Moram vas nesto pitati: da li mama dojilja, cije dijete ima 20 mjeseci, smije podojiti tek rodjenu bebu? Pitam cisto zbog sastava mlijeka.
Moram vas nesto pitati: da li mama dojilja, cije dijete ima 20 mjeseci, smije podojiti tek rodjenu bebu? Pitam cisto zbog sastava mlijeka.
U zadnje vrijeme mi prolaze misli tipa sta da se nesto razbolim opasno i da moram prestati dojiti, tko bi mi i kako hranio dijete.
Vec imam i scenario, zicala bih tu par cura s foruma, svaka jednu do dvije bocice dnevno i beba bi se nahranila.
Ja sam dojila bebu od frendice i sestricne a moj Timi je papao ciku od mama tih beba.
Sestricna ga tako vec par puta uspavala.
Ja već pitala nešto sličnoninoslava prvotno napisa
nitko ništ...
Lako za Timija, ali tko bi preuzeo Benija?Nika prvotno napisa
![]()
![]()
Mislim da bi to išlo po principu: najbolje je dojenje, izdojeno mlijeko, pa dojiti od druge mame (da li sam pravilno upotrijebila objekt?), pa banka mlijeka...cekana prvotno napisa
Pade mi na pamet poslovica: umiljato janje dvije mame sisa.![]()
sabaletasupeeeeer...
A savjetnice, šta kažu![]()
u islamu se srodstvo po mlijeku stavlja na istu! razinu kao i sredstvo po krvi.
naime, ako ja podojim neko dijete, ja sam njegova mama po mlijeku i po pravilima islama , to je moje dijete po mlijeku i brat/sestra po mlijeku mome djetetu.
Dakle, ja imam obavezu prema tom djetetu u smislu da ako se nešto desi roditeljima , preuzmem skrb nad tim djetetom i da se prema njemu odnosim kao prava majka, a to dijete ne smije da se oženi mojim djetetom jer su braća po mlijeku.
Ja već imam jedno dijete po mlijeku i jaaaaaako ga volim![]()
vjerujem da je ovo nekima freaky, ali mome životu je dalo još jednu, prelijepu dimenziju![]()
posebno mi je slatko to što je moje dijete po mlijeku azijat![]()
(mogu zamislit moju rodbinu kad bi im rekla : evo moga djeteta)
Dojenje tuđe djece ili doniranje mlijeka mi je sasvim OK, ali me malo pere ljubomora kad pomislim da bi netko drugi hranio AAIpak, ako bi došlo do toga da moram birati, lako bih prešla preko svoje ljubomore...
Jooooj meni isto, ali jaaaakomommy_plesačica prvotno napisa
![]()
U kršćanstvu je ta funkcija predana kumovima.white_musk prvotno napisa
![]()
Ja bi svoje kumče podojila jer je mama prestala sa godinu dana, ja maloj ponudila, mama maloj utrpala čokoladu u usta
![]()
Evo javljam se, moj je ionako opasno smanjio u zadnje vrijemeLuna Rocco prvotno napisa
![]()
Cekana, nema veze sto je dijete starije. Jos uvijek je to mlijeko bolje od adaptiranog. A i ako bi se kolicina podoja povecala i/ili produzila, i sastav bi se opet promijenio shodno novom ritmu.
Nika, mozes racunati i na mene!Mada se nadam da ti to nikad nece zatrebati - kakve bolesti. is, is!
podojila bi tuđe dijete i dala bi da neko nahrani Karla ako bi on to htio
šogorica mi je rodila i dojila bih nećakinju iz čiste ljubavi i maženja, iako ona ima dosta mlijeka...
podojila bih tuđe dijete, ali me još nijedno nije htjelo![]()
što se zare tiče, ona je već dovoljno velika da odluka o tome nema veze sa mnom - ako želi dojiti nekog drugog, ona ga pita, pa ako može - može. tako je do sada dojila kod 2 moje prijateljice![]()
uvijek bih podojila tude dijete, i izdajala ako bi trebalo a ja bila u mogucnosti.
ako bi anita zeljela jesti iz "tude" cike...ne znam ko bi joj odolioa meni ne bi smetalo. Ja sam mama, ostalo su "tite"
![]()
Sto ljudi sto ćudi. I sve ovisi iz kojeg kuta gledaš.
Ja kad razmišljam o ovoj temi ne prožima me osjećaj ljubomore niti posesivnosti (kao inače jer sam još uvijek posesvino zaljubljena u svoje dijete). Da treba odnosno daiz nekog razloga ne mogu dojiti dala bih moje djetetu da pije tuđe mlijeko na onaj način koji bi nam bio dostupan.
Podojila bih drugo dijete bez razmišljanja.
Nadam se da u biti govorimo o situacijama kad je to potrebno a ne čisto iz fore. Iz fore, nije ni bitno tko što misli a u slučaju potrebe meni je to kao razmišljanje hću li nekome dati krv. Možda je malo prekruto ali to je moje razmišljanje.
kao što već rekoh,nema probema sa dojenjem tuđeg djeteta, ALI se situacija jaaako mijenja kad je moje djete u pitanju
ljubomora, ljubomora![]()
Ja sam čula priču od bake (ima 81 godinu!) da su u onim gladnim međuratnim, ratnim i poratnim godinama kod nje na otoku Krku žene dojile tuđu djecu. Svi su bili gladni pa koja je mama imala ta je dječici davala.
ma, vec sam ja promijenila misljenje, sad bi mi cak bilo i drago da mogu tako nekoj bebi pomoci. ili da neka zena pomogne mojoj bebi na taj nacin.anchie76 prvotno napisa
Ne sviđa mi se i pomisao da moje dijete doji druga žena mi nije nimalo ugodna.S druge strane,ja bi bez problema dojila tuđe bebe.Ali bebe,ne veću djecu
ja neki dan ponudila prijateljici svoju sisavicu da joj nacica mlijeko jer njena beba stara dva tjedna samo spava, slabo vuče i gubi na težini. ona je na to umrla od smijeha i rađe se odlučila na adaptirano. naravno, bila sam spremna nahraniti njenu bebu, ali bilo mi je suvišno da joj to uopće spomenem, obzirom na prošlu reakciju. (s tim da mi nismo imali i nemamo soor, a oni ga imaju, bila sam spremna i da ga mi dobijemo, stvarno ju volim). a sad si mislim, kad se sjetim našeg početka, da je meni prije cca 4 mjeseca netko ponudio iskusnog sisavca da odradi posao moje spavalice, bila bih mu najzahvalnija na svijetu.
podižem ovo samo da prenesem info kako mi je danas došao pod ruke chiccov vodič krpz dojenje i hranjenje djeteta...u kojem stoji da u Italiji već neko vrijeme djeluje "talijanski pokret roditelja", koji među ostalim, ima nekakav zeleni telefon na kojem se informiraju majke koje žele donirati mlijeko. Navodno je u pripiremi i jedan takav telefon i kod nas...
pretpostavljam da te mliječne donacije prvenstveno idu siročadi, bolnicama i sl., a tek kasnije ostalima...
ta nekakva banka mlijeka mi se i ne čini kao loša ideja jer dala bih djetetu "tuđe"mlijeko, ali iz raznih uvjerenja nisam baš sigurna da li bih da ga netko drugi doji...
nevjerojatno, ali istinito, ja ne bih imala nikakav problem da vidim neku drugu mamu da doji mog bebača, a da ja dojim neku drugu bebu mi je teže zamislivo! napravila bih to, ali ne bih se osjećala baš sasvim ugodno...
bar mi se tako čini kad ovako zamišljam te situacije...
Je, istina je za Italiju. U svakom ducanu djecje opreme kad sam ja bila trudna bile su postavljene informacije o banci mlijeka, a mogao si i donirati nesto eura u kasicu - novcani doprinos je bio za opremu, prijevoz mlijeka tamo gdje treba, itd.petarpan prvotno napisa
U mojoj tadasnjoj talijanskoj provinciji najbliza mi je bila udaljena nekih 20 km (no ja sam ipak rodila u HR).