Stranica 203 od 296 PrviPrvi ... 103153193201202203204205213253 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 10,101 do 10,150 od 14778

Tema: Gimnazije i srednje škole

Datum pristupanja
    Mar 2018

Početno

Citiraj Francesca85 prvotno napisa Vidi poruku
    A ove po 2 i 3 boda isto je trebalo ručno ući?
    Da.
    Ali njih je puno manje.
    U Rudjeru jedan (na karate) koji bi imao bodove i bez toga.

Datum pristupanja
    Mar 2018

Početno

Trebalo bi omogućiti da prijemni nose 20 bodova i riješen problem.

Onda taj bod ne bi puno značio.

Francesca85 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2020

Početno

To se slažem!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cipelica prvotno napisa Vidi poruku
    Ideja da se ne smije propitivati opravdanost dodatnog boda meni je presmiješna .Meni je opravdano propitivati sve i svašta. Osobito sustave, jer su često falični. To što netko propituje ne znači da konkretno dijete ne treba dobiti taj bod.
    Pa mozes ti propitivati sto zelis. Smisao tog boda je da se djeca djelomicno izjednace sa ostalom zdravom djecom. Iako to jasno u vecini slucajeva nikako nije moguce i zdravstveno stanje utjece puni vise na uspjeh i izbor od tog jednog boda.
    Kod vecine. Jer zapravo vrlo mali broj djece sa tim bodom( u ukupnoj populaciji svih srednjoskolaca) upisuje MIOC.

Francesca85 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2020

Početno

Ja sam shvatila da je gita ustanovila da je broj tavke djece u MIOCu veliki. Ne znamo kak je u drugim školama. Možda u MIOC taj dodatni bod dobiju na foru socijalne situacije i ova 3. mjesta za sport više nego na zdravlje?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Da, naravno, i suženi izbor je u pitanju.
    Međutim, ovdje govorimo o upisima u gimnazije.
    Da, i?
    Ne razumijem?
    Gimnazije jesu skole koje se najvise preporucuju djeci sa poteskocama koja imaju dobar skolski uspjeh jer su jedine koje nemaju ogranicenja za upis sto se tice zdravstvenih oranicenja.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Da, i?
    Ne razumijem?
    Gimnazije jesu skole koje se najvise preporucuju djeci sa poteskocama koja imaju dobar skolski uspjeh jer su jedine koje nemaju ogranicenja za upis sto se tice zdravstvenih oranicenja.
    Pa sama si odgovorila, tko upisuje bilo koju gimnaziju nema ograničenja radi zdravstvenih poteškoća. Znači nije da ne može u petu gimnaziju nego mora baš u MIOC.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Francesca85 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam shvatila da je gita ustanovila da je broj tavke djece u MIOCu veliki. Ne znamo kak je u drugim školama. Možda u MIOC taj dodatni bod dobiju na foru socijalne situacije i ova 3. mjesta za sport više nego na zdravlje?
    Totalni nebitno.
    Dijete moze birati skolu koju zeli ako ima preporuku za gimnazije.
    Prema tome moze birati i MIOC.
    Ili je MIOC takva elita pa se tamo ne bi trebala upisivati djeca sa bodom na zdravlje ili socijalni status?
    Mozda da zakon izuzme najelitnije gimnazije?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa sama si odgovorila, tko upisuje bilo koju gimnaziju nema ograničenja radi zdravstvenih poteškoća. Znači nije da ne može u petu gimnaziju nego mora baš u MIOC.
    Ako dobije preporuku za matematicku gimnaziju naravno da moze probati upisati MIOC ili bilo koju drugu matematicku.
    Valjda postoje djeca sa bodom na zdravstveno stanje koja vole i znaju matematiku.

Francesca85 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2020

Početno

Totalni nebitno.
    Dijete moze birati skolu koju zeli ako ima preporuku za gimnazije.
    Prema tome moze birati i MIOC.
    Ili je MIOC takva elita pa se tamo ne bi trebala upisivati djeca sa bodom na zdravlje ili socijalni status?
    Mozda da zakon izuzme najelitnije gimnazije?
    Kužim, u pravu si, nisam to mislila
    Nego ne znamo koji je to bod jer da je previše da se ulazi ručno. MOŽe biti dijagnoza djeteta, socijalni uvjeti i treće mjesto u sportu. Optužilo se da su ovi lažirani zbog prbog razloga a ja samo velim da ne mora biti to u pitanju. U pravu ste vi koji kažete da se dječje dijagnoze ne lažiraju tako lako.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne znam kakve to što pišeš ima veze i sa čim, osim opet s dizanjem nekakve tenzije o elitnoj školi. Nema smisla govoriti o ograničenjima ako se gimnazije nikome ne ograničavaju radi zdravstvenog stanja. Jedino ako kao dečki iz mog vremena dobiju potvrdu da mogu samo u MIOC jer.se ne snalaze dalje od kuće.

Francesca85 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2020

Početno

Di je ta gita da odradi analizu kak spada?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Možda radi na tome.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Analiza bi trebala uključiti sve škole.

Iako i ja mislim da su dodatni bodovi zanimljivi u školama s prijemnim

Francesca85 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2020

Početno

JOj cure kad ovo čitam, bude mi lakše kaj je moja odustala od projekta 5,0 još u 5. razredu

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Yuria prvotno napisa Vidi poruku
    Da.
    Ali njih je puno manje.
    U Rudjeru jedan (na karate) koji bi imao bodove i bez toga.
    Od kada piše za koji je sport bod? Ne sjećam se da je to pisalo. Barem se ne sjećam da sam to igdje vidjela.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne znam kakve to što pišeš ima veze i sa čim, osim opet s dizanjem nekakve tenzije o elitnoj školi. Nema smisla govoriti o ograničenjima ako se gimnazije nikome ne ograničavaju radi zdravstvenog stanja. Jedino ako kao dečki iz mog vremena dobiju potvrdu da mogu samo u MIOC jer.se ne snalaze dalje od kuće.
    Gimnazije se ne ogranicavaju , jer nemas zanimanje u kojem te ogranicava zdravstveno stanje nakon zavrsetka.
    Dakle, cilj je da djeca upisu gimnazije ( tj.imaju vece sanse za upis) ako su ogranicena (a jesu) u strukvnim skolama.
    Pravilnik je pisan opcenito, ne sa ciljem iskljucivog upisa u ( elitne ) gimnazije.
    Jasno da odredeni broj upise ( elitne ) gimnazije. To je nesto ste se ne moze ograniciti.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Od kada piše za koji je sport bod? Ne sjećam se da je to pisalo. Barem se ne sjećam da sam to igdje vidjela.
    piše za svaki bod po kojoj kategoriji je dobiven kad se klikne 'Detaljno'

npr.
    ekipno košarka 2. mjesto - 3 boda
    zdravlje 1 bod
    socijalni uvjeti 1 bod
    natjecanje državno matematika 8. mjesto - 1 bod
    prijemni ispit 1.25 boda
    ocjene - bodovi predmeti, prosjek po razredima - sve detaljno

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj kajsa prvotno napisa Vidi poruku
    piše za svaki bod po kojoj kategoriji je dobiven kad se klikne 'Detaljno'

npr.
    ekipno košarka 2. mjesto - 3 boda
    zdravlje 1 bod
    socijalni uvjeti 1 bod
    natjecanje državno matematika 8. mjesto - 1 bod
    prijemni ispit 1.25 boda
    ocjene - bodovi predmeti, prosjek po razredima - sve detaljno
    Hvala, valjda me to pred par godina nije zanimalo toliko pa nisam niti gledala.
    Mi smo se upisivali sa drukčijim bodovima.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Niže su podaci za škole koje vidim. Netko je pitao za I i III PMG, ali njih ne vidim. Većina pita za onaj 1 bod i po kojem je kriteriju dobiven. 2 i 3 boda se lako uoče i njih je jedino moguće dobiti za sport. Moguće su i kombinacije natjecanje+ sport npr. Zanimljivo, ali nemoguće je dobiti bod za zdravstvene teškoće i uvjete života, istovremeno. Znam dijete koje na žalost ima tu kombinaciju, strašne životne okolnosti, ali je dijete moglo dobiti samo 1 bod, dok odbojkaši za 2 mjesto imaju 2 boda (te odbojkaše/odbojkašice i to 2 mjesto vidim i u miocu i V i X gimnaziji).
    Ove koji imaju 1 bod ne znam po kojoj su osnovi jer bi trebalo ulaziti u svakog posebno (ne pada mi na pamet), ali sam po Miocu onako sporadično pikala te s jednim bodom i uistinu najviše iskaču kandidati sa zdravstvenim bodom.

Na sistematskom me šk medicina pitala hoćemo li tražiti bod na djetetovu dijagnozu i bila začuđena kad sam rekla ne. Nisam ja nikakva moralna vertikala, ali uz opis tog boda jasno stoji: Kandidat koji je prethodno obrazovanje završio po redovitome nastavnom planu i programu, a kojemu su teška zdravstvena oštećenja ili kronične bolesti i/ili dulje liječenje utjecale na postizanje rezultata tijekom prethodnog obrazovanja te značajno smanjuju mogućnost izbora srednjoškolskoga obrazovnog programa.

Ja svoje dijete nisam prepoznala u tom opisu, ima 80 bodova, bavi se sportom, stvarno ne vidim da je astma koja jest kronična bolest, utjecala na postizanje njegovih rezultata i beskrajno sam zahvalna na tome. Njegova dijagnoza je donijela meni nešto suza i neprospavanih noći, njemu jedino to da mu na neku stvar ide što mora misliti ima li ventolin kod sebe.

No, evo i nešto brojeva i ispričavam se dječici u čije živote na ovaj način ulazim.

V gimnazija

186 primljenih
    2-izravna upisa- državna natjecanja
    3 učenika po 2 boda- od toga 2 sportaša - bili bi primljeni i bez dodatnih bodova
    29 učenika po 1 bod - zdravlje, soc uvjeti, sudjelovanje na državnim natjecanjima, 3 mjesto sport
    8 ne bi upalo bez dodatnog boda

Lucijanka

78 primljenih
    2 boda sportaši-bili bi primljeni i bez dodatnih bodova
    11 po 1 dodatni bod
    1 ne bi upao bez dodatnog boda

X gimnazija PM smjer- dvojezični

52 primljenih
    1 izravni-drž natjecanje
    1- sportaš 2 mjesto 2 boda
    5 učenika- 1 dodatni boda (zdravlje i uvjeti života)
    1 ne bi upao da nema dodatnih bodova

X gimnazija PM smjer

X me malo zbunjuje, primaju 78 učenika, ali je pod upisnu kvotu navedeno 69 i napomena: Odobrena kvota (78 mjesta) umanjena je zbog učenika s teškoćama u razvoju koji su ostvarili pravo izravnoga upisa (9 mjesta - maksimalan broj učenika u razrednom odjelu određen je člankom 4. Državnog pedagoškog standarda), a onda opet se kod ovih 69 spominje upis preko gradskog ureda.

Od tih 69:
    6- izravni upis gradski ured
    3- boda -1 sportaš
    2 boda-nitko
    1- bod- 16 učenika ( svi kriteriji)
    9 ih ne bi upalo bez dodatnog boda.

Nisu sve škole, ali mislim da je iz ovog vidljivo da situacija nije ni približno ista kao u miocu (mada X gimnazija naginje tome). Dodatni bodovi bi valjda trebali biti izuzetak, trebali bi pomoći djeci s određenim poteškoćama, i zdravstvenim i teškim uvjetima života, da lakše upišu određenu školu. Dodatni bodovi trebaju biti i nagrada onima koji su svoje znanje i trud pokazali na natjecanjima.
    Ali, ako svako 4. dijete ne bi upalo bez dodatnih boda, nešto tu ne valja.

Netko je napisao da djeca s dodatnim bodovima biraju Mioc. Čini se da im godi blizina maksimirske šume.

I nije problem u onima koji su se s dodatnim bodom upisali već u onima koji nisu imali taj bod i nisu se upisali.- ovo debelo potpisujem

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Što se tiče djece s izravnim upisom, ona ne moraju pristupiti prijemnom ispitu, tako da me malo čudi da ih ima toliko koji su ipak izašli na prijemni znam da uvijek ima i onih koji baš žele na prijemni iako ne moraju, ali nisam mislila da ih je više od 1-2 po generaciji.
    Izravan upis u MIOC ima 31 dijete, od toga 5 ih je upisano preko Gradskog ureda i oni su morali pisati prijemni, ali su ga pisali ranije. Njih 26 je imalo direktan upis temeljem prva 3 mjesta na državnim natjecanjima. Dvoje ih je izašlo na prijemni, jedno dijete ima 5 bodova, a drugo 4,75 bodova. Što reći na to? Genijalno!
    Nakon izravnih upisa, sljedećih nekoliko ima od 4-5 bodova na prijemnom i dodatni bod. Kod svakog od njih radi se o državnom natjecanju.
    Mogu samo reći bravo!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Traziti bod na zdravstveno stanje ne znaci i dobiti bod.
    To sam vec napisala i prije.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Cathy sportski bodovi se pišu kod školskih natjecanja,točno za određeni sport

Kaj sam primjetila : u x dva dvojezična razreda,što je novost,uvijek je bio jedan

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Traziti bod na zdravstveno stanje ne znaci i dobiti bod.
    To sam vec napisala i prije.
    Daj se malo raspitaj ak znaš kojeg LOMa il slično.

I gita je povrdila ono što sam i ja uočila letimičnim pogledom na upise, kad sam prije 3 godine imala uvid u liste

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Daj se malo raspitaj ak znaš kojeg LOMa il slično.

I gita je povrdila ono što sam i ja uočila letimičnim pogledom na upise, kad sam prije 3 godine imala uvid u liste
    Sto da se raspitam? Koliko pacijenata nekog LOMa ima bod na upisima?
    Vec sam gore napisala skolska ( a moze i LOM ) predlazu djetetu koje ima dijagnozu vjestacenje.
    Vjestaci medicina rada na zavodu za zaposljavanje.
    Da li ce dijete s astmom dobiti bod ili nece ovisi o vise faktora. Ako dijete ima losu spirometriju unatoc terapiji vrlo lako hoce. Jer se to u medicini gleda kao ogranicenje funkcije pluca. Što zapravo i jest ogranicenje.
    Ako dijete ima dobru spirometriju i tada ogranicenja nema iako je dijagnoza ista.
    Ne znam nista o MIOCu , ali razna vjestacenja sam prilicno dobro upoznala.
    Posljednje uređivanje od sirius : 06.07.2021. at 06:52

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa mozes ti propitivati sto zelis. Smisao tog boda je da se djeca djelomicno izjednace sa ostalom zdravom djecom. Iako to jasno u vecini slucajeva nikako nije moguce i zdravstveno stanje utjece puni vise na uspjeh i izbor od tog jednog boda.
    Kod vecine. Jer zapravo vrlo mali broj djece sa tim bodom( u ukupnoj populaciji svih srednjoskolaca) upisuje MIOC.
    Tako je. Djeca koja imaju teškoće za koje im nije primjerena individualizacija mogu dobiti taj bod. Koliko od njih se upisuje u mioc, nemam pojma. Vjerojatno isto kao i u druge škole.

Inače, kad se ide u Hrvatski zavod za zapošljavanje na profesionalnu orijentaciju, oni ne daju preporuku za mioc ili bilo koju drugu školu, nego samo za određeni smjer, odnosno program koji se zove program prirodno-matematičke gimnazije, program opće gimnazije ili slično. Učenik može slobodno birati u koju školu će se upisati. Preporuka nije za određenu školu. Osim toga, nekada su u školama postojale kvote koliko takve djece mogu upisati (PP, IP, dodatni bod za zdravstvenu i socijalnu situaciju). Ne znam kako je sada.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Vještačenja su prošli i svi oni koji su otišli u invalidsku mirovinu pa su poslije neki hapšeni.
    Što misliš kojih je više, onih otkrivenih, ili onih neotkrivenih?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj gita-xy prvotno napisa Vidi poruku
    Vještačenja su prošli i svi oni koji su otišli u invalidsku mirovinu pa su poslije neki hapšeni.
    Sve je to divno i krasno, ali nije baš neka usporedba.

Bod za zdravstvenu situaciju pri upisu u srednju školu dobit će se lako ako postoji medicinska dokumentacija. Dakle, ako su roditelji NA VRIJEME brinuli o djetetu koje je imalo zdravstvene poteškoće, bod se može dobiti odmah. Moj mlađi sin je primjer. On je astmatičar i alergičar s deficitarnom plućnom funkcijom. Meni nije padalo na pamet tražiti bod za astmu, jer on ima disleksiju i dobio je IP od svoje devete godine. Bod za astmu sam potpuno smetnula s uma, aliiii kad je u HZZ bio na liječničkom pregledu, zvali su me da dostavim i papire sa Srebrnjaka. Ne zato da dobije bod, nego zato da mu savjesno opišu zdravstveno stanje i na temelju toga dobije preporuku za nastavak školovanja.

Osim toga, da se vratim na tvoju usporedbu - roditelji ne čine djeci uslugu ako ih preko reda uguraju u srednju školu u koju se oni inače ne bi upisali, jer možeš ti smuljati upis, ali puuuuno teže je muljati četiri godine školovanja. Dijete se mora naučiti oslanjati na svoje snage. Moj E. je imao mogućnost upisa putem Gradskog ureda, s papirima. Ja sam mu doma rekla da se može upisati samo u smjerove u koje bi i inače upao na temelju bodova (nije bio loš, 78 je imao na temelju ocjena) jer upravo tamo pripada na temelju vlastitih zasluga, a zdravstveni papiri ne služe (samo) za upis, nego to treba uzimati u obzir tijekom kompletnog školovanja.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tako je! Sve su to kriminalci iz obitelji kriminalaca.
    Zato tteba ukinuti sve svima daslucajno ne bi netko zloupotrijebio zakon.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Sirius je u pravu.
    Nije lako dobiti dodatni bod na zdravstvene teškoće, a pogotovo ne na astmu.
    I ne daje bod Lom ili školska medicina ili medicina rada.
    Postupak traje nekoliko mjeseci i prolaze se vještačenja na više razina.
    Moja kći to nije htjela prolaziti.
    Nije joj ni trebalo jer je imala 80 bodova i trostruka državna prvakinja u znanju je bila i upisala se bez problema.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Ajd da ne pišemo samo MIOCu.
    Bodovi za upis u sportske razrede. To su posebni bodovi i ne računaju se za upis u MIOC. Trebali bi osigurati podršku u školovanju učenicima koji postižu iznimne sportske uspjehe
    Prošle godine je stanje bilo ovakvo:

Broj učenika u Hr koji po važećem pravilniku mogu dobiti sportske bodove:

Nogomet, košarka, rukomet i odboka: ukupno 100( svaki sport 25, za cure i dečke ukupno)
    Svi ostali sportovi 1,2 i 3 kategorije: ukupno 1140

Broj učenika koji su zatražili sportske bodove:

Nogomet, košarka, rukomet, odbojka: 1285
    Svi ostali sportovi 1,2 i3 kategorije: 804

Broj učenika koji su dobili sportske bodove
    Nogomet, košarka, rukomet, odbojka: 100
    Svi ostali sportovi: 511

Broj učenika koji nisu dobili sportske bodove a zatražili su:
    Nogomet, košarka, rukomet i odbojka:1185
    Svi ostali sportovi: 293

Prema. važećem pravilniku podršku u školovanju će dobiti svaki natjecatelj u sportu koji nema masovnost. Istovremeno, čak ni osvajači zlatne medalje na državnom prvenstvu u crnoj četvorci ( nogomet, košarka, rukomet, odbojka)nisu sigurni da će moći odgovarati po dogovoru i imati nastavu u jednoj smjeni. O tome. tko će se upisati u sportsku gimnaziju odllučit će abeceda. Ukoliko baše prezime počinje sa A a osvajač ste državnog prvenstva moguće je da ćete dobiti 80 bodova, ali ako se prezivate na ż vjerojatno ćete dobiti 56 bodova, kao i svaki drugi rekreativac.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tvoja kći je Tanči upisivala srednju prije prijemnog. I tada su sva djeca s 80 bodova morala upasti u željenu gimnaziju. Od prijemnog, broj dodatnih bodova raste.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Kriterije za dobivanje bodova propisuje svaki pojedinačni savez. Tako će u nogometu dijete dobiti bodove isključivo ako je reprezentativac. Nikakva medalja na državnom prvenstvu mu neće pomoći. Kakva je tamo konkurencija i koliko nivoa natjecanja treba proći da bi se uopće došlo do završnice znaju samo oni koji su to prošli. Slično je u košarci/ rukometu/ odbojci. U drugim sportovima dovoljno je : registriran ili sudionik školske lige i slično. U nekim sportovima nitko nije zatražio bodove. Gotovo nitko se tim ne bavi, ali ako se javi može na nastavu u jednu smjenu da može trenirati.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Cipelice, to je totalni kaos.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Niže su podaci za škole koje vidim. Netko je pitao za I i III PMG, ali njih ne vidim. Većina pita za onaj 1 bod i po kojem je kriteriju dobiven. 2 i 3 boda se lako uoče i njih je jedino moguće dobiti za sport. Moguće su i kombinacije natjecanje+ sport npr. Zanimljivo, ali nemoguće je dobiti bod za zdravstvene teškoće i uvjete života, istovremeno. Znam dijete koje na žalost ima tu kombinaciju, strašne životne okolnosti, ali je dijete moglo dobiti samo 1 bod, dok odbojkaši za 2 mjesto imaju 2 boda (te odbojkaše/odbojkašice i to 2 mjesto vidim i u miocu i V i X gimnaziji).
    Ove koji imaju 1 bod ne znam po kojoj su osnovi jer bi trebalo ulaziti u svakog posebno (ne pada mi na pamet), ali sam po Miocu onako sporadično pikala te s jednim bodom i uistinu najviše iskaču kandidati sa zdravstvenim bodom.

Na sistematskom me šk medicina pitala hoćemo li tražiti bod na djetetovu dijagnozu i bila začuđena kad sam rekla ne. Nisam ja nikakva moralna vertikala, ali uz opis tog boda jasno stoji: Kandidat koji je prethodno obrazovanje završio po redovitome nastavnom planu i programu, a kojemu su teška zdravstvena oštećenja ili kronične bolesti i/ili dulje liječenje utjecale na postizanje rezultata tijekom prethodnog obrazovanja te značajno smanjuju mogućnost izbora srednjoškolskoga obrazovnog programa.

Ja svoje dijete nisam prepoznala u tom opisu, ima 80 bodova, bavi se sportom, stvarno ne vidim da je astma koja jest kronična bolest, utjecala na postizanje njegovih rezultata i beskrajno sam zahvalna na tome. Njegova dijagnoza je donijela meni nešto suza i neprospavanih noći, njemu jedino to da mu na neku stvar ide što mora misliti ima li ventolin kod sebe.

No, evo i nešto brojeva i ispričavam se dječici u čije živote na ovaj način ulazim.

V gimnazija

186 primljenih
    2-izravna upisa- državna natjecanja
    3 učenika po 2 boda- od toga 2 sportaša - bili bi primljeni i bez dodatnih bodova
    29 učenika po 1 bod - zdravlje, soc uvjeti, sudjelovanje na državnim natjecanjima, 3 mjesto sport
    8 ne bi upalo bez dodatnog boda

Lucijanka

78 primljenih
    2 boda sportaši-bili bi primljeni i bez dodatnih bodova
    11 po 1 dodatni bod
    1 ne bi upao bez dodatnog boda

X gimnazija PM smjer- dvojezični

52 primljenih
    1 izravni-drž natjecanje
    1- sportaš 2 mjesto 2 boda
    5 učenika- 1 dodatni boda (zdravlje i uvjeti života)
    1 ne bi upao da nema dodatnih bodova

X gimnazija PM smjer

X me malo zbunjuje, primaju 78 učenika, ali je pod upisnu kvotu navedeno 69 i napomena: Odobrena kvota (78 mjesta) umanjena je zbog učenika s teškoćama u razvoju koji su ostvarili pravo izravnoga upisa (9 mjesta - maksimalan broj učenika u razrednom odjelu određen je člankom 4. Državnog pedagoškog standarda), a onda opet se kod ovih 69 spominje upis preko gradskog ureda.

Od tih 69:
    6- izravni upis gradski ured
    3- boda -1 sportaš
    2 boda-nitko
    1- bod- 16 učenika ( svi kriteriji)
    9 ih ne bi upalo bez dodatnog boda.

Nisu sve škole, ali mislim da je iz ovog vidljivo da situacija nije ni približno ista kao u miocu (mada X gimnazija naginje tome). Dodatni bodovi bi valjda trebali biti izuzetak, trebali bi pomoći djeci s određenim poteškoćama, i zdravstvenim i teškim uvjetima života, da lakše upišu određenu školu. Dodatni bodovi trebaju biti i nagrada onima koji su svoje znanje i trud pokazali na natjecanjima.
    Ali, ako svako 4. dijete ne bi upalo bez dodatnih boda, nešto tu ne valja.

Netko je napisao da djeca s dodatnim bodovima biraju Mioc. Čini se da im godi blizina maksimirske šume.

I nije problem u onima koji su se s dodatnim bodom upisali već u onima koji nisu imali taj bod i nisu se upisali.- ovo debelo potpisujem

Hvala Ti

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kriterije za dobivanje bodova propisuje svaki pojedinačni savez. Tako će u nogometu dijete dobiti bodove isključivo ako je reprezentativac. Nikakva medalja na državnom prvenstvu mu neće pomoći. Kakva je tamo konkurencija i koliko nivoa natjecanja treba proći da bi se uopće došlo do završnice znaju samo oni koji su to prošli. Slično je u košarci/ rukometu/ odbojci. U drugim sportovima dovoljno je : registriran ili sudionik školske lige i slično. U nekim sportovima nitko nije zatražio bodove. Gotovo nitko se tim ne bavi, ali ako se javi može na nastavu u jednu smjenu da može trenirati.
    I treba se uzeti u obzir da se liste rade sa muškim i ženskim kandidatima zajedno.
    U nekim sportovima to znači puno manje bodova za cure unatoč uspjesima u sportu.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Evo još malo o kaosu. Sportovi treće kategorije: aikido, američki nogomet, automobilizam, biljar, bob i skeleton, body building, bridge, cheerleading, curling, galop, golf, jet-ski, kasački sport, kendo, korfball, koturaljkanje, kriket, moderni pentatlon, nanbudo, obaranje ruke, orijentacija, pikado, planinarstvo, powerlifting, sambo, sanjkanje, savate, skijanje na vodi i wake, sqash, tajlandski boks, twirling, wushu, zrakoplovstvo, ju- jitsh. Država je propisala da 306 djece može dobiti bodove( svaki sport po 9). 31 učenik je zatražio bodove i 25 ih je dobilo. Cheerleading 13(9), curling 1(1),, koturaljkanje2(2), orijentacija 1(1), savate 2(1), squash 4(4), twirling 6(5), wushu2(2),ju-jitsu 2(2). U ostalim sportovima se nije javio nitko.
    Znači, ukoliko želite u sportsku gimnaziju u 8 razredu uključit se u drugi sport i uspjeh je zagarantiran.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

I šah je u toj kategoriji

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Sportovi druge kategorije:badminton 6(6) baseball 4(4), biatlon,1(1) biciklizam 9(8), boćanje 8(7), boks 31(13) , daljinsko plivanje 4(4), dizanje utega 1(1), hokej na ledu 10(10), hokej na travi, 7(7) kickboxing 42(10), klizanje, 12(12) konjaništvo 9(4), kuglanje, 6(6) mačevanje 7(7), ragbi, 0(0) ribolov na moru, 3(3) rock'n' rol 16(16), ronjenje 6(4), sinkronizirano plivanje 12(7), softball 1(1) sportski ples 34(9), skokovi u vodu 7(7), sportski ribolov, 3(3) streličarstvo 6(6), šah 15(12)triatlon 16 (11)
    Prvi broj iza sporta označava broj učenika koji su zatražili bodove a broj u zagradi je broj učenika koji su dobili bodove
    Iz svakog sporta ove mategorine 17 učenika ima pravo na dodatne bodove. Ukupno 459 učenika bi moglo dobiti bodove. 276 učenika je zatražilo bodove i 179 ih je dobilo

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Cipelica, koliko je to onda bodova po uceniku za sportsku gimnaziju?
    I mora se jasno proci bodovni prag bez obzira na bodove.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

[QUOTE=cipelica;3213690
    Znači, ukoliko želite u sportsku gimnaziju u 8 razredu uključit se u drugi sport i uspjeh je zagarantiran.[/QUOTE]
    Mislim da si u krivu, jer trebaš za bodove imati i rezultate na natjecanjima. To propisuje svaki savez za sebe.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da si u krivu, jer trebaš za bodove imati i rezultate na natjecanjima. To propisuje svaki savez za sebe.
    Pa da. Cipelica pretpostavlja da je to jednostavno dobiti. I da to ne zahtjeva rad i rezultate.
    Posljednje uređivanje od sirius : 06.07.2021. at 15:13

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Sportovi prve kategorije. Najviše 25 učenika iz svakog sporta može dobiti bodove.
    Atletika 94(25), gimnastika 40(25), hrvanje 30(14), jedrenje 18(18), judo 50(25), kajak 8(8), karate 48(21), košarka 240(25), nogomet 633(25), odbojka 200(25), plivanje 94(25), rukomet 212(25), skijanje 8(8), stolni tenis 29(24), streljaštvo 22(22), taekwondo 71(25), tenis 65(25), vaterpolo 69(25), veslanje 51(17)

Nogometaši su najviše oštećeni. Malo je Luka Modrića, djeca se trebaju školovati. Poslije nogometa tu su košarka, rukomet i odbojka.
    Pišem na mobu, isprika na greškama.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Sportska gimnazija: max 8o bodova na ocjene i max 80 bodova na sport. Za sport svi rekreativci dobivaju 56 bodova

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Kamena s ramena nema?

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sportska gimnazija: max 8o bodova na ocjene i max 80 bodova na sport. Za sport svi rekreativci dobivaju 56 bodova
    Da ali ulaze klinci samo sa 80 na sport. I možda koji bod manje.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Cipelica, zar ti zbilja misliš da je samo tako upisati sportski razred?
    Znam dijete, sport I kategorije, kategorizirani sportaš, odličan učenik koje nije upalo u Prelog sportski razred prije par godina.
    A ti to postavljaš kao da je dječja igra.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Malo toga predpostavljam. Liste i i kriterijiI su javno dostupni. Ovo su podaci od prošle godine Neka djeca su dobila dodatne bodove po kriteriju REGISTRIRAN .Ne znam jel primjereno da stavim link. Vide se imena pa neću. Ovo pišem da se vidi koliko je sustav loš

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tako je.
    Moja kćer ima bodove za ekipni sport koji trenira. Sport je prve kategorije (nogomet), državne su prvakinje (njezin tim). Osim državnih prvaka bodove dobiju članovi selekcije i sudionici nekog kampa u organizaciji HNS-a. Moja kćer je "samo" članica tima koji je državni prvak u svojoj kategorijii dodijeljeno joj je 56 sportskih bodova.
    Trenira još jedan sport (borilački) i za njega je dobila 0 bodova jer nema rezultate na državnoj razini.
    Međutim, za upis u sportsku gimnaziju treba kombinacija bodova za sport i ocjena. Zadnji koji ove godine upada ima 131,29.
    Vidim na listi da je maksimalni broj sportskih bodova 80 i to ima samo jedan kandidat. Nekoliko ih ima izravan upis uz manji broj sportskih bodova. Generalno, dijete treba imati i ocjene i rezultate u sportu za upisati se u sportsku. A realno, uopće ne znam zašto bi se dijete koje nije sportaš tamo upisivalo? Čemu?
    Ni moja neće, stavila je školu na popis tek onako, kao šesti izbor. Gimnazije u koje su išla starija djeca pa znamo iz prve ruke su fleksibilne prema sportašima i može se bez problema uz potvrdu kluba/ saveza dobiti odgovaranje po dogovoru i opravdati sportski izostanci.
    Posljednje uređivanje od Barbi : 06.07.2021. at 15:47

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Ako se baviš nogometom, košarkom, rukometom ili odbojkom statistički imaš najmanje šanse. To govore brojke.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •