Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 67

Tema: nemir za vrijeme dojenja

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno nemir za vrijeme dojenja

Pozdrav svima!

Moj beban je star 12 dana i do sada je sa dojenjem sve islo po planu.
    Dojio je sat vremena, uz male predahe, kad bi se najeo, zaspao bi na
    2-4 sata.

Od prekjucer pocinju problemi: jede do neke granice, onda pocne kao pomahnitao mahati glavom,
    odbija dojku, sise svoju ruku kao lud, mase rukama, gura dojku i place.
    I to sve traje kojih 2 sata, onda popije tih par gutljaja i zaspe na 2-3 sata. I opet ispočetka.
    Neki dan je zbog toga bio budan čak 5 sati.

Patronažna nam je rekla da je to zato što mali ne dobija dovoljni mlijeka kod podoja jer
    nema snagu povući to zadnje mlijeko i da trebamo staviti dohranu. Međutim - to nije problem jer odbija i bočicu.

Problem nije u mlijeku, jer iz mene mlijeko teče.

Ima li netko nekakav savjet što da napravim kad krene ludovati?

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Dok se ne jave savjetnice za dojenje, jesi li pokušala kad tako postane nervozan promijeniti dojku? Promijeniti položaj? Imaš li prejaki tok mlijeka (http://www.roda.hr/article/readlink/1295)? Dali si probala raditi kompresije dojke za vrijeme dojenja? http://www.roda.hr/article/read/komp...-jacku-newmanu
    To što ti je patronažna rekla je čista glupost, mislim kako može predlagati majci koja ima mlijeka i koja može dojiti,adaptirano?!

Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Poštovani,
    imamo bebicu staru 5 tjedana, djevojčicu. Do sad je bila dojena. U zadnjih nekoliko dana zapažamo da ponekad odbija sisati, što je naglašeno u popodnevnim i večernjim satima.
    Beba je inače zdrava. Supruga je iz prehrane izbacila svježe voće i sve ono povrće koje bi moglo smetati, zatim jake začine, vegetu, mlijeko i sve ono što po knizi treba pokušati izbaciti (bar privremeno) ne bi li se otkrili uzroci plinova i grčeva.
    Beba ima i izražene plinove, posebno noću. Od ponoći pa do jutra gotovo da i ne spava već samo tužno plače i dosta prducka.Uz supruginu prehranu, dajemo joj i D3 kapi te Bio Gaia.
    Kad ju npr. supruga doji poslije podneva konstantno plače i odbija sisati. Jako nam je teško zbog toga. No kad se supruga izdojila i dala joj to isto mlijeko u bočici, popila je preko 100 ml odjednom i zaspala.
    Molim pomozite.
    Zahvaljujem

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj FilipOS prvotno napisa Vidi poruku
    Poštovani,
    imamo bebicu staru 5 tjedana, djevojčicu. Do sad je bila dojena. U zadnjih nekoliko dana zapažamo da ponekad odbija sisati, što je naglašeno u popodnevnim i večernjim satima.
    Beba je inače zdrava. Supruga je iz prehrane izbacila svježe voće i sve ono povrće koje bi moglo smetati, zatim jake začine, vegetu, mlijeko i sve ono što po knizi treba pokušati izbaciti (bar privremeno) ne bi li se otkrili uzroci plinova i grčeva.
    Beba ima i izražene plinove, posebno noću. Od ponoći pa do jutra gotovo da i ne spava već samo tužno plače i dosta prducka.Uz supruginu prehranu, dajemo joj i D3 kapi te Bio Gaia.
    Kad ju npr. supruga doji poslije podneva konstantno plače i odbija sisati. Jako nam je teško zbog toga. No kad se supruga izdojila i dala joj to isto mlijeko u bočici, popila je preko 100 ml odjednom i zaspala.
    Molim pomozite.
    Zahvaljujem
    Evo moje iskustvo,imam troje dječice koji su cickali,i evo najmanji je još uvijek na prsima.Naim ekod novorođenčadi postoje skokovi u razvoju,znači da us nezadovoljni,cendravi,a i samim rastom traže veču količini mlijeka,tako da su spremni cicati,i stalno se nacicavati.Što se tiče plinova,super da ima,višak zraka izbacuje van.Moji su imali još izraženije grčeve od D3 kapi,tako da sma ih izbacila,i Bio Gaia kapi nam nisu apsolutno ništa pomogle,probajte na dva dana bez toga.Supruga neka sve jede,osim graha,i baš izričito hran ekoja napuhava,malo je prerigorozno i bespotrebno baš sve izbacivati.
    Što se tiče izdojenog mljeka,bebama je lakše vući na flašicu nego na cicku,neka suprug apokuša kad je beba na cici malo raditi rukama kao da se izdaja potaknuti mljeko,odnosno pomoći bebici da mljeko brže nadođe,ovako se dijete trudi,i samo se zraka naguta.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj hellokitty9 prvotno napisa Vidi poruku
    Patronažna nam je rekla da je to zato što mali ne dobija dovoljni mlijeka kod podoja jer
    nema snagu povući to zadnje mlijeko i da trebamo staviti dohranu. Međutim - to nije problem jer odbija i bočicu.

Problem nije u mlijeku, jer iz mene mlijeko teče.

Ima li netko nekakav savjet što da napravim kad krene ludovati?
    Tek sad vidim ovaj post.Mozes li mi reci koliko ima mokrih (jedna mokra jednokratna je kao da si ulila 2-3 jusne zlice vode u nju) i koliko pokakanih pelena (jedna pokakana je ona velicine kovanice 5 Kn (govance)) dnevno i kako izgleda stolica?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Razbijam odgovor jer me forum nesto zeza. Ne da mi ubaciti enter!! Dakle, kad citam, sumnjam da se radi o silovitom otpustanju mlijeka, s kojim se tvoje dijete jos ne zna nositi pa me zanima kakva je stolica jer ona moze potvrditi moje sumnje. Jesi probala mijenjati polozaj, staviti dijete okomito na sebe, u bilo kakve polozaje u kojima tok mlijeka mora raditi protiv gravitacije (pa tako biti blazi)? S koliko je dijete rodjeno, koliko je imalo na otpustu kila i jeste li ga kasnije koji put vagali? Ja za sad, a svakako ne prije nego mi napises vise, ne bih dodavala nikakve bocice. (nadam se i da ce enter proraditi.. aaa)

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Koji bi položaj mogao pomoći pri prejakom otpuštanju mlijeka? Ako je to naš problem.
    Pokušala sam ga staviti trbuhom prema sebi dok ležim na leđima, ali nikako ne može uhvatiti dojku, a i ja ne znam kako bih ga tako držala i namještala. problem su i ravne bradavice koje nikako ne zadržavaju formu.

Naime, kad sisa, nakon nekog vremena se počne crveniti, plakati, bacati glavom, mahati nogama, pljuje i ponovno hvata dojku. Sve to izgleda kao strašna borba. Skužila sam da je tada let down, jer ga tad čujem da guta i kad stisnem areolu dojke koju je ispustio, mlijeko sasvim drukčije teče (iako ga nemam baš puno) i ponekad štrcne. Ali ne teče i ne štrca dok ja ne stisnem. Mislila sam da je to od grčeva, ali sam ga probala staviti na drugu i tu počne mirnije sisati i onda se nakon nekog vremena počne ponavljati isto.

Pisala sam o našim drugim problemima s dojenjem na temi Početnica u dojenju.

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Jesen u meni prvotno napisa Vidi poruku
    Koji bi položaj mogao pomoći pri prejakom otpuštanju mlijeka?
    Nama je bio super položaj nogometne lopte

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Koji bi položaj mogao pomoći pri prejakom otpuštanju mlijeka? Ako je to naš problem.
    Pokušala sam ga staviti trbuhom prema sebi dok ležim na leđima, ali nikako ne može uhvatiti dojku, a i ja ne znam kako bih ga tako držala i namještala. problem su i ravne bradavice koje nikako ne zadržavaju formu.

Naime, kad sisa, nakon nekog vremena se počne crveniti, plakati, bacati glavom, mahati nogama, pljuje i ponovno hvata dojku. Sve to izgleda kao strašna borba. Skužila sam da je tada let down, jer ga tad čujem da guta i kad stisnem areolu dojke koju je ispustio, mlijeko sasvim drukčije teče (iako ga nemam baš puno) i ponekad štrcne. Ali ne teče i ne štrca dok ja ne stisnem. Mislila sam da je to od grčeva, ali sam ga probala staviti na drugu i tu počne mirnije sisati i onda se nakon nekog vremena počne ponavljati isto.

Pisala sam o našim drugim problemima s dojenjem na temi Početnica u dojenju.
    i meni se događa isto pa me zanima odgovor. isto nakon nekog vremena počne divljati na siki, ali ne bih rekla da je let down, s tim se bori na početku, nego valda podivlja što NIJE let down, kao da je to, i onda ju prebacujem sa jedne strane na drugu i tako djelomično uspijem umirit. probam kompresje, onda pogotov požizi( možda je ipak problem u let down-u). ali kad ja to ne osijetim, ja samo skontam da je krenilo po tome što ona počne gutat ubrzano.... nekad prestnemo sisat , ubacim dudu, smirim histerično plakanje i to bude to, bojim se da se ne najede taj put, a nekad nakon borbe jednostavno zaspe... skontala sam da kad je noć ili kad je uspavana ili jako umorna da manje divlja na sisi... eto..tako ej kod nas..isto me zanima zašto

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Napisala sam - svaki polozaj u kojem je dijete iznad dojke, na majci, gdje mlijeko mora "raditi" protiv sile teze.
    Za polozaj trbuhom na trbuh (biological nurturing) probajte postaviti dijete na dojku u nekom drugom, vec naucenom polozaju i kad dijete prihvati dojku, lagano se krenite zavaliti na ledja i postaviti dijete na sebe.
    Moze i bocni lezeci polozaj.
    Moze i nogometna lopta, ali tako da se dijete digne dosta visoko, u razinu ili malo iznad bradavice.

Mozete probati i, u trenutku kad se dijete buni, otima i mice od dojke, izdojiti dio mlijeka kako bi se smirio let down i dijete lakse prihvatilo dojku. Pomaze i dojenje kod budjenja (dok je dijete sneno) ili uspavljivanja (kad je vec poluuspavano).

Jedan od pokazatelja silovitog let downa je pjenusava, rjedja stolica i/ili cesto podrigivanje i prduckanje djeteta (kad se bori s mlazom, naguta se zraka koji stvara probleme). Kako uz jaki let down cesto ide i obilna produkcija, moguce je i da dijete ima zelenu stolicu (jer se najede prvog, vodenog mlijeka koje uzrokuje takvu stolicu). Zato je vazan podatak o tome kakvu stolicu ima dijete.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj FilipOS prvotno napisa Vidi poruku
    Poštovani,
    Molim pomozite.
    Zahvaljujem
    U popodnevnim i vecernjim satima su mnoga djeca malo nervoznija. Supruga moze pomoci dojeci u mirnom, zamracenom okruzenju, u hodu (pokreti smiruju), mijenjati polozaje dojenja. Takodjer, moze raditi kompresije kako bi nestrpljivici pomogla isisati masno, zasitno mlijeko iz dojke.

D3 kapi mogu utjecati na pojavu grceva, mnoge su majke to iskusile sa svojom djecom.

Sto se tice suprugine prehrane, super da je izbacila Vegetu. Od ostalih namirnica, mlijeko zna smetati i treba dosta vremena da se iscisti iz majcinog organizma, znaju smetati i jaki zacini (nekoj djeci ne). Za ostalo, bilo bi odlicno kad bi se supruga ohrabrila i pocela jesti vecinu izbacenih namirnica - svjeze voce i povrce joj trebaju da bi ostala zdrava i snazna. Ako ju je strah da ce nesto od hrane utjecati na dijete, moze probati uvoditi namirnicu po namirnicu natrag u prehranu i promatrati po par dana ima li pogorsanja. Ako ima namirnica koje njoj smetaju, neka ih i dalje izbjegava, ali zbog djeteta nema potrebe pothraniti svoje tijelo, bas suprotno, trebala bi se pobrinuti da se hrani raznoliko i s dosta voca i povrca i samo poprati smeta li koja namirnica djetetu i neka nju eliminira iz prehrane.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Natasa, moze biti da voli kad mlijeko bez puno muke curi, mozda ipak jest jos jedan let down koji je silovit i smeta.
    Ako mislis da nije let down, pomazi joj kompresijama i svakako iskoristi dojenje u okolnostima za koje si primijetila da pomazu - mrak, smirenost, uspavanost.

Jako je vazno da pratite opce stanje djeteta (sve mame) - izgled djeteta, ima li budnih stanja, trazi li samo sisati ili je uspavano. Najbolji pokazatelji (lako vidljivi) da dijete dobiva dovoljno mlijeka su mokre i pokakane pelene; 5-6 mokrih i 2-4 pokakane u prvih 6 tjedana zivota, a kasnije se broj stolica moze prorijediti i na jednu (obilnu!) u par dana (do desetak).
    I ova mala djecica, koja tek pocinju svoj staz sisavaca, trebala bi imati 10ak (8-12) podoja dnevno.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da, mi smo baš u fazi nemanja stolice :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Natasa, koliko je staro dijete?
    Moj necak je u periodu nakon 12 tjedana starosti pa do 6 mjeseci, imao jednom u 10ak dana stolicu i ona zadnja 2-3 dana pred kakanje je znao biti nervozan dosta na dojci.

anasti avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Ja sam imala prejak let down pa je malac isto često prdio i nemirno sisao. Imao zelene i pjenušave stolice. Pomoglo je to sto bih mu dala da povuče prvi gutljaj,izvadila bradavicu pustila da nešto mlijeka istekne u gazu pa mu je vratila kad uspori. I počela ga češće dojiti u rukama u povišenijem položaju, a rijeđe ležeći..
    Što se tiče večernjeg nemira, i moj J bi bio nervozan predvečer cca između 17 i 20. Morala sam ga maknuti od buke i ljudi, pa sam ga tada ljuljala i mazila. To mu je valjda bio maksimum što bi mogao podnijeti u danu..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja cekam opis stolice (uobicajene) od svih mama koje su ovdje pitale za savjet + broj mokrih i pokakanih pelena za one mladje od 6 tjedana.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 07.05.2013. at 11:35

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Probali smo nogometnu loptu i kratkotrajno pomaže tj. bacanje se pojavilo nešto malo kasnije nego inače. Malac dosta teško ulovi dojku (ravne bradavice i velike areole i dojka) pa mi je nezgodno okretati ga kad mu je već u ustima. Probala sam ga u tom položaju nogometne lopte dići više - dojili smo na jastuku za dojenje pa sam ga podigla zajedno sa cijelim jastukom - nije puno pomoglo u trenutku bacanja.
    stolicu ima otprilike jednom u danu od kad smo došli kući. stolica je zlatne boje, kašasta, a kad mrvicu odstoji u preklopljenoj platnenoj peleni bude kao lagano plastelinasta pa se lako odvoji u grumen.
    važno je spomenuti da je malac većinom na AD-u - omjer je otprilike ovakav - nešto posiše (ne znam koliko), pa oko 20 ml izdojenog pa oko 140 ml AD-a i tako 6-7 puta na dan uključujući i noćno hranjenje. na kutiji piše da za njegovu dob od 8 tjedana treba piti 160 ml AD-a 5-6 puta na dan, te da od idućeg tjedna trebamo povisiti dozu na 200ml 5 puta na dan. stvarno mislim da neće biti moguće smanjiti broj obroka, jer on papa skoro kao navijen svaka 3 sata pa ću probati ne povisivati dozu, nego postići da on više navuče sisanjem.
    problem su ragade koje još nisu zacijelile, a ponovno se pogoršavaju sad kad mu dajem sisati (pravili smo pauzu od skoro 2 tjedna).
    što bi još mogao biti uzrok bacanju (da skratim opis), ako se ne radi o prejakom let downu, presporom let downu (probala sam s kompresama pa je onda tek bilo cirkusa jer je vjerojatno išlo prejako) ili grčevima.

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

zaboravih dodati da pelena bude popiškena i to dosta svaki put kad se presvlačimo, a to je bar svaka 3 sata (u platnenim je pelenama po danu i jednokratnim po noći). a često piški i na slobodi prilikom presvlačenja i u tom baš uživa

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jesen u meni, kako mu dodajes adaptirano? Na bocicu?
    Ako mu dodajes na bocicu, veca je sansa da se ljuti jer mu sisanjem ne ide toliko lagano kao i na bocicu, a ne da je u pitanju prejak let down.

važno je spomenuti da je malac većinom na AD-u - omjer je otprilike ovakav - nešto posiše (ne znam koliko), pa oko 20 ml izdojenog pa oko 140 ml AD-a i tako 6-7 puta na dan uključujući i noćno hranjenje. na kutiji piše da za njegovu dob od 8 tjedana treba piti 160 ml AD-a 5-6 puta na dan, te da od idućeg tjedna trebamo povisiti dozu na 200ml 5 puta na dan.
    Tko te savjetovao u dodavanju adaptiranog? Naime, kad ti savjetuju dohranu uz dojenje, s namjerom da dojenje profunkcionira, krece se s minimalnim kolicinama i dodaju se minimalne kolicine koje su potrebne da dijete napreduje, ali da glavninu i dalje sise. Ovo mi se cini kao da mu uz dojenje dajes kompletne kolicine preporucene za njegovu dob (nije strasno, ali nije u skladu sa savjetima koji idu prema ocuvanju dojenja).
    Npr. sljedeci tjedan bi bilo dobro konzultirati se s prodojecom zdravstvenom djelatnicom, koja zna tvoje namjere da se vratis na dojenje, o tome treba li mu dodavati jos adaptiranog samo zato jer tako kaze proizvodjac.

Uglavnom, nista nije izgubljeno i bilo bi moguce vratiti se na dojku, dijelom ili potpuno, uz puno truda i posvecenosti tome. Ako zelis, reci, rado cu ti pomoci savjetom.

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

I izdojeno i adaptirano dobije na bočicu. Rupica je takva kakva je, mi mu nismo mogli napraviti manju.
    Mislim da bi davanje toga na žličicu ili čašu jako dugo trajalo, a i ovako jedva išta stignem od dojenja, izdajanja, pripreme hrane...osjećam se pomalo sebično što tako mislim, ali stvarno sam jako umorna i okupirana hranjenjem pa mi se uvođenje toga čini kao previše u ovom trenutku.
    on nikada ne odbija kad mu dam sisati tako da ne mislim da je došlo do konfuzije, iako ovo s brzinom otpuštanja ima vjerojatno veze.
    skužila sam da ga jedenje inspirira na prduckanje i sl. pa ga vjerojatno to muči (također?).
    evo sad je poluuspavan i nakon što sam ga poslije kraćeg bacanja prebacila na drugu, mirno papa pa sam ga mirno vratila i na prvu.
    dajem mu obje pri svakom podoju kako bi se na obje stimulirala proizvodnja. tako su mi rekle i patronažna i pedijatricai ginekologinja.
    da sad ne pišem ponovno, evo link na naše početne probleme http://forum.roda.hr/threads/77377-P...=1#post2375808
    u bolnici su rekli da on nakon dojenja povuče nekad i 80ml i da mu slobodno dam toliko ako želi. on rijetko sam ostavi višak, iako se nekad i to dogodi. obično višak izbljucka. grešku sam napravila kad sam vidjela da je još gladan i kad sam u panici vidjela da ne dobiva ni prilično koliko piše na kutiji pa sam mu naglo digla dozu.
    problem mi je mala količina mlijeka, umor/manjak vremena i ragade zbog kojih ga ne stavljam češće na dojku. ali stavim ga kad god plače i kad je gladan, a to je otprilike svakih 3 sata i nešto malo rjeđe po noći.
    pedijatrica mi je rekla da se svakako i dalje trudim oko dojenja, ali da nikako ne smanjujem dohranu (tad je bio na još 80-90ml) jer je dobio samo 650g u prvom mjesecu.
    željela bih isključivo dojiti jednog dana, ali za sada imam puno volje i malo snage za male promjene iz dana u dan. također, bojim se ponavljanja situacije iz bolnice kada je dobio temperaturu zbog gladi.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Ja cekam opis stolice (uobicajene) od svih mama koje su ovdje pitale za savjet + broj mokrih i pokakanih pelena za one mladje od 6 tjedana.
    naša je noćas, nakon par dana nekakanka, bila smeđkasta, tekuca da upije pelena sa par bijelih zrnaca(kojima se radujem jer ih nisam vidila već par dana)

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Natasa, koliko je staro dijete?
    Moj necak je u periodu nakon 12 tjedana starosti pa do 6 mjeseci, imao jednom u 10ak dana stolicu i ona zadnja 2-3 dana pred kakanje je znao biti nervozan dosta na dojci.
    beba će sutra bit ravno 2 mjeseca

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Natasa, jede li sada smirenije?
    Ja ne bih rekla da je problem u silovitom let-downu, mozda je nestrpljiva, ljuti se ako nema brzo nagrade za sisanje
    Probaj dojiti u zamracenom, hodajuci, ljuljuskajuci se, kad je uspavana ili se tek razbudjuje.
    Ako inace koristite dudu, mozda joj treba samo nenutritivno sisanje pa se ljuti jer joj ide mlijeko.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I izdojeno i adaptirano dobije na bočicu. Rupica je takva kakva je, mi mu nismo mogli napraviti manju.
    Mislim da bi davanje toga na žličicu ili čašu jako dugo trajalo, a i ovako jedva išta stignem od dojenja, izdajanja, pripreme hrane...osjećam se pomalo sebično što tako mislim, ali stvarno sam jako umorna i okupirana hranjenjem pa mi se uvođenje toga čini kao previše u ovom trenutku.
    Nemoj se osjecati lose ili sebicno, odlicno je da znas svoju granicu i da to postujes. Jos uvijek se puno toga moze napraviti unutar ovoga sto si napisala.

on nikada ne odbija kad mu dam sisati tako da ne mislim da je došlo do konfuzije, iako ovo s brzinom otpuštanja ima vjerojatno veze.
    Vjerojatno nije doslo do konfuzije.
    Sigurno ima veze i s nacinom sisanja, koji je drugaciji, angaziraniji, kod dojenja i lakocom kojom mlijeko istjece iz boce u odnosu na majcino za koje se treba potruditi.
    I to su razlozi zbog kojih su mozda sretnije neke druge opcije hranjenja.

dajem mu obje pri svakom podoju kako bi se na obje stimulirala proizvodnja. tako su mi rekle i patronažna i pedijatricai ginekologinja.
    To je dobar savjet i dobar je znak da on zeli tako sisati.
    Malo mi zvone ragade koj imas jos uvijek - one su najcesce pokazatelj da dijete neispravno hvata dojku. Bilo bi odlicno kad bi ulovila vremena pogledati filmice dr Jacka Newmana o pravilnom hvatu i polozaju + pitati patronaznu da provjeri kako stavljas dijete na dojke. Nepravilan hvat utjece i na neucinkovito praznjenje dojki pa tako i na suboptimalnu laktaciju pa bi bilo visestruko korisno provjeriti s nekim uzivo polozaj i hvat.
    Kakva je djetetova guza? Nema osipa ili crvenila? Naslage u ustima, bjelkasti odsjaj u djetetovim ustima? Osjecas li mozda bol unutar dojke dok dojis? (pitam da iskljucim soor kao uzrok ragada)

u bolnici su rekli da on nakon dojenja povuče nekad i 80ml i da mu slobodno dam toliko ako želi.
    A gle, ovo je bas dezinformacija. Imas ocito dijete koje rjedje samo odredi koliko mu treba. Naime, iz bocice, koliko god mala rupica bila i koliko god bocica bila reklamiorana kao slicna dojci, mlijeko curi uz vrlo malo truda. Neka djeca jednostavno cugaju dok ima i to nema nikakve veze s time koliko im treba i koliki im je volumen zeluca (koji je kod novorodjene djece bitno manji od 80 ml).
    Ali, ok, to sad ne mozemo promijeniti.

on rijetko sam ostavi višak, iako se nekad i to dogodi. obično višak izbljucka. grešku sam napravila kad sam vidjela da je još gladan i kad sam u panici vidjela da ne dobiva ni prilično koliko piše na kutiji pa sam mu naglo digla dozu.
    Buduci da on rijetko ostavi visak, sto potvrdjuje i ono prije, ako se odlucis na vracanje na dojenje, morat ces mu ti pomalo skidati adaptirano.

problem mi je mala količina mlijeka, umor/manjak vremena i ragade zbog kojih ga ne stavljam češće na dojku. ali stavim ga kad god plače i kad je gladan, a to je otprilike svakih 3 sata i nešto malo rjeđe po noći.
    Mala kolicina mlijeka se bilda cestim sisanjem ili izdajanjem.
    Koliko dugo on ucinkovito sise kad ga stavis na dojke? (dakle, da bas poteze, eventualno i guta)

pedijatrica mi je rekla da se svakako i dalje trudim oko dojenja, ali da nikako ne smanjujem dohranu (tad je bio na još 80-90ml) jer je dobio samo 650g u prvom mjesecu.
    Taj prvi mjesec dobio je mrvicu ispod preporucenog prosjeka, a vise nego sto je minimalno preporuceno.

Ukoliko se odlucis na relaktaciju, svakako ces morati poceti ukidati kolicinu adaptiranog koju mu dajes, ali to nikad ne ide na nacin da se ugrozi dijete. Prvo i osnovno je da dijete dobije dovoljno nutrijenata, da bude snazno i zainteresirano za sisanje, a tek onda da bildamo produkciju tvog mlijeka.
    Kod vracanja na iskljucivo dojenje, ukida se do 30 ml adaptiranog mlijeka svaka 3 dana (toliko treba dojkama da proizvedu ekstra 30 ml mlijeka) i tako polako i postupno povecava vrijeme dojenja i posisanog mlijeka u odnosu na adaptirano.
    Usput se prate mokre i pokakane pelene, evenutalno dogovori s patronazom kontrolno vaganje svakih 7 ili vise dana (ako si nesigurna, da ipak imas neku mjeru da se stvari krecu u zeljenom smjeru i da dijete napreduje).
    Idealno bi kod relaktacije bilo da dijete svo sisanje odradjuje na dojci. Bi li ti bilo moguce nabaviti SNS (bocica s cjevcicama koje se zalijepe uz bradavicu pa dijete sise adaptirano i dojku istovremeno, dobiva adaptirano i majcino mlijeko i stimulira dojke na proizvodnju)? Da li ti se to cini kao nesto sto bi moglo pomiriti situaciju u kojoj pije znatnu kolicinu adaptiranog (pa je tesko davati zlicicom ili kapaljkom)? Ovime bi ustedjela vrijeme na izdajanju i istovremeno dobila dosta vremena u kojem se dojke stimuliraju na proizvodnju. Razmisli.

željela bih isključivo dojiti jednog dana, ali za sada imam puno volje i malo snage za male promjene iz dana u dan. također, bojim se ponavljanja situacije iz bolnice kada je dobio temperaturu zbog gladi.
    Temperaturu je mogao dobiti od dehidracije. Ako pratis nejgovo opce stanje, broj mokrih pelena i pratis savjete, nema straha da ce se isto ponoviti.

Eto, sad imas malo vise informacija. Razmisli, odluci, vidi je li sve ovo izvedivo u vasoj situaciji.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Natasa, jede li sada smirenije?
    Ja ne bih rekla da je problem u silovitom let-downu, mozda je nestrpljiva, ljuti se ako nema brzo nagrade za sisanje
    Probaj dojiti u zamracenom, hodajuci, ljuljuskajuci se, kad je uspavana ili se tek razbudjuje.
    Ako inace koristite dudu, mozda joj treba samo nenutritivno sisanje pa se ljuti jer joj ide mlijeko.
    mislim da si sve dobro zaključila: mislim da je nestrpljiva , a još više mislimm da joj često smeta što mlijeko ide jer kad joj dam dudu u tom momentu živčanoze, smiri se u sekundi! znači...stvarno joj je sisa samo za hrane, a duda za dudanje, jelda¨?

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja imam pitanje, sad kad sam ipak došla do zaključka da ili joj je potrebno da mlijeko ide brzo , u suprotnom je nervozna, ali ju treba duda, za nenutritivno sisanje...aj dobro, ne znam šta fali mojoj sisi za to, ali jade....reći ću joj kad odraste da me uvrijedila izabravši dudu , a ne mene

moje grudi su stvarno kao dva lista papira sad naveče, poptuno prazne, kad stisnem, ide to, ali kad stisnem, kako je onda njoj koja to vuče, naravno da je nervozna....moram kompresije radit neprestano, tokom cijelog podoja, mislim da najbolje sisa ujutro kad su sike ogromne.. kako da povećam to popodnevno-večernje mlijeko?! da i u tom kraćem razmaku budu punije? preko noći ima duži period nesisanja, npr. po 5-6 sati i tu se znaju baš liejpo napunit...šta da radim?
    Posljednje uređivanje od nataša : 08.05.2013. at 23:10

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

preko noći ima duži period nesisanja, npr. po 5-6 sati i tu se znaju baš liejpo napunit...šta da radim?
    Pune dojke nisu nesto sto je dobro za laktaciju. Kuzim da ih je lijepo osjetiti i vidjeti da ima neceg u njima, ali dojenje, uz sve ostalo, trazi od zene dozu vjere u sebe i svoje tijelo, cak i kad cice nisu velike i pune (a i vidjela si da ima nesto unutra cak i kad se doimaju ispuhanima) .
    Naime, u mlijeku postoji jedna komponenta, FIL (feedback inhibitor of lactation), koja se mnozi kad mlijeko neko vrijeme stoji neiskoristeno u dojkama i salje poruku da drugi put ne treba napraviti toliko mlijeka. Dakle, sto su cesce dojke pune, to ce se u sljedecem periodu za taj obrok osigurati manje mlijeka.
    Isto tako, ako se dojke redovito temeljito prazne, razina FIL-a je niska i stvara se vise mlijeka sto je sisanje cesce i temeljitije. Sto dijete cesce sise i dulje, to se stvara vise mlijeka.

Sto se tice vecernje ispuhanosti, i sama vidis da mlijeka ima. Mlijeka uvijek ima. Konzistencija i sastav mlijeka ne mijenjaju se samo od pocetka do kraja podoja vec i tijekom dana - ujutro je vodenastije, prema veceri je masnije i ima vise umirujucih supstanci (da bi djeca bolje spavala). Ako vidis da se muci navecer (a sigurno mu je teze u odnosu na bocu), pomazi kompresijama.

Sto si odlucila vezano uz relaktaciju? Jesi uopce ulovila vremena razmisliti?
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 08.05.2013. at 23:53

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sori, sad vidim da sam pomijesala tebe i Jesen u meni.
    Vi nemate bocicu i ne treba vam relaktacija. Mozda bi bilo dobro da odem na spavanje.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sto si odlucila vezano uz relaktaciju? Jesi uopce ulovila vremena razmisliti?
    možda si me od tolikih savjeta koje mukotrpno daješ zamijenila s nekim...mislim da nisam nigdje rekla da mi je to potrebno, ali od tolikih uspona, padova, promjena i ostalog, ne mogu garantirat..možda me ti bolje pratiš od sebe same...
    obje moje dojke imaju podjednako mlijeka, sisamo svo vrijeme, nema nadohrane, osim eto problem manje mlijeka naveče, ali i to ćemo pobijedit.
    evo npr. danas, tj. noćas, sisala je u 10 h i nije se budila do 5 ujutro! u 5 ujutro dala sam joj jednu dojku, bila je puna puncata!!! dobro ju je iscjedila. do 8, kad je tražila sljedeći obrok druga je bila preprepretvrda!!!! dakle, prošlo je 10 sati od njenog zadnjeg sisanja na toj dojci.... šta da radim? pa ne mogu se valda izdojit u toku noći i to mlijeko bacit,ili nju budit , to je naučna fantastika, pokušala sam no odmah zaspe na sisi dubokim snom.. znači, u obje dojke noćas je bilo previše mlijeka..što nije dobro.... šta da radim s tim?

p.s. sad vidim tvoju poruku vezano za jesen...uf, dobro je, već sam mislial da ne mohgu popamtit vlastite probleme, to što ti pomiješaš nas, nije ni čudo, ali ovo prvo bilo bi zabrinjavajuće
    Posljednje uređivanje od nataša : 09.05.2013. at 13:55

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Natasa, skuzila sam odmah sinoc kad sam poslala poruku. Oprosti!

Daj mi tu napisi, da ne trazim i opet nesto pomijesam, koliko ima mokrih i pokakanih pelena dnevno i kako je rasla (tezinom).
    Naime, ako su ovi pokazatelji dobri, onda nema potrebe buditi je nocu za podoj pa cemo se samo pozabaviti kako da si prilagodis dojke njenom spavanju, da ne dodje do zastoja ili mastitisa.
    Ako granicno dobiva ili ispod prosjeka, onda bi je ipak trebalo buditi za jedan podoj tijekom noci.

Napisi kad ulovis malo vremena:
    porodjajna tezina
    tezina pri otpustu
    tezina s 1 mj. (ako ste vagali ili neki drugi datum ako ste vagali, samo napisi kolika je bila dob)
    tezina sad s 2 mj.

broj mokrih (jesu li platnene ili jednokratne)
    broj pokakanih (1 = kovanica 5 Kn, ako kaka rjedje, koliko kolicinski, vrecu novcica ili )

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Natasa, skuzila sam odmah sinoc kad sam poslala poruku. Oprosti!

Daj mi tu napisi, da ne trazim i opet nesto pomijesam, koliko ima mokrih i pokakanih pelena dnevno i kako je rasla (tezinom).
    Naime, ako su ovi pokazatelji dobri, onda nema potrebe buditi je nocu za podoj pa cemo se samo pozabaviti kako da si prilagodis dojke njenom spavanju, da ne dodje do zastoja ili mastitisa.
    Ako granicno dobiva ili ispod prosjeka, onda bi je ipak trebalo buditi za jedan podoj tijekom noci.

Napisi kad ulovis malo vremena:
    porodjajna tezina
    tezina pri otpustu
    tezina s 1 mj. (ako ste vagali ili neki drugi datum ako ste vagali, samo napisi kolika je bila dob)
    tezina sad s 2 mj.

broj mokrih (jesu li platnene ili jednokratne)
    broj pokakanih (1 = kovanica 5 Kn, ako kaka rjedje, koliko kolicinski, vrecu novcica ili )
    porođajna težina 3850
    težina pri otpustu 3750
    težina s 1 mj. ( točnije 5 tjedana) 4500
    nismo bili na vaganju s 2 mjeseca, to je bilo jučer, al smo ju vagali u nedjelju i bila je 5000 gr., to je, dakle, nekih 10 dana 500 gr cca
    pelene su neprestano mokre, ne znam im broj
    a kakanje je ono prvo biolo svašta, ekplozivno, kuvanje u crijevima, pa rijetko, pa svakako, sad zadnje pauza i kakanju od cca 4-5 dana pa je imala stolicu tekuću, smeđkastu, sa nešto zrnaca, dakle vrećica novca

vesela je i mislim da dobro napreduje, no najbolji pokazatelj bit će mi vaganje idući tjedan kad budemo išli na cijepljenje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I meni se cini kako je sve ok. I da je ok pustiti je da odspava u komadu.
    Ako ti se javlja ta neugodna prepunjenost, da te cak i probudi, dovoljno je samo malo izdojiti dojke, da ti popusti prepunjenost i da dojke ne budu toliko napete da ona ujutro ima problem uhvatiti dobro dojku.
    Ako ih ne uspijevas izdojiti, probaj ih malo izmasirati, da se tkivo opusti (rasirenim dlanom, kruzni pokreti od prsa prema bradavici), jedan dlan polozi ispod dojke, a drugim gladi tkivo isto od prsa prema bradavici i onda probaj izdojiti; obuhvati C hvatom (palac iznad, kaziprst i srednji ispod) i prvo povuci prema prsima i onda klizi prstima prema bradavici. Nemoj puno izdajati, samo onoliko koliko je potrebno da se rijesis neugodne zategnutosti.
    Za par dana bi se trebale dojke prilagoditi na novi ritam sisanja.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I meni se cini kako je sve ok. I da je ok pustiti je da odspava u komadu.
    Ako ti se javlja ta neugodna prepunjenost, da te cak i probudi, dovoljno je samo malo izdojiti dojke, da ti popusti prepunjenost i da dojke ne budu toliko napete da ona ujutro ima problem uhvatiti dobro dojku.
    Ako ih ne uspijevas izdojiti, probaj ih malo izmasirati, da se tkivo opusti (rasirenim dlanom, kruzni pokreti od prsa prema bradavici), jedan dlan polozi ispod dojke, a drugim gladi tkivo isto od prsa prema bradavici i onda probaj izdojiti; obuhvati C hvatom (palac iznad, kaziprst i srednji ispod) i prvo povuci prema prsima i onda klizi prstima prema bradavici. Nemoj puno izdajati, samo onoliko koliko je potrebno da se rijesis neugodne zategnutosti.
    Za par dana bi se trebale dojke prilagoditi na novi ritam sisanja.
    ok, hvala, pokušat ću tako

Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Trebam savijet
    Mojoj djevojčici jučer je bilo mjesec dana I u nazad nekih tjedan dana vodimo neprestane borbe oko sisanja
    Dva tjedna nakon poroda imala je stagnaciju na dobivanju težine pa smo joj uveli u noči jednu bočicu od 90 ml, a ostala hranjenja bila su isključivo na sisu, eventualno ako je bila jakooo nervozna i ja više nisam znala što napraviti davalaa sam joj bočicu ali je znala pojesti svega 30 ml i manje. Kada prvi puta uhvati dojku siše savršeno čuje se gutanje i to traje nekih 5 min na jednoj sisi, zatim kreće nemir, nogice i rukice na sve strane plač, stalno primanje i ispuštanje cice. Zatim ju premjestim na drugu sisu i priča je identična prvo je super a onda počonje šou Nakon sisanja spava nekih 2-2,5 a ponekad i 3.5 sata ovisno. Pelena imamo puno mokrih i to onako pošteno mjenjam ih nakon svakog hranjenja. pokakanih plena je prije bilo i po 4-5 dnevno sada jedna dnevno a ponekad i izostane jedan dan. često prdi i čuje joj se u trbuščiću, podrigne večinom nekon svakog hranjenja. mijenjam položaje dojenja, masiram cice, tokom dojenja radim pritisak na cice. pijem čaj za dojilje, tijekom noći popijem i do 3 l vode, po danu i više.
    trebam pomoč savijet jer više ne znam jel moje dijete sito ili gladno i pucam po šavovima od brige

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

sorry što se ne javljam. teško mi je oloboditi ruke za tipkanje, a znam da trebam puno tipkati

pogledala sam neke filmiće, ne znam jesu lito bili baš ti. teorija mi je jasna, ali kao i u svemu praksa šteka. pogledala sam i rodin dvd i išla na malu školu dojenja. bila nam je rodina savjetnica i kaže da hvat i nije loš i da će biti i bolji kad malo usta narastu.
    ne mogu točno ocijeniti koliko često aktivno siše. kako kada.najviše guta upravo pri onom natezanju i bacanju.

mislim da su ragade posljedica oštećivanja dok je sisao na šeširić i pravio vakum :brrrr: pa mi gnječio cijeli vrh, a onda se to samo proširilo i rastvorilo kad je krenuo sisati. također i izdajalica čini svoje. krenulo je zarastati, ali sam nakon 2 tjedna pauze ipak mislila da je previše i da će zaboraviti sisati pa se i to što je lagano išlo na bolje opet krenulo otvarati. ne krvare (prije je znalo biti malo sukrvice u tome što izbljucka), ali su vidljivi manji i veći krateri i booole.
    isto tako on kad krene hvatati jako otvori usta i kad skuži da ima nešto što može čopiti, onda kao da zagrize i usrče. a dodatno ih oštećuje i to što ih u napadima onog bacanja, čak i kad je bacanje bez plača i kad se samo namješta, poteže kao žvaku i/ili ispušta i ponovno lovi.
    čini mi se da malo mirnije siše kad je poluuspavan i kad koristimo jastuk za dojenje (možda jer onda nema kuda migoljiti nego je priljepljen tijelom za mene, a i visina mu odgovara.

guza je super. zna se mrvicu zacrveniti oko otvora kad jako kaka. imao je blagi pelenski osip kad su krenule vrućine, ali je i to brzo rijeseno.
    soor je imao prije mj dana. ja ga nisam primijetila, ali nam je pedijatrica prepisala daktarin. ne vjerujem da bi ga prepisala samo kao prevenciju. nedugo zatim ga je patronažna pogledala i rekla da nema soora. u to vrijeme smo dojili preko šeširića pa me valjda to zaštitilo. ginekologinja mi je pregledala dojke i rekla da nema gljivica i da ih ne mogu dobiti ako mi je dobar imunitet.
    boljelo me je i boli me i površina bradavica i onako duboko u srž na svaki dodir, čak i tkanine, pa i kad kihnem ili samo pomislim nešto. no, ta je bol bila puno manja i gotovo je nestala kad sampravila pauzu uz izdajanje. pri izdajanju me boli onaj početak kad vakum povuče ili ako je bradavica nezgodno namještena, a onda valjda naviknem.

u bolnici smo bili 9 dana pa je možda zato više pio jer je već bio stariji od prosjeka kada bebe odlaze kući. ne znam ima li to veze.

jako se muči sa stolicom i ima jake grčeve pa mu nekad dam čaj s obzirom da je na adaptiranom. nikad ne popije više 40 ml na dan. znam da čaj nije dobar ukoliko se želi isključivo dojiti pa mu ga nastojim što rjeđe davati.

frka me korištenja seta za relaktaciju, jer me ionako podoji dosta bole, a ovo će značiti da je dulje na sisi, ali ću svakako pokušati, jer sam i prije razmatrala tu opciju. naručila sam set i stiže u čet, onda će uslijediti novi set pitanja

naša patronažna ne nosi vagu. nisam sigurna ni kad će opet doći s obzirom da je on sad 2 mj i da je ona na bolovanju.
    objasnila mi je i rodina savjetnica koja nas je posjetila kako da skidam količine adaptiranog i što da pratim. ja samprije mislila da se od svakog obroka oduzme 30ml :shock:
    nekako nisam još hrabra za ozbiljnije skidanje s adaptiranog dok ne odemo na kontrolu i dok se on joštoliko baca i dok me bole bradavice, jer me to koči u nuđenju onoliko koliko bih čestotrebala/željela.

puno hvala na potpori. beskrajno puno znači imati se kome obratiti i kad te puštaju tvojim tempom i ne osuđuju. ne planiram nikako odustati.

nabavila sam sjemenke piskavice za povećanje produkcije, a raspitujem se i za onu motherlove tinkturu. razmišljam da sama napravim tinkturu, ako nabavim sve biljke, ali ne znam omjere.

nataša, suborko

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Javim ti se veceras. Trebam puno pisati, a oko mene svi bolesni ili polubolesni i trebaju nesto od mene bas sad.

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Ne skiraj se. Kad god napišeš, dobro će doći. Držite se i brzo ozdravite!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

isto tako on kad krene hvatati jako otvori usta i kad skuži da ima nešto što može čopiti, onda kao da zagrize i usrče. a dodatno ih oštećuje i to što ih u napadima onog bacanja, čak i kad je bacanje bez plača i kad se samo namješta, poteže kao žvaku i/ili ispušta i ponovno lovi.
    čini mi se da malo mirnije siše kad je poluuspavan i kad koristimo jastuk za dojenje (možda jer onda nema kuda migoljiti nego je priljepljen tijelom za mene, a i visina mu odgovara.
    Probaj ga dojiti cim vise kad je pospan ili se tek budi. Doji ga cesce (sad ne pronalazim koliko cesto je na dojci) ili mu probaj prvo dati malo dohrane i onda tek ga staviti na dojku.
    Jesi probala dojiti mraku?
    Jesi mijenjala polozaje?

soor je imao prije mj dana. ja ga nisam primijetila, ali nam je pedijatrica prepisala daktarin.
    Je li ga i tebi prepisala? (vazno!)
    Koliko dugo ste ga koristili? (vazno!)
    Gljivice mogu biti i u kanalicima, nevidljive golom oku, a manifestiraju se bas tim bolovima koje opisujes. Kad mama ili dijete imaju gljivice, OBAVEZNO oboje moraju primiti terapiju, terapija mora trajati 10-14 dana. Je li bilo tako?

ginekologinja mi je pregledala dojke i rekla da nema gljivica i da ih ne mogu dobiti ako mi je dobar imunitet.
    boljelo me je i boli me i površina bradavica i onako duboko u srž na svaki dodir, čak i tkanine, pa i kad kihnem ili samo pomislim nešto.
    Zene dobrog imuniteta su manje sklone infekcijama.
    Medjutim, ako je savjetnica pogledala hvat i vidjela da je ok, a ti imas ovakve smetnje, sve zvoni da je soor (i ranice i bol i njegovo bacakanje i nemir na dojci i njegovi problemi s probavom)
    Reci mi, ima li kakvog zvuka dok on sise? Nekakvo klikanje ili coktanje da se cuje?

jako se muči sa stolicom i ima jake grčeve
    I ovo vuce na soor/gljivice. Naime, nekad gljivice koloniziraju probavni trakt i djeca se ponasaju kao da imaju kolike. Imaju problema s nadutoscu i vjetrovima.

frka me korištenja seta za relaktaciju, jer me ionako podoji dosta bole, a ovo će značiti da je dulje na sisi, ali ću svakako pokušati, jer sam i prije razmatrala tu opciju.
    Super za set. Mislim da bi moglo biti lakse jer cemo ga za pocetak namjestiti da lakse ide mlijeko pa se malac nece zivcirati i nece natezati dojku bez veze, nego ce odmah biti motiviran za mirno sisanje. Onda cemo, kad sredimo rane, "napasti" adaptirano.

nekako nisam još hrabra za ozbiljnije skidanje s adaptiranog dok ne odemo na kontrolu i dok se on joštoliko baca i dok me bole bradavice, jer me to koči u nuđenju onoliko koliko bih čestotrebala/željela.
    Dobro razmisljas! Svakako treba prvo postici da dojenje ne bude neugodno i bolno, onda cemo ostalo.

Nisam upamtila i ne pronalazim sad info kako tretiras ranice.
    Drzis li dojke izmedju podoja van grudnjaka, bez jastucica, da se "provjetravaju"? Koristi samo pamucne majice, a ako ti smeta da se taru o odjecu, ima jedan trik tu s foruma - u grudnjak, preko bradavica postavi cjedila malena (za caj) - dobijes stit od odjece i prozracnost. Ako ti pase, mozes ispirati s fizioloskom, ali ne predugo, da ne razmocis dodatno rane, mozes namazati svojim mlijekom i pustiti da se osusi, ako ti pase mozes i staviti suhi hladni oblog (hidrogel za ozljede npr, drzis u frizideru pa stavis kad treba).
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 11.05.2013. at 00:54

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Huh, u jednu ruku bih voljela daje riječ o sooru u smislu da smo detektirali problem i sad ćemo ga riješiti.U drugu, mi je žao što se dijete pati/lo, a moglo se odavno rješavati, te zato što znam da se teško riješiti te beštije.

No da krenem konkretno odgovarati:
    Samo je on dobio terapiju mazanja usne šupljine do 5 puta dnevno. Sebe nisam mazala. Mislim da je koristio daktarin oko dva tjedna zato jer su tada i patronažna i pedijatrica rekle da su usta čista (prepisan mu je 12. dan života, a nakontrolu smo išli s mjesec dana).

cokće ponekad dok pije na bočicu. čini mi se da tako privremeno pokušava zaustaviti brz protok. ponekad cokće dok je na desnoj dojci, ali kratko i ne svaki put. inače je jako glasan kad jede. glasan je zapravo dok je na bočici. kad ga uhvati onaj plač dok se baca pri dojenju, nekad ispušta bolne zvukove poput "ajoj". srce mi se onda cijepa, a ne znam mu pomoći. možda neki od tih zvukova ima veze i s tim da mu se nosić brzo čepi unatoč čišćenju.

ne mijenjam položaje tijekom dojenja, osim što ga ponekad probam podići da podrigne iliga probamprebaciti na drugu dojku u pokušaju smirivanja. inače koristimo nekoliko položaja - ležeći na krevetu; nešto poput unakrsne kolijevke dok leži na jastuku za dojenje ali mu ne držim glavu; sjedeći i nogometnu loptu na jastuku za dojenje.

navečer i u noći dojimo u polumraku. sinoć je npr. bio sat vremena na jednoj dojci (doduše veći je dio bio dosta miran i lagano cuclao, nije baš bilo aktivno). jutros je pregladnio pa je imao strpljenja prije plača nekih 15-20 min.
    u 90% slučajeva jede 3 sata nakon početka hranjenja i započinjemo sisanjem. po noći ta pauza bude dulja -i do 5 sati, jer dulje spava. ne budim ga, jer ga po savjetu patronažne učimo da je to noć, a i meni dobro dođe da se bar malo odmorim (iako naravno ne spavam svo vrijeme kada on spava, jer trebam izdojiti, nekad nešto pojesti, obaviti i sl.). na početku sam bila u grču, gledala stalno na sat, paničarila je li gladan, a onda sam vidjela da se sam probudi kada je gladan i da dobro napreduje pa sam se malo opustila. ne želim se više vraćati u to psihičko stanje, iako ni sad nisam posve opuštena.
    ponekad kad trebamo nešto obaviti u gradu, ponesem samo bočice ad-a i izdojenog, jer nismo još dobro svladali dojenje i nismo spremni to obaviti u javnosti te nam nekad treba više vremena. nadam se da će se i to promijeniti kada bude bolje išlo.

ranice namažem nekad svojim mlijekom, a većinom ih mažem lanolinom iz ljekarne ili kremom na bazi nevena. pribala sami s melemom. grudnjak po kući uglavnom ni ne nosim, a ionako sam gotovo stalno polugola.

smijem li samoinicijativno krenuti terapiju daktarinom i sebi i njemu? kako bi to trebalo izgledati?nakon koliko vremena bismo trebali vidjeti pomake i osjetiti poboljšanje? kako ću znati da smo se toga riješili?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne smijes samoinicijativno prepisivati terapiju.
    Ti bi trebala dobiti kremu/gel, a on gel koji se smije aplicirati oralno ili oralnu otopinu.
    Nakon 24-48 sati bi trebalo doci do poboljsanja.
    Zamoli lijecnicu da vam prepise, objasni da si dobila savjet da sve ukazuje na soor mlijecnih kanalica ili ako ne vjeruje i uvjerena je da nije, neka napravi bris bradavice i njegovog jezika (bit ce joj lakse dati terapiju).
    Osobno bih isla na varijantu terapija pa onda, ako ne pomogne, bris pa eventualno terapija. Naime, gljivice se jako tesko iskorijene, nekad ne pomogne jedan gel, ali pomogne neki drugi ili kombinacija, osobito ako je majka umorna, iscrpljena, ako je sklona inace gljivicama i treba se ozbiljno njima pozabaviti i sa sigurnoscu ih iskljuciti kao uzrocnika ranica.

Ti bi trebala i malo pripaziti na prehranu, ako vec ne pazis.. za pocetak ukloniti secere iz prehrane i pojacati unos acidofila ili kefira ili uzeti probiotik u ljekarni (bolje ono prvo).

Nisam mislila tijekom podoja da mijenjas polozaj nego bas ovo sto radis - da imas nekoliko polozaja u kojima dojis, da ranice ne iritiras uvijek istim pritiskom na isto mjesto.

po noći ta pauza bude dulja -i do 5 sati, jer dulje spava. ne budim ga, jer ga po savjetu patronažne učimo da je to noć,
    Kad dijete trazi mamu nocu, to nije zato jer nije naucilo spavati nego jer mu mama treba, da bude sigurno, da dobije tekucinu ili hranu, da se umiri uz nju, da osjeti njeno disanje i srce.
    Neka istrazivanja pokazuju da mamino disanje i ritam srca pomazu djeci da ustale svoj ritam, reguliraju tlak, tako da se budjenja nocna povezuju i sa zastitom od SIDS-a. (ne pokusavam te plasiti, samo kontriram patronaznoj da nocna budjenja imaju veci smisao od toga je li dijete naucilo nesto ili nije)

Nocna dojenja su jako vazna za uspjeh u dojenju jer se nocu luci vise prolaktina, u prvih par mjeseci se i mnoze prolaktinski receptori koji onda utjecu na povecanje proizvodnje. Ne bi bilo lose razmisliti o tome da ipak imate nocni podoj. Ne znam kako sad spavate, ali mnogim zenama pomogne da spavaju s djecom ili da krevetic stave uz svoj, sa skinutom ogradicom na strani na kojoj je dijete, tako da se ne ustaju nocu kad treba dojiti, nego samo privuku dijete k sebi. Mozda bi ti to pomoglo da se ohrabris na nocno dojenje, a da te ne preoptereti previse?
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 11.05.2013. at 10:23

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja bih dodala, tj. ubacila se da i moja bebuška cokće ponkad dok sisa , a juče se pojavio i pelenski osip na guzi... mi se mažemo rojazolom, jednom, dva put na dan..namažem joj dudu i uvalim u usta...i to već sigurnio 10 dana..zašto ne prolazi?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih dodala, tj. ubacila se da i moja bebuška cokće ponkad dok sisa , a juče se pojavio i pelenski osip na guzi... mi se mažemo rojazolom, jednom, dva put na dan..namažem joj dudu i uvalim u usta...i to već sigurnio 10 dana..zašto ne prolazi?
    Da li i ti primas terapiju?
    Mozda ne odgovara lijek, mozda bi neki drugi bio bolji, a mozda nije soor.

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Hvala. Sutra ujutro ce nas primiti doktorica. Pocela sam paziti na prehranu. Uvela sam citrofit.
    Bebac spava vecinom kod nas u krevetu jer se i mi volimo maziti, a i pomaze u ubl zavanju grceva : ) papa on i sada bar 2 puta tijekom noci, samo spava mrvicu duze izmedu obroka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super! Javi se.

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Busy, bila si u pravu, malac ima soor, a vjerojatno ga imam i ja. Kaže dr da kod njega nije jako i da vjerojatno plače dok jede zbog crijeva. Dobili smo Daktarin.
    Ne znam jesu li svi problemi uzrokovani njime, ali barem nešto možemo rješavati.
    Hvala ti puno što si mi ukazala na to

Trebam li svaki put nakon uporabe sterilizirati sve vezano uz hranjenje?
    Smijem li i dalje mazati ragade lanolinom ili je i to hrana za beštije?
    Moram li njemu mazati baš gazom ili je ok samo čistim prstom (to mi da bez problema, a gazu još nisam probala).
    Čitam po malo temu o sooru.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa ja stvarno molim za pomoć!! jel moguće da dr nije vidila soor jer nakon što smo par dana prestali mazati rojazolom nemir pri hranjenju je preprestrašan!!!!!!!!!!!!!!!! ja sam danas izludila, ona uopće neće jesti, kako krene tako ostavi i plače..strašno nešto...već sam počela i ja plakat s njom, izvija se, me nerće uopće uzet bradavicu! o čemu se radi?? jedva sam ju prisilila danas da uzme bradavicu, hodam s njom dok je na sisi, šetam, plešem, pjevam...to ju malo smiri..ma prestrašno.... a cokće dok jede dosta često, a ni moje baradvice nisu bezbolne.. prekjuče smo bili kod pedijatrice na cjepljenju.ništa nije rekla..nemam riječi i ne znam šta da radim..strah me noćašnjeg hranjenja!

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nataša, koliko dugo si provodila terapiju protiv soora? da li si mazala i djetetova usta i svoje bradavice?
    terapiju bi trebalo provoditi još 7-10 dana nakon prestanka simptoma

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Busy, bila si u pravu, malac ima soor, a vjerojatno ga imam i ja. Kaže dr da kod njega nije jako i da vjerojatno plače dok jede zbog crijeva. Dobili smo Daktarin.
    Ne znam jesu li svi problemi uzrokovani njime, ali barem nešto možemo rješavati.
    Hvala ti puno što si mi ukazala na to

Trebam li svaki put nakon uporabe sterilizirati sve vezano uz hranjenje?
    Smijem li i dalje mazati ragade lanolinom ili je i to hrana za beštije?
    Moram li njemu mazati baš gazom ili je ok samo čistim prstom (to mi da bez problema, a gazu još nisam probala).
    Čitam po malo temu o sooru.
    Oprosti, tek sad vidim.

Nisam sigurna, provjerit cu, ali ja bih sterilizirala bar 1x dnevno. (Evo, provjerila, treba 1x dnevno sve sto je u dodiru s dojkom i djetetovim ustima .. mozes i prokuhati sa zlicom octa, visoka temperatura i ocat isto ubijaju gljivice)

Mozes purelan, ali nikako kao zamjenu za terapiju, nego uz terapiju, ako ti se isuse neugodno bradavice od daktarina (upravo sam to pronasla kao info).

Gazom. Gazom usput skidas gljivice. Gazu na prst i trljas.

Nadam se da cete se nakon tretmana konacno opustiti i uzivati. Za par dana bi trebala osjetiti olaksanje i onda obavezno nastaviti terapiju da imas ukupno 10-14 dana mazanja, inace se gljivice znaju vracati.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 16.05.2013. at 23:32

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    nataša, koliko dugo si provodila terapiju protiv soora? da li si mazala i djetetova usta i svoje bradavice?
    terapiju bi trebalo provoditi još 7-10 dana nakon prestanka simptoma
    ma nisam toliko....i nisam ni nakon svakog podoja, pedijatrica mi telefonom, kad sama joj rekla da možda imamo soor, da dođemo da pogleda, rekla da ne moram dolaazit nego da mažem dva puta dnevno rojazolom...i ja sam nas mazala dva puta dnevno..očito da nije dovoljno bilo.. njen jezik je i sat vremena naakon podoja bjelkast, ali malo...za sat vremena bi se trebo već očistiti od mliejka, jelda?

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

uzmi gazu i nježno skini što se da skinuti od naslaga i onda namaži djetetu usnu šupljinu, najbolje svojim prstom. ne trebaš staviti preveliku količinu gela, samo namaži detaljno.
    ne znam koju količinu trebaš stavljati djetetu, vidi u uputama.

svoje bradavice bi trebala mazati nakon podoja, nakon što s bradavice opereš ostatke mlijeka i sline.

ako koristite platnene pelene, peri ih odvojeno od ostalog veša. svoje grudnjake peri na 60 stupnjeva.
    iz prehrane izbaci slatko i kvasac.

i obavezno provedi liječenje do kraja i barem tjedan dana nakon prestanka simptoma.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •