DA, iz iskoraka, ali samo tom lijevom nogicom. Sad joj pridržim lijevu, pa ju primoram da koristi desnu. Ne znam radim li dobro, ali čini mi se logično
DA, iz iskoraka, ali samo tom lijevom nogicom. Sad joj pridržim lijevu, pa ju primoram da koristi desnu. Ne znam radim li dobro, ali čini mi se logično
da, je.
djeca trebaju koristiti podjednako dobro obje strane.
mi imamo malu asimetriju, lijeva strana je "jaca i bolja" pa smo dobili uputu (iako sam to i prije radila) da poticemo i forsiramo desnu stranu. cak joj je i glavica malo nakosena na jednu stranu, pa ju trebamo istezati.
Kod nas je to, izgleda, slučaj samo sa kukićima jer je prije bilo sve ok. Rekla je doktorica da to nije ništa strašno, ali da su posljedice loše držanje, asimetrija u kukovima, rotacija nogica prema unutra (sve ono što ja imam jer sam očito imala isti falung kao klinka samo što to onda nitko nije gledao + hodalice su bile hit). Malo je teško s njom sad vježbati jer joj ne pada na pamet puzati kad se već može ustati, ali, ako je mogu poštediti problema s kičmom, moram! Koliko tvoja cura ima? I otkad vježbate? Ako mi ne znaš opisati vježbice, imaš li možda koji link na neku korisnu stranicu?![]()
imam ja takvu kutiju i jedino sto pokusava je- pojesti je. i to kad sjedi ili lezi. ne bi se sama pomaknula do nje.
puzanje bi bilo- cetveronozni stav i rukama ili nogama braniti da se nogice rasire i padnu sa strane guze, a guza dole. i ljuljati je.
kasnije rukama ju stimuliras da pomakne ruke i povuce noge (moja uredno iz cetveronoznog ide rukama prema sebi i zeli kleknuti i to moze, al nece rukama naprijed). a jednom rukom pogurnuti malo nogu koju drzis i fiksirati je tako da ona sama privuce onu drugu, u vasem slucaju fiksirati onu koju koristi tako da privuce onu koju ne koristi.
kvragu, ne znam ja to objasniti napismeno :D
Mislim da kužim što hoćeš rećiTo i radim i , kao i kod tebe, ni moja neće rukama naprijed. Isto, ovo ljuljanje - šizi kad joj to radim. Sad idem potražiti kutiju :D
Nekako ovako je i kod nas. Od rodjenja je pomalo iskrivljena na lijevu stranu, glavica joj je takodjer malo nakosena, za penjanje npr. koristi gotovo uvijek lijevu nogu...
Mene ta asimetrija stalno brine. Sa 6 mjeseci smo bili kod fizijatra ali rekao je da je sve u redu. Nisam imala mira ni kasnije pa sam sa nekih 9 mjeseci ponovo isla privatno kod fizijatra i opet je receno da je sve u najboljem redu i da ne brinem, te da po potrebi dodjemo ponovo na pregled kad prohoda.
Sada ima 15 mjeseci, ovih dana pocinje hodati i pri tome vidim da se takodjer naginje na tu lijevu stranu. Naravno da razmisljam samo o tome kako ponovo moramo traziti pregled kod fizijatra...
leonisa sto su vama rekli u vezi te asimetrije? Koliko je to ozbiljno, kakve posljedice moze imati, koliko su vjezbe bitne, odnosno moze li se to popraviti i bez vjezbi (naprosto samo aktivnoscu kojom se djete bavi), na koji nacin radite istezanje glave...?
Ista pitanja imam i za sunshine83.
Uf, lakše mi je malo kad ovo čitam, pa vidim da nas još ima sa sličnim problemima.
Kod mene je sledeća situacija: sin će za nedelju dana biti punih 11 meseci. Igra se na stomaku, odiže se na ispružene ruke, savladao je rotacije s leđa na trbuh i obrnuto, ali od četvoronožnog stava i sedenja ni traga. Bili smo kod fizijatra i pokazali su nam vežbe, postavljam je u kosi sed i u četvoronožni položaj i ljuljuškam je tako. On je te položaje lepo savladao i održava ih, ali da se samostalno namesti u njih nema šanse. Ima li neko ideju kako da ga nateram da sam to postigne?
ja imam osjećaj da sam jedina koja se drži striktnih pravila....
bebu nisam posjedala - beba ne voli da sjedi pa je sama izmislila neispravan način sjedenja od kojeg sada ne mogu da je odviknem
bebi nisam davala dudu - beba dojku koristi umjesto dude i to je nešto što ne znam kako riješiti nakon odlaska na posao
bebi nisam davala čvrstu hranu do 6 mjeseci - beba je preko 2 mjeseca stagnirala na težini i djelovala bolesno a zatim nije prihvatila čvrstu hranu pa se stagniranje produžilo na još 2-3 mjeseca
itd itd.....
tako da se plašim da će i iz ovog apsolutnog nevodanja bebe proizaći neki negativan rezultat.....
baš se pitam šta će naučno-zdravstvena istraživanja reći po ovom pitanju za par (desetina) godina...
nema pravila. kakvo je je krivo posjedanje? nisam ni ja svoju kćer posjedala. bila je ogromna beba i dugo se nije mogla okretati niti držati glavicu.čini se da joj je bila preteška. čak smo ispitivali jel sve u redu. s godinu dana je propuzala, dva tijedna poslije prohodala. brzo sam rodila drugo i treće dijete, puzala je u igri naknadno, s njima. puzanje joj je u početku falilo jer nije imala obranu od padova. trčali smo za njom a ona je padala ko kruška.
sada ima skoro 7 i motorički je iznad prosjeka
stoic, ni moju nisam ucila sjediti, nisam je podboltavala, nije imala hodalice, ljuljalice, guralice, prdilice...vipere, lezaljke, imala je spusten polozaj u kolicima dok sama nije mogla sjediti, do 9mj.
od rodjenja je na trbuhu, nije imala dudu...i to sve i prva i druga.
i ni jednu nisam vodala za ruke niti ne namjeravam.
Oprosti Stoic ali beba ne koristi dojku umjesto dude zato sto joj ti ne dajes dudu - vec bebe s dudom koriste istu umjesto dojke.I to neposjedanje, ja bi na tvom mjestu bila sretna, ja sam je posjela pa sad s 10 mjeseci tuli ko protuprovalni alarm kad po sjedecki padne u nazad pa me onako rasirena gleda i lezi. Nije joj ni u predsoblju mozga da bi digla rit i sjela sama. Imam ormare ladice i uticnice nezasticene.
ne spada baš pod motoriku, ali primjetila sam da se moj 6-omjesecni sin vrlo slabo glasa
nema gugutanja, cičanja...
tu i tamo proizvede neki zvuk i to je to
inače se smije meni, dadilji, bratu, sestri, reagira na podražaje, gleda nas u oči, zainteresiran je za okolinu...
bucka pa ja se ne bih brinula ako reagira na okolinu
moguće da je jednostavno tiši- kao neki odrasli koji više vole slušati i promatrati
a manje razgovarati
bucka, znas onaj vis: nijesam imao prigovora
al ni ja se ne bi brinula, za sada.
Aurora*, i meni su rekli da asimetrija u koristenju jedne strane vise nego druge ne znaci nista, da svatko ima svoju omiljenu, samo da treba poticati i onu drugu, zanemarenu. no kod moje se vidi polozaj glave kako je malo ukosen na jednu stranu kad je tuzna, potistena, kad zauzme svoj palac u usta pozu, a i UZV mozga pokazuje asimetrickost lijeve i desne komore.
slazem se s Jadrankom.
u toj dobi trebala bi zadrzati sjedeci polozaj i cak imati i obrane.
samo da dodam ovo za vjezbice. moja nije mogla zadrzati cetvernonozni i nakon 3 dana vjezbanja (ok, vjezbali smo mi i prije s njom, al sad intenzivno) zadrzava ga bez da nogice padnu sa strane pod guzom.
moram priznati da ne znam što si ovime htjela reći
možda ipak imaš očekivanja drugačija od onoga što tvoje dijete može/želi postići
zašto bi dijete "vodala" za ruke
jesi li vidjela da netko nije prohodao (ako je zdrav, naravno)
svi oni prohodaju u trenutku kada sazriju i neurološki i motorički
napravi nekoliko koraka
gdje su ti ruke?
u zraku?
sa strane?
vjerujem da nisu, nego da su spuštene uz tijelo i prate ritam koraka.
to je, dakle, normalan položaj.
sve ostalo nije pravilan obrazac i zašto da mozak pamti pogrešno?
ako se dijete posjeda, ako se diže na doge, ako puže, ako korača uz namještaj ili postrance uza zid... ima sve preduvjete da i prohoda.
kada bude spremno.
ni prije ni kasnije.
aha, još da komentiram onaj prvi dio posta
eto, ne da nisam posjedala dijete, već im nikada ni kolica nisam ukosila
oboje se samostalno posjeli sa 6 mjeseci
jedno propuzalo sa 8, drugo odmah nakon posjedanja, sa 6
nikad nijedno nije imalo dudu
imali su dojku
tako sam i htjela i ne vidim što je u tome loše
oboje su išli u jaslice, a ja na posao (jedno sa 12, drugo sa 18 mjeseci) i sve je prošlo savršeno, bez ijedne suze
jedno dojilo 30, drugo 42 mjeseca
dohranu uvela sa 6 mjeseci i koji dan
oboje od početka jedu sve
i danas jedu sve
nešto nekad sa manje ili više volje
kao i mi, uostalom
kila imaju manje nego vršnjaci, ali su i viši nego vršnjaci
takvi su, glista fizionomija
kaae, ti si pitala za hodalice?
evo, meni je fizijatar (vrlo cijenjen :D) napisao velikim slovima NE hodlaice.
i triput me pitao da li ih koristimo i bas je ljut na hodalice.
koji, koji?
tviti i ja smo neki dan sa jednim cijenjenim pričali o tome
vi ste na goljaku?
ili je žućko otišo u privatnike?
otisao je i privatno, goljak cekam termin. znas da ga se nemre dobiti za manje od mjesec i pol.
mjesec i pol je super
u orkino doba se čekalo po više mjeseci
i onda su nas jednom nazvali i pitali možemo li doći sutradan
bila je nedjelja
naravno da smo mogli
ošli i rekli nam da više ne moramo![]()
sjecam se. i s L. sam cekala i do pola godine.
Hvala vam na podršci, prosto sam nekada užasno isprepadana i nekako me strah da ne učinim svom djetetu loše. Mene su moji roditelji zeznuli, hodam na prstima i oslanjam se na vanjski rub ljevog stopala... Ili je do genetike, nemam pojma.
A dojenja što se tiče, nije tema pa neću ovdje detaljno, ali moja beba i sada zna dojiti po 2 sata u cugu i to više puta dnevno. Bebi je preko 9 mjeseci.
I moja beba od 6-og mjeseca krivi glavu na lijevu stranu i mi smo je vodili neuropedijatru koji to nije primjetio jer, naravno, beba može držati glavu ravno i čak je nakriviti na desnu stranu. Nisam sigurna kako to spriječiti. I da li to može ostaviti neke posljedice?
fizijatar je reko, na moje, kako to nisam primjetila, da je to normalno i da je tesko za primjetiti ako ne znas sta trazis i da mozda da nismo dosli sada radi neceg drugog da bi dosli za pola godine ili vise, nije navodio razloge, ili pak je, al ih ja nisam zapamtila.
reko je da istezemo vrat tako da joj na ovu drugu stranu stavljamo igracke jer s obje strane bradom treba do ramena (s jednom stranom ne ide) i na bocnom polozaju, kada lezi, isto. da to ne bude agresivno vec kroz igru.
evo sad sam probala, on bez problema može bradom dotaknuti oba ramena.... ali prosto preferira držati glavu na jednoj strani, kad se skoncentrira na nešto, kad je umoran.... čak i kad sjedi, puže... ne uvijek, ali često
i moja. okrece ona glavu kad ju mamim, al kad je umorna, cucla palac, opustena, uvijek joj je malo nakosena.
moja je napunila 11mj.
ja sam čitala da to može biti i do vida, tj. fokusiranja na bolje oko posebno kad je beba umorna.... ja imam astigmatizam, on je nasljedan.. i kod mene je desna strana mnogo jača, na desno oko vidim savršeno, a lijevo ima dioptriju... no, ja ne krivim glavu nikada
Da idemo, drugi tjedan imam termin kod neuropsihijatra. Ono bas opako mi zvuci termin - neuropsihijatar. A sta cu, tamo me poslala pedijatrica. Kaze da se za to fizijatru ne ide. Ne znam koja je razlika. Budemo vidili. Nasla sam sliku starijeg sina kako se sa sest mjeseci okrenuo potrbuske u viperu cak, njih dvoje ko da nisu braca
A mi odgodili pregled kod žućka jer je mali zaradio bronhitis![]()
na goljaku ili priovatno?
zao mi je zbog malog![]()
Privatno. Al imamo termin ponovno za dva tjedna. Do tad će valjda biti dobro.
mi imamo na goljaku pocetkom svibnja kod njega.
Ako sam dobro shvatila, on u Heleni radi samo jednom tjedno. Vidla bum kakva je situacija pa ako bude potrebno, tražit ću i ja goljak
ima li tu koje dijete da se kotrlja? ovoj mojoj bubi je to način kretanja i meni je jako smiješno i simpatično, ali ja bih ipak da on puže. brat mu je propuzao (progmizao) s 8,5 mj. i to mi je već bilo kasno, a ovaj mali će sad 9 i ne puže, ne gmiže, nego se... kotrlja.znači pruži se prema željenom predmetu naprijed, ne može ga dosegnuti i onda kao da odustane, okrene se na leđa i otkotrlja se tako nekamo drugdje, pa naiđe na neku drugu igračku i bude mu to ok. znači kreće se u prostoru, ali ne pravocrtno
pomislim hoće li to biti i nekakva karakterna osobina, uvijek spreman na kompromis
![]()
moj je to radio dok nije naučio vojničko puzanje..... zagleda se u željeni predmet, prevrće se na leđa, na stomak, na leđa, na stomak i nekad mu uspije da baš to tog predmeta dođe..
I mom je to glavni način kretanja, pređe tako sa kraja na kraj dnevne sobe. O puzanju još maštamo (11m).![]()
Curka je danas stala na noge prvi put. Pravilno iz iskoraka. Ima 9 mjeseci i par dana. Nakon gmizanja brzo je presla na pravo puzanje, a vec se mjesec dana sama posjeda. I unatoc debljini, jer debela je, jako je zivahna i nimalo troma. Naravno, na noge je stala visoko motivirana ipadom koji je stajao na kaucu.
bravo!
ja prijavljujem samostalno posjedanje, motiv je slican- moj laptop i urnebesna tipka windows koja joj je best friend :D
Moj netjak se tako gibao do devet, deset mjeseci, dok nije propuzao. E, al kako je taj klinac bio spretan kad je propuzao! On je sve te kotrljajuce pokrete ukomponirao nekako u puzanje, bio je ko mali break dancer. Dok je moj jako rano propuzo, al guste kotrljanja jos nije otkrio.
Pitanjce: ovaj moj duraselko (stvarno je ko na baterije) je poceo kad ustane pustat se rukama i kao drzat ravnotezu na nogama bez dase drzi za ista!
Je li to priprema za hodanje?! Zna li netko?