Stranica 90 od 383 PrviPrvi ... 40808889909192100140190 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 4,451 do 4,500 od 19127

Tema: Korona virus, panika ili?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Il ajde, da se skorigiram (jer znam da smo mi teske, al ono teske iznimke sto cijepimo astmaticara): nadam se da ce se barem o.g. kad budu plesale i gripa i korona zastitit pluca cjepivom makar od jednog od ta 2 zla, a ne 'jacat imunitet' nekim od placebo-pripravaka.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I time pripomoc da je manje caseova po bolnicama i svima nam olaksat jesen/zimu. Ono..ako ne za sebe, do it for the country.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 24.07.2020. at 15:08

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Poznanica ima koronu, čeka testiranje da vidi jel još pozitivna. Bez temeprature, bez kašlja, bez proljeva/povraćanja... E da znam da bismo tak prošli, ne bi me bila frka

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Malo vijesti iz Njemacke - povratnici s putovanja u rizicne zemlje, smiju se na aerodromu besplatno testirati, a iz niskorizicnih ne mogu na aerodromu, nego na mjestima koja im pokriva osiguranje. Ali svi besplatno. Pozitivni 14 dana karantene.

Osim toga, ima ta neka klaonica koja je imala veliki broj zarazenih (mahom Rumunji). Pokazalo se da su se zbog losih filtera ventilacije, zarazili ljudi u krugu od 8 metara od zarazenog.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

To s ventilacijom je dokazano jos u Aziji, u restoranima. Tocno je isla zaraza po putanji zraka iz ventilacije. Zbog toga su neki zubari kod nas (koji su mogli prakticno, a i financijski) odvojili ventilaciju prostorija u kojoj sad rade postupke koji izazivaju virus da se aerosolizira.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

VrciKako je onda znala da ju ima? Kontakt?
    Posljednje uređivanje od mašnica : 24.07.2020. at 19:42

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Da, kontakt zarazenog. Zbog gubitka mirisa i okusa ju i testirali, uz to imala 2 dana glavobolju (sto moze i ne mora biti povezano jel)

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Kod mene su tri kolegice pozitivne i kolegina supruga, sve odvojeno zaražene. Kod sve 4, prvi znak je temp, 37.6-37.8 kod tri, četvrta je imala oko 39. Treći dan gubitak čula mirisa i okusa. Kod svih su se izmjenjivali simptomi, od slabosti do temp, ali ne svi odjednom.
    Koliko sam zaključila po njih dvije, oko 8-9 dana od kontakta sa zaraženim nastupaju simptomi.
    Meni je danas jedanaesti dan od zadnjeg kontakta s jednom od njih, još nemam simptoma. Čekat ću još 3 dana, pa se smatra da ga nisam ni pokupila.
    Kolega čija je žena pozitivna, nema nijedan simptom, kao ni niko od drugih ukućana.
    U samoizolaciju su poslane kolege koje su s njima sjedili u kancelariji, pravilo je duže od sata u zatvorenom bez maske, to kod nas smatraju prvim kontaktom.
    Ta kolegica, za koju kažem da mi je bio zadnji kontakt prije 11 dana, dolazila je kod mene u kancelariju, svaki dan par puta dnevno, ostajala ne duže od 10-15 minuta, obje bez maske.
    Inače kod nas nema testova, baš kad se pojave jaki simptomi, onda testiraju.
    Posljednje uređivanje od j-la : 26.07.2020. at 13:16

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Gdje je to kod vas?

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj mima prvotno napisa Vidi poruku
    gdje je to kod vas?
    BiH
    Posljednje uređivanje od j-la : 26.07.2020. at 14:49

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

J-la, drzim fige da sve prodje ok

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Hvala
    Trebalo bi da bude ok!

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

nek što više bude ovak laganih slučajeva, ak se već zaraza širi

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

MM je jučer testiran i danas je stigla poruka da je negativan. Imao je temperaturu do 37.4, grlo, nos. Zvao doktoricu koja je rekla da to nije korona ali da ipak ide na testiranje. Začudilo me kako mu je olako dala s obzirom da su u onom prvom valu poznanici i klijenti koji su razvili simptome i bili u kontaktu s pozitivnima morali rukama i nogama kopati da ih se testira.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Super to mi je drago čuti.

I da je tm negativan, i da se šalje na testiranje.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Super to mi je drago čuti.

I da je tm negativan, i da se šalje na testiranje.
    Da još sam mu ja rekla ma nema šanse da te pošalje. U prvom valu je kolegica imala sve simptome uz gubitak okusa i mirisa i nismo ju htjeli vratiti na posao.. jedva su ju testirali.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

To je bilo tad
    Dobro da se promijenilo
    A možda je zaslužna i njegova dijagnoza,koliko ima sad temp?

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    To je bilo tad
    Dobro da se promijenilo
    A možda je zaslužna i njegova dijagnoza,koliko ima sad temp?
    Nema temperaturu od petka. Još mu je pun nos i kašljuca. Možda ga je tako olako poslala zbog astme. Tko zna.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Zbog astme ga je slala.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Da još sam mu ja rekla ma nema šanse da te pošalje. U prvom valu je kolegica imala sve simptome uz gubitak okusa i mirisa i nismo ju htjeli vratiti na posao.. jedva su ju testirali.
    Super mitovski, prvo da je negativan a i što ga je slala odmah. Koliko je morao čekati na test kad ga je naručila?
    Jer je meni to nevjerojatno, moja teta je dobila veliku temperaturu u ponedjeljak, u subotu je još uvijek bila pod temperaturom i više na njeno inzistiranje doktor je rekao da, okej naručit ću vas na testiranje, evo u srijedu. 10 dana od početka simptoma, baš mi je to biserno, da njena kći koja s njom živi nije tako superoprezna, nego da je jedna od onih "sve je to izmišljeno" tipova, mogla je pola sela zarazit u tih 10 dana. A radi se o Vukovarsko srijemskoj

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moj muž je teško bolestan i prima kemoterapiju.
    Prije dva tjedna je dobio vrlo visoku temperaturu koja bi nakratko pala od paracetamola i onda opet skočila.
    I tako punih 12 dana.
    Ukratko, hospitaliziran je i čim ga je Hitna dopeljala u bolnicu, izolirali su ga i testirali na Covid 19.
    Odmah mu je dr rekla da vjerojatno nije pozitivan, ali da oni moraju biti sigurni.
    Rezultat testa je došao drugi dan i bio je negativan te su tada muža prebacili na normalan odjel.
    Pretpostavljam da sada testiraju sve pacijente prije nego ih smjeste na odjele iz jednostavnog razloga da im ne uđe infekcija u bolnicu.
    I ako je to tako, to je jedino i ispravno.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Super mitovski, prvo da je negativan a i što ga je slala odmah. Koliko je morao čekati na test kad ga je naručila?
    Jer je meni to nevjerojatno, moja teta je dobila veliku temperaturu u ponedjeljak, u subotu je još uvijek bila pod temperaturom i više na njeno inzistiranje doktor je rekao da, okej naručit ću vas na testiranje, evo u srijedu. 10 dana od početka simptoma, baš mi je to biserno, da njena kći koja s njom živi nije tako superoprezna, nego da je jedna od onih "sve je to izmišljeno" tipova, mogla je pola sela zarazit u tih 10 dana. A radi se o Vukovarsko srijemskoj
    U četvrtak popodne je zvao doktoricu. U petak mu je javila da mu je termin u subotu. Danas dobio poruku na mobitel da je negativan.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Tanči da sve koji trebaju hospitalizaciju prvo testiraju. Dva prijatelja su nedavno završila na hitnim operacijama. Prvo test a tek onda ideš na odjel.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Tanči da sve koji trebaju hospitalizaciju prvo testiraju. Dva prijatelja su nedavno završila na hitnim operacijama. Prvo test a tek onda ideš na odjel.
    To je mudro i dobro.
    Na taj način se štiti i osoblje i ostali bolesnnici.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Pa koliko vidim, VV traži i test na koronu za žene koje idu na MPO, prije punkcije

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Traze u Vinogr.kad se ide na gastro-dijete, Petrova ginekologija manji zahvat pod anestezijom testirali isto na covid. Ali mene za dnevnu bolnicu i medikamentoznu obradu u Vinogr.(spontani) prije mj.dana nisu testirali

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

I kad su ti rekli za gastro za klinca da trebaš napraviti? Mašnice
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 27.07.2020. at 15:43

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

https://www.google.com/amp/s/www.nyt...doors.amp.html

link na clanak o skolovanju u doba pandemija pocetkom proslog stoljeca- NYC.

Fuchs je najavio da ce skole ici uzivo i zatvarati se selektivno.

a Pfizer i Moderna (nakon Astra Zenice) da bi cjepivo moglo biti spremno za distribuciju do kraja godine!
    Posljednje uređivanje od sasa : 28.07.2020. at 10:07

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mene je taj članak o školovanju napolju toliko oduševio da ću zagovarati da svaka struka tako radi, znači svi roditelji neka rade po 8-10 sati zimi uz otvorene prozore, kod kuće isto, otvorite prozore i zavrnite grejanje, eto rešenja za krizu i nemanje novca. I sve bolnice isto pod otvoreno nebo, svi napolje.
    Ja samo ne razumem za kog vraga smo uopšte gradili kuće i uvodili sebi grejanje kad je opštepoznato da je napolju najlepše. Onaj prvi koji je upuzao u pećinu ozbiljno je oskatio celu evoluciju.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni je neverovatno da se neko tako stručan ozbiljno poziva na ovakav članak. Na početku 20. veka grejanje po kućama je bila misaona imenica za većinu, tako da im je u školi bilo mnogo bolje uz debelu ćebad, zagrejano kamenje i tople obroke, koje su im navodno učiteljice spremale, kako sam u jednoj verziji ovog teksta pročitala.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Fuchs je najavio da ce skole ici uzivo i zatvarati se selektivno.
    I najkasnije do Nove godine sve će biti zatvorene.
    Nastava će ponovo biti online, a životi i zdravlje će biti izgubljeni.
    Ja stvarno ne bih bila u koži onoga ko će majci umrlog ili invalidnog deteta objasniti da je njeno dete umrlo da druga deca ne bi izgubila svoje osetljivo mentalno zdravlje uz nekoliko meseci online nastave- koja ih i tako i tako čeka, tj. mrtvo je nizašta.
    A gle, samo da se sve promislilo i sačekalo do vakcine, NIJEDAN život nije morao biti izgubljen zaražavanjem u školi.
    Ali ko će čuvati decu??? Iako se realno moraju čuvati samo deca mlađa od 9-10 godina...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pulinka , da li je s tobom sve ok?
    Ne razumijem, ti radis nesto u zivotu inace?
    Izlazis iz kuce? Kreces se medu ljudima?
    Ili si doma i cekas da patentiraju cjepivo za covid?
    Posljednje uređivanje od sirius : 28.07.2020. at 10:33

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mislim da je vise djecjih zivota ugrozeno na putu do skole, nego od korone- statisticki djeca imaju vece sanse da stradaju od nesrece nego od korone. Pa opet imamo skole i kad neko dijete strada na putu do skole ne objasnjavamo nasoj djeci da se to dogodilo kako bismo zastitili njihovo osjetljivo mentalno zdravlje. Oduka o daljnjem nacinu obrazovanja temeljiti ce se na procjeni s koje strane potencijalna korist nadmasuje potencijalnu stetu. Kreativna rijesenja- da se dio nastave odvija vani, pa je time manje djece u istom trenutku u skoli, po meni su vise nego dobrodosla i ukoliko se njihove razrade dohvati netko entuzijastican itekako moguca. E sad ni ja ne vjerujem u HDZov entuzijazam kad dodje do skola, no vidjeti cemo kako ce to ostali rijesavati pa mozda nesto i iskopiramo.
    U Hrvatskoj se djeca masovno od svibnja- a mnoga i ranije- druze u zatvorenim i otvorenim prostorima. Slave se rockasi, ide se na prespavljivanja etc. I eto nema vecih posljedica, posebice ne ovako radikalnih kakve ti predvidjas

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Tačno sam pogodila da će se potegnuti argument o saobraćaju.
    Saobraćaj se neće iskoreniti vakcinom, dakle nema nikakvog smisla sprečavati decu da idu u školu, to je rizik koji se jednostavno mora prihvatiti jer bolje neće biti. Ovaj virus će se, nadam se, iskoreniti vakcinacijom i nemoralno je primoravati bilo koga da rizikuje nešto što će se u bliskoj budućnosti moći sprečiti.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Da li se deca druže ili ne, u kolikim grupama i u kom prostoru, je stvar njihovog i roditeljskog odabira.
    Otvaranjem škole pohađanje postaje zakonska obaveza, dakle, nema biranja.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Tačno sam pogodila da će se potegnuti argument o saobraćaju.
    Saobraćaj se neće iskoreniti vakcinom, dakle nema nikakvog smisla sprečavati decu da idu u školu, to je rizik koji se jednostavno mora prihvatiti jer bolje neće biti. Ovaj virus će se, nadam se, iskoreniti vakcinacijom i nemoralno je primoravati bilo koga da rizikuje nešto što će se u bliskoj budućnosti moći sprečiti.
    Zasto mislis da hoce?
    Cjepivo protiv gripe postoji godinama pa se djeca vecinom ne cijepe.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Zasto mislis da hoce?
    U pravu si, zapravo me tuđi životi uopšte ne interesuju.
    Ako bude postojalo nešto što će zaštititi one do kojih je meni stalo, sasvim mi je svejedno da li će drugi birati da se vakcinišu ili ne, i da li će se korona iskoreniti ili samo svesti na učestalost gripa.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja se nadam da ce bit nekog modaliteta tipa turnusi kad je ko u skoli, ne full back to normal, al ni online, mislim da su 0-1 razmisljanja ta koja ce nas uvest u vece probleme. Full back to normal, bojim se, nas uvodi warp speedom u fully online ko sto pulinka kaze. A sumnjam da ce warp speed cjepivo bit dostupno bas tako brzo za sve kojima treba i za procjepljivanje cijelih populacija, sigurno ce prvo ic samo ugrozenima, al dok i to fo rh stigne, proci ce vrijeme. Slazem se da je usporedba s prometom bzvz jer promet je konstanta, a korona je to sto mijenja ciejli 'risk business case'.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da otvaranje škola treba ovisiti o epidemiološkoj situaciji, a bojim se da Hr tu ne stoji baš najbolje niti u ovom trenutku. Odnosno, nije da ja to mislim nego čitam rasprave o otvaranju škola u Americi. Znači trebalo bi gledati broj zaraženih na 100.000, i definitivno da se.to može promatrati po regijama. Tko zna što će biti na jesen, naši bi vjerojatno i mogli smanjiti te brojeve, ali baš mi se i ne čini da se trude. Ovakvim pristupom kao sad ih sigurno neće smanjiti do jeseni.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Zasto mislis da hoce?
    Mislim da je to sad stvar semantike - cjepivom nece tako divljat, tad ce stvarno postat ko gripa. Nije stvar u djeci, za njih je ovo po nekim istrazivanjima i blaze od gripe koja vise djece kosi, stvar je u babama/didama i mamama/tatama i kolapsima zdravstava.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A vezano za psihicko zdravlje, ja nekako mislim da je u vecini slucajeva potrebno da postoji tijelo koje bi kucilo tu psihu. U bilanci od 2-3 godine patnje jer onakva online skola to je i ukradene i izgubljene godine vs. izgubljen zivot, meni preteze sacuvan zivot. Iako, bioloski, mozda bi bilo bolje da ostetljivi iz ljudskog plemena parte, a ostanu metalno i fizicki zdravi. Al, frigaj ga, ja i moji smo medju ovima osjetjjivima pa se borim za nasa prava .

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se nadam da ce bit nekog modaliteta tipa turnusi kad je ko u skoli, ne full back to normal, al ni online, mislim da su 0-1 razmisljanja ta koja ce nas uvest u vece probleme. Full back to normal, bojim se, nas uvodi warp speedom u fully online ko sto pulinka kaze.
    slažem se, i ja smatram da bi nastava trebala ići po tjednima, danima, kako god, nemoguće je da krene normalno, epidemiološka situacija je sad lošija nego što je bila u ožujku
    usporedba s prometom je i po meni potpuno promašena, a ne znam koliko bi roditelji bili spremni da im dijete sjedi na hladnom, kiši i snijegu na otvorenom samo da ne bi bilo (nadam se, povremene) online nastave

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Naš ravnatelj je jučer izjavio da ni sam nema pojma kako će izgledati škola u rujnu i na dalje

I ja mislim da djeca nisu toliko ugrožena što se tiče korone, ako ju dobiju - veći je problem kome oni mogu prenijeti bolest. No do kad možemo živjeti tako sa zatvaranjima, školama doma i slično? Ne znam, stvarno treba odvagnuti situaciju.
    Iznenadio me jedan članak na fejsu, ispod komentari gdje je valjda 80% ljudi protiv povratka u škole.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Iznenadio me jedan članak na fejsu, ispod komentari gdje je valjda 80% ljudi protiv povratka u škole.
    i ovo isto - čini se da ima puno više roditelja i djece koja ne bi natrag u skolu nego sto mislimo

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pitanje je kako škole utječu na širenje epidemije.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ni ja ne mislim da će umreti silna dečica. U Britaniji ističu da ih je umrlo samo 15 školske dece do sada, i svi su stariji od 10 godina. Na naše zdravstvo i broj stanovnika to je možda samo 4 deteta, na vaše možda smo jedno-dvoje dece. Broj zaraženih u Britaniji je četvorostruko veći nego kod vas, za trećinu veći nego kod nas.
    To je zaista samo moj lični stav, da smatram da je i jedno umrlo dete mnogo, za nešto što nije moralo tako.
    I na to jedno ide više njih kojima će kvalitet i dužina života biti narušeni. Opet za nešto što je moglo drugačije.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Drzave koje su medju prvima otvarale skole- poput Danske- nemaju znacajan porast oboljelih. A nismo ga ni mi imali kad su skole i vrtici bili otvoreni.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Neke druge države, kao Izrael su nakon otvaranja škola imale porast i ponovo ih zatvarale. Znači, ima i jednih i drugih primjera.

Mi nismo imali porast ali smo imali jako mali broj zaraženih u to vrijeme. Kad bi imali takav broj zaraženih onda bi bilo prilično sigurno otvoriti škole, ali sad više nemamo te brojeve.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ok ali skola je trajala 5 tjedana (kad su bas krenuli), i isla je 1/4 skolske populacije (čak i manje). Koliko treba vremena da se virus razmaše u populaciji? Koliko je bilo lokalne transmisije i asimptomatskih slučajeva u svibnju kad je krenula skola a koliko će ih biti u rujnu?

Meni primjer iz svibnja nije nimalo reprezentativan za jesen i scenarij sa svom djecom nazad u školskim klupama. Pa kad je tako puno je po meni tocnije reci ne zna se koji će biti efekt. Jer sam sigurna da se ne zna. A nasi ne dijele rezultate matematickih modela i scenarija, nego nas drze u mraku. Imamo doduse onaj slucaj vrtica u Đakovo, koliko je tamose djece zarazilo? Koliko se sjecam priličan broj...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •