Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 92

Tema: Što jedemo ili kako se trujemo??!!

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno Što jedemo ili kako se trujemo??!!

Unaprijed se ispričavam administratorima ako postoji već ovakva tema, slobodno me prebacite!

Za početak prenosim članak sa ove stranice: http://www.webstilus.net/content/view/24908/76/

"Živjele naše mandarine
    Kupila jutros mrežicu s 2 kg mandarina u Konzumu, kao da na poslu "grickam" nešto zdravo...
    Čitam etiketu, piše opuzenske.... Malo niže na etiketi stoji : "tretirane imazalilom ".
    Morala samo to proguglati, kad ono sa index.hr, tekst dr.sc. Ignaca Kuliera:

Neki pesticidi, kao imazalil, prodiru u dubinu ploda i sve dijelove biljke. Nekoliko kapi deterdženta i trljanje ploda pod tekućom vodom pomaže kod glatkih površina kao što je jabuka, ali nije učinkovito za hrapavu koru naranče, pogotovo ne za jagode. Pomaže struganje kore i ljuštenje, osim u slučaju imazalila. Mnogi toksikolozi savjetuju pranje kore svakog voća bez obzira što će se kasnije baciti.
    Pesticidi pogubno djeluju na trudnice i njihovu nerođenu djecu. To skriveno djelovanje ima kasnije posljedice u povećanom riziku za nastanak leukemije i ne-Hodgkinova limfoma. Kanadska istraživanja su potvrdila da izloženost žena pesticidima
    tri mjeseca prije i tijekom trudnoće znatno povećavaju rizik od spontanog abortusa. Prema The Independentu, opasni pesticidi otkriveni su na svakoj naranči od nekoliko stotina uzoraka. Polovica korištenih pesticida je zabranjena, a trećina uzoraka sadržala je znatno više od dopuštenog europskog limita. Najveći dio pesticida potencijalno je kancerogen i izaziva probleme u središnjem živčano sustavu dojenčadi i male djece. Povraćanje, glavobolje i oštećenje reproduktivnih organa te sindrom ADHD-a(hiperaktivnost) neprimjetni su znakovi njihova toksično djelovanja. Premaklasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, sedam pesticida koji se
    koriste za citrusno voće smatra se visoko i umjereno rizičnim za djecu mlađu od 14 godina. Od izdvojenih pesticida iz uzoraka, šest ih je bilo izrazito karcinogenih. Zanimljivo je da je britanski odbor za pesticide, unatoč poraznim analizama, objavio da nema opasnosti.
    Prvi od optuženih pesticida je sitemski fungicid imazalil, koji prodire kroz cijeli plod (ne samo kroz koru), a toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na povišenim temperaturama, a djeluje na reproduktivne organei dokazano je kancerogen. Prosječno utvrdena količina je 5,2mg/kg, pa je dovoljna jedna veća naranča za prekoračiti dopušteni dnevni limit. Kancerogeni tiabendazol drugi je pesticid otkriven na narančama u rizičnim količinama, a treći je klorpirifos, vrlo učinkoviti insekticid
    (nervni otrov) za leteće napasti i vrlo štetan za ljudski organizam.

Radin u konzumovu skladistu gdje obradjujemo mandarinu. Istina je da je tretirana imazalilom ito u prevelikom omjeru otprilike 1 litar imazalila na 1000 kilograma mandarine. Moj prijateljski savjet je da ih zaobilazite u sirokom luku pogotovo pakiranja od 2 kilograma jer se najgora mandarina koristi za pakiranje.
    Osim imazalila jos se koriste i fungicidi i dezificjenti."

Znam da se ovo pitanje postavlja često što jedemo, tj čime nas truju. Dosad sam znala da se voće i povrće šprica sa svim i svačim, i učili su me da je dovoljno voće ili povrće dobro oprati, ostrugati malo sa sodom bikarbonom jer je većina pesticida i tih štetnih tvari na površini voća. I nisam nešto posebno šokirana da se i domaće mandarine špricaju, ali da to može imati toliki utjecaj konkretno pesticid imazilil. I ogorčena sam jer više ne znam što poduzeti, kako se braniti od toga. Da se razumijemo, ja imam tu sreću da i moja mama i cijela familija od MM imaju svoje vrtove, mala polja, pa uvijek imamo i domaćih salata raznih vrsta, rajčica,paprika,krastavaca,tikvica,krumpira,zelja ,brokula,karfiola,kupusa raznih vrsta,orasa,badema,višanja,aronija, ajme neznan ni ja šta već sve ne uzgajamo. Ali dosta toga i nemamo, poput naranči,limuna,jabuka i svog toga voća kojeg svakodnevno konzumiram, pogotovo u ovim zimskim mjesecima kad je ponuda voća puno manja, tj voće nije u sezoni.
    Živim u malom gradu, sa isto tako malim placom gdje je opće poznato da većina tih prodavača kupuju voće i povrće na veliko i onda prodaju na placu. U trgovinama nigdje vidljivo nisu napisane deklaracije voća, a znam da trebaju biti napisane!
    Sad ja vama postavljam pitanje kako se vi borite protiv toga kad znamo da se konkretno bez limuna,naranči,mandarina ne može, barem ja ne mogu, kako se jedan običan mali čovjek može boriti protiv toga? Želim svom budućem djetetu osigurati najbolji mogući razvoj, a kako ću to napraviti kad mu ne mogu ponuditi jeb*** naranču??!!

Morala sam podijeliti s nekim svoje frustracije nakon što sam pročitala članak. Hvala na strpljenju i razumijevanju!

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ako mogu, nabavim nešpricano. Nabava takve hrane iziskuje truda i vremena , a ponekad i posebnu organizaciju. Ali ne opterećujem se time. Agrumi nisu neophodni. Jedna jabuka dnevno mi je sasvim dovoljna. Komzumiramo lokalno.

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Ne znam što bih komentirala, osim da sam sad totalno freaked-out jer sam pročitala članak, trudna i tovim se svakodnevno narančama. A katastrofa je to što deklaracije ovdje ni ne postoje... pa si ti sad misli kad ćeš idući puta oguliti naranču ili mandarinu...
    Mislim, truju nas na svakom koraku sa svim i svačim, ne znam kako ostajemo živi! Ne čudi me ovo, ako ćemo realno o svemu što truju, ali ako ćemo o voću kojemu "vjerujemo", za koje smatramo da nas liječi i obogaćuje našu ishranu, onda moram priznati da se nisam nadala otrovu u njemu!

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Da, upravo sam i ja kao ti reagirala.Trudna sam, naranče i klementine su jedino voće koje jedem zimi, osim nešto jabuka i krušaka, i dosad sam znala da je kora štetna, al sam se nadala da je barem unutrašnjost sačuvana, sad ispada da je i ona pod pesticidima. Rekla sam, idući put kad budem ići u kupovinu, prije nego posegnem za bilo kojim voćem ili povrćem ljubazno ću tetu prodavačicu pitati deklaraciju, moraju ih imati, znam da ih imaju jer sam radila u trgovini, samo ih ne lijepe!

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

imam srecu jesti skoro sve domace i nespricano,sto nemamo u vrtu,trampimo se sa susjedima,oni nama sljiva mi njima smokava itd ....ovog sam ljeta zamrznula neko voce pa ga sad koristim...

ono malo sto kupim,dobro operem,ogulim koru i trudim se ne razmisljati previse....jer otrova je stvarno na svakom koraku;od namjestaja,odjece koju nosimo...
    Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 17.01.2013. at 17:06

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

U zadnjih par dana izrezala sam djeci i sebi bar tri kila naranača i pojeli smo par kila mandarina. Sve kupljeno u Konzumu (najbliži je u kvartu).
    Šta da kažem, mogu samo očajavati trenutno.

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Najgora stvar u svemu tome je šta to može biti samo gore! Nikako bolje, a organsko je ionako preskupo, jao da nema tih vrtova koje sam spominjala em bih bila na rubu egzistencije (kad vidim koliko dođe kila krumpira, najsretnija sam što imam svoje), em bi bila potpuno potrovana! Doduše konzum bojkotiram odavno, al čisto sumnjam da i drugi centri ne rade to što i konzum.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sjećam se da u trudnoći nisam smjela jesti agrume zbog prestrašne žgaravice poslije njih. Svojih domaćih krušaka mogla sam pojesti koliko god hoću nije mi bilo loše od njih.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj fingertips prvotno napisa Vidi poruku
    Najgora stvar u svemu tome je šta to može biti samo gore! Nikako bolje, a organsko je ionako preskupo, jao da nema tih vrtova koje sam spominjala em bih bila na rubu egzistencije (kad vidim koliko dođe kila krumpira, najsretnija sam što imam svoje), em bi bila potpuno potrovana! Doduše konzum bojkotiram odavno, al čisto sumnjam da i drugi centri ne rade to što i konzum.
    pretpostavljam da bojkotiraš i meso u trgovačkim centrima. jedan djelatnik jednog centra (neću na forumu imenovati) pričao je u vlaku da nikada i ni pod kojim uvjetima ne kupujemo meso koje je na akciji.

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam o ovome citala proslu zimu, dok sam bila trudna. Odustala sam od svih agruma, jer su apsolutno svi bili tretirani imazalilom.
    Ali kad malo bolje procitas deklaracije, na skoro svakom vocu pise da je tretirano sa necim. Nemam bas priliku nabaviti netretirano voce, osim krusaka i jabuka. ALi to je isto u nedovoljnim kolicinama, tako da su one uglavnom za bebu. Mi ostali hrdamo jabuke sa placa, nadajuci se da nisu bas jako otrovne... :/

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ajme a ja jedem velike kolicnie mandraina i narandzi ...doduse sa placa
    Posljednje uređivanje od MoMo : 17.01.2013. at 19:34

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Malo prosurfajte po netu, ima dosta bio i eko farmi, poštenih ljudi koji prodaju svoje netretirane proizvode. Ako ste na faceu još ćete lakše doći do njih. Ja sam našla potencijalnog dobavljača s jabukama i kruškama navodno po cijeni 5 kn za kilu. Sad čekam njegovu potvrdu oko isporuke.
    Na placu možda 2% prodavača/ica ima hranu iz svog vrta. Ostali kupuju od istih dobavljača, što se i vidi po voću i povrću oblika kao iz slikovnice. Ne nasjedam ni na one posute zemljom - trikovi su im raznorazni.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

inače, taj mail je kružio lani, par dana prije nego je moj sin odreagirao na tretirane klementine koje su jeli u vrtiću.
    teška urtikarija i nekoliko dana bolnice.
    ako su domaće mabdarine, onda ih on jede, kupovvne rijetko, a one u vrtiću čisti mu sestra jer on ne smije.

grozim se svega ovoga i veselim se što mi roditelji idu u mirovinu i razmišljaju o nekom mini gruntu pa ćemo, barem, nešto imat domaće.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj palčica prvotno napisa Vidi poruku
    Malo prosurfajte po netu, ima dosta bio i eko farmi, poštenih ljudi koji prodaju svoje netretirane proizvode. Ako ste na faceu još ćete lakše doći do njih. Ja sam našla potencijalnog dobavljača s jabukama i kruškama navodno po cijeni 5 kn za kilu. Sad čekam njegovu potvrdu oko isporuke.
    Na placu možda 2% prodavača/ica ima hranu iz svog vrta. Ostali kupuju od istih dobavljača, što se i vidi po voću i povrću oblika kao iz slikovnice. Ne nasjedam ni na one posute zemljom - trikovi su im raznorazni.
    Moze link?

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    pretpostavljam da bojkotiraš i meso u trgovačkim centrima. jedan djelatnik jednog centra (neću na forumu imenovati) pričao je u vlaku da nikada i ni pod kojim uvjetima ne kupujemo meso koje je na akciji.
    Odavno ne kupujem već gotovo mljeveno meso u bilo kojem obliku, znači ni pljeskavice ni ćevapi, jer iz povjerljivih izvora (vidila na svoje oči) to je najveći škart, znači mlije se ono meso koje je pocrnilo, a najgori su dodaci koji se stavljaju u njega da se održi svježina, a među njima je i vinobran, on pospješuje crvenu boju mesa!!!!! Srećom, imam tu par dobrih mesnica, čovjek nabavlja mesa tu iz naše okolice, pa to jedemo.

Ani, znam ja da se sve tretira, al većina pesticida djeluje na vanjski dio, no imazalil konkretno utječe na samu unutrašnjost ploda, a tu je zajeb. Gadljivo je što to ne rade sami uzgajivači već preprodavači poput trgovina. Ma truju nas kako god okreneš, treba maksimalno pazit, probat nabavljat organsko.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

http://danas.net.hr/hrvatska/panika-...vnih-mandarina
    Ovo je reakcija na gornji članak, iz 2011.

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Ja malo kasno palim, Ali I dalje mi to ne znaci garanciju ako su oni U konzumovim ili bilo kojim skladistima voce prskali vecom kolicinom nego sto je propisano,a sigurno kontrola ne obilazi iste te centre svaki dan! Isto Kao sto se I dalje stavlja vinobran u meso,Kao sto voce I povrce u ducanu nema deklaraciju.
    Tema nije iskljucivo vezana za taj mail,vec opcenito kako nas truju bez pardona.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    http://danas.net.hr/hrvatska/panika-...vnih-mandarina
    Ovo je reakcija na gornji članak, iz 2011.
    nikad nije panika...uvijek neko diše prašinu bez veze...uvijek je sve u granicama normale i nema mjesta strahu...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a što meni vrijede dematiji, kad moje dijete reagira na na to. i ne samo moje.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ima li neki konkretan izvor informacija o mesu u dućanima?
    mljeveno meso iz dućana mi se gadi ali nikako da uspijem uvjerit MMa da to prestane kupovat

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja sam prosle godine cula za to nakon sto je moje dijete od tada 1,5 g utamanilo bar 15 kg mandarina . Bila sam u soku danima i u strahu. Ne znam uopce sta da vise mislim, truju nas hranom a place nam ne dopustaju da jedemo stalno organsku hranu.
    Sve je u dopustenim granicama i sve je ok, a sve je vise alergija, bolesti i rakova i mislim da je to i dobrim djelom zbog aditiva i sredstava u hrani.
    Posljednje uređivanje od mitovski : 18.01.2013. at 08:06

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa Vidi poruku
    mljeveno meso iz dućana mi se gadi ali nikako da uspijem uvjerit MMa da to prestane kupovat
    Kupi flajšmašinu! I ne zezam se, i mi razmišljamo o tome, sad to više nije nedostupno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ont. Na ovoj stranici je puno razloga zbog kojih imam voćnjak. Nije velik, ali je dobrodošao.

Isto, domaće mandarine i drugo južno voće obično dobijem (iako rijetko) od susjede koja ima nekoga u Opuzenu, a u ostalo vrijeme se ne opterećujem. Gledam da kupujem od poznate tete iz kioska, a ne vreću mandarina iz Konzuma ili Lidla, iako je to teško izbjeći + nisam sigurna ni da su ovi moji drugi izvori bolji... Tja, živimo u takvom svijetu. Trudimo se najbolje što možemo iako to nije uvijek dovoljno.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Jesu li one eko naranče iz Konzuma stvarno ekološki uzgojene? Eto ja sam ih kupila i odlučila povjerovati u priču...

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja više ne vjerujem nikome (niti velikim centrima niti kumicama s placa - još gore, oni sve herbicide mjere metodom 2 ili 3 čepa).
    pokušavam biti samoodrživa: u zadnje tri godine imam svoj vrt i pun frižider zamrznutog povrća koje nije tretirano aposlutno ničim. imamo hrpu našeg voća (šljive, jabuke, kruške), a ove godine sam u vrtu posadila još maline, ribizle i patuljaste trešnje te jagode. vrt mi je udaljen skoro 40 km od kuće, ali imam svega i svačega i s vikend dolascima - dakle nije to neka pretjerana nauka. uvijek nešto uspije fantastično, a nešto ne.
    glavno meso u prehrani mi je jelen (imam lovce u familiji), koji sigurno nije šopan hormonima i antibioticima. imam domaću piletinu od ljudi koje poznam i kod kojih sam vidjela čime hrane i tretiraju piliće.
    da, kupujem i konzumu, i voće i povrće i meso kad mi treba, ali sam to smanjila za jedno 70 %, tako da gledam da šteta bude što manja. neke stvari jednostavno nije moguće izbjeći.
    u pravilu ne konzumiram mlijeko, jer sam uvjerena da potiče razvoj raka. sira se ne mogu odreći, prefini mi je...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mi se pomalo prebacujemo na što prirodnije prozivode, koliko je to moguće.
    Recimo, meso više kupujem u mesnici nego po dućanima.
    Mliječni proizvodi su odličin kod Veronike. Kaj se pak voća tiče, e tu nisam pametna.
    Kako znati da nešto nije špricano, kad ni ovi na placu više nisu pouzdani.
    Oni tko zna odakle nabavljaju to što prodaju.
    A za eko proizvode kako kaže mitovski, plaće baš i nisu dostatne. Nažalost.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A ja radije kupujem u dućanima nego na placu.
    Više vjerujem onima koji moraju raditi pod kontrolom, nego onima koji rade po vlastitom nahođenju, bez poštivanja karence...

Teta moga muža ima divne jabuke, cijeli voćnjak, i kao, jedemo domaće, netretirano. I onda kroz razgovor čujem da tetak čim padne tuča šprica nečim protiv truljenja na mjestu udarca,
    kad ih poberu pošpricaju s nečim (ovime vjerojatno) da se lijepo održi u podrumu... I tako je domaće i netretirano ipak špricano svim i svačim.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

podijeli s nama tog svog dobavljača, možda bi i količina utjecalana povoljniju isporuku /do RI, mislim/

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja imam konkretan izvor, al ga ne smijem imenovati
    da se razumijemo, nije panika i nije to nit otrovno nit zdravstveno neispravno.
    al da samelju sve i svašta, većinom neki loj i masno, i da onda lagano poškrope s malo crvene boje...

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ja sam prije nekoliko godina bas se razocarala u domace: sve sto ima u vleikim proizovdnjama dostupno je i obicnom ljudima pa oni vise vole pile od 3 kile za 2 mjeseca nego za 6 mjeseci pile od pol kile... jabuke nitko, al nitko nece jesti natucane, s ruznom korom, crvljive; krastavce ubi peronospora pa kako galica slabo vrijedi ima kojecega u lokalnoj poljoljekarni- pa da se to rijesi tu i tamo se posprica odokativno i nitko ne provjerava kada je to bilo.

"domace" kokosi jedu smjesu, startere i jos kojesta jer inace jaja NEMA (tata od 10 kokosaka ima 1 do 2 jaja dnevno jer hrani kukuruzom i drugim zrnjem sad u zimi; kad kupi smjesu ima 8 komada dnevno)

domace je slabo provjereno
    ono sto stize u trgovine koliko toliko

Iako- znam za meso- uzmu se uzorci polovica a njihova obrada traje tjedan dana- za to vrijeme je meso odavno pojedeno, no ako je nesto ostalo povlaci se iz prodaje, ili ako je nekome nesto zna se uzrok

Postali smo konzumeristi i od toga pobjeci ne mozemo
    nazalost
    mi kod kuce nikada nismo jeli nista osim onog sto je sezonsko
    tada smo imali svoje
    no sada nazalost vise nemam tu opciju, al se trudim jesti najmanje lose

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Eko gospodarstvo Pelin. Čekam da mi odgovori za pošiljku. Imaju svoje jabuke, kruške, sokove od jabuke, kupine, sad ne znam imaju li ove godine suhe marelice i šljive. Mada imaju u Istri slična gospodarstva koja imaju pak svoja brašna, npr. pirovo koje mi koristimo (ne jedemo pšenične proizvode), raženo, kukuruzno i sl.

Mi ne jedemo meso, ne bih se ni usudila jer vjerujem da su to hormonske bombe, ali zato jedemo ribu s ribarnice, jer još uvijek vjerujem da je love u moru (osim jeftinijeg oslića koji je nerijetko uzgojen). U slo za manje novčića kupimo i pokoji odrezak lososa, što si kod nas nikad ne bih mogla priuštiti. Tamo kupujem i mliječne proizvode bio linije, a cijena je kao naši, ne bio proizvodi. Svekrva nas počasti pastrvom, iz provjerenog izvora. Djetetu nemam namjeru davati meso, osim također možda ponekad avijaciju od bake, kao i jaja iz njezinog mini bio carstva. Čak je pronašla izvor za kuniće, no meni je malo skeri čitati mu priče o zeki i istovremeno ga hraniti njime pa sam odustala od te ideje. Mislim da se može uvijek doći do neke bakice i dogovorit se s njom o razmjeni dobara ili da vam prodaje u kontinuitetu.
    Posljednje uređivanje od palčica : 18.01.2013. at 11:10

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Pronašla sam zgodan popis ekoloških proizvođača po županijama i kod svakog piše što nude. Možda nekome pomogne.

http://www.nutricionizam.com/index.p...tent&Itemid=32

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jedna osoba, koja je u struci, me davno upozorila oko naranči (mi smo se obiteljski tovili narančama, a MM i ja rado i danas - volimo njihov sok), u stilu da ne pretjerujem, upravo zbog toga, i da maloj ne dajem više od 1 dnevno, a i to ako baš mora.

Tako da naranče, blitva zbog onih nitrita i tako... na mom su radaru. Ali i sto drugih stvari - piletina zbog hormona, svinjetina zbog kolesterola itd., mlijeko zbog nekih specifičnih dijagnoza.

Pristala sam na to da, u biti, jedemo nezdravo, da je to samo izbor između lošeg i lošijeg, barem dok smo zaposleni i živimo u gradu (a ne planiramo dat otkaze i odselit se, ako nas ne strefi major problem).

U biti - jedem ono što mi pruže trgovački lanci, za drugo nemam vremena koje to traži - probala - nabavljala - sve propalo u frižideru pa skužila da to za mene nemam smisla jer bi ili tražilo promjenu posla i mene i muža... ili angažman tipa neke "Esmeralde" ili ekstra dodatnu organizaciju (da neko bude u neki sat u stanu), što zbog poslova i aktivnosti nismo u stanju ispoštovat.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.01.2013. at 11:26

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Pa otkad sam vam ja rekla za naranče

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja držim da je zdravo sve što se kupi neprerađeno, u izvornom obliku. meso, riba, voće, povrće, žitarice, grahorice... i ako od toga napravim obrok, onda sam napravila zdrav obrok. a kad pojedemo mekdonalds ili paštetu il hrenovku onda sam pojela nešto što nije zdravo, al me neće ubiti. i baš me briga ako sam u krivu, ne mogu drugačije živjeti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A, e, mora se više puta ponavljat... na taj način niko nikad nikakvu novu temu ne bi mogao otvorit - mislim da smo skoro pa sve, u biti, protresli... jednom, nego bi trebalo forum ukinut i čitat ga kao neki manual ili skup zakona i dopuna, a i za to su gongovci napravili user-friendly search .

Meni je i priča oko trovanja isto izlišna, kad, u biti, mi svi jedemo glavninu obroka vani - vrtić ili firme. Tako da me uvijek neko "truje", pitanje je samo količine, a vikendom se sama trujem.

Ono što naistojim izbjeći je nešto minmalno - tipa vrhnja u ogromnim količinama (iako mi ne uspijeva, svugdje zalijevaju s vrhnjem, čak i kuhano povrće), pomfri, pohano, hrenovke, paštete, majoneze i takve stvari (to ne kpujumo), , s obzirom na sjedalački način života... i pazim na te naranče, da ne pretjeram. Ali i griješim - punomasni mliječni proizvodi - ne mogu ih se odreć, tu idem da ih malo minimiiziram.

Mislim da se danas rijetko ko može hranit zdravo (ono, ful zdravo), ako nema pregršt vremena na raspolaganju, i ponešto love.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.01.2013. at 11:34

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj. ako nema ili pregršt vremena na raspolaganju, ili nešto manje vremena, ali ponešto love. Ako je u totalnom ludilu s vremenom, a nema nekog da mu je stalno doma za otvarat vrata dostavljačima i kuhat - onda nema šanse.

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Misliš da bi centri dopustili da takvo nešto izađe u javnost? Srećom, zaista nisam ljubitelj mljevenog mesa, ali i ako ga kupim odaberem neki komad junetine i dam mesaru da mi to samlije, predamnom!
    al mislim, odakle uopće ideja ljudima tj.mesarima da se vinobran stavlja u meso?? To mi je toliko bolesno i gadljivo, ima ljudi koji kupovno mljeveno meso jedu skoro svakodnevno, baš me zanima kako njihov organizam iznutra izgleda. I di je tu haccp? Što je najgore od svega, mislim da kad uđemo u EU da će to biti sve samo još gore. Još sam nekidan vidjela neko mlijeko, uvezeno iz Poljske,ali to me više ne čudi!
    Neznam jesmo li mi glupi narod ili što, kad imamo toliko neiskorištenih polja u Slavoniji, općenito po cijeloj Hrvatskoj, a to ne znamo iskoristiti, barem za nas! Živjeli bi bolje i sretnije!
    Ima poštenih ljudi, mislim na domaće proizvođače, ali toliko su rijetki, moraš ih pod svijećom tražit.
    Ja sam si valjda zamislila da sam ja neki anarhista, pa da se mogu boriti protiv toga, ali čisto sumnjam da mi to uspijeva.
    Mogu se samo zahvaliti svojoj majci koja se bavi biovrtlarstvom i na taj način čuva moje zdravlje!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a šta fali mlijeku iz poljske

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Pa ne kažem ja da mu išta fali, ali pored toliko domaćih proizvođaća mlijeka, čudi me da uvozimo mlijeko, ništa drugo

Evo jedan linkić, možda nekom bude koristan: http://www.mojbio.hr/default.aspx

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a šta fali mlijeku iz poljske
    Ma to je samo globalizacija na djelu. Bilo bi to sve ok da naši isto izvoze mlijeko nekamo. Pa valjda i je tako (bar se nadam).

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Teta moga muža ima divne jabuke, cijeli voćnjak, i kao, jedemo domaće, netretirano. I onda kroz razgovor čujem da tetak čim padne tuča šprica nečim protiv truljenja na mjestu udarca,
    kad ih poberu pošpricaju s nečim (ovime vjerojatno) da se lijepo održi u podrumu... I tako je domaće i netretirano ipak špricano svim i svačim.
    možda umače u smjesu koju preporučuje Krpina?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Kupi flajšmašinu! I ne zezam se, i mi razmišljamo o tome, sad to više nije nedostupno.
    ja je imam i često meljem

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Tj. ako nema ili pregršt vremena na raspolaganju, ili nešto manje vremena, ali ponešto love. Ako je u totalnom ludilu s vremenom, a nema nekog da mu je stalno doma za otvarat vrata dostavljačima i kuhat - onda nema šanse.
    Ne slažem se u potpunosti. Ako govorimo o prosječnoj obitelji (idealno prosječnoj, ne lovite me za riječ), gdje se ima novca da se prosječno jede (ne ide po restoranima) i gdje oboje rade, u našem slučaju u jednom dužem periodu oboje dva posla - mislim da se može. Isprika za sve postoji, a ako se nešto stavi na listu prioriteta, može se. Netko će onih sat slobodnog vremena iskoristiti za pečenje kruha, netko gledajući TV.
    A opet, nisam nikada ništa kupila u BIo&bio jer je precijenjeno i bezobrazno preskupo.
    Posljednje uređivanje od palčica : 18.01.2013. at 13:06

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne slažem se u potpunosti. Ako govorimo o prosječnoj obitelji (idealno prosječnoj, ne lovite me za riječ), gdje se ima novca da se prosječno jede (ne ide po restoranima) i gdje oboje rade, u našem slučaju u jednom dužem periodu oboje dva posla - mislim da se može. Isprika za sve postoji, a ako se nešto stavi na listu prioriteta, može se. Netko će onih sat slobodnog vremena iskoristiti za pečenje kruha, netko gledajući TV.
    A opet, nisam nikada ništa kupila u BIo&bio jer je precijenjeno i bezobrazno preskupo.
    Ja, u stvari, ne znam što je to točno prosjek. Di mi (naša obitelj) radimo "trade-off" a propos prekovremenih i svakotjednih putovanja (najavljenih dan prije) je fizička aktivnost (i to je katastrofalno i jedva skucano) ili pak odmor. Znači, naš je odabir - priortet mi je da se nešto progibamo i da spavom 6 sati. Drugo sve nije, dok god ne jedemo McDonalds i paštete. Sve to ovisi.... Uz naše prioritete, nema šanse, a i ovako neuzdravo živimo, pa je to samo naš odabir što nam je manje zdravo - jest blitvu iz Konzuma pa se prošetat, ili za to vrijeme čekat dostavu i kuhat.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.01.2013. at 13:11

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

U biti, čak te i dva posla manje taru u tom smislu (ako si doma pa stigneš tipa juhu stavit) i ima ti smisla, od jednoga, ako nisi doma i on traje dugo i neupravljivo (klizanje). Teško se uživljavat u tuđe ritmove, a razlikuju se. Sjećam se kolike su to razlike kad je loryblue pitala koji to "manijaci" imaju potrebu šopingirat u ponoć (konkrtno, moja obitelj, super bi nam došlo za izbjeć' gužve), a sigurna sam da radim od 7-15 (savršeno r. vrijeme, iz moje perspektive), ili 8-16, da bi se i ja isto pitala i ono qou vadis... jes... vadis u katastrofu većih ili manjih razmjera, ali tako je. Ili ovi iz manjih gradova - vama se obitelj mora najavljivat pa filozofije na tu temu. A nekom nije filozofija nego svakodnevica... i svakom drugo. Ja sam bila upikirala neku dostavnu firmu, čak moglo dolazit i kod frendice, ali kako nas vrlo često nema doma do nekih 19 h (zbog posla i aktivnosti), meni je to neizvedivo, propadala fina roba i frcala sam je u smeće... šteta.

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Ma nama bi dan trebao trajati 48h da se stigneme naspavati, odmoriti, provoditi vrijeme s djecom, raditi, kuhati i kupovati zdravo. Meni je još lako jer bebač nije doša, al baš se pitam kako ću to sve stizati kad bebač dođe. A volim da mi je čisto, uredno, organizirano, skuhano!
    Slažem se da se neke stvari mogu obaviti, ako se vrijeme pravilno organizira, ako se postave prioriteti, i ako svi doma pomažu. Mislim da je to rijetkost!

ivez051 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Preskupo o plaćamo namirnice po dućanima kojima trujemo sebe i djecu. Frustrira me to svakodnevno, trudim se ne misliti na to. Koja mi je opcija? Svoj voćnjak i povrtnjak nemam, nema šanse da se preselim na selo, moji roditelji i svekiji isto žive u gradu, Bio&Bio i sl.dućani - bezobrazluk,nemam primanja saborskog zastupnika. Placa? Tamo najčešće i kupujem, ali tko njih kontrolira?Kupim domaća jaja od tetice, tko zna šta je ona kokošima davala? Možda su još otrovnija od onih iz Konzuma? Tko zna čime je prskala salatu? Uglavnom, nastojim ne misliti na to jer sam onda luda. Kao sad npr.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nedavno je u novinama bio članak o tome kako ćemo za 50-ak godina jesti meso iz epruvete, a kg prirodnog mesa će stajati oko 100 eura (ili je bila još neka veća, bolesna cifra, ne sjećam se više). Bilo je stvarno zastrašujuće čitati o tome Odmah mi je došlo da slijedim RozuGrozu

Kayyya avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

živim u manjem mjestu i imam vrt s nešto povrća i voća oko kuće. s ničim, apsolutno ničim ne tretiram i to s guštom pojedemo.
    ponekad uspijemo nabaviti domaće meso, ali samo iz provjerenih izvora. straci mi imaju voćnjak pa od njih dobivamo pošiljke jabuka i krušaka, što mi nemamo.
    ostalo kupujemo u dućanu. tržnice izbjegavam, jer znam kako većina malih proizvođača, posebno nedužnih bakica, uzgaja. treba čašica pesticida na hektar, oni stave (nek se nađe, da dobro pobije) tri šake. bere se čim zatreba. ove velike bar netko tu i tamo prekontrolira, i imaju agronoma koji zna što radi. naknadna tretiranja u skladištima su izvan kontrole, očito, ali ni babe ne puštaju da im samo tako propadne nešto..

susjed nešto ispod nas ima parcelu i uzgaja povrće na veliko pa prodaje na štandu u mjestu.
    vidim kad šprica, ali isto tako vidim i kad bere. nema tu poštivanja karence, danas šprica, za 2 dana već počinje brati dnevne količine za prodaju. i sad, je to svježe ubrano, lokalno povrće, ali ja bi prije crkla nego od njega išta kupila. to je doslovno otrov. posebno poludim kad vidim par starih žena iz susjedstva kako svako jutro dođu i uberu si što će kuhati taj dan ili naberu malo za kokoši. gore su te domaće koke i domaća jaja od bilo koje hormonalne kokoš-bombe iz dućana, ove pune su pesticida.

teško se je sakriti od otrova, ali treba se potruditi bar dječicu zaštititi i njima dati iz provjerenog vrta. na njihovih 10-15 kila se vrlo brzo nakupi zla doza

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •