Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: sudsko rješenje o razvodu braka

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno sudsko rješenje o razvodu braka

MM je nakon 6 godina napokon dobio sudsko rješenje o razvodu braka.
    u tom rješenju koje je ujedno i pravomoćno stoji da se :

- razvodi brak skloljen dana ....između .... (nebitno)
    i stoji sljedeće :

- maloljetna djeca x i y rođena u tom braku će živjeti s ocem.
    - majci se određuje alimentacija od 100 kuna po djetetu
    - otac je dužan djecu svaki drugi vikend dovesti k majci i vratiti ih kući

sad moje pitanje glasi: šta znači ovo da će djeca živjeti s njim, a u smislu skrbništa? nigdje nije navedeno niti da skrbništvo dijele, niti da on ima puno skrbništvo, riječ skrbništvo se niti jednom ne spominje u cijelom rješenju.

meni to uopće nije jasno. ok. njihova rastava je bila sve samo ne normalna, od gubljenja spisa, njenog izbjegavanja ročišta, CZSS-a....ali opet čovjek bi očekivao neku malo bolju definiciju svega toga.

ima li tko kakvo objašnjenje ili sličnu situaciju?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Skrbništvo se u rješenjima o razvodu nikada ne spominje, tj roditelji uvijek dijele roditeljsku skrb, kod nas nema onih fora kao u americi. Jedino ako se roditelju sudski oduzme skrb nad djetetom onda on više nema udio u skrbništvu.
    U praksi, roditelj s kojim piše da dijete "živi" je onda formalno-pravno ovlašten za stvari tipa vađenje putovnice i slično. Ne znam zapravo koliko daleko to seže jer nisam naletila na neki problem u praksi, ali bit je da nitko ne dobiva "skrbništvo".

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

hhm..

na mojoj presudi pise:

mlb. ____ povjerava se majci.

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj bleeda prvotno napisa Vidi poruku
    - maloljetna djeca x i y rođena u tom braku će živjeti s ocem.
    - majci se određuje alimentacija od 100 kuna po djetetu
    - otac je dužan djecu svaki drugi vikend dovesti k majci i vratiti ih kući
    alimentacija 100kn ?!?!?! ma daaaj zezaš!
    otac dužan djecu dovest majci i vratiti?!?

dobro kaj se tu dešava?!?
    pa koja to sutkinja dodjeljuje takve presude? kak nama tatama tak ne presuđuju, neg nas deru uzduž i poprijeko i nek mi onda neko još veli da ima u ovoj državi spolne ravnopravnosti! pih

Mirjana S. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj samamama prvotno napisa Vidi poruku
    hhm..

na mojoj presudi pise:

mlb. ____ povjerava se majci.
    Isto tako, uz dodatak "skrbnici i zakonskoj zastupnici".A ocu nije oduzeta skrb. Citirano rješenje mi se čini jako aljkavo sročeno.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

6 godina???
    ja ne mogu vjerovati da je dobio rjesenje NAKON 6 godina
    pa to je s.t.r.a.s.n.o.

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tata! prvotno napisa Vidi poruku
    alimentacija 100kn ?!?!?! ma daaaj zezaš!
    otac dužan djecu dovest majci i vratiti?!?

dobro kaj se tu dešava?!?
    pa koja to sutkinja dodjeljuje takve presude? kak nama tatama tak ne presuđuju, neg nas deru uzduž i poprijeko i nek mi onda neko još veli da ima u ovoj državi spolne ravnopravnosti! pih
    i meni je ovo prečudno, ali teško je ovako suditi. sigurna sam da tu postoji neki takav dogovor, jer tko bi pri zdravoj pameti tako presudio.
    tata!, ne mislim da tate itko dere, ako imm se presudi realna cifra za uzdržavanje.

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Meni je sud donio isto rješenje o razvodu braka i iznosu alimentacije od 1082,00kn počevši od 16,kolovoza 2009, god. ali stvar je u tome da to rješenje još uvijek nije postalo pravomoćno niti će postati dok god moj bivši ne preuzme rješenje . "koje on naravno ne želi preuzeti ". Dali neko zna kako to ubrzati.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj borac prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je sud donio isto rješenje o razvodu braka i iznosu alimentacije od 1082,00kn počevši od 16,kolovoza 2009, god. ali stvar je u tome da to rješenje još uvijek nije postalo pravomoćno niti će postati dok god moj bivši ne preuzme rješenje . "koje on naravno ne želi preuzeti ". Dali neko zna kako to ubrzati.
    ukoliko netko izbjegava ili odbija zaprimiti poštu, dostava se vrši putem oglasne ploče suda.

u praksi to znaci da se otvoreno pismo stavi na oglasnu ploču na sudu i time se smatra da je dostava izvršena. duzni su pokusati dostavu nekoliko puta ( ne znam tocno koliko. 2 ili 3mislim ) i onda pismo stavljaju na ploču.

ne znam zasto to i sami nisu jos napravili, ali svakako mozes zvati sud i traziti da to rijese., ovo sto rade je cisti nemar ( kao i obicno ) obzirom da je presuda stara godinu dana.

Layla avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Samama, vidim da znaš nešto o tim presudama, pa da te pitam: dakle, prošla je glavna i nadam se zadnja rasprava. Kad će biti otprilike poslana pravomoćna presuda? Neki kažu da dođe za oko mjesec dana..jel to ovisi o sudu ili?
    Jer bez toga očito se nemam na što pozvati, a treba mi za sto drugih stvari, uključujući i mijenjanje prezimena...ali i za stvari kao što su plaćanje alimentacije..inače, sud je trajao ukupno 8 mjeseci (razvod).

Layla avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Samamama

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kad ćeš dobiti rješenje različito je od suda do suda, bolje rečeno suca do suca. Ima onih koji su ažurniji u pisanju i slanju rješenja. A ima i onih toliko aljkavih da se ne samo čeka malo duže, nego su i presude toliko loše, nejasne da ih moraš slati na dopunu (moj slučaj). Ne sjećam se koliko sam dugo čekala na svoje rješenje, cca 2 mjeseca? Al kao što već rekoh, bilo mi je neupotrebljivo zbog svoje nepotpunosti...Nadam se da ste bili kod okej suca!

E da, i ne šalje ti se kući pravomoćno rješenje. Ono postaje pravomoćno tek nakon što ga sve stranke u postupku prime i kad prođe rok za žalbu. A ak se netko od vas dvoje žali na presudu, tada ona neće postati pravomoćna sve dok se ne okonča žalbeni postupak.

Layla avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ma, sutkinja je bila ok, ali po meni vrlo štura. Rekla nam je da ćemo rješenje dobit na adresu. Kužim to o pravomoćnosti, samo me zanimalo koliko to traje, jer očito neki čekaju crno na bijelo da bi trebali dat koju kunu, pa čekaju rješenje.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

tek sada vidim pitanje, ali odgovor si vec dobila

ovisi od suda do suda kad ces dobiti rjesenje.. mislim da je meni trebalo jedno 2 mjeseca da ga dobijem i cini mi se da je odmah bilo pravomocno jer smo se oboje odrekli prava na zalbu na tom zadnjem ročištu.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

layla meni je rjesenje stiglo na adresu nakon cca mjesec i pol, al nije bilo pravomocno (iako je rok za pravomocnost presude 15 dana nakon zadnjeg rocista).
    sama sam morala po zig pravomocnosti nazad na sud jer se u tom roku mogao jedino jos CZSS javiti da imaju kakvu primjedbu/zalbu. ono sto me zasmetalo je to sto je samo pismeno rjesenje poslano nakon pravmocnosti ali su bili nesposobni staviti zig nego sam to morala osobno.
    u rjesenju lijepo pise da sto se kn tice obveza pocinje od dana zadnjeg rocista i ako ceka dostavu papira morat ce platiti kamate na to sto nije uplatio u medjuvremenu. tak da se nemas sto uzrujavati. pogotovo ako ste se oboje odrekli prava zalbe.
    nadam se da je do sad sve sredjeno

Layla avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sređeno--papirnato...presuda je bila kod odvjetnika, pa mi ju je on poslao; pravomoćna je od 1.12. On još nije uplatio ni kune. Kako sam tražila da mi plati od dana podnošenja tužbe, što je 1.03.2010., u zaostatku je debelom, ali on se ne javlja i ne plaća. Čini mi se da i meni preostaje CZSS..i borba za alimentaciju..ići ću se raspitati što mogu.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

dakle, moja situacija je takva da je placao od kad je otisao iz stana do mjesec dana nakon razvoda redovito. a onda je postalo svakojako. zadnja 4mj nisam dobila ni lipe i naletila na prijateljicu odvjetnicu koju sam priupitnula sto sad? i naravno koliko me to kosta.
    krenula sam sad sa postupkom tuzbe preko odvjetnice gdje trazi ovrhu njegove place za buduce naplate alimentacije kao i naplatu zaostatka sa zakonskim zateznim kamatama. sto se mene tice, nemam troskova u tom postupku, a njezini troskovi bit ce naplaceni od njega takodjer putem ovrhe.
    nisam pravnik, ne bih voljela nesto preskociti pa kasnije biti zakinuta pa nisam kretala u postupak preko czss.a ili vec cega samostalno. probala sam pohvatati sve sto je pisano na ovom forumu, ali svaka situacija je posebna...uzasavam se takvog odnosa preko odvjetnika, al mi nije nista drugo preostalo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •