nisam mislila da je to moguce, ali hladan je jos bolji
nisam mislila da je to moguce, ali hladan je jos bolji
I mene ste navukle. Evo ga tamo, upravo izašao iz pećnice. Degustacija za koju minutu.![]()
ako ni tvoj ne bude valjao, donosim ti jedan vrući u subotu, kod Sande
O, valja, valja. Još kako! Četvrtina nestala, a samo nas je pola doma
Radila sam s pola integralnog i pola bijelog brašna za dizana tijesta. Dodala sam lanene i suncokretove sjemenke, pekla sve skupa 65 min bez ventilatora (jer ga nemam). I dodala sam 1,5 šalicu + još mrvicu (jer mi se činio gust) vode.
U onaj prvi nepečenisam stavila 9 dl brašna i 7,5 dl vode , izgledao mi je rijetko.
U ovaj jutrošnji sam stavila 9 dl brašna i 6 dl vode-ispao savršen- možda si vidjela slike na fejsu.
Sada sam ispekla novi, stavila 3 šalice brašna ( mjerica od pekača ) i vode odokativno , mislim da je bilo 1,5-2 šalice, neznam točno, opet je ispao super , samo je smjesa manja
Blargh. Sad mi se ponovno pece kruh, a nemam zasto. Mislim, mogu ga jedino bacati niz padinu rakunima i lisicama.![]()
radila opet - smjesa ispala gušća, dobar je kada je tek pečen, ali kada se ohladi kora je pretvrda (ma skoro ko kamen) ...
ja sam jucer umutila jedan s lukom
i stavila ga oko 21 da se pce
pa pocela gledat CSI i zaspala na onim hebenim reklamama (koje me uvijek uspavaju)
danas ujutro tragedija u rolu - kruh se sav spljostio i mokar je i nikakav
u jedno sam sigurna - moras ga izvadit iz pecnice ODMAH
i odmah istrest iz posude
u suprotnom kondenzacija napravi blato od njega
nikako mi se ne sviđa to dizanje od par sati...pa zakačila sam se za ovaj recept samo zato jer je pisao da ide sve brzo ...
svejedno, eno mi se drugi pokušaj diže.
ja sam zakljucila da se dizano tjesto jednostavno mora dizat ak hocu posten rezultat bez obzira na to sto ja mislila o dizanju
od kad se bavim dizanim tjestima (a to je zadnjih 10tak dana) skontala sam da je sve stvar tajmniga
ak ga stavis na vrijeme odnosno dovoljno rano da se dize, dizanje zapravo ne predstavlja problem
meni zapravo vise od dizanja smeta mjesenje, pa mi je ovo nekak taman kompromis... ne mijesim, al dizat se mora
e da
i meni ništa ne cvrči ...
eno sam editirala naslov jer sam fakat koza
od cijele priče sam i ja došla na taj Kaaein recept :koluta očima i škartoc na glavu:
ja jučer zamutila kruh i zaboravila da mi, nakon jučerašnjeg pičvajza, pećnica nije u funkciji
eno, još se diže
stavit ću ga peći oko 15 sati što će biti nešto više od 20 sati dizanja
o, sramoto moja!
Ma daj, prekritična si prema sebi. Pokazala si da se može i brže, za one kojima se žuri. I da ide čak i s previše vode
A nakon jučer, čudo je uopće da ti se dalo raditi kruh. Najmanje je čudno da si zaboravila da pećnica nije u funkciji. Zato će ti nagrada biti prefin topli kruh po Kaaeinu receptu.
![]()
apri, sve opraštam nakon onog tvog recepta za bolonjez
taman,
bar ces nam moci reci jel stvarno dobio sta na kvaliteti nakon toliko dizanja.
cokolada meni je taj osjecaj radio onaj kruh prijateljstva, koji se dize danima, pa se nesto prebacuje i sl. cak se sjecam da su ljudi pisali o neugodnim mirisima. s obzirom da sam se u zivotu nadruzila s kvascem, najgore mi je bilo precijepljivanje kvascevih kultura iz frizidera (da bi opstao s vremena na vrijeme se mora staviti na novu hranjivu podlogu). taj miris mi se zabetonirao u glavi i osjetljiva sam na njega.
vjeruj ovaj kruh nema taj miris i mozes ga mirno jesti i uzivati.
Iskustvo je ono što dobiješ kad ne dobiješ baš ono što želiš.
Ja sam to na sličan način savladala, pogreškama i propustima.... Većina nas koji pečemo kruh i tijesta doma to je osjetila na vlastitoj koži/ kuhinji/ pećnici...
Jednostavno - kome se ne da čekati puno sati, nek uzme više kvasca. Ja od lijenosti dižem tijesto za Amaltheine klipiće (koje radim najmanje jednom tjedno) u frižideru da mi posuda s tijestom ne smeta u kuhinji. Praktično je jer kod tih duljih stajanja nije toliko bitno hoće li tijesto biti dignuto za 10 ili 12 sati - nevažno.
Ima i drugi način, vjerojatno isto pali (iako nisam isprobala za ovaj kruh, ali jesam za mnoga druga dizana tijesta): poklopljenu zdjelu stavim na posudu s fest toplom vodom i vrijeme dizanja skrati se na pola.
Ovisi i kakvo je brašno - samo bijelo glatko diže se jako brzo, sva ostala trebaju dulje. Čak i bijelo nije svako isto (ne kanim sad pisati hvalospjeve čakovečkim mlinovima, ali fakat bolje našla nisam, osim iz mlina kad sam bila u prilici).
Kuhanje nije egzaktna znanost. Pečenje kruha još manje. Ponekad ispadne super, ponekad ko palačinka (obično kad se najave gosti, po Murphyjevom zakonu). Sve u rok službe! I fakat se ne moraš sramiti, nisi jedina!Ja često sama sebe uhvatim da otkrivam "toplu vodu" kad se prisjetim nekih maminih i bakinih štoseva. Tak to ide...
evo, meni je s puno manje vode ispao solidan, samo, kako Vrijeska kaže, kora je opasna po zubno meso. novost je da se dobro ispeče i ako se ne skida poklopac.
kako god, previše mi je to zezanja: 2 sata dizanja, sat i pol pečenja i gledanja u pećnicu...kaže muž da za to vrijeme ode 20 puta do pekare po iljeti-izimi friški kruh.
Morat cu reci susjedi da joj je kruh jako popularan. Iako ionako svatko nabaci nesto svoje.
(Susjeda je iz Poljske. U nasoj maloj slijepoj ulici imamo Poljakinju, tipa cija sestra je udana za Srbina, Japanku i mene. Mozebitno jos neke dotepence, ali nismo jos otkrili.)
e, znate kakav je!
nevjerojatno je ispao
stavim fotke za koji satić
evo meni opet nakon par mjeseci pauze ispao sirov
jel to do ovog razenog brasna, stavila 2 salice njega, a 1 bijelog?
dizalo se 3 sata, lijepo se i digao, samo je ljigav iznutra :D
treba ga peći duže nego piše
ja sam svoj danas pekla više od sat i pol jer je bio jako visok, baš se dobro nakvasao u ovih 20 sati dizanja
Ovaj topic mozete slobodno preimenovati u:važno je da se diže....jer toliku upotrebu jedne riječi još nisam vidjela...![]()
ja sam fotke stavila, pa se vi... dižite![]()
ja umjestila 2
indentična
3 šalice brašna, 1/3 žličice kvasca, 1 žličica soli, sjemenke bundeve i sezama
1 3/4 šalice vode (1 1/2 mi nije bila dosta da smjesa može padati sa vilice)
stavila sam dizati
jedan pečem za 10 sati
drugi za 20
pa ćemo vidjeti koji je bolji
ja se kladim na onog koji će mi biti sutra za večeru
Ja se kladim na nekog izmedju, kojeg ovaj put neces napraviti.
Meni je 10-ak sati bilo ok, ali premalo u usporedbi s idealnim susjedinim vremenom. 20+ mi je bilo previse pa sam jela fermentirani kruh. No muzu se svidjao bas taj, on inace voli sourdough.
Pri prvom pokušaju iznutra je mogao biti i pečeniji, a izvana si lomio zube na njemu
Sutra pada druga tura, pa me zanima jel da ga pečem dulje poklopljenog a kraće otklopljenog (na prvi pogled, kora se nije počela pošteno peći dok ga nisam otklopila)?
Peci ga dulje poklopljenog. Otklapas ga samo da korica potamni.
ja ovaj put nisam ni stigla otklopiti jer sam zeznula s temperaturom
ostavila na 230, uopće nisam smanjila
stavila ga u pećnicu, otišla po dijete u školu i kad sam se vratila bio je gotov
sve na 230 i bez otklapanja
(vi kojima je korica pretvrda, posjetite zubara)
od moji kruhova ništa
to se skoro ništa nije diglo
valjda kvasac nije valjao
mislim da je u roku, ali valjda je predugo stajao u frižideru
ne znam dal da pečem il da bacam u smeće (nije da se nije ništa diglo, ali nije onako kako bi trebalo)
čega god se primim ništa mi ne uspjeva
odustajem od kuhinje
ubuduće jedemo sendviče
od kupovnog kruha
aleks, to ne znači ništa (što se nije specijalno diglo sirovo) ispeci pa onda reci.Doslovno.
Prije dok sam radila taj kruh, bilo je svakakvih varijacija dizanja, ponekad bi se digao normalno, ponekad skoro ništa, a jednom toliko da je tijesto iskipilo van po cijeloj kuhinji, ali kruh je svaki puta bio jednako dobar.
Meni je logično da dizanje ovisi o temp. prostora.
Probaj staviti posudu na rajnglu s toplom vodom i ostavi štajaznam pol sata, ne treba predugo. Ako se baš nimalo ne digne i ne dobije onaj miris germe, gljivice su pokrepale - frk u smeće. Čemu još i struju trošiti + vrijeme + nervirati se?
Ont. kakav ti je kvasac? Kocka?
Ja sam se preporodila otkad za dugodizajuća tjesta šibam suhi aktivni kvasac iz Lidla. Na stranu lokalpatriotizam, Podravkin suhi digo mi nikad nije baš bio po volji, pa sam i ja dugo godina koristila samo svježe kvasce. Kod njih stvarno treba paziti na rok trajanja.
Sretno!
Inače, kaj se tiče kupovnog kruha-nama je i te kako dobar dvije trećine godine. Samo zimi pečem, kad smo doma, u ostala godišnja doba ili nemam vremena ili je prevruće.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 20.01.2012. at 11:51
idete mi na živce!
pojela sam skoro cijeli.
nejdem više na ovu temu.
od ovog topica ne samo da se diže, nego se i širi.
Da, fakat, bolje bi nam došla neka tema s proljetnim čišćenjem organizma... ali kako kad za popodne opet planiram akciju koja upada na ovaj topic??? Katastrofa!
Peterlin, suhi podravka
kupila onaj veliki paket kad smo kupili pekač kruha
ali meni taj kruh iz pekača nije nešto posebno fin
pa ga jako rijetko pečemo
i kvasac sam frknula u staklenoj bočici u friž
ja ubacila kruh u rernu
pa što Bog da, uzdam se u Anemonine riječi
Da, baš s tim suhim kvascem i ja imam ne baš blistava iskustva, bez obzira na valjani rok trajanja... Čini mi se da je baš u tome problem. Digne se to, ali preko volje i na frtalj... Tijekom pečenja još malo naraste, ali nije baš nešto.
palačinka
ili ako uptrijebim maštu lepinja
koja može poslužiti kao alat za samoobranu
mislim da bi ovaj uradak mogao uz bok balarosinoj torti sa teletabisima![]()
Meni je ovo odlično, i to s Podravkinim suhim kvascem. Iz znatiželje ću baš probati Lidlov, možda stvarno može bolje, a ja nisam niti svjesna.
Moja djeca ničim izazvana čopaju komadiće kruha i jedu ga - s korom. To govori samo po sebi. Napucat će se, pa će meni ostati više gulaša. Financijski isplativo![]()
Još jedno glupo pitanje
U vatrostalnoj u kojoj sam prvi put pekla kruh je ispao kao pogača. E sad, jedino još što imam s poklopcem a da mislim da bi moglo u pećnicu je neka rajngla od ne-baš-najkvalitetnijeg emajla (i definitivno ne debelog kao kikiriki). Manja je i mislim da bi oblikom postigla prije krušasti oblik, no ne znam jel smije uopće to čudo u pećnicu (pogotovo na tako visoku temperaturu)?!