Meni je fora čitati svakave navike, i svida mi se kad u tome uzivate i sretne ste sa svojim odabirima. Mada mnoge od njih ja ne razumijem

.
Beti, ti i ženske u kuci svaki dan perete kosu? Mojca, ti se tusiras svaki dan dva puta?
Ja sam par puta bila u situaciji kad sam silom prilika svu higijenu, i sebe i kuće morala svesti na minimun, i u takvim trenucima covjek shvati da se nista strasno ne dogodi. Npr. bilo je trenutaka kad sam tjednima radila prekovremeno, tipa i po 70 sati, htio ili ne, nema sanse da ocistis, samo najnuznije zlo. Covjek bi ocekivao da se uz toliko rada ima novca za cistilicu. Ali moj je sav otisao na cuvalicu. I nista se nije dogodilo jer podovi nisu oprani tjednima.
Druga situacija su tri trudnoce x 4 mjeseca konstantnog povracanja, gdje ne mogu podnijeti apsolutno nikakav miris, a kamoli kemiju sredstava za ciscenje. Minimalno pranje vesa jer ga poslije pranja od mirisa praska ne mogu obuci ni sebi ni njima, nit uci u kupaonu i pustit masinu. Da ne pricam o tome koliko je ta kupaona porigana, a nema sanse da ju operem, a mm isto ne stigne jer je s klincima, ili u kuhinji u koju ja uopce ne ulazim. U kojoj on naravno niti brise fronte, niti pere sudoper, niti sporet, samo nahrani sebe i djecu, i sude u perilicu. Nema presvlacenja krevetnine jer ako osjetim novi miris, zrigat cu se iste sekunde. I nista se nije dogodilo.
Trece, ja sam iz siromasne obitelji, moji su djed i baka do pred stare dane zivjeli u kuci sagradenoj od blata, sa zemljanim podovima, kupaonicu nisu imali, a wc je bio poljski uz štalu. I djeca koja su im otisla u Zagreb uglavnom su radila niskoplacene poslove i nisu imali za uloziti u bolje zbrijanjavanje. Tek su u devedesetima dobili zidanu kucu, a kupaonicu i wc u kuci jos par godina kasnije. Ja sam citavo djetinjsko provela ljeta kod njih (brat, bratici, sestricne), nikad nam nista nije bilo od poljskog wc-a koji nitko nikad ne pere nego samo odnosi lopatom drek

. Ili sto smo se kupali u lavoru ili bili u kuci u kojoj se zemljani pod ne pere.Ok, ok. Znam da je opce poboljsanje higijene naroda bitno za zdravlje, samo spominjem.
Sto jos? A da, ekologija. Kad citam neke od postova, ne mislim nista drugo nego "koliko kemije lijevaju svaki dan u odvod i koliko vode trose". Meni to tako stalno zvoni u glavi kad cujem necije navike pranja svega i svacega toliko cesto.
No, kazem, ne zelim biti negativna, ako uzivate u tome, drago mi je, samo nastavite (dok ne uvedu ekolosku policiju

).
I na kraju jos malo o sreci i cistoci. Ta moja najbolja frendica koja ima todlera i bebu, a riba od jutra do mraka (bez pomoci drugih zena), kad dode sa mnom u Maksic kaze "ajd nek uzivaju, al koliko sam ja sad toga mogla napravit"... A kad ja dodem kod nje, uvijek vice "nemoj gledat, nisam prala pod 4 dana". Dode ona k meni, u nekom od gore opisanih razdoblja, kad ja ne da nisam oprala 4 dana, nego 4 tjedna, i ona to ne primjecuje. Ja nakon tog kaosa napravim generalku u trajanju od doslovce 100 sati, ona opet navrati i kaze: "nisam nista primjetila razliku". Onda joj ja kazem da tako ni ja kod nje nista ne primijetim kad ona stalno govori "nisam stigla ovo i ovo". Hocu reci, ja ju stalno pitam je l ona to tako stvarno zeli ili sto... A njezin je odgovor uvijek nekako "pa to se tako mora, i tako mi je ljepse". Malo sam se zapetljala, al htjela sam reci, meni nje ipak bude zao, ja mislim da se nista ne mora. Samo ono do čega ti je stvarno stalo. Uglavnom, odrzavam i cistim i ja. Al ne toliko, i ne biste to ni primijetile

.