Ja sam malo starija berba, '75. i pisala sam prijemni za srednju. Ne sjećam se je li to bila zadnja generacija, ali da, '89.
Strašno davno zvuči.
Mi ovdje ko u staračkom domu, svaki topic završi na tome kako je bilo kad smo mi bili mladi![]()
Posljednje uređivanje od Barbi : 04.07.2021. at 07:15
Da to je bila zadnja generacija. I ja sam 75 godište, ali jesen. Mi smo bili prva generacija koja se upisivala na ocjene.
Ja sam bila generacija prije prijemnih, a kad sam se upisivala u srednju te godine je ukinuto upisivanje po mjestu stanovanja u Zagrebu. Odmah se u MIOC moglo upisati samo sa svim peticama ili jednom četvorkom iz predmeta koji se ne boduje. Stara vremena i nisu bila tako različita.
Posljednje uređivanje od Yuria : 04.07.2021. at 12:39
Nisam.15 g starija, al sam se isto upisivala po mjestu stanovanja
Ja sam srednju upisivala 2000.
I iz moje generacije najmanje je njih otišlo u gimnazije.
Al mi nismo u ZG :D
Prošlo je nekoliko dana, nisam prije stigla, ali na ovo moram odgovoriti.
Ono što sam primijetila je da svaki put kad netko spomene MIOC, ti se dižeš na zadnje noge, ta je škola iz nekog razloga tvoja frustracija.
Kažeš da ovi iz školskog sporta idu na treninge? Ovi u klupskim sportovima, valjda ne idu, vikendom spavaju, jednom tjedno odu na treninge i postanu prvaci države, za razliku školskih klubova.
Ovo izučavanje TUĐIH podataka i uvjeta nisu podaci Pere Perića, nego jedne grupei podataka od kojih se ta grupa sastoji, ne znam zašto tebe to žulja, ali mislim da jako žulja onu djecu koja su jako željela tu školu. Zanimljivo je kako su se u Lucijanku, V i X gimanziju prijavila bitno zdravija djeca! Drago mi je da su mom djetetu te 3 škole u fokusu i još sitno važe. Da nam je XV bliža, ta škola bi bila cilj, a nakon što sam malo analizirala podatke, nemalo sam se iznenadila. I ne nije to kopanje po tuđim životima kako ti kažeš, 20ak min copy-paste i malo excela i svašata zanimljivog se tu vidi.
Evo kako je to ove godine izgledalo u MIOC-u.
Na prijemni je izašlo 482 djece i rezultati su sljedeći:
bod broj učenika
0 - 0
0,25 - 3
0,5 - 9
0,75 - 6
1 - 23
1,25 - 28
1,5 - 43
1,75 - 55
2 - 56
2,25 - 38
2,5 - 61
2,75 - 48
3 - 31
3,25 - 24
3,5 - 16
3,75 - 18
4 - 6
4,25 - 5
4,5 - 4
4,75 - 6
5 - 2
Rezultati su lošiji nego prošlih godina, ne znam je li prijemni stvarno bio teži ili je ovo rezultat online škole.
Prima se 208 djece, a od toga:
31 dijete ima izravni upis
6 djece ima dodatna 3 bod (prvak u judu, karateu...)
4 djece ima dodatna 2 boda (sportaši 2. mjesto u državi)
95 djece ima 1 dodatni bod (tu su oni koji su sudjelovali na državnim natjecanjima, sportaši 3 mjesto, djeca sa zdravstvenim poteškoćama i djeca s težim uvjetima života)
72 djece bez dodatnih bodova
Samo trećina primljene djece je bez dodatnog boda, samo sa svojim ocjenama i rezultatima prijemnog!
Od 10 primljenih sportaša (1 i 2 mjesto), njih 8 ne bi upalo bez tih bodova!
52 djece od 208 primljenih, odnosno svaki četvrto dijete ne bi upalo da nije imalo dodatni bod!
Mislim da onih 50ak ispod crte koji su bolje napisali prijemni itekako može biti frustrirano s tima, iako ima žiavota i van mioca
Slažem se ja s onim Kanginim postom, ali ovi brojevi pokazuju da nije to samo poneko tko je iskoristio situaciju. Ovi brojevi pokazuju da je ovaj sustav bodovanja trul, da truliji ne može biti.
A koliki je prag ? I jel mora biti upisano više učenika ?
Mislim , ne kuzim?!
Ako je netko prvak u sportu to iziskuje sigurno 1 sat dnevno treniranja . Da ne spominjem vikende na turnirima i natjecanjima. Razvazanja na trenige i turnire.
Eto, da je to vrijeme i trud ulozeno u ucenje sigurno bi lako dobio taj jedan ekstra bod. Mozda jos i koji vise na testu.
Posljednje uređivanje od sirius : 04.07.2021. at 22:34
Imam dijete koje je bilo.u sportu 12 godina bez ekstra rezultata i bodova , i to je itekakav trud za dijete i roditelje.
I svaka cast onim djetetu tko uz takav tempo moze postici vrhunske sportske rezultate i konkurirati sa ocjenama i znanjem za visokokotirajucu gimnaziju.
Posljednje uređivanje od sirius : 04.07.2021. at 22:26
Ovi brojevi jasno pokazuju da je ocjenjivanje u osnovnim školama u ZG "trulo", točnije nerealno.
Prijemni su pisala djeca koja su 5,0 odlikaši, a rezultati prijemnog su posve očekivani, malo loših, puno prosječnih i par jako dobrih.
Sve te 5,0 zaključne ocjene očito nisu to trebale biti![]()
To iziskuje i više od sat vremena treniranja dnevno, ali čini mi se da ne pričamo o istoj stvari.
Ove bodove dobiju djeca koja se natječu u okviru školskog sporta, koji većina škola nema.
Škole koje i imaju, to vodi malo ambiciozniji prof tjelesnog i vodi najčešće jedan sport.
Nema svaka škola odbojku, badminton, judo i sl.
Onak koji je judo prvak RH u svojoj školi vrlo lako nema ponuđenu ovu opciju.
Nema tu nikakvog žestokog treniranja, ni žuljeva. To su treninzi 1-2 tjedno i češće pred natjecanje. Ta natjecanja vrlo kratko traju
Klupski sport se ne priznaje, osobno ne znam zašto i bi pri upisu u matematičku gimnaziju.
Sad sam pogledala i vidim da se situacija malo promijenila. Kvota je 208 i na listi je bio 208. učenik i pokraj njegovih bodova je stajalo da, već sljedeći je bio s manje bodova i van kvote.
Sad ih je više na 206 mjestu s 82,50 bodova, prvi koji ne ulazi je na 234. mjesu. Znači da ih primaju više, trenutno 233. Možda još netko tko ima 82,5 bodova promijeni prioritet.
Sad opet citam onaj post sa bodovima i moram reci da sa Iskreno fascinirana tvojom analizom. Da zivim 100 gidina tako nesto mi ne bi palo na pamet da radim.
Da analiziram statistike dodatnih bodova i zakljucujem da vecina onih sa dodatnim bodovima ne zasluzuju biti tamo.
I
Možda, ali ne znam jesi li uzela u obzir da je osmaša u ZG 7.300, a ta škola na koju je velika navala prima 208 djece.
U tvojoj P-G županiji (ako se ne varam) osmaša je 2.200. Nije neobičan ovaj naš broj odlikaša.
Istina ZG ima veći udio odlikaša (ne 5,0 već prošli s 5). U šk god 19/20 8. razred je u ZG s 5 prošlo 59%, a u PGŽ 46%. Možda je bolje uspoređivati Rijeku tamo ih je 51% završilo 8 razred s 5.
Nije to tako velika razlika.
Načelno se slažem, nemoguće da su svi baš tako odlični.
A, čuj, svaka budala ima svoje veselje
Ne radim ja to onako kako ti misliš, valjda da promatram jednog po jednog.
Uostalom ne zanima me pojedino dijete, zanima me grupa
(nisam odgovorala s citatom, odgovor je na Siriusin post)
Posljednje uređivanje od gita-xy : 04.07.2021. at 23:06
To ti je tak. Nismo svi isti. Ja recimo ne kužim uopće medicinska pitanja i zdravlje, jedva tu i tamo kaj popamtim
Al brojevi su mi zanimljivi. A zanimljivi su i MMu, pa su genima prešli na djecu
I evo ih oboje u MIOCu
Al da se vratimo na tenmu - stavili su prijemni kako bi "matematičarima" koji su loši u nekom drugom predmetu dali šansu da upiše MIOC, a onda školski sport donosi 1 bod, a to je 20% rezultata prijemnog iz matematike. Pa recite tko je tu lud.
A da ne velim da ak ćemo generalizirat matematički lumeni običnno nisu ludi za sportom
Budimo realni, prijemni su stavili da ne moraju upisivati više djece od predviđene kvote. Mislim da MIOC nema problema s učenicima, koliko vidimo većinom nastavljaju biti odlikaši.
Da nastavljaju biti. Al ima slučajeva odlaska djece. Bilo ih je kod mojih oboje.
I to kaj veliš, prijemni je za ograničavanje broja djece, a ne za nekaj drugo
Zato što se moraju pridržavati Pravilnika koji je zajednički svim školama u Hrvatskoj. Pa tako moraju i izravno upisati državne natjecatelje s prva tri mjesta u hrvatskom ili stranom jeziku, iako bi netko očekivao da će takvi prije ići u opće ili jezične gimnazije. Ali ne idu. Idu u Mioc![]()
Inače, iako sam i sama sklona analizama, brojkama i praćenju podataka koji me se tiču i koji me se ne tičumislim da bi s velikim oprezom trebalo pristupati ovakvim analizama kao što je gita-xy napravila. Iza svih tih brojki su djeca, neka su više "zaslužila" upisati tako traženu školu, neka su manje "zaslužna", ali ipak su djeca, sa svojim usponima, padovima, interesima i željama. Razvijati analizu prema kojoj nekima od njih "nije mjesto" u takvoj školi može dovesti do nekih nezdravih trendova, prvo među roditeljima, a vrlo brzo i među samom djecom. Ako je riječ o muljanju s bodovima, mislim da su za to zaslužniji roditelji nego djeca koja se upisuju.
Nije bitno zašto i kako si radila, bitno je da nisi trebala jer te se realno ne tiču tuđi bodovi i kako si ti to pozvana određivati kome je a kome nije mjesto u nekoj školi.?!
A što se tiče mene i mojih emocija spram mipca - ne postoje. Pogotovo ne negativne. Ja reagiram samo kad se svaka dva mjeseca nakupi 10-20 jednoteistih postova o toj školi i onda se ikakva smislena informacija (sad će netko opet spomenuti postove o XVIII,ali ti uglavnom nisu smisleni, bez uvrede ikome) izgubi u moru mioca.
I ne nije normalna brojka odlikaša u ZG. Prije 10 i više godina djece je bilo više, odlikaša manje.
Meni se baš sviđa što je gita proanalizirala bodove, nema to nikakve veze sa gledanjem tuđih bodova jer se ne radi o konkretnoj djeci.
Kako se stalno komentiraju ti upisi u MIOC specifično, meni je baš zanimljivo vidjeti brojeve koliko STVARNO na upise dođe djece s dodatnim bodovima - i bome, moram priznati da ih je puno.
U školama koje su mom djetetu bile na popisu je bilo svega nekoliko djece koja su imala dodatne bodove.
Al to nije izmišljotina ove generacije.
I ja kad sam se prije milijardu godina upisivala u srednju , po mjestu stanovanja, jednako su bile na glasu gotovo identične škole kao i danas (MIOC, V, i sve u Križanićevoj npr) . S tim da su prirodnjaci išli u prve dve, društvenjaci u ostele. Samo kaj smo se mi opet upisivali u 3. razredu, pa je bilo vakakvih pretubacija.
A i zanimljivo je da su djeca rado birala škole u centru, jer srednja škola ipak nije samo obrazovanje, neg i izlasci
Pa istinaveć sam napisala, kad sam se ja upisala u MIOC, primali su samo s 5.0 ili s jednom četvorkom iz predmeta koji se ne boduje (ja imala 4 iz tjelesnog
)
U treći razred sam se htjela upisati u Klasičnu jer su oni imali kemiju i biologiju. Primali su samo jedan razred početnika u latinskom i grčkom, i nisu me primili iako sam imala super ocjene jer su primili skoro cijeli razred djece sa zdravstvenom potvrdom. To smo zvali "zeleni pečat".
Tako da je upis u srednje škole u Zagrebu oduvijek zabavan.
Opet zaboravljate da zagrebačke gimnazije ne upisuju samo djeca iz Zagreba, već smo pred koju godinu o tome pisali ali se očito zaboravilo.
Upisuju ih djeca iz Zagrenačke županije s dobrim ocjenama/ prolaskom prijemnih, a bome i djeca iz drugih gradova koja žive u đačkim domovima u Zagrebu. Tako da nisu svi ti odlikaši na listama škola i dodatnim bodovima djeca iz Zagreba,
I prije je bilo puno odličnih đaka ,nemojmo se praviti da nije,recimo u mom osmom je bilo par njih s tri,četiri,dva -tri s jedva dva,ostalo s pet
E sad u moj polovično razred si mogao upasti ako je dobro napisan prijemni,fizika i matka,a opet je 80 i više njih u mom razredu imalo jedva dva iz matke na kraju prvog srednje. Uglavnom pokolj,a kako je bio mještani razred dve struke,taman dva matematičara u mojoj,i jedan u drugoj
Posljednje uređivanje od jelena.O : 05.07.2021. at 11:48
Kakvo je sada stanje u Ruđeru nakon prijemnih u ostalim školama?
Ja isto mislim da je u moje/naše vrijeme bilo puno upisivanja preko veze. U treći razred pouzdano znam da je bilo![]()
Hajde se vratite bar u sadašnjost,
Može doći bilo tko predložiti si listu! Do zadnje noći
Kad se te Upisne ljetne igre zaključavaju?
07.07. (ne znam u koliko sati)...
Prijave su moguće do 7.7., konačne liste objavljuju se 10.7.
a blago mi se za dvije godine
znači li to ako si prijavio 6 škola da možeš odustati od neke pa se prijaviti u neku drugu, ili se samo šaltaš između 6 prijavljenih?
(neću više pitati, obećajem)
Willow, sve možeš. Jedino ne možeš prijavljivati nakon prijemnih škole koje su imale prijemni na koji nisi izašao, ali to je logično, jel.
Možeš maknuti svih šest i staviti drugih šest, možeš mijenjati redoslijed prioriteta, možeš se zabavljati koliko hoćeš ako ti se da ili ako se djetetu da.
Jedino bitno je da prije zaključavanja lista budu posloženi prioriteti pravim redoslijedom da ne bi bilo hop, upisala se u krivu školu.
Što se tiče pomicanja lista, ja sam iznenađena koliko to ide gore/ dolje ove godine. Frendica nam je na granici pa je bila malo ispod malo iznad crte, već danima se to miče u oba smjera, ali danas se pomaknulo čak za deset mjesta. Još dan i pol pa ćemo vidjeti konačno.
za dvije godine nas čeka upis u srednju.
nešto smo malo počeli slušati muke ovih koji sada upisuju decu u srednju. Očigledno su svi 5,00 i ova djeca koja prolaze s 4,7 teško da će upisati gimnaziju (tako mi barem rekla kolegica).
I mi smo zasada u tom košu, prosjek 4,7, tko zna kako će biti dalje?
Zar je tako teško upasti u gimnaziju u ZG, ako nisi 5,00?