Inače, kako je to osjećati se ženom? Osjećam li se ženom kada se obučem u suknju, ili kada rodim djecu, ili što? Kako bi vi opisale svoj unikatni ženski osjećaj?![]()
Inače, kako je to osjećati se ženom? Osjećam li se ženom kada se obučem u suknju, ili kada rodim djecu, ili što? Kako bi vi opisale svoj unikatni ženski osjećaj?![]()
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 01.04.2018. at 11:08
Nemam nedoumica što se toga tiče. Žena sam, ma što radila, farbala, kopala, mijenjala gumu, rađala, kuhala. Žena sam i nemam nikakvih problema s time
Smatram da vrijedim jednako kao i svako ljudsko biće, ponekad volim biti posve ravnopravna, a ponekad volim da mi se pomogne i da nisam ravnopravna.
Ako ce ti biti imalo lakse, potrazi dokumentarac o osobama koje smatraju da su zivotinje rodjene u ljudskom tijelu. Na van zive sasvim "normalan", obican zivot a kad dodju doma stavljaju rep rakuna, odlaze u sumu zavijati, zoblju zrna kukuruza ili nesto deseto, ovisno o tome koja su zivotinja.
Fini ljudi, preko interneta nalaze ljude koji se osjecaju isto, cak imaju i naziv za svoju zajednicu ali davno sam gledala, ne sjecam se vise niti kako se zovu niti kako se dokumentarac zvao.
Eto, ako to smatras normalnim obrascem ponasanja za jedno ljudsko bice, onda ni za transgender osobe ne bi smjelo biti dileme. Obrasci ponasanja su im potpuno jednaki.
Nasla sam dokumentarac, zove se I think I'm an animal, pa koga, zanima neka pogleda.
Ne vidim problem da ljudi u svojoj kući stavljaju ,ako im paše, kantu govana, ako ne tjeraju mene da radim isto. Na van ti ljudi iz dokumentarca žive normalan život, pa u čemu je onda problem? I zajednica se zove furry fandom.
rehab, ne kuzim kakve veze ima tvoj komentar s 90% emsinog komentara. Brz obzira sto mi zvuci zlonamjernim, meni se cini da tvoj post ima veze samo s detaljem oko transrodnih osoba, koje rod jasno prihvacaju. A emsu sam shvatila da objasnjava feministkinje kojima je koncept roda neprihvatljiv.
Posljednje uređivanje od Jelena : 02.04.2018. at 01:17
upravo to. komentar zvuci zlocesto. i zar nije neumjesno govoriti o tome sto je "normalno"?! ne da mi se uzimati primjere koje mozda rehab smatra normalnim, a drugi ljudi ne.
i da, koncept roda je neprihvatljiv tj. barem upitan, ali to ne znaci da su transgender osobe neprihvatljive.
Ne da mi se niti ispričavati ako sam nekome zazvučala zločesto. Valjda je svima jasno da govorim o pojavama i obrascima ponašanja, a ne o konkretnim osobama. Stvarno ne mislim da moram u svakom komentaru naglasiti da ne mrzim niti jednu osobu, nego da su mi određene pojave neprihvatljive.
Zašto sam usporedila transgender osobe sa osobama koje smatraju da su životinje rođene u ljudskom tijelu ?
Na prethodnoj stranici MC i Zutaminuta postavljaju pitanja iz kojih mi je pala na pamet misao da su ljudi uistinu počeli gubiti onaj unutarnji instikt o tome što je normalno a što ne (pojam "normalno" je za mene prihvatljiv jer su cijele znanstvene teorije izgrađene na tom pojmu).
Transgender osobe osjećaju da su muškarac/žena rođeni u pogrešnom tijelu, ovi ljudi osjećaju da su rakun/vuk/aljaški malamut/itd rođeni u ljudskom tijelu.
Transgender osoba kad dođe doma, oblači odjeću tipičnu za suprotni spol, čovjek-rakun dolazi doma i stavlja svoj rep.
Transgender osoba u privatnosti preuzima obrasce ponašanja suprotnog spola, a ljudi/životinje preuzimaju obrasce ponašanja životinje.
Sad vas ja pitam, jel vam ok da vam dijete jednog dana dođe i kaže da se cijeli život osjeća npr. kao lav i da želi živjeti u lavljoj nastambi i jesti sirovo meso ?
Ne bi se zabrinuli ? Svesrdno bi ga podržali, omogućili mu uvjete da živi kao lav ? Ili da kaže da je transage osoba, da se osjeća kao da ima 2 godine id a ne želi više ići u školu, nego u vrtić ? Da ne želi npr. vršiti nuždu u wc, nego u pelene ?
Evo, ja stvarno ozbiljno sebi i vam postavljam ta pitanja. Gdje je granica ? Gdje ćemo podvući crtu i reći STOP, kome i zašto ? Možda sam ja stvarno glupa i neuka, evo prosvijetlite me, pokažite mi gdje griješim u svom razmišljanju i odgovorite mi na pitanja.
Pa, je, pitanje gdje je granica je uvijek legitimno pitanje, jer ljudska priroda je složena i nije lako povući jasnu crtu, a pogotovo onu "ovo je normalno- ovo nije normalno"
za normalnost ponašanja možemo koristiti različite kriterije, možemo statistički: normalno je što radi većina, ali puno je problema u takvom kriteriju.
možemo koristit kriterij kako se osoba osjeća i čini li štetu drugima u društvu ili može takav kakav je funkcionirat i sa ostalima, a opet jako puno ljudi koji su po svim kriterijima "normalni građani" žive cijeli život a da se osjećaju neispunjeno, nezadovoljni brakom, nezadovoljni poslom... i to je sve normalno
kad kažeš "transage osoba koja se osjeća kao da ima 2 godine" to zvuči ludo, a opet, koliko poznajem odraslih ljudi, pogotovo muškaraca, koji su s videoigricama ko devetogodišnjaci, našoj generaciji je to postalo normalno. Tako da ne može nitko dati točnu crtu: evo ovo je normalno, ovo nije
znam da se i LGBT-friendly stručnjaci za mentalno zdravlje znaju zapetljati sad već u svemu tome, naučili smo razmišljati dihotomno, kako emsa kaže "ovaj si rod ili onaj", pa još taj switch da si se rodio u krivom tijelu možemo razumjeti. Ali kad se netko rodi kao žena ali se osjeća kao gej muškarac, pa promijeni spol ali zadrži maternicu i jajnike i mogućnost imanja djeteta.. tu se već malo veći izazov naviknuti. I ja sam ostala malo hm... Samo što se onda zapitam koji je ustvari moj prigovor na tu situaciju, da li to što mi je neobično i nisam navikla, ili ima i neki drugi razlog
ja ne znam rehab, ali meni su tvoji primjeri baš bizarni. dakle, sigurna sam da nema šanse da mi dijete jednog daana dođe i iz vedra neba kaže da se osjeća kao lav u ljudskom tijelu. isto kao što sam sigurna da ako čovjek ima otvorene oči i um može naslutiti transgender dijete. nije da transgender osobe preko noći požele biti drugog roda.
pitanje granice na način na koji ju ti postavljaš je po meni promašeno. jer IK od koje smo krenuli pokušava proširiti vrlo skučene kategorije muškog i ženskog roda u kojima funkcioniramo, tako da strah od proširivanaja navedenih kategorija do mjere da uključe transrodnog lava zarobljenog u tijelu 90godišnjeg djeda gay orijentacije je čisto uvođenje babaroge, a ne rodne ideologije.
da, s tim da, ako ti dijete kaže da želi odseliti u planine i biti vuk, vodiš ga pravac psihijatru
ako ti dijete kaže da se želi zarediti u neki strogi zatvoreni red sestara u kojem se strogo šuti i živi vrlo vrlo skromno, jednom kad uđeš nema izlaska niti ikakvog kontakta s obitelji.. to će se malo lakše prihvatiti (a prije 200 godina bilo bi potpuno i normalno, štoviše za pohvalit se)
Prvo, ovo uopće ne spominjem u kontekstu IK, ne znam gdje si to isčitala.
Drugo, šanse itekako postoje jer takvi ljudi zaista POSTOJE (pogledaj dokumentarac).
Treće, baš sam prije par dana gledala dokumentarac koji nema veze sa transgender temom ali usput, u tom dokumentarcu, osoba odluči promijeniti spol i u razgovoru sa psihoterapeutkinjom spominje da se nikada nije tako osjećala do unazad dvije godine. Dakle, tek joj je u odrasloj dobi sinulo da bi mogla promijeniti spol. Pa si je našla novo ime i svi su je tako trebali zvati, da bi nakon nekog vremena odlučila da će se ipak zvati kao prije. Dakle, nije baš da se svi tako osjećaju od rođenja.
E sad, mi možemo lamentirati do u beskraj koliko je moguće da se to dogodi nama, u našoj sredini, u našoj obitelji ali činjenica je da se to događa. Onoliko koliko je tebi bizarno da ti dijete kaže da se osjeća kao rakun, toliko je nekome bizarno da mu kćerka kaže da se osjeća kao muško. Zašto je jedna pojava bizarna a druga ne ?
pa, nastavljaš živjeti u skladu sa društveno određenim značajkama, da
itekako se odričeš npr. karakteristike čovjeka kao komunikativnog i slobodnog bića
pa rehab transseksualnost je prepoznata i opisana danih dana, dok recimo potreba da se bude rakun nije. što mi nekako govori da je ovo drugo puno rijeđe i pitanje je o čemu se točno radi. Gender dysforia je opisana u DSM5 što je dijagnsotički priručnik kojim se koriste svi psihijatri svijeta. I opisuje poremećaje psihičkog zdravlja koji su vezani uz transseksualnost i sve vezano uz nju, uključujući odgovor okoline. postoji značajna razlika u odnosu na DSMIV, a ta je da se sada transseksualnost ne smatra psihičkim poremećajem sama po sebi nego ukoliko ista dovodi do psihičkog distresa.
Evo, ti ljudi su prepoznati, ima ih puno, znanost se bavi uzrocima... oduvijek je bilo.
Dok ovaj tigar ili rakun su fakat izolirane pojave- ja ne znam ništa o tome- ne vidim kako bi moglo biti biološki uvjetovano, jedino mi pada na pamet da su takve osobe možda duboko psihotične, kao one koje dođu u hitnu sa religijskim sumanutostima pa tvrde da su Isus. I to je različito- drastično različito- od transseksualnosti.
imam primjer iz svog djetinjstva, a nisam baš cvjetić, gdje se djevojčica koju sam poznavala ponašala i oblačila kao dječak. njenima sigurno nije bilo lako. svako toliko su je vodili u zagreb na psihološku obradu, možda još neke pretrage, pojma nemam, ima tome 40 godina, a i nisam sasvim upoznata s detaljima, bila sam dijete. znam da je svaki puta ona ostajala pri svome, da je dječak.
kada je moja mama nekidan počela nešto na tu temu kao ti sada (dječaci u vrtićima u haljinama i rakuni u duši) malo se stiltala ipak kad sam joj spomenula primjer koji obje znamo.
moja si je majka ufiksala da su te pojave pomodarstvo tipa vidla žaba gdje se konji kuju. i ok koje jesu!
u ono vrijeme si to dijete sigurno nije iz čistog mira zagorčalo život, a bog zna da maloj nije bilo lako u maloj sredini s ljudima koji i sada tako primitivno govore o tome, moš misliti onda.
tako da ja imam jasnu crtu razgraničenja ne (!) rakunu i lavu :D, haha, a pojave tipa naturseksualaca (nekidan čitam i mislim si ajme meni :D) koji doživljavaju orgazme valjajuć se po blatu, ah mogu se samo nasmijati, nek se valjaju ak im je gušt. pa i ti s repovima po doma![]()
Ovo o socijaliziranosti i slobodi također je podložno raspravi ali ne želim okretati temu u tom smjeru.
Činjenica je da u takve samostane odlaze ljudi svjesni da to nije uobičajen način života, ne traže da se njihove zajednice tretiraju isto kao uobičajena obiteljska zajednica (ne govorim u smislu jednakosti da su jednako dobri i slično, nego u pravnim okvirima), ne traže da im se daju djeca na suživot i odgoj i ne utječu ni na koji način na društvenu svijest i tokove.
Ovdje ipak govorimo o ozbiljnijim pojavama gdje se totalno negira biološka srž svakog čovjeka - dnk, hormoni, tjelesni organi, sve ono što nas ogromnim dijelom čini onim što jesmo.
Ali ja uopće ne govorim o tim pojavama u smislu pomodarstva. Nedavno sam spominjala ovdje homića iz MM obitelji. Čim sam ga upoznala skužila sam da je homić, nitko mi nije to trebao reći 10 godina kasnije. I stvarno vjerujem da se značajan broj ljudi rađa takvima i nije im nimalo lako.
a što su onda ljudi koji su rakuni u duši? ili pomodarci ili na neki način poremećeni, ali transrodne osobe u isti koš si ti stavila![]()
Služim se i sama DSM IV priručnikom i poznato mi je da je DSM V donio promjene u dijagnostici ali nije mi jasno zašto se transseksualnost odjednom ne prepoznaje kao psihički poremećaj a čovjek/rakun bi sigurno bio opisan kao takav.
Iskreno, ja sam transseksualne osobe gledala samo na tv-u, nikada nisam uživo upoznala nijednu, ali svaka koju sam gledala doživjela je neku traumu u djetinjstvu i bila je psihički i emocionalno nestabilna osoba. Ti ćeš me kao psihijatar sigurno moći demantirati jer vjerujem da si se susretala s njima u praksi ali meni ovi vukovi i rakuni nisu djelovali ništa puno drugačije od transseksualaca, samo je objekt promjene bio drugačiji.
pogledat ću, sad ne mogu. opet, obrazac ponašanja životinje i čovjeka se razlikuje pa tu nemam dileme. čak i kad si pogrešnog spola težiš biti čovjek, ne životinja.
Izgubljene u prijevodu.
Referiram se na ono kada netko kaže da je cijeli život imao potrebu oblačiti se kao žena, šminkati se kao žena, i onda zaključi da ga to određuje kao ženu. To čini njegov unutrašnji osjećaj žene? Zašto mnoge žene nemaju potrebu obući se kao žene da bi se osjećale kao žene? Moj unutrašnji osjećaj bijele kože ne postoji. Definira ga društvo.
dječaci u vrtićima u haljinama sasvim sigurno nisu negiranje biološke datosti
I ja želim biti nešto što nikako nisam i ne mogu biti. Obući preskupu, predivnu haljinu, staviti dijamantnu krunu i biti kraljica. A nisam luda, ma ni poremećena valjda
, no kako bih se super osjećala.
Ali, to je samo mašta, normalna mašta.
Vidi, vidi, nikad nisam poželjela biti kralj. I to nešto govori o meni.
Pa ja bih rekla da ni čisto biološki spol nije tako jednostavan, određuje ga više elemenata, i oni se nekad pomiješaju. Kao kod junaka romana Srednji spol: do puberteta naizgled curica, a i osjećao se normalno kao curica, u pubertetu postaje dječak . Tek tada mu se razvijaju vanjski muški spolni organi. Maternicu i jajnike nije ni imao, nego testise, i to funkcionalne (s pubertetom). A sve zbog nečega što se zove sindrom deficijencije 5-alfa reduktaze. To postoji, nije izmišljeno. U romanu se opisuju još neki tipovi interseksualnosti - čisto biološke. Generalno jako malo znamo o tim pojavama (ja prva), i svi naši zaključci su zapravo napamet, neuki.
Ne znam citirati preko moba. Uglavnom transeksualnost sama po sebi nije psihicki poremecaj jer ukoliko ne uzrokuje dusevnu patnju nema razloga da ju takvom dozivljavamo. Transsseksualnost se pojavljuje od kada je svijeta i vijeka kao i homoseksualnost. Sto se tice toga da su transseksualne osobe traumatizirane i emocionalno nestabilne- prije svega u drustvu imamo jako visoku incidenciju poremecaja osobnosti i traumatiziranih osoba pa ipak jako nisku incidenciju transseksualnosti i drugo ne postoji u ovom trenutku znanstveni dokaz da je emocionalna trauma/ poremecaj osobnosti nuzan preduvjet za transseksualnost. E sad da se cak i dokaze spona sto to znaci? Mozemo recimo reci da zene koje traze starije partnere cesto kompenziraju primarno iskustvo- i sto s tim? Necemo im dati da se udaju za starije tipove? Traumatizirani ljudi i ljudi koji pate od poremecaja osobnosti su svuda oko nas. Transseksualnost se dogadja u populaciji. Rakuni ipak ne- barem ne u mjeri da ta odrednica- zelja da se bude rakun, osjecaj da jesi rakun postoji kao zajednicka odrednica dovoljnog broja jedinki a bez prisutnosti nekih drugih patologija (tipa psihoze) koje direktno utjecu na zelju. Mozda ce se nekad i prepoznati u populaciji poremecaj identiteta u kojem ljudi osjecaju da su zivotinje, no dok se ne prepozna od strane WHOa i APAe itd ja ne vidim razloga da o tome pricamo u kontekstu prava transrodnih osoba.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja ne znam kako je moj post zavrsio na prethodnoj strani:?
Sent from my iPhone using Tapatalk
znam. to sam uzela kao primjer manipulacije (od strane protivnika potpisivanja IK) pa koga se primi, primi se.
svega sam se naslušala, svakakvih "argumenata" i počinjem se pitati vjeruju li te osobe stvarno u te strahote koje plasiraju kao realne da nas obuhvate i progutaju?!
fakat tih rakuna ima toliko da mogu osnovati neku udrugu ili stranku koja nekom točkom može ugroziti naš ustav?
ako ništa, ja mislim da u hrvatskoj bar od toga nema straha, haha, ne mogu zamisliti ni dalmatinca ni slavonca, a bogami ni ličanina da bi se ko rakun autao :D
a ne znam šta bih ti rekla, ovo s XY genima koji u određenom trenutku prenatalnog razvoja trebaju aktivirati lučenje određenih hormona da bi se razvio dječak, ali se to ponekad ne dogodi i onda se organizam po defaultu razvija u djevojčicu, to je dovoljno često i viđeno da se uči, po mom znanju, na biološkoj psihologiji, pa pretpostaljam i na medicini
kako se sve ljudi mogu osjećati - tome je stvarno nebo granica, ali kada se radi o nečemu što je rijetko i individualno, onda se tome individualno i pristupa
sjećam se i ja nekih dokumentaraca odavno, o ljudima koji se osjećaju kao mačke, njih čak mislim ima i više
i znaju se tetovirat, pa i ić na plastične operacije, da bi više izgledali kao mačke
ali koja je razlika između nekoga tko se ide operirat da izgleda kao mačka, ili nekoga tko se ide operirat da izgleda ko Angelina Jollie
argumentacija koja treba svaku vrstu pretjeranosti, hiperbole, te bizarnosti koja se tice 0,006 % populacije, te je shodno tome potpuno irelevantna za bilo sto, sasvim jasno pokazuje svoju manjkavost.
i tipicni je primjer spina kojim nas u redovnim dozama zasipa markic&co.
Cini mi se kako preozbiljno shvacate dokumentarce - kad bih ja povjerovala svakom dokumentarcu koji sam vidjela, a posebno ako je bio na nekom od onih trash programa bila bi jako zabrinuta. I ja sam imala frendicu u srednjoj skoli koja je bila decko -karlovac, osamdesete -nije joj bilo lako. U osnovnoj skoli isto jednu. Nije to novo, samo smo u prosjeku bolje informirani i umrezeni
Evo, dala sam si trudila i malo pročešljala google - izgleda da nisam prva koja je uočila sličnosti :
https://www.quora.com/Why-is-species...r-dysphoria-is
Ima još toga ali sam u gužvi i ne stignem sve iskopirati i prokomentirati. U svakom slučaju, po meni, zanimljiva tema.
Pa baš na tvom linku imaš objašnjenje koje kaže da je transrodnost stvarni genuini osjećaj nesklada spola i roda koji ima i biologijske uzroke- primjerice hormonalne i genske itd. Dok želja da se bude životinja do sada u medicini nije prepoznata kao potreba veća od fantazije ili sumanutosti. dakle ne postoje dokazi da osoba ima stvarnu genuinu potrebu da bude tigar, dok postoje oni da osoba muškog spola stvarno se doživljava kao žensko.
Dapače to na što se pozivaš u linku je u razini teorija zavjere, dakle znanstvenici, psihijatri, psiholozi i ljudi koji žele biti tigrovi šute da bi transrodni ljudi izborili prava kako bi onda svi ti pritajeni tigrovi također počeli konzumirati ta prava.
Transrodna djeca postoje, djeca koja od 5.godine misle da su rakun osim za maškare baš i ne. Totalno mi je nejasno jel stvarno ne vidiš razliku?!
sasa, ili tko se razumije u to, mene zbunjuju osobe koje zele biti druge dobi, nego one koje jesu. mislim na ekstreme :D tj. transrodnost za mene nikad nije sadrzavala situaciju da muskarac od 45 godina zeli biti curica od 7 godina (nego zena od 45godina). ili bez mijenjanja spola, da netko od 45, zeli imati 5 godina.... kako se to medicinski naziva? mislim da je to isto jedan od primjera koji se vodi do apsurduma, iako ne postoji mogucnost da bude prihvacen?!
btw, svaki put kad spomenete rakuna sjetim se "over the hedge" :D
Meni su pitanja o ekstremima skroz legitimna. Mogu se koristiti (pa se često i koriste) i za spinanje, ali svejedno su mi legitimna i zanimljiva, nimalo promašena.
Posljednje uređivanje od vertex : 03.04.2018. at 15:37