Pokazuje rezultate 1 do 50 od 550

Tema: da li ste stvarno svjesni sto jedete

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Mi smo za Bozic kupili puricu od covjeka koji ih drzi nedaleko od nase kuce...svaki sam dan tuda prolazila pa sam vidjela da ih pusta vani po livadi da trckaraju...
    Cime ih je hranio,nemam pojma....mozda je kupovao neke dodatke da im nabije kilazu,tko to zna....znam da ih je sve prodao pred Bozic (poslije nije nista trckaralo po livadi,LOL),mi smo narucili jednog,zaklao ga je to jutro i dobili smo svjeze meso sa iznutricama...eto,barem su vidjele dnevnog sunca i malo su trckarale za razliku od onih iz zatvorenih farmi...

Ovi su clanci su vecinom iz USA,vjerujem da kod nas jos nije u toj mjeri zatrovano....
    Clean 15 koje spominju su vecinom egzoticna voca- mango,avokado,ananas.... da je clanak prilagodjen nasem podneblju sigurno bi se na popisu nasli:cicimak,nespole,rastika....

Nedavno sam pitala susjedu da hoce li mi ubrat povrca za malu...ima veliki vrt ispred kuce i to povrce nosi na pjacu...i podje ona meni ubrat- ali na moje iznenadjenje ode ona u vrt iza kuce gdje sadi povrce koje oni doma konzumiraju...jer ovo koje nosi na pjacu tretira pesticidima (nije mi to ona rekla ali mi je svekar rekao da obadam kad predvecer zasipaju)....tako da tko sam ne posadi i ne uzgoji nema sanse da zna sta jede...( a i onda je pitanje sjemena,pa kvalitete zemlje...)
    I kad pogledas- tko te tete s pjace kontrolira kad i u kojoj mjeri zasipaju? Da li pravilno upotrebe otrove,dovoljno dana prije branja povrca,pravilno razrijedjene?
    Ne bi se cudila i da to povrce nekad bude zatrovanije od onog iz ducana koje valjda podlijeze nekim inspekcijama i kontroli....

Kad pisete,provjerene tete s pjace - kako vi to njih provjeravate i tocno znate sto i kako rade?

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    Nedavno sam pitala susjedu da hoce li mi ubrat povrca za malu...ima veliki vrt ispred kuce i to povrce nosi na pjacu...i podje ona meni ubrat- ali na moje iznenadjenje ode ona u vrt iza kuce gdje sadi povrce koje oni doma konzumiraju...jer ovo koje nosi na pjacu tretira pesticidima (nije mi to ona rekla ali mi je svekar rekao da obadam kad predvecer zasipaju)....tako da tko sam ne posadi i ne uzgoji nema sanse da zna sta jede...( a i onda je pitanje sjemena,pa kvalitete zemlje...)
    Ista situacija i meni s jednom susjedom koja jagode uzgaja. Jedne prodaju, a sebi iza kuće sade druge. I ja bih voljela vjerovati da se sve to događa negdje daleko, ali sve više mislim da je to zavaravanje i da proizvod koji je uvijek dostupan (rajčice u zimu) i jeftin, ne može biti prirodno uzgojen...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

I kad pogledas- tko te tete s pjace kontrolira kad i u kojoj mjeri zasipaju? Da li pravilno upotrebe otrove,dovoljno dana prije branja povrca,pravilno razrijedjene?
    Ne bi se cudila i da to povrce nekad bude zatrovanije od onog iz ducana koje valjda podlijeze nekim inspekcijama i kontroli....

Kad pisete,provjerene tete s pjace - kako vi to njih provjeravate i tocno znate sto i kako rade?
    E, ovo je meni strašno, zarada iznad svega, pa i kod dobre susjede. Ona neće riskirati da joj propadne povrće za plac jer hoće na njemu zaraditi, a za svoju obitelj ga ne truje, ili to radi minimalno.
    Pa neka ono zatrovano pojede tuđe dijete, šta ima veze.
    Strašno mi je to jer su moji sa sela i od djetinjstva su mi usadili da nikad, nikad tako ne razmišljam. Moj tata prodaje vino i zna da drugi u podrumima jedno tretiraju za prodaju,a drugo za svoju kuću.

On uvijek kaže "kako momu ditetu, tako i drugima" i jednako je vino kod nas u kući i ono za prodaju.

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

nekad se sekiram, više nekad manje oko toga

ono što ne dobijem iz maminog vrta smatram da ne mogu računati da je potpuno zdravo
    nažalost, mama više nema mogućnosti držati svoje piliće i kokice, pa nemam (provjereno) domaće piletine, koke za juhu i svježih jaja

ipak nastojim kupovati domaće proizvode i od poznatih ljudi na tržnici za koje npr. znam gdje imaju imanja i/ili staklenike...nekako se bolje osjećem s tim, ali...
    davno sam shvatila (i osvjedočila se) da je povrće s placa tretirano kao i ono iz trgovačkih centara
    upravo ovako...
    jer ovo koje nosi na pjacu tretira pesticidima (nije mi to ona rekla ali mi je svekar rekao da obadam kad predvecer zasipaju)....tako da tko sam ne posadi i ne uzgoji nema sanse da zna sta jede...( a i onda je pitanje sjemena,pa kvalitete zemlje...)

i baš si ja često razmišljam... ako privatni proizvođači nisu educirani pa niti ne znaju dozirati sredstva...to može biti još i puno gore

jedan od 'zadnjijih' primjera mi je kako smo kupovali domaće jabuke (i 'čisti prirodni' sok) od jednog čovjeka koji u blizini ima voćnjak...i onda MM ode na teren kod njega u voćnjak svojim poslom i u razgovoru čovjek spomene da tretira jabuke ukupno 16 puta

nastojim trošiti sezonsko voće i povrće ili ono koje sami spremimo za zimu iz vrta
    ali to nam je nedostatno pa moram i kupovati...
    i zimi trebamo svježe voće i povrće (pa i ono južno...pa i ananas...moje dijete obožava ananas )
    nastojim kupovati od poznatog mesara, tete koja ima piliće, jaja i pravi tijesto... i s opg-a, za nekoliko proizvoda/proizvođača sam prilično sigurna da su ok, ali za druge i nisam 100% ...čak štoviše prilično sam sigurna da ga barem malo 'špricnu'
    a i preskupo mi je (ponekad i komplicirano s nabavkom-ne stignem otići do tih ljudi/proizvođača zbog posla i dr. obaveza) isključivo se tako hraniti pa kombiniram...
    ako nešto kupujem u tr. centru, tražim namirnicu kojoj je zemlja porijekla hrvatska (po mogućnosti neki lokalni opg) i pazim koja je godina proizvodnje/branja...

prihvatila sam da se ne možemo isključivo i 100% provjereno nezatrovano hraniti, iako nastojimo...i da je to kompromis današnjem načinu života
    ...jer jedino provjereno i zdravo bi bilo kad bismo ja ili moja obitelj mogli provoditi vrijeme u uzgoju svega svoga domaćeg

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •