Pokazuje rezultate 1 do 50 od 187

Tema: DjeČja Štednja - ograniČenje za roditelje

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

po meni dječja štednja je upravo ono što joj i ime govori-dječja, kovanice iz kasice i sl.

do sada su se dječji računi koristili za obiteljsku štednju-jer je kamata nešto veća nego na druge oblike štednje i to je, čini mi se, glavni razlog za donošenje ove mjere.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kod nas su u dječjoj štednji i kovanice iz kasice, ali i svi oni dodaci koje su djeca do sada dobila od grada i sl. Uz to im povremeno uplatim po 100-200 kn,a nikad ništa nije dizano s računa. Iznos koji tamo trenutačno stoji nekome bi zaista možda i bila obiteljska štednja, ali u našem slučaju tamo nema ni kune koja nije dana djeci. I gdje ona povući granicu i odrediti što je dječja, a što obiteljska? Ispada da zlorabimo sustav. A nisam ju ni otvarala radi kamata nego da novac bude odvojen, daleko od pogleda.
    Kako god, sad ću ju zatvoriti. Zapravo zatvorit ću je kad podignem sav novac jer me užasno smeta da mi netko ograničava pristup onome što je moje, tj. moje djece. Zašto država mora znati da ćemo mi, recimo, taj novac jednoga dana potrošiti u Disneylandu za što štedi moje starije dijete? Naša stvar hoćemo li kupiti novo donje rublje, udžbenike ili si priuštiti neki luksuz. Mi ušparali, mi trošimo. I još da im plaćam raznorazne pristojbe. Kao da me ionako ne pljačkaju gdje god stignu!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    po meni dječja štednja je upravo ono što joj i ime govori-dječja, kovanice iz kasice i sl.

do sada su se dječji računi koristili za obiteljsku štednju-jer je kamata nešto veća nego na druge oblike štednje i to je, čini mi se, glavni razlog za donošenje ove mjere.
    Po meni nije, a nije niti po banci.
    Kad smo otvarali štednju u banci nitko nam nije rekao da na nju možemo stavljati samo kovanice iz kasice.

Ja apsolutno sav novac koji dobijem za dijete - bili to Bandićevi novci, dar za Svetog Nikolu u firmi, kovanice ili novac za rođendan stavljam na Pčelicu, i to doživljavam kao novac za Leu, za njene potrebe, a ne kao novac koji će ona iskoristiti sa 18 godina. Znači ako joj treba nešto veće - bicikl, autosjedalica ili kakva terapija a ja u tom trenutku nemam novaca da joj to kupim dići ću "njen" novac. Baš zato ga i spremam, da se ne dogodi da joj ne mogu platiti nešto što joj treba.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Po meni nije, a nije niti po banci.
    Kad smo otvarali štednju u banci nitko nam nije rekao da na nju možemo stavljati samo kovanice iz kasice.

Ja apsolutno sav novac koji dobijem za dijete - bili to Bandićevi novci, dar za Svetog Nikolu u firmi, kovanice ili novac za rođendan stavljam na Pčelicu, i to doživljavam kao novac za Leu, za njene potrebe, a ne kao novac koji će ona iskoristiti sa 18 godina. Znači ako joj treba nešto veće - bicikl, autosjedalica ili kakva terapija a ja u tom trenutku nemam novaca da joj to kupim dići ću "njen" novac. Baš zato ga i spremam, da se ne dogodi da joj ne mogu platiti nešto što joj treba.
    malo si me predoslovno shvatila kad sam rekla kovanice, mislila sam na slučajeve gdje ljudi npr. prodaju stan i stave novac koji im neće trebati par mjeseci na dječju štednju jer je kamata veća nego na običnoj i slične stvari,
    pri tom ne opravdavam mjeru, nego samo navodim mogući razlog za njeno donošenje,

iako, ako su htjeli zaštiti banke od zloupotreba ok, ali iznosi koji su se mogu mjesečno podići su smiješni- niti za bolji bicikl.

mi ćemo našima sad kad su veći, bez obzira na tu mjeru, otvoriti dječju štednju na koju će nositi sami svoje kasice, za sve njihove buduće potrebe štedimo na druge načine (stambena, životno)
    Posljednje uređivanje od suncokret : 26.08.2010. at 09:28

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam tek nedavno saznala za ovo, kad je već bilo kasno za dizanje novaca. No čisto slučajno (ne u banci, naravno) saznala sam da za sad još postoji rupa u zakonu i da se sa Pčelice novci mogu prebaciti na Cool račun za mlade do 18 s kojeg se s novcima može raditi što hoćeš - dizati na bankomatima, prebacivati sa e-zabe itd. Tko je ovdje lud pojma nemam, ali ja sam svoje novce uspjela prebaciti na oročenu štednju i sad su mi dostupni kad nam zatrebaju. Koliko će se dugo to moći nitko ne zna, bankaricama mi kaže da je do kraja godine tako, a dalje, tko zna.

kples

Početno

Citiraj Karin prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam tek nedavno saznala za ovo, kad je već bilo kasno za dizanje novaca. No čisto slučajno (ne u banci, naravno) saznala sam da za sad još postoji rupa u zakonu i da se sa Pčelice novci mogu prebaciti na Cool račun za mlade do 18 s kojeg se s novcima može raditi što hoćeš - dizati na bankomatima, prebacivati sa e-zabe itd. Tko je ovdje lud pojma nemam, ali ja sam svoje novce uspjela prebaciti na oročenu štednju i sad su mi dostupni kad nam zatrebaju. Koliko će se dugo to moći nitko ne zna, bankaricama mi kaže da je do kraja godine tako, a dalje, tko zna.
    Imam isti problem. Još kaj je najbolje u jednoj poslovnici su mi rekli da je moguće podići novce, ako zatvoriš štednju na Pčelici i bez potvrde od CZSS-a. No kad sam pitao u poslovnici u kojoj sam otvorio Pčelicu, jer se samo tamo može zatvoriti, tada su mi rekli da to nije istina.

Molim te napiši neke detalje o Cool računu:

- jesi li morala biti u poslovnici gdje si i otvorila Pčelicu?
    - koliko je upisnina i godišnja članarina?
    - može li se putem e-ZABA sa Cool računa isplačivati na tekući račun?

U svakom slučaju vrlo je ilegalno to što državno legalno radi. Naime ovom promjenom su postigli to da moraš plaćati državi biljege da bi digo svoj novac!?

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Račun sam otvorila u poslovnici u kojoj sam otvorila i Pčelicu i to bez problema. Tjedan dana prije sam bila u istoj poslovnici i razgovarala s nekim bankarom koji mi ništa o tome nije rekao već me uputio na CZSS. Onda sam slučajno saznala za taj Cool račun i dogovorila putem e-zabe sastanak sa osobnom bankaricom i bez problema otvorila Cool račune za svoje klince, prebacila svu lovu sa Pčelice i zatvorila Pčelice. Treba ti samo rodni list djece, koji oni kopiraju. Meni je bankarica rekla da je to nekakva rupa u zakonu, još za sada može, do kad ne zna se.
    Možeš prebacivati sa e-ZABE, dizati s bankomata 1000kn dnevno (dobiješ i ti karticu, za klince nisam ni tražila jer su mali) i u poslovnici. Isti dan sam vidjela račune na e-zabi i prebacila svu lovu na svoj račun. A u poslovnici sam koliko mi je trebalo prebacila na naše račune od stambene štedionice.
    Otvaranje računa ništa ne košta, vođenje računa je par kuna.
    Idi u poslovnicu i kaži da želiš otvoriti Cool račun na ime djeteta i prebaciti novac sa njegove Pčelice. Bez problema će ti to napraviti, samo što ti nitko u banci neće otkriti tu tajnu. I napravi to što prije dok nisu nešto drugo smislili.
    Ja sam nakraju tu lovu sa Pčelica stavila na Otvorenu oročenu štednju, kamate su nešto malo manje, ali oročenje uvijek mogu razvrgnuti, i doći do svojih novaca.
    ovo sa CZSS-om je prestrašno!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •