Stranica 6 od 12 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 592

Tema: Moderno majčinstvo je "horor" za žene, majka postaje rob svog djeteta?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    ako prati rast i razvoj jednako je.
    kad pomislim koliko se zakona promijenilo u periodu prosjecnog studiranja jednog studenta, ni jedan nije konkurentan nakon diplome.

ocu reci, i ona osoba s 10 godina pauze, ako zeli, moze pratiti trend jednako kao sto ona osoba koja je u tih 10 god. zaposlena, ne mora i glumi metuzalema.
    to sto radis ne znaci i da si konkurentan jednako kao sto onaj koji ne radi da nije.
    Teoretski moguće, u praksi jako teško...
    Posebno ukoliko rad uključuje i primjenu nekih sredstava za rad (npr. koliko se samo stomatologija promijenila u zadnjih 10g, koliko novih materijala, aparata, tehnika i instrumenata se pojavilo i primjenjuje, nema šanse da netko bude konkurentan samo sjedeći doma i čitajući literaturu da bude u trendu).

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A koliko se dijete promjeni u 10 godina? Može li se to nadoknditi ljetovanjem i izletima?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    A koliko se dijete promjeni u 10 godina? Može li se to nadoknditi ljetovanjem i izletima?
    Da, to nije nikome bitno jer se ne vrednuje nekim uspjehom na društvenoj ljestvici , uspjehom u znanstvenim krugovima ili novcem na računu.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ali šta ti želiš reći, da i mama i tata ne bi trebali raditi - milsim i za tatu se dijete promijeni u 10g, kako da tata to nakonadi ljetovanjem i izletima. Ja smatrama da su mama i tata jednako vrijedni, jedino neke mame pokušavaju prikazati da su one djetetu bitnije i važnije, pa ajde, ostati će onda doma. Radi djeteta, jelte, će se žrtvovati. Baš me zanima koliko ih je ponudilo mužu da on ostane doma.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A kad odraste uvijek možeš reći da je neuspješan i bwzobrazan na muževu familiju i nije bilo pomoći (znam, crni humor, sori)

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Da, to nije nikome bitno jer se ne vrednuje nekim uspjehom na društvenoj ljestvici , uspjehom u znanstvenim krugovima ili novcem na računu.

Ili npr. time da ti dijete ima šta jesti i gdje spavati, na to si olako zaboravila.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

daedi nitko ne piča o zaključavanju u kuću, aj pročitaj članak pa ćemo pričat... ovo ad hominem smo već apsolvirale kroz godine

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ajd se nemojte posvađati uvijek oko istih priča.

mene zanima zašto nema žena u upravi pbz-a. odmah do prke. i, jel moguće doć do tog prke i nakon 45-te? to bi bilo onaj deaedin "i", a ne "ili"?
    i, jel nas u tome sprečava djelomično i ovaj moderni povratak korijenima, ono što la mama piše.

a, nekako mi se čini, dok ne bude više žena na tim mjestima, više žena u politici, ni mi ostale, koje biramo neku ne mora bit top karijera ćemo bit i jesmo u problemima.
    ne?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Ili npr. time da ti dijete ima šta jesti i gdje spavati, na to si olako zaboravila.
    ja tebe ne kužim.
    pa ko će ostat doma ako mu dijete nema što jesti i gdje spavati?
    normalno da neće.
    al ako ti muž ima pristojnu platu, ako je npr pomorac na nekom stranom tankeru il ima menadžerski ugovor, il je prka himself npr, onda možeš raditi taj izbor.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

No da...pa govorimo o karijeri. I bogatoj ženi iz članka, koja je itekako imala mogućnost raditi razne izbore , ne iz pukog prehranjivanja i krova nad glavom za svoju djecu.
    Ne govorimo o mojoj Mileni koja svakog dana putuje u pola šest na posao.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

cvijeta ima good point, kao i obično. Radi se o npr.tome da muž ima jako dobre prihode, daleko veće od supruge, doma dvoje-troje djece, izbor je da žena ostane kući, nema financijskih problema.
    (Problem je želi li žena "samo" odgajati djecu ili želi i posao, i karijeru.)
    Naravno da može biti i suprotno, što imam u užoj obitelji. Supruga ima vrlo dobro plaćen posao, vezan sa putovanjima i konferencijama, a on brine o djeci i svemu ostalome.
    Dobro i jednima i drugima. Samo se treba usuglasiti.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne, problem je kad ženi prestane biti dovoljno čuvati djecu

tu smo temu imale, sjećate se (sa fani čapalija)

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ajd se nemojte posvađati uvijek oko istih priča.

mene zanima zašto nema žena u upravi pbz-a. odmah do prke. i, jel moguće doć do tog prke i nakon 45-te? to bi bilo onaj deaedin "i", a ne "ili"?
    i, jel nas u tome sprečava djelomično i ovaj moderni povratak korijenima, ono što la mama piše.

a, nekako mi se čini, dok ne bude više žena na tim mjestima, više žena u politici, ni mi ostale, koje biramo neku ne mora bit top karijera ćemo bit i jesmo u problemima.
    ne?
    O tome ja cijelo vrijeme i pisem. Postoji razlog za to koji je duboko ukorijenjen u drustvo ma koliko se na prvi pogled cini da smo ravnopravne. Mislim da "povratak korijenima" nema veze s tim. Nevidljive barijere bile su tu i prije. A i one koje nisu majke se susrecu s njima.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    cvijeta ima good point, kao i obično. Radi se o npr.tome da muž ima jako dobre prihode, daleko veće od supruge, doma dvoje-troje djece, izbor je da žena ostane kući, nema financijskih problema.(Problem je želi li žena "samo" odgajati djecu ili želi i posao, i karijeru.)
    Beti3,mislim da zena pomorca nemoze imat karijeru...pod tim naravno ne mislim na posao od 8-4 nego rad po 10-12h dnevno,biti on-call na mobu,putovanja itd....kad vec oca nema ukupno po 6mj godisnje na sto bi to licilo?
    Pricala sam neki dan sa jednom,rekla mi je:ja ne radim,pa kakva bi ja to majka bila da radim ako ne moram? A druga mi je rekla da ona nije studirala da bi stala doma i da ona mora radit....dijametralno suprotna stajalista....

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    Beti3,mislim da zena pomorca nemoze imat karijeru...pod tim naravno ne mislim na posao od 8-4 nego rad po 10-12h dnevno,biti on-call na mobu,putovanja itd....
    sada vise nije dovoljno da li zena radi ili ne nego se ne prizna nista ispod vrhunske karijere koja podrazumijeva 24-satni rad. Pa koliko muskaraca tako radi? Ne kuzim...

moj jedini problem je novac, ja bi se i skolovala i putovala samo da imam novaca, ne sprecava me u svemu tome moja obitelj nego cjelokupna drustveno ekonomska situacija u kojoj se nalazimo, a za to sigurno nisu krivi samo moji izbori...
    I kada sve probleme zena svaljujete na zenin izbor - sto to znaci? sto je s izborom muskarca? cisto sumnjam da se ti izbori uvijek mogu usuglasiti... Nesto me stalno "smeta" u ovoj diskusiji a ne mogu to jasno artikulirati...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Dakle, ovo smatrate da je posao:
    posao od 8-4 ..
    a ovo karijera:
    rad po 10-12h dnevno,biti on-call na mobu,putovanja itd.
    Prema mom 15-godišnjem radnom stažu u 6 firmi (2 strane, 1 državna uprava, 1 velika domaća, 2 male domaće), za osobu sa fakultetom nema razlike između posla i karijere, odnosno, ukoliko radiš imalo odgovorniji posao, teško da se možeš ograničiti samo da 8-4 i onda doviđenja. To je danas slučaj samo još u državnoj upravi, čak toga nema više niti u državnim firmama. Dakle, ako radiš, onda ti posao uglavnom izgleda kao "krijera", prema vašem shvaćanj, a ja pokušavam reći, da su to postali normalni radni uvjeti.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa Vidi poruku
    I kada sve probleme zena svaljujete na zenin izbor - sto to znaci? sto je s izborom muskarca? cisto sumnjam da se ti izbori uvijek mogu usuglasiti... Nesto me stalno "smeta" u ovoj diskusiji a ne mogu to jasno artikulirati...
    Pa on ima izbor da li da financira i trpi ženin nerad ili da zajednica bude ravnopravna i u odgoju i čuvanju djece i privređivanju.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

"I am a holder of the paleolithic work ethic... hunt and gather what
    you need to feed and shelter your people: 2-3 hours a day...
    Then hang out and tell stories, make art, dream, roll in the hay with
    your partners, and live in the blazingly bright natural world."
    -- Steve Self

Meni je ovo super... makar tesko da se toga drzim

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Daedi, dobar si izbor napisala.

Iako, naši muškarci (još uvijek) imaju u sebi balkanski mentalitet i mislim da većini više odgovara uloga hranitelja, pogotovo ako je povezana sa položajem na kojem mu se obraćaju sa: Da,gospodine ili Yes, sir, nego presvlačenje pelena ( da banaliziram).

I to što kažeš da trpe ženin nerad. Pokušavši ući u glavu prosječnog muškarca, njemu je puno draža žena koja preuzima sve njegove poslove u kućanstvu i JOŠ brigu o njemu, nego pomisao da trpi jer žena ne zarađuje.

Samo malo pogleda sa drugog ugla...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Daedi, dobar si izbor napisala.

Iako, naši muškarci (još uvijek) imaju u sebi balkanski mentalitet i mislim da većini više odgovara uloga hranitelja, pogotovo ako je povezana sa položajem na kojem mu se obraćaju sa: Da,gospodine ili Yes, sir, nego presvlačenje pelena ( da banaliziram).

I to što kažeš da trpe ženin nerad. Pokušavši ući u glavu prosječnog muškarca, njemu je puno draža žena koja preuzima sve njegove poslove u kućanstvu i JOŠ brigu o njemu, nego pomisao da trpi jer žena ne zarađuje.

Samo malo pogleda sa drugog ugla...
    Vjerojatno si u pravu...Govorim iz svog osobnog iskustva, i eto, nemam baš takve, kako ti kažeš "prosječne" poznanike ni obitelji. U širem krugu ljudi s kojima se družim ljudi obično imaju faklutete, "karijeru" (iako je oni smatraju poslom za osiguranje obiteljske egzistencije) i oboje rade.

Inače, primjetila sam da u mlađoj populaciji, odnosno imam nekoliko mlađih kolega na poslu, koji cure grupiraju i dvije kategorije: sponzoruše - one koje bi se samo udale, rodile djecu, a on da tegli ko konji i financira obitelj, i od tih bježe, te one "potencijalne", od kojih očekuju ravnopravno privređivanje i brigu za obiteljsku egzistenciju. U priče: odrekla sam se karijere radi djece danas rijetko tko vjeruje.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

U priče: odrekla sam se karijere radi djece danas rijetko tko vjeruje.
    Ja sam ipak starija generacija, i mogu vjerovati toj priči. Pogotovo što je i sama živim. Da li mi je žao što sam se odrekla karijere radi djece?
    Moram priznati da ponekad je, ali...mislim da je moj život itekako ispunjen, ne živim kroz djecu, ne ispunjavaju oni moje snove, iako, kad se sjetim svojih snova dok sam studirala, to nije bilo provoditi dane u bijeloj kuti, nego sa bebom u naručju...No, nikad se nisam osjećala robom svoje djece, sve što radim , radim jer to volim. Ne sputavam ih i puštam da žive ono što žele.
    Više mi je žao da nije bilo vremena roditi ih još. Unuci će mi to valjda nadoknaditi

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

I ja sam mama i ja radim. Meni najteže pada činjenica da smo se svi malo pomalo uvukli u priču kako svi ti naši kojekavi poslovi moraju biti gotovi jučer. Imaš neki vele važni zadatak, ostaješ duže da ga baš danas završiš, ne poklope se zvijezde i ipak ostane za sutra. I ne propadne svijet zbog toga. Ali meni propadne sat dva igre za taj dan.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

hm deaedi...ajmo malo okrenuti plocu...
    MM ima 8h posao, koji, kako kazes, nikad nije 8satni. bio je dok je radio u tudjoj firmi i bio samo zaposlenik. iako je i tu bilo SOS situacija...
    njegov dan izgleda tako da i kad dodje doma, opet radi. prije je to bilo "u fusu", sada je za svoju firmu.
    zeli u svojoj struci biti medju elitom, pa se uvijek educira, bilo citanjem, radom ili stjecanjem certifikata.
    on i ja od uvijek imamo "borbu" koliko "propusta" odrastanje djeteta. sad ce pak dva.
    no on je sam svjestan da ce odredjene stvari propustiti i nesudjelovati, neprmjetiti i neimati jer je njemu karijera bitna. on obozava svoj posao i kroz njega se ostvaruje. njemu njegov posao nije samo izvor prihoda, cesto znam reci da mu je to zivot.
    on zeli osvojiti odredjene ciljeve sada u nadi da ce "pod starije dane" uzivati u svojim plodovima.

stoga, postoji danas jos uvijek razlika izmedju karijere i posla. on nema slobodnog vikenda, nema godisnjeg na kojem ni jedan dan nije barem pola sata radio. on uspjeva biti i tata, al bogami, da ja nisam fultajm mama, ne bi.
    da i ja imam karijeru ili cak da nisam doma, ova djeca bi bila vecinom prepustena sama sebi.

stoga, postoji jos uvijek granica izmedju karijere i "odlaska na posao".
    isto tako, oni koji "samo" odlaze na posao, ne donose posao doma. ostavljaju ga na poslu.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

U priče: odrekla sam se karijere radi djece danas rijetko tko vjeruje.
    Aha, te spadaju u ovu prvu skupinu, sponzoruša?

Eto, ja vjerujem da postoje takve žene, da postoje obitelji u kojima takva situacija odgovara i djeci i mužu i ženi.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ivanna prvotno napisa Vidi poruku

Eto, ja vjerujem da postoje takve žene, da postoje obitelji u kojima takva situacija odgovara i djeci i mužu i ženi.
    Pa i Deaedi bi odgovarala, samo što je ne može realizirati.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Dakle, ovo smatrate da je posao:

a ovo karijera:

ukoliko radiš imalo odgovorniji posao, teško da se možeš ograničiti samo da 8-4 i onda doviđenja. To je danas slučaj samo još u državnoj upravi, čak toga nema više niti u državnim firmama. Dakle, ako radiš, onda ti posao uglavnom izgleda kao "krijera", prema vašem shvaćanj, a ja pokušavam reći, da su to postali normalni radni uvjeti.

isto tako, oni koji "samo" odlaze na posao, ne donose posao doma. ostavljaju ga na poslu.
    Neki sam dan isla sa direktoricom na razgovor gjde sam joj jasno rekla sto zelim a sto ne...trenutno se radi reogranizacija posla u firmi i ja sam odbila da me se premjesti na drugo radno mjesto.Rekla sam da imam malo dijete doma,muza kojeg nema 6mj godisnje doma nikako te da ja ne zelim ostajanje prekovremeno.
    I zelim izac preko vrata i uradit upravo ovo sto je leonisa napisala - ostavljam posao tamo gdje je kad se vrata zatvore!I da,ovo je jedini koji sam imala a da nemam poslovni mobitel!
    Da hocu napredovat,po pravilima firme (privatna je) bi za bijednih 20% vise na placu morala ostajat stalno duze,imat mob,zvalo bi me se i vikendom....a tko bi mi onda dijete odgajao?
    Ta direktorica je neki dan jednoj curi rekla:da li ti zelis normalan zivot ili karijeru?
    A ona,strankinja- razvedena,kcer od 17g joj zivi u drugoj drzavi,vidi ju par puta godisnje te je na poslu po 12h dnevno....imat takav zivot za neznam koje pare,ne hvala!
    Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 10.07.2012. at 13:23

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Evo ja isto pitam tko odgaja djecu ako oba roditelja imaju radno vrijeme od-do? I koliki moraju biit prihodi da imaš on call ili live in adekvatnu pedagoški i na svaki drugi način podršku? Ok ako oboje zarađuju toliko da mogu platiti pravu visokoobrazovanu dadilju pa onda staviti dijete u vrhunski internat ok i to je izbor. Nisu britanci ludi. Imam ja frenda koji je tak odrastao kad je završio svoje internatsko i visoko obrazovanje roditelji su ga pozdravili sa vi uveli u svoje poslovno carstvo i sad je na pragu toga da caruje, drugo dijete na putu, žena mu je odrasla izvan institucije isto je poslovna žena vrlo uspješna,ali ne može zamisliti ovakav scenarij i jako se lomi, ima iste dileme ko mi tu na rodi, s tim da je kod njih drama zeznut tolike zaposlene, tolike investicije, poslove iz sebičnih razloga, odgoja svoje djece kod kuće od strane roditelje. Ni muž ni ona ne znaju što će. A imaju sve i mogu izgubiti jako puno u oba slučaja i svjesni su da to nije zeka.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

stoga, postoji jos uvijek granica izmedju karijere i "odlaska na posao".
    naravno da postoji, i nadam se da će uvijek i postojati.

a u izbore pojedine obitelji mi je neukusno ulaziti. tko radi, čiji se rad uopće zaslužuje nazvati radom, tko je sponzoruša, tko koga hrani-takve priče su za mene najobičniji tračevi.
    i rakla bi da se u mnogim postovima onih u čijim obiteljima oboje jednako rade i valjda onda, i jednako vrijede, čita određeni prijezir prema onoma kod kojih to tako nije. zbog zavisti ili nečeg trećeg, ne znam i ne bi u to ulazila.
    izbor moje obitelji je samo naš izbor, što tko o tome misli, iskreno, baš me briga. kad takav izbor, iz bilo kojih razloga, nekome od nas više ne bude odgovarao, smisliti ćemo nešto drugo. vjerujem da je tako i u drugim obiteljima.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Evo, ja radim, a ne ganjam karijeru. I baš mi je lijepo. Sama sam izabrala ne ganjati karijeru, još puno prije braka i djece. I nisam požalila.

Još kad bi financijska situacija bila takva da si mogu dozvoliti da nekoliko godina radim na 4 sata (kad klinci krenu u školu), nitko sretniji od mene...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Pa i Deaedi bi odgovarala, samo što je ne može realizirati.

Pa zašto ne, mislim da bi mogla ostati doma sa djetetom npr. prve 3g. Duže od toga mislim da nije psihički zdravo ni za majku ni za dijete. Ali onda bi rekla otvoreno, jest, ja sam "sponzoruša", ne radim jer me muž financira, odrekla sam se "karijere" ove 3g na račun muževog rada i love, bavim se sa sobom, djecom i kućom.

Ali duže od te 3g mislim da i MM to ne bi odgovaralo, on je dosta emancipiran , vjerojatno bi rekao da prestanem "laditi jaja", da mrdem guzicom i odem raditi...

U principu bi se glupo osjećala da sa 2 fakulteta i magisterijem ostanem doma, onda nisam ni trebala toliko se obrazovati, dovoljna bi mi bila i OŠ.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

kod nas je situacija takva da smo oboje ambiciozni,
    hoćemo napredovati u svom poslu, ali isto tako, želimo sudjelovati u odgoju djece.
    podjednako. nema tu važniji posao moj ili tvoj, oboje imamo jednako važne ili manje važne poslove.

i kada dođemo doma, ostavljamo taj posao iza vrata, i posvećujemo se djeci.

ambicije smo smanjili sa djecom, tako da se trudimo birati poslove koji ne traže full-time angažman.
    ako i nekome upadne takav period konstantnog angažmana, djecu preuzima onaj drugi.
    ali takvi periodi imaju svoj kraj, nakon čega opet dolazimo u neku ravnotežu.

nije uvijek lako, ali nama uspijeva, nakon 6 godina zajedničkog života.
    hoćemo li tako i dalje, pojma nemam - nadam se

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Evo ja isto pitam tko odgaja djecu ako oba roditelja imaju radno vrijeme od-do?
    no dobro, pikula, kakav odgovor želiš? da ih odgaja ulica, televizija, susjedi, nepoznati??????

uostalom, što da i je tako, što to tebe toliko smeta? ti si svoj izbor napravila. fine! ali brate, prestani nametati svoj život kao jedini ispravan

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    no dobro, pikula, kakav odgovor želiš? da ih odgaja ulica, televizija, susjedi, nepoznati??????

uostalom, što da i je tako, što to tebe toliko smeta? ti si svoj izbor napravila. fine! ali brate, prestani nametati svoj život kao jedini ispravan
    ne znam zašto te pikula toliko smeta, a na deaedine potove niti riječi, a vrijeđa sve u šesnaest.
    problem je što ljudi previše vole zabadati nos u tuđa posla i mnogi imaju previsoka mišljenja i o sebi i svojim partnerima.
    da ne bi bilo zabune, mislim i na "radnike" i "neradnike".
    svi oni koje država, pa onda niti ja, ne hrani me ne zanimaju. nek ljudi žive kako ih volja.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa zašto ne, mislim da bi mogla ostati doma sa djetetom npr. prve 3g. Duže od toga mislim da nije psihički zdravo ni za majku ni za dijete. Ali onda bi rekla otvoreno, jest, ja sam "sponzoruša", ne radim jer me muž financira, odrekla sam se "karijere" ove 3g na račun muževog rada i love, bavim se sa sobom, djecom i kućom.

Ali duže od te 3g mislim da i MM to ne bi odgovaralo, on je dosta emancipiran , vjerojatno bi rekao da prestanem "laditi jaja", da mrdem guzicom i odem raditi...

U principu bi se glupo osjećala da sa 2 fakulteta i magisterijem ostanem doma, onda nisam ni trebala toliko se obrazovati, dovoljna bi mi bila i OŠ.
    Meni se čini da bi ti bila idealna kućanica, nikom na forumu nije lakše baviti se kućom i djecom nego tebi, a s druge strane, nitko se toliko ne žali na težinu rada van kuće kao ti.
    Inače, vjerojatno znaš i sama, sponzoruša je pogrdan izraz, ne podrazumijeva ljubav ni iskreno zajedništvo, i zato je nepristojno nazivati kućanice sponzorušama.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pročitala sam ovaj članak, baš mi je bio zanimljiv, hvala, pikula i ifi na linku.

Ali, osim što je elokventniji i ono, fora mi je čitat, nastavno na seriju West Wing, kako to izgleda iz majčinske perspektive, nije (mi) toliko novootvarajući niti bilo što. Po meni, ne grebe ništa dulje od, kako su je intonirali „tete novinarke“, a sad ću objasnit zašto.

Autorica se (po meni) iako to načelno tvrdi, bavi se specifično američkim problemom koji na ovim prostorima, komunizma radi (to je jedina prednost njega) nismo imali, a taj je priznavanje žena na r. mjesto. Na jednom drugom nivou (kako ga ja čitam), on nije toliko kritika feniminizma i ženskog sna „girls you can have it all“, nego je i zericu subverzivniji, iako sama autorica možda ne želi ili nema kuraža (biće prije to) ići dalje – on je kritika Američkog sna „everybody can have it all“, ali i korporativnog kapitalizma u kojem i najbanalniji i najbenigniji posao (ako se primjer farmaceut prevede u posl. tajnik), nema kontrolu svog radnog vremena, ima dežurstva round the clock, neverending emisiju mejlova na koje se treba dat neki osvrt, i ne radi 9-17, nego 8-20, maltene (ako i nije zaposlen u nekoj korporaciji, onda ima, valjda 2 jobs). Tj. nije išla onoliko daleko, po meni, ko Clooney u svojem filmu o onima koji letaju Amerikom i dijele otkaze.

Sjećate se koliko nam je šokantan bio naziv pjesme Dolly Parton – working 9 – 17? Nama, koji smo tada radili 7-15 (to je bilo defaultno r. vrijeme)? Radi se o tome da, na neki način, moraš postat gospodar svog vremena, ili makar ne bit na usluzi i dostupan 24/7.

Ne radi se tu toliko o feminizmu i da žene, ako su majke, ne mogu imati sve.

Radi se o tome da nitko ne može imat sebe radeći na način ko što je radila autorica iz članka. U stvari, govorim iz posrednog iskustva (rad s inv. bankarima iz Cityja, velikim odvjetničkim kućama, ljudima čiji je posao od pon-petka (ili češće, četvrtka), da za masne pare i ludilo iskustvo ne putuju od Washingtona do New Yorka, nego tipa od Londona do Zagreba. Tad sam imala spavaću vreću u uredu, naučila svašta… ali ne može se tako dugoročno (nitko), veze se raspadaju, raspada se zdravlje, i nakon nekog vremena razlika takvog posla i assembly linea – gubi se, nema ništa novo. Tad nisam imala dijete, a svejedno sam, kad je prestao efekt ludilo iskustva, učenja i love, bila jadna, kao i svi oko mene u tom okruženju. Svi ti ljudi (stranci, naši), imali su, u stvari, neki exit – i uobičajan je exit, recimo, partnera u vel. odvjetničkoj kući – ovo upravo što radi autorica – predavanja po sveučilištima, jer nitko (NE ŽENA, NE OTAC, MOŽE BIT I FUL SOLER) ne može dugoročno izdržat taj ritam. SVI odnosi stradavaju, i ne tiče se uopće samo obitelji.

Upravo ko George Clooney, the davatelj-otkaza u tom filmu kojeg korporacije angažiraju da to „čisto“ učini – on nema odnos ni sa kime. A možda ni sa samim sobom.

Hoću reći, kritika je šira, ona je sad to izvela ono „ecce homo“! i tako prodaje stvar, i tako je vjerojatno i promišlja, ali ono što ona kritizira je dublje.

I nije da ona predlaže, još jedan popularni exit, uz obitelj – nove izazove. Tj. nove izazove u obitelji - pa povratak procesuiranju placente, izazova čitanja face bebe kod bespelenaštva, izazove odgoja u modernom društvu, semiramidine vrtove od ticino mase.

Ona poziva upravo na, ako ja to dobro čitam, upravo suprotno, veće sudjelovanje žena u upravljanju svime, a ne samo kućnu nišu, da bi se svijet (ponovno) humanizirao na onaj, bojim se, nikad postignut i održan ideal - 8 sati odmora-8 sati sna-8 sati leisure aktivnosti po svom ćeifu.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.07.2012. at 14:03

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Meni samo nije jasno kako žene/muževi koji ne rade na poslu nego doma, dakle, brinu se o kući i djeci, "lade jaja"

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Meni se čini da bi ti bila idealna kućanica, nikom na forumu nije lakše baviti se kućom i djecom nego tebi, a s druge strane, nitko se toliko ne žali na težinu rada van kuće kao ti.
    Inače, vjerojatno znaš i sama, sponzoruša je pogrdan izraz, ne podrazumijeva ljubav ni iskreno zajedništvo, i zato je nepristojno nazivati kućanice sponzorušama.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    .

Ona poziva upravo na, ako ja to dobro čitam, upravo suprotno, veće sudjelovanje žena u upravljanju svime, a ne samo kućnu nišu, da bi se svijet (ponovno) humanizirao na onaj, bojim se, nikad postignut i održan ideal - 8 sati odmora-8 sati sna-8 sati leisure aktivnosti po svom ćeifu.
    Evo,taman sam ovo htjela spomenut,di je nestao onaj 3x po 8h model? ))
    Sjetila sam se jedne klijentice iz Svicarske s kojom sam imala posla prije cca 5g u Splitu....rekla mi je koliko radi,ono svaki dan do cca 19h navecer a nekad i vikendom....pa sam ja sokirano rekla da kad ima vremena za sebe i obitelj...pa mi je rekla:na godisnjem....odgovorila sam joj da mi je to nezamislivo a ona meni da samo cekam,doci ce to i u Hrvatsku,to ti je danas normalno rekla mi je....

Joj,Roza Groza bi ovdje svasta imala za reci...

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Stvarno postoje ljudi koji rade posao za koji su se školovali bez želje za napretkom na tom poslu, širenjem vidika, većom platom, ugledom koji taj napredak nosi??!!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Napretkom u kojem smislu?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Sjetila sam se jedne klijentice iz Svicarske s kojom sam imala posla prije cca 5g u Splitu....rekla mi je koliko radi,ono svaki dan do cca 19h navecer a nekad i vikendom....pa sam ja sokirano rekla da kad ima vremena za sebe i obitelj...pa mi je rekla:na godisnjem....odgovorila sam joj da mi je to nezamislivo a ona meni da samo cekam,doci ce to i u Hrvatsku,to ti je danas normalno rekla mi je....

svicarska je prica za sebe.
    ona na suptilan nacin tjera zene da ostaju doma i budu kucanice.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ja bih rado bila "rob" još kojeg djeteta
    Karijeru ne ganjam, ali ona ganja mene. Radim od doma pa mogu sve što poželim, biti s djetetom kad mi se prohtije (držim ga u vrtiću 6 sati maksimum), raditi kad mi se prohtije, ići na godišnji kad mi se prohtije i koliko mi se prohtije (naravno ovisno o financijama).
    Bude gužve i rada po noći, ali u principu jako malo stresa. Muž puno pomaže tako da mi je neusporedivo lakše nego drugima. Hvala Bogu, u ovoj situaciji i u ovoj državi da mogu tako živjeti.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj eris prvotno napisa Vidi poruku
    Stvarno postoje ljudi koji rade posao za koji su se školovali bez želje za napretkom na tom poslu, širenjem vidika, većom platom, ugledom koji taj napredak nosi??!!
    Naravno da postoje. Odvagnuli su da bi napredovanje znacilo previse davanja poslu, a premalo sebi, i u konacnici odluka i nije bila tako teska.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo, ovo bi ti rekao moj crni self, moj Pesimist - nestao je u ropotarnici socijalizma i komunizma, jer nikad i nije bio održiv. Ali, žaj mi je odustat od tog plemenitog cilja, to mi je ono ranga "worldpiece", taj "work/life balance" ko neki stalni Sv. Graal.

I gdje god pobigao, u pravu je tvoja Švicarka, sustiže te, jedino možeš malo godina ušparat, a neko i cijeli život. Tako moji ST-ovci ne viruju ZG spikama... i, jedino se nadaju da će još poteć' vremena prije nego što prođe planine i prevali se do mora (taj novi trend).

Znači, pitanje nije strateško (hoće-neće), nego samo taktičko (za kol'ko i jel' za dovoljno dugo, bojim se). A ne vjerujem ovom Slovencu Žižeku koji tvrdi da će to implodirat samo od sebe, pa to je i Marx tvrdio... ali, vidjet ćemo.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.07.2012. at 14:14

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

promatrajuci prijatelje oko sebe koji rade od doma, imaju najmanje vremena za obitelj.
    ili pak size jer kvalitetno ne obavljaju ni jedno ni drugo jer bi istovremeno oboje.
    na kraju se sele u neki ured.

drago mi je cuti da ima i iznimki.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Napretkom u kojem smislu?
    Pa sve se stalno mijenja, nova znanja, nova konkurencija na tržištu. Ja svake godine kupujem nove knjige o programiranju da polovim nove načine rada i moram učiti i učiti ako ne želim da me izguraju sa tržišta.
    Ako imaš tako svoju tvrtku i radnike koji ne žele učiti i učiti iznova svake godine onda gubiš bitku na tržištu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam recimo vrlo zainteresirana za napredak u smislu učenja i proširivanja znanja, stjecanja novih znanja, usavršavanja u poslu - a niti najmanje za napredak u smislu napredovanja po hijerarhijskoj ljestvici u firmi.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Uh, što bi MM volio da sam sponzoruša. Pretpostavljam da ta titula uključuje puno (više) seksa koji nadoknađuje nedostatak samofinaciranja (jedino što tada vjerojatno ne bih bila sponzoruša sadašnjem vlastitom mužu jer je on puno manje zarađio u trenutku našeg upoznavanja ).
    Ali kao što sam već davno napisala , do sada nisam imala karijeru nego samo poslove (dosta godina), pa u miru mogu laditi guzicu bez osjećaja da nešto propuštam u poslovnom smislu ( a i tako me država plaća da ostanem doma).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj. moja nada je da će mutirati u nešto ipak humanije, jer će ljudi ispadat iz kotača, ne samo žene, nego svi. Ali, to be seen, tu su sad i nove snage u igri - Kina itd. Ko što je rekla jedna na temu kvalitetne robe koja je sve jeftinija (HM hlače za 40 kn itd., u kojoj svi sad (ili barem većina), ko S. Drakulić u bundi, mrsimo brke, pa imaju topici što kupujete u HM-u, di kupit što jeftinije itd. jer je sjećanje na skupoću i preblizu, iako je prošlo 20 godina) - trend će se obrnut kad kineska r. snaga postane skuplja, jedino treba vidjet za koliko će to godina bit.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.07.2012. at 14:17

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

ima ima,i moja prija radi od doma i zasada joj je super!

Eris,kad bi to bilo tako jednostavno kako si postavila pitanje....ja i MM smo dosli do jednostavne racunice: njegov posao donosi puno veca primanja nego sto bi ja ikad mogla postic da ganjam karijeru 15g.....ispunjenost i satisfakciju mogu postic i na drugim poljima,nitko ne spominje volontiranje npr,doprinos drustvu....tu jako stekamo....
    rad pro bono maltene ne postoji....

Ina33,trebala sam svicarki prevest onu:nemos' ti mene malo platit koliko ja tebi mogu malo radit....

Stranica 6 od 12 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •