Stranica 56 od 63 PrviPrvi ... 6465455565758 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,751 do 2,800 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

doanna, ja bi na tvom mjestu nazvala pedijatricu da ti samo napiše uputnicu za fizijatra pa onda na redovan pregled za 20 dana. Na fizijatra se dugo čeka a što se prije počne vježbati to će se prije ispraviti. Znači uzmi uputnicu i naruči se kod fizijatra.

Inače, kod izvijanja ti je fora da kad se beba počne izvijati, uzmeš joj nogice, podigneš malo guzu i pogurneš joj ih prema trbuhu i povučeš ju dolje prema sebi. Sve jako nježno i polagano. Tako ju ispravljaš. Također, utpoli sobu i skini ju da ima bose noge, pa joj dok je na leđima idi sa njenim nogicama po rukama i u usta. Neka se rukama dira po nogama, neka ih hvata i neka ih stavlja u usta. Ti pokreti isti sprječavaju izvijanje.
    Nosiš ju tako da ju staviš na lijevu ili desnu ruku, koja ti više odgovara, i primiš ju ispod jedne nogice.. Ne znam kako da to objasnim, uglavnom, beba je naslonjena leđima na tvoju ruku, a držiš ju ispod nogice ( ako ti je na denosj ruci, ispod desne noge, ako je na lijevoj obrnuto) da se, ako poželi, ne može kriviti.

doanna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Čitajući brošuru o babyhandlingu shvatila sam da mi sve radimo kako ne bi trebalo, dižemo ju i spustimo kao paketić, prematamo sa nogama u zraku...ako je to tako vazno za pravilan razvoj motorike kod djece, zasto nam to ne pokažu u rodilištu ili pedijatri na prvom pregledu
    Hvala Apsu na komentaru

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ne znam jel prava tema - ali ima li netko ideje kojem doktoru da se obratimo...

Malac puzi vojnički, ali tako da se odguruje samo jednom nogom, druga je stalno ukočena i ispružena. I sad vidim da se ponaša kao da ga ta nogica koju stalno savija boli. Vidim po ponašanju kod presvlačenja, kada ga primimo za nogicu, ili kad mu pokušamo pokazati kako da puzi i drugom nogom

Htjela bih da ga netko stručan pogleda, išli bismo privatno za početak, samo da čujem jel sve ok. Neki savjet? Tko to rješava, fizijatar, fizioterapeut?

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Prvo pregled kod fizijatra pa on po potrebi upucuje na vjezbe fizioterapeutu

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Vrci ja bi krenula od pedijatra, on bi trebao procijeniti kojem specijalisti da vas uputi

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

A recimo to bih htjela preskočiti...
    Znači ja bih zapravo htjela nekog tko će vidjeti kakav je motorički, pogledati što mu je to s nogicom, jesam li ja zabrijala. Ništa previše za sad. Ako se tu vidi da nešto ne štima, onda bih išla k pedici da idemo redovno dalje s pregledima/vježbama

Malo sve naopačke jel

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Pa odi fizijatru privatno

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Znači fizijatar? Ne fizioterapeut? To me buni, koji je za što

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Fizijatar je osoba koja pregleda dijete i vidi da li ima kakvih poteškoća.
    Fizioterapeut vježba sa djetetom.

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Onda fizijatru privatno. Ne znam koga bi ti preporučila, mi smo jednom isli privatno kod dr. Žućka u polikliniku Helena ali on navodno tamo vise ne radi. Inače je na Goljaku.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Da, gledala sam Helenu, ali vidim da nemaju to u ponudi. Morat ću malo istražiti. Dobila sam preporuke za polikliniku Doko, i za Sabol

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Ovaj moj mali je presmiješan. Ima 10 mjeseci.
    Ne može se posjednut i ne može sjediti, ne diže se na sve 4 i ne puže, ali diže se i stoji na nogama

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Apsu a kako se ustaje na noge? Na koji način?

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Prima se za stolic, za kauč..
    Podigne se, klekne i nekako se uspravi..
    I sad je neumoran u tome, nista drugo ga ne zanima a treba jos toliko stvari prije usavrsiti..

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Mi smo bili kod fizijatrice i fizioterapeutkinje
    Kazu da je malo hipoton, ali nista jako. I malo mu je jaca desna strana. Pokazala nam je vjezbe za to sto trebamo usavrsiti.

Al eto, sa skoro 8 i pol mjeseci on puze vojnicki (samo sto mu je jedna noga ispruzena,jedna ravna), i od neki dan se sam posjeda.

Ali pregled mi je bio super, drago mi da smo otisli jer su mi pokazali kako mu pomoci da usvoji pravilne radnje

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Apsu- da se kontrolirate kod fizijatra vjerojatno bi ti rekli da mu to ne dozvoljavas- meni su isto rekli kad se malena sa 9 mjeseci počela dizati na noge a posjedala se sama od 7,5 i puzala od 8 mj.
    Vježbate li inače?

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Da, mi vježbamo od početka..
    Idemo drugi ponedjeljak na vježbe pa ću vidjet šta će mi reći. Ovo radi od jučer.
    Nisam ni sama pametna, kako da mu ne dozvolim da se diže, trebala bi ga onda stalno imati na rukama jer di god ga staviš ima nešto za šta se može primiti...

Ninunanu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Iskusnije mame ako nam neko može pomoci.
    Ona se stalno okrece s leđa na trbuh i zadnji pt nam je pedijatrica pokazala kako da vježbamo s njom okretanje. Problem je što se ona okrene na trbuh i nikako se vratit nazad, znaci nezna s trbuha na leđa. Imaju li kakve vježbice, kako da joj pokažem jer kad je na trbuhu nakon nkog vremena poživčani i pocme plakat

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Takav je i moj bio, mi smo s njim i vježbali al nikako se nije znao nazad okrenuti, sve dok se jedan dan nije nagnuo na stranu i preokrenuo slučajno pa je skužio da i to može.. Strpljenja

Ninunanu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

okrene se ona ponekad, kad se uspije izmigoljiti, al ocito zaboravlja haha
    ona bude jako mirna na podlozi na podu, onda mi bed kad ju moram okrecati jer cim je taknem pocme plakat da je uzmem

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ali okretanje s trbuha na leđa niti ne ide odmah kada i leđa-trbuh. Moj se s 5 i pol prvi put okrenuo l-t, a t-l gotovo dva mjeseca kasnije, to im je teže.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

I mom je tek mjesec dana nakon leda-trbuh krenulo obrnuto
    Posljednje uređivanje od Vrci : 04.11.2014. at 17:55

Lola13 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Citam vas i ne znam sto da mislim, moj ce za par dana 5mj i okrece se vec mj dana
    trbuh-leda, okrece se i na bok, ali leda-trbuh ne.

I kaj sad? Mislim, ocito bi "trebao" prvo l-t a ne t-l, ili?
    Da li trebam vjezbati s njim ili da pricekam jos.

I da , vrti se u krug, bilo to na ledima, trbuhu kao kazaljka na satu ili obrnuto :D

Ninunanu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

ja sam čula da je lakše s trbuha na leđa, no nebitno.
    al da i ova se vrti ko kazaljka haha

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Cure...po pitanju otvaranja šakica...moj mali od 5 mj i tjedan dana još uvijek na trbuhu slabo otvara šakice, ponekada otvori, ali često vidim da su stisnute. ovako lijepo pruža ručice i otvara. da li je to već trebao raditi i na trbuhu ili još ima vremena?

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Imam i ja pitanje, kako ispravljati dizanje na noge koje nije iz iskoraka? Zadnjih par dana se stalno dize,nekad pravilno,a nekad ne

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Vrci, a kakvo drugo dizanje postoji? I moj se diže (10mj), ali mene brine što uvrće stopala kad stoji.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Samo se povuce rukama i odjednom se digne na obje noge

Nisam ni ja do neki dan znala da to ne smije

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Nepravilno dizanje je kad se dijete sa rukamo povuče prema gore i sa obje noge istovremeno digne a ne napravi iskorak.

Ispravlja se tako da budes iza njega, primis ga sa dlanom za prsa sa jednom rukom, a sa drugom mu iskoračiš nogu, tako da shvati da se tsko treba dizati . I svaki put kada ustane nepravilno, idi ga spusti i pokaži pravilno.

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Hvala Apsu! Nisam uopće obraćala pažnju kako se moj diže.

A je li ima ikakve veze što uvrće stopala?

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Ne znam iz iskustva, al evo proguglala sam malo pa vidi: http://www.roditelji.hr/jaslice/razv...ma-krive-noge/

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Sad sam gledala sina, radi iskorak. A za stopala ću pitati pedijatra slijedeći put.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

P. je napokon propuzao. Kažem napokon, jer se već 5 mjeseci vuče po podu a 3 i pol vježbamo puzanje.
    Neki dan je shvatio kak se to radi, sad je propuzao pola sobe i tek onda se spustio i vuko kad mu je postalo preteško..
    Sad još da se sam posjedne

Ninunanu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Citiraj Apsu prvotno napisa Vidi poruku
    P. je napokon propuzao. Kažem napokon, jer se već 5 mjeseci vuče po podu a 3 i pol vježbamo puzanje.
    Neki dan je shvatio kak se to radi, sad je propuzao pola sobe i tek onda se spustio i vuko kad mu je postalo preteško..
    bome ste se nacekali

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ja ga već mjesec dana učim kako da koristi lijevu nogu kod vojničkog puzanja, ili eventualno da ide na sve 4. Ali nikako mu se ne sviđaju te moje ideje
    No to vježbanje (koje je fizioterapeutica pokazala) je pomoglo tome da se sam posjeda, i evo sad se diže na noge

Apsu - čestitam na napretku

Lola13 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Citiraj Apsu prvotno napisa Vidi poruku

Bravooooo, bas mi je drago!

sarasvati avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Bravo, P! I bravo malom Vrciju ma podizanju!

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Citiraj Least123 prvotno napisa Vidi poruku
    Cure...po pitanju otvaranja šakica...moj mali od 5 mj i tjedan dana još uvijek na trbuhu slaabo otvara šakice, ponekada otvori, ali često vidim da su stisnute. ovako lijepo pruža ručice i otvara. da li je to već trebao raditi i na trbuhu ili još ima vremena?
    Netko ima iskustva s ovim? Hvala

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Least, ništa strašno, samo ga moraš zainteresirati da počne otvarati šakice i istraživat.
    Ponudi mu podlogu različite teksture i polagano mu otvaraj šakicu pa vuci po podlozi tako da pomakneš ruku skroz naprijed, i vučeš lagano k njemu nazad.
    Nudi mu glatku podlogu, grubu, rupičastu... odvedi ga van i idi mu sa rukicom po kori drveta.
    Ponavljaj to nekoliko puta dnevno dok se ne zainteresira pa će počet otvarat sam

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moj maleni ima tortikolis, naginje glavicu na lijevu stranu.
    Prvo je pedijatrica rekla da je moguće da on preferira jednu stranu, međutim unazad zadnjih par dana je to jako vidljivo.
    Pokazala nam je vježbice i rekla da ih svakodnevno radimo.
    Meni sad pak nije jasno zašto mi nije odmah dala uputnicu za fizijatra?
    Rekla je mjesec dana ga vježbajte pa ćemo onda vidjeti kakvo će biti stanje.
    Da li ste možda išli kod privatnika? I da ste bili jako zadovoljni s njim?
    Svaka info o vježbama, stanju nakon i ostalom vezano za tortikolis je dobrodošla.

Datum pristupanja
    Jun 2014

Početno

Sani1612, i moja cura ima blagi tortikolis.
    Isto nas pedijatrica nije odmah poslala kod fizijatra, nego nam je dala par tjedana da se stanje samo popravi. Nakon što se nije popravilo dobili smo uputnicu za fizioterapiju. Tamo su nam pokazali vježbe koje radimo zadnjih mjesec dana.

Koliko sam shvatila čitajući o tortikolisu, treba "popraviti" dvije stvari. Potrebno je omogućiti da se vrat isteže na drugu stranu i u isto vrijeme jačati vratne mišiće.
    Za istezanje vrata, nosi bebu što više u hvatu koji se koristi za grčeve (tako da je istegnuta ona strana na koju pada glava), kod spavanja okreći glavu na drugu stranu i sl.
    Za jačanje vrata se rade vježbe koje se uglavnom svode na to da mamiš bebu da gleda na drugu stranu . Isto tako beba bi trebala biti što više vremena provesti na trbuhu.

Nama se stanje drastično popravilo kad smo zarotirali prematalicu tako da je strana koju preferira okrenuta prema zidu .

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

barbara7 hvala ti na odgovoru. A gdje ste išli na fizioterapiju?
    Naš nije blagi. Uho mu zadnjih par dana skoro dotiče rame a ja ga vježbam već duže vrijeme.
    Ja sam ipak danas s njim otišla i čim ga je vidjela rekla je odmah fizijatru jer se stanje drastično pogoršalo od prošlog puta i uz vježbe.
    On glavu normalno okreće u obje strane, i na trbuhu i na leđima.
    Tako da je i pedijatrica danas bila zbunjena.

Datum pristupanja
    Jun 2014

Početno

U Klaićevu, dosta smo brzo dobili termin, nakon par dana. Pedijatrica je napisala na uputnicu da je hitno pa je možda i to pomoglo.
    Moja okreće glavu normalno na trbuhu, na leđima ne ide na jednu stranu kao na drugu i vidljiv je tilt glave, a dok spava na leđima okrene glavu do kraja

Tako da isto ne znam što da mislim

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Dobili smo termin na Goljaku. Idemo u petak.
    Ma od svih čuda koja mi je nabrojala da bi mogla biti, tortikolis je najmanji problem.
    Tako da se nadam, ako već nešto je, neka bude to što prolazi vježbicama.

Datum pristupanja
    Nov 2014

Početno

Grcenje nogica
    Hej! Imam bebu od 6 mjeseci. Vec nekih mjesec i po radi nesto sto meni izgleda poprilicno cudno, cak me i zabrinjava. Kada je umorna ili ljutita kad lezi na ledima- stavi skupljene sakice na prsa i pocne dizati noge i zrak( okomotio na tijelo),desna nogica je ispruzena a lijeva malo savijena,pri tome grci nogice i rukice, sva se oznoji, te ima neki cudan izraz lica, nekako kao da je u transu. Imam to i snimljeno, samo ne znam kako video tu postaviti. Inace, bebolina je super, odlicno napreduje, veseljak je, dojim ju i polako papa kasice. Patronazna i pedica kazu da vjerovatno nije nista, no pedica nam je za svaki slucaj dala uputnicu za neuroped. I otici cemo na pregled, samo me zanima dal je netko dozivio ista slicno?

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ga već mjesec dana učim kako da koristi lijevu nogu kod vojničkog puzanja, ili eventualno da ide na sve 4. Ali nikako mu se ne sviđaju te moje ideje
    No to vježbanje (koje je fizioterapeutica pokazala) je pomoglo tome da se sam posjeda, i evo sad se diže na noge

Apsu - čestitam na napretku
    Mozes li mi reci koje vam je vjezbe fizioterapeutica pokazala? Moj isto asimetricno puzi po vojnicki, jucer nam je zabranila da ga pustamo da puze dok ne nauci cetveronoski i da ga do tada drzimo u ogradici.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Pa recimo, rekla je da ga ucimo pravoj poziciji. Ja sjednem na pod i ispruzim noge, a on sjedi izmedu. I onda mu lijevo i desno (van noge) stavljam igracke da se vrti na stranu u cetveronozni. Time se oslanja na ruke i koljena ali je preko mene,pa ima potporu.
    U toj pozi mu paziti da noge nisu siroko, i kad se zaigra,moze ga se ljuljati naprijed/natrag.

Al moj samo dohvati igracku i opet se sjedne :D ne voli se oslanjati na ruke

No pocinje polako, sad kad ide iz sjedeceg ostane malo u cetveronoske stavu, al ne zna krenuti

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ali je rekla da nek puzi i po svom,samo sto vise na podu. Malo mi cudno to da mu branis

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Evo ovako: moj se posjeda sam vec nekih mjesec ipo, al to radi iskljucivo kad ga presvlacim, tj. kad mu pokusavam staviti cistu pelenu-inace ne.Kad sjedi sam dosta je pogrbljen, ako sjedi na boku ne voli se oslanjati na desnu ruku, dok puzi desna ruka mu je stalno savijena u laktu a lijevom grabi naprijed. Fizioterapeutica nam je rekla samo da ga ljuljamo u cetveronoznom stavu i vjezbamo s njim posjedanje (i da ga ne pustamo da puzi po svoju nego da bude u ogradici).Ja sam ga stavila jadnicka jutros u ogradicu, bio je bas tuzan sto ne moze gmizati tako da je od placa zaspao samo sat ipo nakon sto se probudio, bilo mi ga poslije zao pa smo ga pustili da lunja po kuci, al smo uz njega i stalno ga pokusavamo ispravit.Mislim da bi psihicki propao da mu sad odjednom uskratim da istrazuje sve i igra se.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Normalno, bilo bi užasno djetetu uskratiti da istražuje okolo. Pogotovo ako je do sad istraživao.
    Umjesto toga mu možeš pomagati da puže. Znači, primiš ga rukom pod prsa i podižeš na sve 4. Ako još nema refleks da nogicama ide prvo jedna pa druga, onda mu ti nogice pomiči.

Što se tiče pogrbljenog sjedenja, dobro da se ne posjeda prečesto, i što manje mu daj da sjedi. Vjerojatno je hipoton u trbuhu i dok ne ojača trbušne mišiće, bez veze mu pati kičmica kad je tako nagnut prema naprijed.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •