Bila sam ja danas u banci po nekom drugom poslu, trenutno ni oni ne znaju ništa više od onoga što piše u novinama.
Bila sam ja danas u banci po nekom drugom poslu, trenutno ni oni ne znaju ništa više od onoga što piše u novinama.
Ja bih rekla isto sranje drugo pakovanje. Strana valuta kredita. Iako ne znam jel nam to nosi bolju, istu ili losiju prognozu.
Ako nam otpišu dio glavnice koji je povećan radi rasta franka, onda će to biti jako dobro.
Da, to bi cak znacilo da bi refinanciranje novim kreditom imalo smisla.
Ja ovo nista ne kuzim.
Mi smo dali odvjetniku i ekipi da nam izracuna preplacene kamate koje mozemo potrazivati. Jutros stize izracun cc 9 tisuca kuna plus zatezne kamate ( imamo relativno mali iznos, na relativno mali broj godina).Za to treba tuziti banku (na osnovu onih sporova koji su to vec dobili)
e, sad, ova odluka o promjeni valute... Ima li to veze sa tim kamatama ili nema?
da li se treba natezati sa tim? Isplati li se to uopce? I ima li smisla? Kako ova nova odluka ministra utjece na to?
Kad se o kreditima prica kao da se na kineskom govori, nista mi nije jasno.
Ne zna se još ništa o kamatama, to uopće nije spomenuto.
Ako ne propišu zakonom da banke moraju vratiti preplaćene kamate (sumnjam da hoće), onda ćeš morati tužiti da eventualno dobiješ povrat. (ako pak banka ne bude tražila da odustaneš od tužbe kod konverzije)
Danas u novinama piše da će banke od 1. studenog nanovo obračunavati glavnice i pozivati pojedinačno klijente na dogovor. Živi bili pa vidjeli![]()
Nama ispada da će nam se uvećati rata zbog konverzije?! Dugoročno bolje, ali trenutno, ja sam na porodiljnom, lošije
Ha, moguće, kamate na euro kredite su veće.
"Na upit hoće li se problem preplaćenih kamata zakonski regulirati ili će građani morati pokretati pojedinačne tužbe protiv banaka, Lalovac je rekao da će se to riješiti velikim otpisima kako bi ljudi nakon 10 godina mogli krenuti u novu budućnost.
“Tako će se zatvoriti ta priča jer pitanje je kada će i kakvu presudu donijeti sud.”"
Dakle meni se čini da ne bude ništa od povrata preplaćenih kamata, nego da će se računati da nam to ulazi u otpis.
Da, tako ispada... Ma, neka oni to nama lijepo konvertiraju i mi odmah idemo u neku drugu banku i prebacujemo kredit u kune...
To ja sve nagađam na temelju par rečenica koje sam pročitala u novinama. Nitko još ne zna kako će zakon točno izgledati.
Ne mislim da bi radi toga mogli izgubiti sud, nego da bi se moglo dogoditi da nam se kod potpisivanja ugovora kod konverzije uvjetuje da se odričemo bilo kakve tužbe.
Da, tako i MM tumači, da ce nam sigurno dati na potpis da ih nećemo tužiti nakon konverzije. Makar bi bilo dobro da nam i te preplacene kamate uracunaju...ma, znam da neće, ali eto...dobro je i ovako! Bar nećemo biti dužni vise sad nego kad smo tek digli kredit...
Kako god bilo, nemam neki osjećaj da ćemo biti na nekom dobitku![]()
Ako nam preračunaju kredit tako da nas izjednače sa eurskim dužnicima, a to je ono što je najavljeno, onda naravno da ćemo biti na dobitku.
Glavnica (u eurima, pa i kunama) će nam se smanjiti za iznos koji smo do sada otplatili, naravno uz primjernu drugačije kamatne stope.
Priča se da UF pregovara sa nekim bankama oko kunskih kredita - no tko zna je li to samo priča ili istina.
Neće euro još kod nas tako skoro... A budemo se raspitali, možda HPB nešto ponudi, navodno se pregovara o tome sa UF da povoljnije prelazimo kod njih ako ćemo htjeti...
Ma ne razumijem niti ja, kažem, pišem na temelju par rečenica koje sam pročitala, htjela sam reći da bi nam, rema riječima Lalovca, kredit trebao izgledati kao da smo ga digli u eurima, dakle trebalo bi se vidjeti da smo već nešto otplatili a ne kao sada, da nam je kunska glavnica veća nego na početku nakon 8 godina otplate.
Ova priča nema nikakve veze s preplaćenim kamatama.
Ja sam shvatila da će nam otpisati dio glavnice, tako da nam preostala glavnica bude onakva kakva bi bila da smo uzeli kredit u eurima.
RBA ima kunske kredite, ali max. na 15 godina.
Ma, bar ćemo biti u mogućnosti mijenjati stan za veći ili prodati ga pa kupiti veći, ako nista drugo, za koju godinu... Ovako nismo mogli ništa a petero nas je u 47 "kvadrata"..
Tanja u identicnoj smo situaciji u identicnom broju kvadrata. Odnosno po broju clanova bit cemo za mjesec-dva. Nakon svih kalkulacija, poreza na promet nekretninama, ovog nesretnog kredita s kojim nemosh nista osim produljiti rok otplate da stvoris mjesta za novi manji (za tih par bijednih kvadrata vise), odustali od svega do daljnjeg, odnosno na neodredjeno, i pregradjujemo boravak u nasu spavacu sobu. Pratit cemo razvoj ove situacije, ali nekako nas sve mutnije vidim u vecem stanu.
Banke nisu zaprimili slubeni prijedlog Vlade tako da - uzalud vam brzanje s odlaskom u banku i traženjem eventualno izračuna ili dodatnih informacija/pojašnjenja...
sirius, od kud ti informacija da svatko tko je tužio je dobio spor? To naprosto nije točno. A i tamo gdje su donešene presude, one su prvostupanjske, banke su išle redom na žalbe po istima tako da... Druga je stvar kako se to prezentira u medijima i kako to "franak" predstavi
A tko je ovdje napisao da je išao u banku po izračun?!
Banke će same morati napraviti izračun i zvati nas, ne moramo mi nikud ići.
pa napisala je angie da će do banke da joj naprave izračun, napisala je martinaP da je bila u banci i pitala (ne znam točno što).
A i da nije nitko napisao, ja opet ponavljam da banke NISU zaprimile nikakvu službenu info i da je, za sada, odlazak u banku ili traženje info od banke - uzaludno.
A o tome što će banke morati ili ne morati isto pomalo... Vlada mora donijeti odluku, banke moraju dobiti službene informacije, a još uvijek se ništa od toga nije desilo!
Posljednje uređivanje od ekica : 27.08.2015. at 16:09
Nije ali bude. Vlada će promijeniti Zakon, a banke će ga morato provesti. Kao i do sada sa kamatama i fiksiranjem tečaja.
A meni se čini da je ovo ipak svjetlo na kraju tunela.
Zar nije ovo o preplaćenim kamatama "kačilo" i kredite u eurima?
Da, je, ali nitko nije automatski dobio povrat preplaćenih kamata, nego su ljudi krenuli u pojedinačne tužbe.
OK onda teoretski, će se moći nakon ove pretvorbe i dalje tužiti za kamate plus zatezne kamate? Ako naravno ovaj dil sa pretvorbom valute ne znači da se odrićemo tih kamata.
To se ne zna, ali ako se radi o kreditu u eurima onda se njega pretvorba valute ne tiče.
jasno. no razmišljam naglas, možda će tužbe za kamate isto biti nešto o čem se može kasnije razmisliti. Mi smo kao Sirius digli relativno malen iznos na kraće razdoblje, pa onda si mislim da treba izračunat i vidjet ako ima smisla uopće.
na ovom linku se nalazi simulacija konverzije 2 kredita iz CHF u €
http://www.index.hr/vijesti/clanak/z...a-/839137.aspx
ja imam kredit u € a razmišljam da se prebacim u kune. jel ima netko da je to radio?
bili jučer u banci i potpisali suglasnost za konverziju
ima li još "sretnika"?
Ja sam danas prihvatila konverziju.
Sad živi bili pa vidjeli.
Mi smo obavili u cetvrtak.
sada treba dočekati poziv.
bankarica baš i nije imala nekog pojma kada to možemo očekivati.
U kojoj si banci? Meni je rekla iza 8.12., ali naravno da to ne znači ništa. Sigurna sam da će zavlačiti do besvjesti, mislim da im zakon uopće ne propisuje rok.
pbz.
da, ne propisuje im rok.
nadam se da neće prekoračiti rok zamrznutog tečaja.
Ja sam potpisala konverziju prosli tjedan. Bankar mi nije znao tocno reci kad mogu ocekivati novi ugovor, ali da bi bilo realno do kraja prosinca. RBA. Izracunom sam zadovoljna.
Zna li netko sto su to otvorene stavke? Uz papir o izracunu preplate sam dobila i jedan na kojem pise izvadak otvorenih stavki...to je pretpostavljam preplata koja je nastala jer sam recimo umjesto sitnih lipa zaokruzivala iznos i tako uplacivala pa se tu skupilo nekih 64 franka. Zasto su mi to posebno poslali;sta ne bi to trebalo biti zbrojeno s ukupnom preplatom? Doduse,mozda i je ali zasto onda taj posebni papir?
Nama obracun ocajan, isto u RBA, nismo jos potpisali. Ima li jos netko u RBA ? Super za vas cure koje ste dobile ok izracune![]()
Ima li tko od vas planova/mogucnosti zatvoriti kredit? Sa npr. kunskim kreditom.
Nama se rata minimalno smanjila. Glavnica se smanjila sa 300000 na 100000. Jos nismo prihvatili konverziju. Zaba
Ne znam jesam li krivo cula pa pliz ako netko zna. Nakon odmrzavanja chf tecaja nesto ce biti nepovoljnije ako napravimo konverziju? Nisam sigurna sto sam tocno cula, bio je onaj analiticar Kardum na hrt4 prije tjedan dana.
Ne razumijem te baš, imaš 30 dana da prihvatiš izračun, znači rok ti je do 15.12. u principu; tako da prihvatiti moraš do tog datuma a tečaj se odmrzava nakon NG (ako). Do potpisivanja aneksa ugovoru se naplaćuje po starom, ali će se sve što uplaćuješ više/manje nego što treba uplatiti na račun preplate.
Ja ću najvjerojatnije ići na kunski kredit, premda mi je situacija dosta komplicirana, pa moram još sve proračunati.
Mi smo u RBA, relativno smo zadovoljni konverzijom. Kredit je iz 2007. Malo smo se raspitivali u bankama da ga zatvorimo kunskim ali nema šanse za nas. Vise nisam kreditno sposobni, stan nam ne vrijedi više toliko koliko bi nama trebalo da ga damo pod hipoteku, troškovi novog kredita isto tako su nam nemoguća misija. Znaci, predstoji nam još par godina gužvanja u 47 kvadrata sa troje djece. Mislili smo ga prodati, pa u podstanare ali ni to ne možemo jer ne možemo niti dobiti toliko koliko nam je ostalo glavnice. Nema svjetlosti na kraju tunela...još...