Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
Samo dodatak da je to jedno mišljenje, nije općeprihvaćeni stav. Drugi ljudi drugačije misle, evo, čokoladi se to čini čak jednostavnije.
meni se odgovor na ova pitanja čini prilično jednostavan: mama i tata su bili bolesni i trebala im je pomoć liječnika da te rode. ta priča dolazi spontano kad dijete počne pitati kako je rođeno i ne bih je tajila, ali ne bih joj davala ni suvišne dimenzije.

darivanjem gameta, pa i embrija, netko je darovao potencijal za život a ne dijete. ta mi se činjenica čini bitna u kontekstu nasljednih bolesti, krvne grupe itd. - čisto medicinski - a ne u smislu identiteta i pripadanja kao kod posvajanja (koje obično uključuje život u biološkoj obitelji).

ova mi se priča čini puno sličnija darivanju organa nego posvojenju. u pitanju je medicinska pomoć, donor dijete koje eventualno može nastati sigurno ne smatra svojim, dijelom svoje obitelji, niti ga je "napustio".

to su moja razmišljanja izvana, ali mislim da se ne bi bitno mijenjala ni da sam u mpo ili posvojiteljskoj priči.