Kaže Richter :
Darko Richter , voditelj pedijatrijske poliklinike u KBC-u Zagreb, navodi primjer Rusije, gdje se po raspadu Sovjetskog Saveza prestao provoditi program cijepljenja, a od difterije oboljelo više desetaka tisuća ljudi. I u Sarajevu, koje je za rata prekinulo s cijepljenjem djece, prije nekoliko godina zabilježena je epidemija zaušnjaka, a oko tisuću 20-godišnjaka zbog posljedica bolesti ostalo je sterilno.

– Nekome to ne izgleda mnogo, ali za te je mladiće to osobna tragedija - veli Richter.
A onda i ovo:
Kad je o nuspojavama riječ, Richter ističe kako »sve ima nuspojave, od prvog koraka, vožnje automobilom, do pohanog šnicla«.

– Nema stvari koja nema neku nuspojavu, ali ako išta ima manje nuspojava, a više koristi, onda je to cijepljenje - poručuje Richter.
Dakle, ako moje dijete dobije neku ozbiljnu nuspojavu (iako ih je statistički malo), onda to nije moja osobna tragedija?
Ne razumijem. Cijepljenjem pokušavamo spriječiti statistički mali broj smrtnih slučajeva od izumrlih zaraznih bolesti, a moguće žrtve nuspojava su kolateralne žrtve?

I jučer sam gledala neki dokumantarac. Kuga u 14. stoljeću. Kako li je pobogu nestala? Što se dogodilo? Stvarno me zanima, ne mogu sad istraživati o time.