Stranica 6 od 17 PrviPrvi ... 4567816 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 833

Tema: svi bi jeli zdravo i fino, ali bi dali za domaća jaja kunu, a za domaće mlijeko 4..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja kupujem ona malo skuplja jaja iz dućana na kojima piše da su tipa slobodnih koka ..
    Posljednje uređivanje od larmama : 14.03.2016. at 09:09

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

spajalice nema potzrebe da se ispričavaš za nešto što nisi ni učinila
    je, ja sam " teatralno" rekla što sam mislila, a mislim i dalje
    da se uvijek nađe netko ko mora svemu dati notu velike rasprave
    I temu o jajima I mlijeku odvesti na nivo znanosti
    e pa jebaji ga
    ajmo ponekad ne biti pretenciozni
    ok. o hrani se dade razgovarati s puno aspekata a znanstveni je dabome jedan od njih
    al mi smo na jednom roditeljskom forumu
    I umara
    mene
    za vas druge ne znam

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih rekla da je nutritivno gledano jaje iz uzgoja i organsko jaje ista stvar, ili minimalno različita, a razlika može postojati u okusu + jasno je da postoji razlika u načinu držanja životinja i to definitivno može biti razlog za odabrati jaje iz nekakvog eko uzgoja.
    s ovim se slazem.
    Anemona kako sam i sama napisala odrasla sam na tim domacim stvarima. meni samo mlijeko ne pase. meso mi je okusom OK. ja imam drugi probelm s domacim mesom. stalno ga snjofam i okrecem, jer me strah mikrica. pa steriliziraj poslije povrsinu na kojoj sam rezala (ne steriliziram doslovno vec sebi u glavi ), kako ima samo drvene daske, svaki put se naljutim na sebe sto nemamo onu od kaljenog stakla. Al sutim i potiho sve odradim, jer ne zelim svoje fobije prenjeti na ostatak familije.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    spajalice nema potzrebe da se ispričavaš za nešto što nisi ni učinila
    je, ja sam " teatralno" rekla što sam mislila, a mislim i dalje
    da se uvijek nađe netko ko mora svemu dati notu velike rasprave
    I temu o jajima I mlijeku odvesti na nivo znanosti
    e pa jebaji ga
    ajmo ponekad ne biti pretenciozni
    ok. o hrani se dade razgovarati s puno aspekata a znanstveni je dabome jedan od njih
    al mi smo na jednom roditeljskom forumu
    I umara
    mene
    za vas druge ne znam
    Ozbiljno? A daj mi sad molim te pojasni koja je razlika raspravljati o žutom i bljedom žutanjku jaja, i svinje sa i bez floroscento svijetleće njuške na primjer ili, zbilji vs. SF-u klonirane stoke na jelovniku?
    Ili je ovo tema isključivo o eko i ne eko jajima? I ovo nije zahebancija, uzgojene su, čak i lijepo demonstrirali kako svijetli u mraku štale, osim ukoliko nisu koristili za obmanu javnosti specijalne filmske efekte.
    Osim toga ne znam tko je prvi digo raspravu na nivo struke i znanosti, ali ja sigurno nisam.

Pa ako te ne zanima klonirana stoka i floroscente , samo za sada njuške svinja za klanje, pa ti lijepo preskoči. Ovako samo forsiraš raspravu u smijeru koja fakat nema nikakve veze sa temom.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    A daj mi sad molim te pojasni koja je razlika raspravljati o žutom i bljedom žutanjku jaja, .
    pa razlika je svakodnevica vs teoretske rasprave.

jer smo svakodnevno u dvojbi kupiti jaja u dućanu ili kupiti jaja na kućnom pragu. kupiti rigu od nonica na pjaci (još su mi smiješne babe iz pakla ) ili rigu u lidlu.

a ovo tvoje, te florescentne njuške i klonirane životinje - toga nema. jednostavno, nema. kad dođeš u mesnicu, nema kloniranog mesa. ne moš mesaru reć, ja bih pola kile teletine, molim vas samo ne klonirane.

to je rasprava na razini teške filozofije. i ok, možemo i o tome. možemo i o kloniranim ljudima isto. ali jedno s drugim nema apsolutno nikakve veze.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ma čega nema, gdje nema? Nema još u Riječkoj mesnici, ali nije hebote RIjeka centar svijeta. Gdje ti sad ode. O kakvoj filozifiji ti pričaš.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

I o kakvoj teoriji. Teorija koja je već posljednjih 8 godina praksa u USA.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ma čega nema, gdje nema? Nema još u Riječkoj mesnici, ali nije hebote RIjeka centar svijeta. Gdje ti sad ode. O kakvoj filozifiji ti pričaš.
    Istina je da toga ima htjeli mi to vidjeti ili ne, ali šafran da si ti malo umjerenija u nastupu ne bi ti svi uvijek udarali kontre. Htjela ti to vidjeti ili ne, da ponovim refren

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Istina je da toga ima htjeli mi to vidjeti ili ne, ali šafran da si ti malo umjerenija u nastupu ne bi ti svi uvijek udarali kontre. Htjela ti to vidjeti ili ne, da ponovim refren
    x
    moram priznati da si razmišljam od kad je šafran postala tako silna u komunikaciji, ne sjećam je se takve kad je došla na forum
    mislila sam da ona tema o migrantima izaziva takvu jednu specifičnu reakciju, ali sad vidim da nije do teme.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Sorry, ali to nije dovoljan razlog ovakvih kontri, negiram jer ne vidim, i ne postoji. Stvarnost trpat pod neku tamo teoriju i filozofiju, bombastično..

Adio obje teme jesu jako vruće. Jako jako vruće u Njemačkoj. Možda zato. Eko jaja ili ne eko jaja nisu, pa se nemaš poriv involvirat previše emocionalno.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Koliko puta dveno se spomene TTIP kod nas? Ovdje ne prođe valjda dan. Pa hebi ga ali meni nije baš svejedno hoće li ili neće biti potpisan.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Istina je da se mi tu na žalost više bavimo ustašama i partizanima nego TTIP-om, ali tim više bi ti mogla biti konstruktivna u raspravi ako o tome znaš više. Na žalost, ti na raspravu djeluješ destruktivno.
    I žao mi je što sad i ja nastupam ad hominem, ali nekako se nadam ako se promijeni retorika da možemo svi nešto naučiti.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Koga zanima, ima ovdje od američke FDA (Food and drug administration) o kloniranju u prehrambene svrhe. Ima niže na stranici i FAQ.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Sorry, ali to nije dovoljan razlog ovakvih kontri, negiram jer ne vidim, i ne postoji. Stvarnost trpat pod neku tamo teoriju i filozofiju, bombastično..

.
    pa ne, nego se radi o slijedećem, samo da ti pokušam objasniti moj tijek misli ako te zanima, što sumnjam

prvo, ne proučavam temu o kloniranim životinjama, nit gledam, nit surfam, nit čitam - ukratko, blage veze nemam o toj temi.

drugo, više vjerujem, ilitiga, relevantniji izvor informacija, od tih emisija i debata na tv-u, na kojima ti baziraš mišljenje, mi je FDA, američka agencija za hranu i lijekove, koju je linkala kaae, i koja kaže izrijekom slijedeće:

It's highly unlikely that you will see meat from clones at the supermarket any time soon.
    i tu je meni ta granica koja se teško probija. osim na nekoj filozofskoj razini što će biti u budućnosti

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Istina je da se mi tu na žalost više bavimo ustašama i partizanima nego TTIP-om, ali tim više bi ti mogla biti konstruktivna u raspravi ako o tome znaš više. Na žalost, ti na raspravu djeluješ destruktivno.
    I žao mi je što sad i ja nastupam ad hominem, ali nekako se nadam ako se promijeni retorika da možemo svi nešto naučiti.
    Angie nije da nisam mnogo puta pokušavala, ali nekako čovjeka s vremenom izda strpljenje. ALi, odbro, pokušat ću.
    Posljednje uređivanje od šafran : 14.03.2016. at 10:23

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pardon, nisam baš pozorno pratila pa nisam primijetla da je Kaae već linkala FDA.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

TU bi onda rasprava u biti stala, jer je meni FDA zadnji izvor infomracija, pošto se radi o administraciji koja je do vrha korumpirana, i to nije već jako dugo tajna, zbog toga i raste Njemački otpor prema širom otvaranju vrata USA u EU zonu.
    Posljednje uređivanje od šafran : 14.03.2016. at 10:26

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I ubacujem prikladni citat:
    To attempt to advise conceited people is like whistling against the wind.
    Thomas Hood

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Koristilo bi raspravi da se pojasni što je kloniranje organizma a što ubacivanje kloniranog gena, postoje forumašice koje se kuže u to

Ali onda će to opet biti "previše znanstveno" (uz prikladno cerekanje), pa ajmo onda ad hominem - zabavnije je valjda.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pa ne, nego se radi o slijedećem, samo da ti pokušam objasniti moj tijek misli ako te zanima, što sumnjam

prvo, ne proučavam temu o kloniranim životinjama, nit gledam, nit surfam, nit čitam - ukratko, blage veze nemam o toj temi.

drugo, više vjerujem, ilitiga, relevantniji izvor informacija, od tih emisija i debata na tv-u, na kojima ti baziraš mišljenje, mi je FDA, američka agencija za hranu i lijekove, koju je linkala kaae, i koja kaže izrijekom slijedeće:

i tu je meni ta granica koja se teško probija. osim na nekoj filozofskoj razini što će biti u budućnosti
    Pa vidiš, nemoj sumnjati.

Što se tiče FDA u mnogim njihovim objavama prije puštanja na tržište nekog nedovoljno istraženog medic. pomagala ili lijeka piše upravo to, highly unlikely, dok stvarnost nije dokazala surpotno, uz onako usputne žrtve, naravno.

Osim toga, od ovoga što čitaš na stranicama FDA je proteklo dobrih 8 godina, ako ne i deset, a za to vrijeme se u USA mnogo toga promjenilo po pitanju kloniranja.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa neka spajalica odvoji teme?

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pa ako zamolimo Sirius da to ne dozvoli, barem ovaj puta, vjerujem da neće.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Što nije Sirius zadužena ovdje?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

zašto ne razdvojiti teme, ne razumijem

ovoj raspravi ipak nije mjesto na topiku postavljenom od domaćeg proizvođača hrane koji ima problem, realni problem, s postizanjem cijene za svoje proizvode na ovom našem tržištu gdje nema klonova

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

nadam se da će neka od forumašica imati volje pojasniti to što govoriš, danka.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

svrbe me prsti.
    safran. ajd otvori temu opsanost od kloniranim organizama za nasu buducnost. pa cemo tamo lijepo o kloniranju visestanicnih organizama, kloniranju gena u jedno i vsestanicne organizme, svijetlece prasce (koji nisu klonirani vec GMO).
    pticica je zeljela saznati kako ljudi na forumu gledaju na proizvode sa sela i da li neki cijene te namirinice da bi ih platili vise nego industrijske.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Stranica FDA je apdejtana 2015.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zašto bi prasci bili fluorescentni ako su klonirani? Kloniranje je stvaranje genetske kopije, kako bi kopija svijetlila, ako ne svijetli original?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto bi prasci bili fluorescentni ako su klonirani? Kloniranje je stvaranje genetske kopije, kako bi kopija svijetlila, ako ne svijetli original?
    možda su križani s krijesnicama?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    svijetlece prasce (koji nisu klonirani vec GMO).
    Aha, sad vidim, ovo već ima smisla.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    možda su križani s krijesnicama?
    Pa to je onda obično križanje, to već znamo da je ok :D

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

zato sto postoji termin kloniranje i za dijelove DNA, koji se onda "kloniraju" u vektor, umnoze i prenese u neki drugi organizam gdje se ugrade u DNA primatelja.
    Za ove svijetlece prasce. Pretpostavljam da je rijec o GFP (green fluorescent protein) koji svijetli kad se organizam osvijetli UVom. dakle ne svijetli tek tako u mraku, vec se mora prvo pobuditi molekula da bi fluorescirala.
    evo necu vise majke mi.

edit. ja zbog svojih trauma u zivotu mrzim taj GFP
    Posljednje uređivanje od spajalica : 14.03.2016. at 10:48

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa zašto ne bi, spajka? U redu je širiti znanje, dapače, poželjno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a zašto za boga miloga spajalice uopće rade svjetleće prasce? ajmo odvojiti teme, sad je i mene to zainteresiralo :D

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pa ono, za Uskrs, to su farbani pilići modernog doba

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a zašto za boga miloga spajalice uopće rade svjetleće prasce? ajmo odvojiti teme, sad je i mene to zainteresiralo :D
    Da ga ne pogazi auto.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

zato sto postoji termin kloniranje i za dijelove DNA, koji se onda "kloniraju" u vektor, umnoze i prenese u neki drugi organizam gdje se ugrade u DNA primatelja.
    Za ove svijetlece prasce. Pretpostavljam da je rijec o GFP (green fluorescent protein) koji svijetli kad se organizam osvijetli UVom. dakle ne svijetli tek tako u mraku, vec se mora prvo pobuditi molekula da bi fluorescirala.
    evo necu vise majke mi.
    ne znam zašto ne bi, ja sam ti zahvalna na trudu, samo ako imaš volje!

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

majko mila
    dajte, pišite
    o svemu ovom stvarno nisam imala pojma, prvi put čujem za prasce koji svijetle

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

http://arbg.missouri.edu/labs/prather/pCAG_egfp_pig.jpg

GFP je tag da je zeljena DNA ugradjena. Lakse (brze, jeftinije) je osvijetliti prasca s UV, nego napraviti sekvenciranje genoma.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bit ce da spajki GFP nije svjetlio u mraku, hihihiho

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I jos nesto ne svijetli DNA, vec protein koji nastaje ekspresijom gena (koji je ukloniran).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Bit ce da spajki GFP nije svjetlio u mraku, hihihiho
    bome nije mrzim ga iz dna duse, mrzim, dok o Beta galaktozidazi imam puno bolje misljenje.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

spajka, kad kloniraš dio DNA, onda dobiješ GMO?
    A ovo o čemu FDA piše je kloniranje jedinke, cijelog organizma? Koliko vidim, oni pišu da se cijela DNA ubaci u jajnu stanicu kojoj je uklonjena jezgra, pa se iz toga dobije embrij.
    edit: i prevedi "kloniraju u vektor", pls.
    Posljednje uređivanje od vertex : 14.03.2016. at 11:04

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

niste normalne

otvaračica teme sigurno uživa

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A pa šta sad, nije zgodno za otvaračicu, ali je redovita pojava da tema dobije svoj vlastiti život. Tema je kao dijete, nikad nije zapravo tvoje i ne može biti pod tvojom kontrolom :D

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Da, osvijetlili su im njuške koje su bile blijedo vzelenskaste boje bez UV-a, pod UV-om su svijetlile floroscentno.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

spajka, kad kloniraš dio DNA, onda dobiješ GMO?
    tako je.
    A ovo o čemu FDA piše je kloniranje jedinke, cijelog organizma? Koliko vidim, oni pišu da se cijela DNA ubaci u jajnu stanicu kojoj je uklonjena jezgra, pa se iz toga dobije embrij.
    edit: i prevedi "kloniraju u vektor", pls.
    strana DNA ne moze lako uci u oganizam. svi organizmi imaju zastite, enzime koji unistavaju taj strani DNA.
    da bi se dio DNA dostavio u organizam potreban je postar. taj postar se naziva vektori (npr. plazmidi).

kloniranje cijelog genoma jednog organizma, dakle ne samo dijela DNA, se radi kako si napisala. izolira se cijeli goenom. ukloni se genom domacina, da se sprijeci mijesanje, umjesto njega se ubaci zeljeni. nastali organizam ima DNA koji je identican DNA iz uzetog organizma.

no u stanicama osim DNA u jezgri stanice imamo i DNA u mitohnodrijima, koji su male elektrane (zadatak im je proizvesti energiju). u njima je DNA koji nasljedjujemo samo od majke. nema ni malo oceve DNA. ovo je meni zanimljivo. nema veze sad s kloniranjem.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 14.03.2016. at 11:29

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pa ako zamolimo Sirius da to ne dozvoli, barem ovaj puta, vjerujem da neće.
    Ovo je bio reply na Danku.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Stranica FDA je apdejtana 2015.
    A napisano vrijedi od 2008.

Stranica 6 od 17 PrviPrvi ... 4567816 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor