-
Po meni bi trebali biti obavezni, ne samo za nas low respondere, ali u praksi ovisi o doktoru.
Recimo, u Mariboru je pregled prije stimulacije obavezan za sve. Svrha mu je vidjeti je li supresija i kontracepcija odradila svoje, ima li cista....antralce mislim da ne gledaju, ali kod povišenog FSH se prije početka vadi FSH i ako bude previsok (ne znam koja je granica) postupak se odgađa.
Dr. Lučinger isto radi UZ 3.dc prije početka terapije, isto da vidi jel sve OK ali ne znam broji li antralce, mislim čak da ne.
U Viliju se i UZ pregledava i broji antralce i može se čekati optimalni ciklus (mislim da je Marnie tako radila).
Na SD sam dobila svojevremeno Klomifen bez prethodnog pregleda (pa je loše ispalo) ali tada smo se još vodili kao idiopati.
U IVF Poliklinici nema UZ prije stimulacije. Bar nije bilo.
I tak...prakse su različite. Za druge doktore/klinike ne znam.
Meni je draže da se stanje pogleda unaprijed. Iako i dalje postoji rizik od prekida postupka jer nisu naša tijela savršeno predvidljiva (uvijek može bit da se od 4 antralca ne razvije niti jedan...i da i uz dobar FSH taj mjesec ne bude dobar odgovor na stimulaciju...i drugo) može se spriječiti ulazak u postupak ako postoje ciste, ili druge kontraindikacije za stimulaciju. I prilagoditi terapija stanju antralaca, itd, itd.
Inače, kod nas se čini mi se rjeđe prekidaju postupci nego u inozemstvu, ide se dalje čak i ako je odgovor samo 1 folikul (tj. žena u pravilu bira sama hoće li nastaviti).
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma