče, a od prošle godine imaju i vrt pa će djeca svake godine biti po vani od proljeća do kasne jeseni i evo prirodnog D vitamina koliko im srce hoće.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mi na preporuku pedijatra dajemo 3 kapljice dnevno, ali ih u zadnje vrijeme čini mi se pobljucka sve van, čim osjeti gorak okus.
    Uglavnom trebamo davati do 1. godine života kako je dr rekao.
    Sad nastojim žličicom ugurati što dublje u grlo i "zatvoriti" usta na par sekundi.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

bez obzira na D3 kapi, ja sam se uvjek trudila biti golom kožom na suncu - lice, nogice i rukice, zaštičeno od vjetra, bar 15-30 min/dan
    jer sunčani vitamin D2 je kvalitetniji i dakako pozitivno djeluje na imunitet i raspoloženje

to ne vrijedi za ljeto, kada smo bez zaštite od sunca tek nakon 18h , ili ujutro do 10h

moja mala nije uzimala D3 kapi svaki dan, jer sam uvidjela vezu između grčeva i kapi , pa sam vagala

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

inače zračenje sunčeka po ljeti dopire i do bebe koja se nalazi u hladovini svojih kolica recimo u parkiću. zračenje se odbija od kolica i uokolo kolica (i svih ostalih objekata) i dobar dio završi i u kolicima, a bez da nježna bebina koža bude izložena suncu.

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

naša uzima Oleovit D3, te su austrijske, bez mirisa i okusa, otopljene u ulju kikirikija. Nisam primjetila grčeve niti ikakve probleme. Ima ih za kupiti u ljekarni na Dolcu, cca 20 kn su.

ispočetka nisam davala, ali sam odlučila da ipak dajem bez obzira, čisto da ju ne zeznem (imala sam neka loša iskustva, da ne objašnjavam) a i jučer sam saznala da sam u krivo vrijeme izlazila s njom van na sunčanje.
    Posljednje uređivanje od the enchantress : 18.04.2010. at 11:54

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj the enchantress prvotno napisa Vidi poruku
    naša uzima Oleovit D3, te su austrijske, bez mirisa i okusa, otopljene u ulju kikirikija. Nisam primjetila grčeve niti ikakve probleme. Ima ih za kupiti u ljekarni na Dolcu, cca 20 kn su.

ispočetka nisam davala, ali sam odlučila da ipak dajem bez obzira, čisto da ju ne zeznem (imala sam neka loša iskustva, da ne objašnjavam) a i jučer sam saznala da sam u krivo vrijeme izlazila s njom van na sunčanje.
    a kaj misliš da joj ne smeta ulje kikirikija????

Handy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

I jednom i drugom djetetu sam davala do kad je doktorica rekla da treba (1,5g., ne znam točno)

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    a kaj misliš da joj ne smeta ulje kikirikija????
    ne, a i gastrić mi je rekao i još netko da su ulja ok.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

davala sam maloj, a dajem i sad malom. redovito. svaki dan.
    maloj bi ponekad i zaboravila i po par dana dat, ali malom dajem redovito, navečer, prije večernjeg oboroka i spavanja. ne vidim da mu na išta utječu. meni su užasno gorke kapi, a on zine i čeka čim vidi bočicu i žlicu na koju ih ukapam.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj the enchantress prvotno napisa Vidi poruku
    naša uzima Oleovit D3, te su austrijske, bez mirisa i okusa, otopljene u ulju kikirikija. Nisam primjetila grčeve niti ikakve probleme.
    X

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja nisam primijetila da joj okus tako strašno smeta. Probala sam ih i meni nisu gorke... Dajem ih svaki dan.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •