Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 121

Tema: Hodanje

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sa deset mjeseci, minus dva mjeseca korekcije jer je rođena ranije.
    Nije nikako htjela u četveronožni položaj niti puzati, pa kad smo ju to navježbali je odmah iz četveronožnog i sjela. Ali mi smo to vježbali - posjela sam ju na taj način tisuću puta.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

9 mjeseci

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj evita prvotno napisa
    Hm...jedno pitanje za sve;
    Kad su se vaša djeca mogla sama posjesti (bez ičije pomoći)?
    8,5 mjeseci

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Nije nikako htjela u četveronožni položaj niti puzati, pa kad smo ju to navježbali je odmah iz četveronožnog i sjela.
    Vidiš kako je to različito kod djece - Andrija se barem 2 mjeseca dizao u četveronožni položaj, pa se tek onda posjeo - baš dugo mu je trebalo da se pomakne iz tog četveronožnog položaja (dugo prije toga je puzao na trbuhu, a pravilno je propuzao na sve 4 tek prije 10-tak dana, kad se već i ustajao na noge). Svako dijete ima svoj ritam.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

M. je isto bio u 4-noznom prije posjedanja
    sam se posjeo sa 8 mj. sa 8,5 je propuzao, sa 9 mj. se poceo dizati na noge, sa 10,5 mj. koracati uz namjestaj

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moj je prvo poceo ustajati, pa hodati uz namjestaj, pa se sam posjesti, i na kraju puzati.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Moj Filip je bio vježbač s kojim je fizioterapeutica radila na silu i na kraju je samo imao fobije od nje i vježbi.
    Nikad nijne puzao niti hodao uz stvari. Stalno je tražio da mu pomognem doći od stvari do stvari za ruku/e. I tek kad sam ja popustila i nikoga ne slušala i počela mu pomagati i voditi ga on je prohodao (kasno s 21 mjesec je napravio samostalno preko 25 koraka).
    Sada puže odlično, hoda dobro iako se malo vidi da je lošiji od vršnjaka.
    Sada je problmem što malo govori, a sve razumije.

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Sa deset mjeseci, minus dva mjeseca korekcije jer je rođena ranije.
    Nije nikako htjela u četveronožni položaj niti puzati, pa kad smo ju to navježbali je odmah iz četveronožnog i sjela. Ali mi smo to vježbali - posjela sam ju na taj način tisuću puta.
    Kako ste je navježbali puzati tj. taj četveronožni položaj? Niti moja neće biti na trbuhu. Voli se okretati na trbuh ali tako ostaje svega par sekundi (kada je na trbuhu nogice su pružene a na ručice se podiže).

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Sa 7, 7 i pol mjeseci

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Draga Evita, ja se ne bih previše brinula i radila paniku.Moja Zala se uspjela sama samcata dignuti iz ležećeg u sjedeći tek sa 11 mjeseci.Prije toga se sama počela dizati na noge u kinderbetu (9 mj), onda se tek nakon toga počela okretati ko ventilator (10 mjeseci), nakon toga je počela raditi prve korake držeći se za namještaj, uopće nije puzala niti je pokazivala volju za time.Ja sam se malo zabrinula, no onda me pedijatrica umirila i rekla da neka djeca nikad ne propužu i da sve pustim da ide svojim tokom.Do 10 mjeseca je praktički ležala na leđima ko bubamara,samo se okretala s boka na trbuh pa na leđa i slično,ali nije se nikako mogla sama dići u sjedeći.I onda to dođe samo od sebe.Sada puže da je jedva stignem vidjeti kamo ide, ful je brza, sama se diže gdje god stigne, hoda svugdje držeći se za nešto, penje se na sve i svašta i već sam primjetila u par navrata da može i samostalno stajati par sekundi (sama se pusti).Hodalicu definitivno izbacite,no ne bi rekla da ne puže iz razloga što je u hodalici.A to što iskrivljuje nogicu na van ćeš vidjeti hoće li prestati kada prestaneš s hodalicom.Ne žuri i ne brini, sve će je već stići.I pusti je da bude na podu (puzzle), tako se najbolje sama snađe i izbori za ono što želi.Sretno!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sa 6 mj. propuzala četveronoške, sa 6,5 se posjela i nakon 2-3 dana potpuno čvrsto sjedila, sa 7,5 se ustala na noge uz namještaj i negdje od 8. mjeseca korača uz namještaj i sada sa skoro 11 mjeseci može napravi samostalno do 5 koraka i onda padne na guzu....

Al kao što su cure navele, stvarno mislim da nemaš razlogu za brigu jer su sva djeca različita! Ja sam očekivala da će moja cura puno prije prohodati baš zato što se je sve ostale predkorake jako rano napravila....no ona ne pokazuje uopće neku pretjeranu želju za samostalnim hodanje, a već puna 3 mjeseca hoda uz nemještaj....očigledno je i njoj to bilo previše brzo pa se sada malo odmara!!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kako ste je navježbali puzati tj. taj četveronožni položaj? Niti moja neće biti na trbuhu. Voli se okretati na trbuh ali tako ostaje svega par sekundi (kada je na trbuhu nogice su pružene a na ručice se podiže).
    Išli smo na fizikalnu terapiju tj. razvojnu gimnastiku.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Moja Lana se tek jučer naučila sam posjedati, sa 9,5 mj i to nakon što je naučila puzati vojnički pa četveronoške, a sad već i kleči i diže se uz namjetaj.
    Ja sam bila već blizu toga da odem fizijatru, tek toliko da budem sigurna da je sve u redu, ali mnogi su me nagovarali da je pustim da slijedi svoj ritam i drago mi je da sam tako i učinila

A Lea je propuzala s godinu dana kad smo već svi mislili da će preskočiti tu fazu, a prohodala s 14,5 mj. Samo što tada nisam bila toliko na forumu niti toliko upućena pa se nsiam zamarala time

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj paci prvotno napisa
    ali ako ti dijete ne propuže (a sve je ostalo motorički u redu) ne moraš se ubiti zbog toga.
    živa istina!

ali, za evitino dijete koje sa osam mjeseci samostalno ne sjedi, koje je bilo u hodalici i koje su vodili za ručice... čini mi se da bi puzanje bilo jako, jako dobro...

evota, sve je to u granicama normale, ali možda ne bi bilo loše da odeš kod nekoga da ti pokaže vježbice.

MORA li dijete moci samostalno sjediti sa osam mjeseci ? Moj sincic ce imati za koji dan 8 mjeseci i kad ga posjednem , srusi se u stranu kao vreca krompira nakon 3- 4 sekunde ...starija cerka cini mi se da je od njegove dobi vec samostalno sjedila bez problema , ali moze biti da neznam vise u detalj jer je i´njoj vec 6 i pol godina, zaboravi se .
    Dakle, kad bi dijete trebalo definitivno moci samo sjedit kad ga se posjedne ?( znam da bebu ne treba posjedat ) . Okrenuo se sa 3 i pol mjeseca sa trbuha na ledja i sa 4 mjeseca obrnuto , pokusava puzati , kleci "cetveronoske" i ljulja se u tom polozaju ali na kraju opet legne i okrece se oko svoje ose ili da bi dosao do cilja ( ako je igracka u blizini ) kotrlja se vise put do nje, dok ne stigne

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ovo što govoriš o okretanju (ako i to nisi zaboravila ) je čak i ranije od nekog prosjeka.
    Ali mislim da bi trebao držati trup ako ga ti posjedneš.
    Ne znam kako vam je tamo gore, koliko često ste kod pedijatra i kakav je sustav kontrole, ali ništa te ne košta (ili košta :? ) da pitaš...
    Malo mi čudno da kleči, a ne sjedi...

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj šnapi prvotno napisa
    ako hoda uz namjestaj mora hodati punim stopalom a ne na prstima (to rade djeca koja su bila u hodalicama)
    Tomislav je propuzao sa 6,5 mjeseci, na noge se počeo dizati tjedan dana kasnije. Najprije je stajao samo na prstima, tek sad stoji punim stopalom iako još uvijek zna stajati na prstima. Polako počinje koračati uz namještaj ali i to čini na prstima. Napominjem da ga se ni u čemu nije poticalo, sve što je postigao samostalno radi, hodalicu nememo niti ćemo ju imati. Dakle iznimke ipak postoje. Ja se nadam da će se takvo "hodanje" ispraviti, a i vježbamo jer smo i mi vježbači.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

i mi znamo stajati na prstima al to nije rezultat hodalice nego distony s. :/

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj KillBill prvotno napisa
    MORA li dijete moci samostalno sjediti sa osam mjeseci ? Moj sincic ce imati za koji dan 8 mjeseci i kad ga posjednem , srusi se u stranu kao vreca krompira nakon 3- 4 sekunde ...starija cerka cini mi se da je od njegove dobi vec samostalno sjedila bez problema , ali moze biti da neznam vise u detalj jer je i´njoj vec 6 i pol godina, zaboravi se .
    Dakle, kad bi dijete trebalo definitivno moci samo sjedit kad ga se posjedne ?( znam da bebu ne treba posjedat ) .
    Ne mora, mora sa devet.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ovo što govoriš o okretanju (ako i to nisi zaboravila ) je čak i ranije od nekog prosjeka.
    Ali mislim da bi trebao držati trup ako ga ti posjedneš.
    Ne znam kako vam je tamo gore, koliko često ste kod pedijatra i kakav je sustav kontrole, ali ništa te ne košta (ili košta :? ) da pitaš...
    Malo mi čudno da kleči, a ne sjedi...

Kod pedijatra su detaljne kontorle sa :

2-10 dan zivota
    3-6 tjedan
    2-4 mjesec
    5-7 mjesec
    9-12 mjesec
    20-24 mjesec
    42-48 mjesec
    60-64 mjesec
    12-14 godine

To su ti obavezni pregledi , ali bez obzira se moze otici kod nedoumica i jednostavno tako , i sad ako treba- danas , pregledat ce dijete i reci sto dalje ... tako cu i uciniti ovih dana , cuj on sjedi ono kad se nagne previse naprijed tako da dodiruje sam sebi stopala , onda sjedi duze malo ali za mene je sjedenje kad sjedi pod 90 stepeni . U hranilici ili u kolicima sjedi stabilno , ne pada u stranu , ali to nije samostalno sjedenje. To sa klecanjem isto´je kratkotrajno , ono klekne ali ubrzo padne na trbuh - ne moze dugo klecati .
    Ali opet ja onako i kao lajik smatram da nema jos razloga za uzbunu , vjerojatno malo kasni sa sjedenjem , znam da mi je tako cerka starija se pocela okretat na trbuh tek sa 5,5 mjeseci pa je jedna sestra rekla kad je lezala u bolnici zbog viroze " to nije normalno ona bi se vec trebala okretat" ...onda sam umirala od brige zbog toga ( prvo dijete ) a vidi , ona se okrenu nakon 5 dana nego sto je sestra to rekla i inace nije imala nikad vecih "motorickih" problema , a da je bila u svemu "brza" od brata - bila je ! Od susjede mali nije sjedio sa 10,5 mjeseci jos uvijek , padao je cim bi ga posjeli , sve kontorle su zbog tog bile obavljene i EEG mozga i sta ja znam sve , sve je bilo ok ali on nije jednostavno sjedio :? i prije nego su poceli terapiju kod fizioterapeuta , on je odjednom "preko noci" prosjedio . I danas dan je i njemu 6 godina i nijedna zaba vise ne krekece za tim sto on nije sjedio i moja cerka sto se nije okretala zdrava , normalna djeca ... ali eto nebi mi mame bile mame da ne brinemo ... a i treba promatrat ipak razvoj , pa tek ako izadje iz granice normale neke stvari u svakom slucaju intervenirati .

Nas Ivan-Ante ce imati 04.juna punih 8 mjeseci .

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Dakle, kad bi dijete trebalo definitivno moci samo sjedit kad ga se posjedne ?( znam da bebu ne treba posjedat ) . Okrenuo se sa 3 i pol mjeseca sa trbuha na ledja i sa 4 mjeseca obrnuto , pokusava puzati , kleci "cetveronoske" i ljulja se u tom polozaju ali na kraju opet legne i okrece se oko svoje ose ili da bi dosao do cilja ( ako je igracka u blizini ) kotrlja se vise put do nje, dok ne stigne
    sve ovo i ja potpisujem jedino što se patrik dosta kasnije počeo okretati. ja se ne uzbuđujem. mislim da to sve ide svojim tokom.

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hm...jedno pitanje za sve;
    Kad su se vaša djeca mogla sama posjesti (bez ičije pomoći)?
    S 8 mjeseci.

Prvo se oslanjala na sve 4 (kad se sjetim kako smo bili ponosni kad joj je to uspjelo, pa se klimala i pokušavala držati ravnotežu), sljedeći dan je već puzala unatrag, pa za tjedan dana unaprijed.. I tek kad je to svladala onda se posjedala iz puzalačkog položaja.. Rukice bi gurala natrag, dok ne bi sjela.
    U isto vrijeme je počela i uspinjati se i silaziti po stepenicama (puzeći). Prvi put je to napravila na plaži, i šokirala nas. Bila je ko ona beba iz crtića kad puže.. kad bi je digli, ona bi još malo-malo puzala u prazno.

Nikad je nismo forsirali ni pomagali da sjedi, puzi, hoda.. Autosjedalica se koristila isključivo u autu, nikakve fotelje i ležaljke za djecu, hodalice.. I mislim da je upravo to omogućilo da se brzo motorički razvije.
    Ja sam tu valjda bila i malo pretjerano manično-zabrinuta.. jer prva 3mj života Keti nije imala nikakvu stimulaciju, mogla je okretati glavicu samo na jednu stranu, nisu je stavljali na trbuh... (posvojena je, i te dane nažalost nismo proveli zajedno)

Dok nije propuzala, pa prohodala.. većinu vremena je provela ili u marami, ili na čvrstoj podlozi (pod s puzzlama..).

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sama je naučila..
    Stimuliraj je da bude u položaju na trbuhu.. nabavi dekicu sa zrcalima, šuškavcima.. postavi se zrcalno pred nju, ležeći na trbuhu, dodaj joj igračke tako da mora biti na trbuhu. uskoro će shvatiti da u tom položaju puno više vidi/može.. Poakaži joj svojim primjerom. Djeca uče i oponašanjem.

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Stimuliraj je da bude u položaju na trbuhu.. nabavi dekicu sa zrcalima, šuškavcima.. postavi se zrcalno pred nju, ležeći na trbuhu, dodaj joj igračke tako da mora biti na trbuhu. uskoro će shvatiti da u tom položaju puno više vidi/može.. Poakaži joj svojim primjerom. Djeca uče i oponašanjem.[/quote]

Kad je na trbuhu i vidi igračku,odmah je primi,okrene se na leđa i grize je.
    Inače, moja Sara dosta grize! Već me puno puta ugrizla pa ne znam da li je to normalno. Pravi se da se hoće maziti i onda odjednom HAM i ugrize

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne znam zašto svi navaljuju na taj trbuh. Tea je odmalena vrištala kad bi je okrenula na trbuh i odustala sam. Prvela je valjda pet minuta na trbuhu sve skupa. A motorički je napredna. Hoda, trči, čak može dosta dobro sunožno skočiti, penje se na tobogan.
    Mislim da je dosta btno dijete ne forsirati u ničem, s čime se svi ovdje slažu. Hodalica stvarno netreba. Ja sam Teu znala staviti u hodalicu vani na dvorištu jer imamo veliku asfaltiranu površinu i to tek onda kad je već dobro hodala pridržavajući se za ruku, ako sam morala skoknut po nešto u kuću.
    I Evita nemoj se brinuti, meni se čini da je sa Sarom sve u redu. Izbaci hodalicu i malo je više ostavi da se snalazi sama.

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Danas ujutro je Sara bila dosta živčana i sama se digla na guzu ( laktom se poduprijela u jastuk sastrane) :D :D :D

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ajde molim vas pomozite, jednostavno vise ne znam kako objasniti svekrvi da se dijete NE smije uciti hodati prije nego je zveknem iduci puta kad ga primi za rucice i kaze "ajmo jedan, dva"
    jucer joj lijepo objasnim i kazem da NE, i da je fizioterapeutica izricitio zabranila, a ona odgovori "pa mi smo to tako prije 30 god. onda se to tako radilo, sto danas sve izmisljaju gluposti" i krene opet :shock: , ja sam poludila, sto ja pricam zidu, halo?????

ako treba cu joj i lagati, ali vise stvarno ne znam kako, jedino prijetnjom da ga vise nikada nece vidjeti, ocigledno se lijepo ne moze objasniti
    bas sam ljuta

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A neznam, Dia... Znaš onu, "ako nećeš lipo, onda ćeš ružno".
    Reci joj da može ona mislit što god želi o tvojim "metodama" , ali da je to tvoje dijete i nek radi kako ti kažeš ili neće nikako.
    Samo to malo ljepše sroči!

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sam' da dobacim...ode MM s klincem do punice moje mame...a ona lipo klinca hop i na noge... :shock: kad njoj MM ne da žena da to radi.... a moja mila mama: ma daj...pa oj sin je prohoda sa 7mj (mošs i mislit) a kćer/tvoja žena sa 14mj (valjda nije tila od straha...jer je pala prije...)...tila samo u hodalici... i sad di ja kontam zaš sam išla rano kod ortopeda....
    pa sad oće lipo i mog naučit da oda ko veliki...odma sa 7mj

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Dia, reci joj da si ti mama. I da odlučuješ o odgoju.. poštuješ njeno mišljenje, ali želiš slijediti savjete fizioterapeuta.
    Ne dozvoli da je i jednom primi i "vodi".. i brzo će odustati, sigurna sam. Možda se naduri na par dana, ali..

MMovi roditelji nisu baš bili za metodu "bude ona već sama", ali čim je K. počela s prvim motoričkim uspjesima, hvalili su se.. I bili puno ponosniji nego da smo je "učili" sjediti, puzati, hodati..

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

za sad mi je super sto se on neda, pametno moje dijete, odmah se sjedne

njena teorija je i to da se to treba jer je njegov tata sa 8 mj. hodao i vidi ga sad, nije mu nista, a i M. ima vec godinu dana i ne hoda :shock:
    distony: ma nije mu nista...gluposti, bez veze idete na vjezbe

i tako...mogla bi nabrajati u beskonacno...a jos me pere i pms

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Joj Dia koliko bih ja mogla pisati o tome .. i danas me ulovi muka kad se sjetim kako su se moji vlastiti roditelji - ne svekrva - ponašali dok Lea nije prohodala i u vezi vježbanja. Moja mama sada čuva Leu i stvarno je OK, ali tada nam nije bila nikakva podrška i nije prstom maknula da bi se naučila ispravnom baby handlingu, stalno su isto govorili da 'mučimo dijete' vježbanjem, a kad Lea nije prohodala sa godinu dana su se uspaničarili.
    U to vrijeme je moja mama znala ići sama u šetnju sa Leom i MM ju je jednom ulovio u parku da stavlja Leu na noge što nam je bilo strogo zabranjeno - a argument moje mame je bio da ju MM nije mogao vidjeti od tamo gdje je stajao!
    Mi nismo moju mamu od tada puštali nasamo sa Leom sve dok Lea nije sigurno prohodala.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj paci prvotno napisa
    ali ako ti dijete ne propuže (a sve je ostalo motorički u redu) ne moraš se ubiti zbog toga.
    živa istina!

ali, za evitino dijete koje sa osam mjeseci samostalno ne sjedi, koje je bilo u hodalici i koje su vodili za ručice... čini mi se da bi puzanje bilo jako, jako dobro...

evota, sve je to u granicama normale, ali možda ne bi bilo loše da odeš kod nekoga da ti pokaže vježbice.

....i "prosjedio" je Ivan-Ante :D nakon samo par dana od kako sam ovo pisala na forumu ( sad mu je 8 mjeseci i 1 tjedan ) , i mislim da se necu vise pitat nikad nista, jer vidim da djeca doslovce "preko noci" prave ogromne korake u razvoju . Kao sto rece jedna forumasica ovdje " sve to dolazi na svoje , kod nekog prije kod nekog kasnije "...

Vidim susjedi imaju sincica kojemu je 9 mjeseci i po citav dan ga vode za rukice "UCE GA HODATI" ... uredu , mali stvarno koraca kao veliki , ali vidim da dijete pada nakon par koraka , ali ne !!!! Mama i tata ga dizu i nastavljaju sa hodanjem kao da mu daju do znanja "MORAS" eto moj je mladji mjesec dana i uopce ni ne pokusava koracati niti meni pada na pamet da pokusavam forsirati , makar prohodao i sa 15 mjeseci jednog dana , i vec su me tri mame pitale " jeli a zasto vi njemu ne kupite hodaljku" e pa zasto - prohodalo je i moje prvo dijete bez hodaljke , tako ce i drugo , vec ce on sam otkriti sofu, stolicu, stol ili bilo sto uz sto ce se sam podizati na noge i drzeci se tako hodati .
    Neandertaler isto nije imao hodaljku pa svi hodali .
    Kako mi ta "takmicenja" smijesna , cije ce dijete prije prohodati, progovoriti , sjediti .... tako da neki vidim uporno nastoje djetetu od 9 mjeseci "naucit" hodanju ili stavljanjem u hodaljku u nadi da ce prohodat prije od sestrinog, susjedinog, prijateljicinog...

Ja bi intervenirala tek ako bi preslo neke granice normalnog ( recimo dijete sa 10 mjeseci jos uvijek pada kad ga posjednes ) , mozda treba malo fizioterapije ili sto ja znam pa bi pedijatar odredio sto i kako , ali sve ostalo je bolesna psiha roditelja: " 9 mjeseci mu je ajmo ga ucit hodat" ! I cak stvarno vjeruju u to da je moguce dijete "naucit" . Boze, boze...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bravo za Ivana Antu! :D

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala Luna

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

KillBill, super vijesti. Bas mi je drago da si imala povjerenja u svoje vlastito dijete i pustila ga da on odluci kada je spreman za sjedenje. Super!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ne znam da li sam dobro razumela, da li ja Emu ne smem uopste drzati za rukice da hoda? Hoce li se ona usuditi da sama napravi prve samostalne korake bez pomoci? Ona puzi od 6. samostalno se poseda od 7. dize sa uz namestaj od 8. pusta se i cak stoji tj. odrzava ravnotezu i po 10ak sekundi. Ide uz namestaj. ali posto sad ima vec punih 10 mes. da li trebam da je drzim za rukice ili uopste ne??
    Inace smo vezbaci od 3.meseca zbog hipotonije, ali se to iskorigovalo vrlo brzo pa vec nekoliko meseci i ne vezbamo, posto sve ide kako treba, ali ne bih htela da negde napravim gresku.

MalaBuba avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj jeka prvotno napisa
    Ne znam da li sam dobro razumela, da li ja Emu ne smem uopste drzati za rukice da hoda? Hoce li se ona usuditi da sama napravi prve samostalne korake bez pomoci? Ona puzi od 6. samostalno se poseda od 7. dize sa uz namestaj od 8. pusta se i cak stoji tj. odrzava ravnotezu i po 10ak sekundi. Ide uz namestaj. ali posto sad ima vec punih 10 mes. da li trebam da je drzim za rukice ili uopste ne??
    Inace smo vezbaci od 3.meseca zbog hipotonije, ali se to iskorigovalo vrlo brzo pa vec nekoliko meseci i ne vezbamo, posto sve ide kako treba, ali ne bih htela da negde napravim gresku.
    nije baš uputno djecu poticati da hodaju držanjem za rukice u zrak. ako već želiš držati za rukice, onda se spusti tako da joj rukice budu u razini njenog struka, a ne iznad glave. (preporuka našeg fizijatra)

emarink avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Možete li me molim vas uputiti kako dijete nauči hodati bez držanja za ruke?
    Moja L je propuzala s 10 mjeseci i sad je ima po svuda , počela se dizati uz namještaj, tako da se digne i odmah puf na guzu.
    Jučer nam je počela dolaziti teta na privikavanje koja je čuvala dvije djevojčice prije moje L (ima iskustva s djecom) i danas sam vidila da ju drži za ruke i hoda s njom, a moja L ne kuži još korake nego samo skakuće. Nisam joj ništa rekla, mislim si prvo ću se raspitati, iako sam pretpostavila da je još prerano za to.
    Znači, držanje za rukice tek kad sama prohoda? Da li to znači da mora napraviti samostalno prve korake?
    Nekako mi je u glavi da su svu djecu koju znam roditelji vodili za ruke, prije nego su prohodali.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Možete li me molim vas uputiti kako dijete nauči hodati bez držanja za ruke?
    ako se ona diže uz namještaj, uskoro će početi sama hodati uz namještaj a kad se ohrabri, sama će se pustiti.

tako su moje obje, nikad ih nisam "učila" hodati.

jedna s 13, druga s 10,5 mj.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Naučit će samo jer gleda ostale kako hodaju i kad joj to sazrije u glavi - prohodat će!

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

To cupkanje/skakutanje kad ju se primi pod pazuhom, to svi ovdje obožavaju raditi s njom. Ali ona ima samo 6,5 mjeseci! Neka mi netko, molim vas, kaže kad je prirodno da se to s bebama smije raditi. Negdje u glavi mi se upali crvena lampica kad vidim što mi s njom rade, a možda ja NISAM U PRAVU??? Stvaaaaarno priznajem da ne znam!

Ona je propuzala neki dan, ne voli sjediti samostalno- više voli na stomaku boraviti guzajući se cijelo vrijeme (na sve četiri, a guzu poskakuje gore-dolje) i puzajući i valjajući se. Voli sjediti kad ju se drži u krilu. Ah voli, ne buni se, opuštena je. Ali sama odmah pada, a ako ju poduprem jastucima ljuti se i naprijed se baca da bi opet legla na stomak ili leđa.

U svakom slučaju je napredna i čvrsta, no ja se bojim da to sve ne ode k vragu prebrzim tempom. I ako jesam u pravu, ako jeste prerano da se oslanja na nogice bilo kako ( a mislim da jesam!) onda moram više vikati na sve. Jer znam da to rade čim okrenem leđa.

Dakle, yo-yo bebe, bez obzira na djelomično samo oslanjanje- OD KOLIKO MJESECI NAJRANIJE???

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj zekana prvotno napisa Vidi poruku
    To cupkanje/skakutanje kad ju se primi pod pazuhom, to svi ovdje obožavaju raditi s njom. Ali ona ima samo 6,5 mjeseci! Neka mi netko, molim vas, kaže kad je prirodno da se to s bebama smije raditi. Negdje u glavi mi se upali crvena lampica kad vidim što mi s njom rade, a možda ja NISAM U PRAVU??? Stvaaaaarno priznajem da ne znam!

Ona je propuzala neki dan, ne voli sjediti samostalno- više voli na stomaku boraviti guzajući se cijelo vrijeme (na sve četiri, a guzu poskakuje gore-dolje) i puzajući i valjajući se. Voli sjediti kad ju se drži u krilu. Ah voli, ne buni se, opuštena je. Ali sama odmah pada, a ako ju poduprem jastucima ljuti se i naprijed se baca da bi opet legla na stomak ili leđa.

U svakom slučaju je napredna i čvrsta, no ja se bojim da to sve ne ode k vragu prebrzim tempom. I ako jesam u pravu, ako jeste prerano da se oslanja na nogice bilo kako ( a mislim da jesam!) onda moram više vikati na sve. Jer znam da to rade čim okrenem leđa.

Dakle, yo-yo bebe, bez obzira na djelomično samo oslanjanje- OD KOLIKO MJESECI NAJRANIJE???
    Ne smije se to uopce raditi.treba dijete pustiti da se samo dize na nozice kada moze i koliko moze
    Ja svoje nisam ni za rukicu vodila kada su prohodavali
    Sami su hodali uz namjestaj i kada su bili spremni pustili su se.
    Inace ni to sjedenje potpomognuto jastucima isto nije dobro.da je spremna sjedila bi sama
    Pusti ju na pod i neka puze koliko zeli

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

MA moja sekana radi u vrtiću i znam ja da joj djeca na razne načine prohodaju sama, najčešće uz komad namještaja. Malena koja je uz stoličicu prohodala mi je najdraži primjer. Kako se po njoj popela na noge i gurkajući ju po sobi hodala, ma predivno!

Problem je u tome što smo veliko kućanstvo u kojem vlada- ma šta ti znaš, mi znamo bolje! I bez obzira na to što nešto odredim, ja dobro znam da se svašta radi kad ju uzmu sebi na druženje (u prizemlje- mi smo na katu) kad mene nema. Krenimo od borbe sa hranjenjem na dalje.

Oni klimaju glavama i kad mene nema - tko ju šiša, radimo kako nas volja! A ja se bojim da joj se nešto u kičmi ne ošteti od tog forsiranja glupiranja s njom. I vrištala bih i jedva čekam da se odselimo radi takvih stvari koje rade. Nervira me do ludila i nazad! Iako ima još samo 4 mjeseca do selidbe nazad u SVOJ život, mogu mi u toj prvoj godini mnogo toga zabrljati i ljuti me i brine sve to.

Pa sam našla vagu, tražim NE SVAĐANJE. Da ih (umjesto žestoke svađe) stalno informiram kako informiram i sebe ne bi li kojim božjim čudom nešto me i poslušali!

Može li joj se što oštetiti od tog (prisilnog i preranog) hopsanja njima na rukama? Dajte da se prepadnem ako treba na vrijeme i da ih upozorim s objašnjenjem!
    Posljednje uređivanje od zekana : 24.11.2013. at 22:47

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ali sama odmah pada, a ako ju poduprem jastucima ljuti se i naprijed se baca da bi opet legla na stomak ili leđa.
    ako ne možeš utjecati na ono što joj rade kad ne gledaš (a uglavnom ne možeš) onda barem možeš utjecati na ono što možeš. npr. nemoj je podupirati jastucima!!!! šta će ti to?! nikako joj na taj način ne pomažaš, dapače odmažeš joj...daj zamisli da tebe netko namjesti u neki položaj u koji se ne možeš sama dovesti ( šta ja znam, u svijeću?) i podupre te jastucima i tako ostavi, kako bi ti bilo?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ovo je dobra tema o motoričkom razvoju...pročitaj ako nisi http://forum.roda.hr/threads/34128-M...ni-%C5%BEivota
    možeš i isprintati uvodni post i dati kome treba

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ne daj da rade djetetu ništa što ti ne želiš, po cijenu bilo čega
    daj im neka čitaju materijale koje iskopaš, nikome neće škodit da nešto nauče
    ali na kraju radi što god treba da svi ispoštuju ono što ti želiš za svoje dijete

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

zekana, evo prepisujem iz knjige Penelope Leach baš o tome skakutanju u krilu, išla sam pogledati jer se sjećam da to djeca vole i trebaju raditi. Citiram:

U šestom mjesecu većina djece uživa u tome da ih držite u krilu u stojećem položaju gdje se ponašaju kao da su na trampolinu pa "skaču" savijajući i ispravljajući istovremeno oba koljena.
    U sedmom mjesecu, umjesto da ih zajedno koristi počinje naizmjenice koristiti najprije jednu, a zatim drugu nožicu. Umjesto da poskakuje, sad "pleše" stavljajući jednu nožicu svrh druge, a zatim izvlači donju i tako ponovo.

Tako da budi bez brige. Dok se drži ispod pazuha, sve je u redu i dobra je vježba za zdrave bebe. A kako se tek smiju dok poskakuju, sretni zbog pažnje koju dobivaju.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Joj, joj, joj...neka bebe "poskakuju" u prazno koliko žele, neka i dotaknu "tlo", ali na noge se ne smiju oslanjati.
    Nemaju sva djeca neku posljedicu od tog "nek' se dijete veseli, nek' sjedne, nek' hoda...", ali možda će baš to jedno dijete kasnije biti nespretno? Ometanje normalnog razvoja vidljivo je tek kasnije i to pažljivom promatraču, a svima postaje vidljivo kad se ne može popeti na tobogan ili pada po stepenicama bez razloga ili ima lošu krupnu i finu motoriku itd. Neće umrijeti od toga, ali zašto bi bilo dužno zabavljati ukućane nečim što mu ne treba?

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Nasa fizijatrica bi ti sad rekla "Sve sto ne zelis da tebi rade nemoj ni ti bebama radit" Striktno NE hopsanju, striktno NE podupiranju sjedenja na jastucima, striktno NE vodanju za ruke. I mi smo poslusali, drugima branili uz ocito veliko neodobravanje da rade takve neke stvari sa njome. I sad kad vidim mi je jako drago jer nisam nista forsirala ni ubrzavala njen motoricki razvoj, sve je sama odradjivala I kad ju usporedim sa dvije vrsnjakinje koje su roditelji posjedali I koji ih sada vadaju uokolo za rukice I istezu do te mjere da I mene boli dok ih gledam, moja je puno stalbilnija od to dvoje djece, ne ljulja se, ne pada bez veze (inace smo neurorizicni, krvarenje na mozgu 2.stupnja, hipertonus)

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ja sam samo prepisala što piše u knjizi poznate autorice o odgoju i njezi djeteta. Ona sigurno zna više od mene i više od forumašica. Zdravom djetetu ne treba braniti kretanje.
    Ne piše P.Leach o neurorizičnim, to je domena liječnika.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •