Stranica 217 od 298 PrviPrvi ... 117167207215216217218219227267 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 10,801 do 10,850 od 14861

Tema: Gimnazije i srednje škole

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Preostalo nam je još samo da odredimo zagrebačke high school ekvivalente Harvardu, Yaleu, Princetonu, Columbiji...
    moramo se malo humorom zabaviti

Princeton vs. Yale... u ZG ako si Yale, onda stvarno, kakvim te to majka rodila... a ako si Dartmouth, naježio si ga ...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Znači najmanje 5 škola ima prijemni, ako dodamo još i jezične 3 komada , samo za Zagreb ispada puno, ako se dete prijavi u šest od njih ima šanse da će tri ispita možda bit na tapeti isti dan

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Već sam pisala na forumu o tome, moji oboje su imalu prijeni. Stariji je bio totalno opušten, a mala se totalno pogubila i ustrtarila. Tak da puno ovisi i kakav su tip
    Apsolutno.
    Da ne spominjem jedni stvar o kojoj nitko apsolutni NE misli, a to su djeca s poteskocama.
    Npr. dijete sa disleksijom nema apsolutni nikakvu prilagodbu ni pomoc na prijemnom( osim mizda vise vremena) sto automatski znaci da ne moze ni konkurirati .
    Kao sto sam napisala vec ranije, nije to takva drama dok je samo brsljan liga u pitanju, tada je ogranicenje samo na njih . Ali ako vecina pocne uvoditi prijemne to je izuzetno zabrinjavajuce i teska diskriminacija.
    Samo da napomenem da djeca sa disleksijom imaju apsolutnu svaku pomoc i prilagodbu ( ovisno o poteskocama i potrebama) kad izlaze na maturu.
    Posljednje uređivanje od sirius : 04.03.2022. at 05:36

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja za starije dijete uopce ne razmišljam hoce li bit prijemni ili ne. Ako nastavi ovako uciti jos godinu i po moze birat skolu. Jedino što joj sugeriramo je da gleda NZg jer nam je to blizu, ne znam koje su ivy league osim dvije (u jednu sam išla i ja) ali smatram da bi za obje puno previše vremena gubila u zivotu na putovanje. Jedino da bas kaze da hoce IBU onda bi pristala da je svaki dan vozim ujutro. U regularnu tamo bi je odgovorila od upisa otkad je kolega s posla pričao da mu dijete ima nastavu (zbog nekakvih izbornih i sl) do 15 onda dodje doma, jede napokon rucak u 16 i uci do navečer. Ne hvala, treba imati i život van skole.

Za mladjeg vec proucavam strucne

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sto je lose u strucnima? Osim sto neces naci informacije na ovoj temi?

Moja kcer ima specificne poteskoce zdravlja i ucenja , ona na izbor ima svega par zanimanja . Ona i mi vec ciljani znamo u kojem smjeru moze ici obzirom na zdravlje , ocjene i poteskoce u ucenju. Mozemi jedino lijepo zahvaliti ministru jer bi joj po novom prijedlogu oduzeo bod za zdravstveno stanje.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Da mislim da je nešto lose sa stručnim skolama ne bi ih gledala

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Apsolutno.
    Da ne spominjem jedni stvar o kojoj nitko apsolutni NE misli, a to su djeca s poteskocama.
    Npr. dijete sa disleksijom nema apsolutni nikakvu prilagodbu ni pomoc na prijemnom( osim mizda vise vremena) sto automatski znaci da ne moze ni konkurirati .
    Kao sto sam napisala vec ranije, nije to takva drama dok je samo brsljan liga u pitanju, tada je ogranicenje samo na njih . Ali ako vecina pocne uvoditi prijemne to je izuzetno zabrinjavajuce i teska diskriminacija.
    Samo da napomenem da djeca sa disleksijom imaju apsolutnu svaku pomoc i prilagodbu ( ovisno o poteskocama i potrebama) kad izlaze na maturu.
    Ne bi bilo loše na onaj tanjin link poslati prijedloge oko ovoga. Što više, to bolje. Ako može pomoć i prilagodba na maturi, onda može i za prijemni. Ali treba pisati i slati prijedloge s argumentima.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Dota prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bi bilo loše na onaj tanjin link poslati prijedloge oko ovoga. Što više, to bolje. Ako može pomoć i prilagodba na maturi, onda može i za prijemni. Ali treba pisati i slati prijedloge s argumentima.
    Vec jesam.
    Nazalost ( barem javno) udruge , pravobraniteljica i politicari koji nisu na vlasti uopce ne reagiraju na taj apsurd.

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

A onda ostaju novinari. Probaj srednja.hr, Dora Kršul isto prati školstvo.
    A možda i netko od političara koji jesu u vlasti. Npr. oni https://www.sabor.hr/hr/radna-tijela...ulturu-9-saziv

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ima ukupno 3 (tri) osvrta na temu zdravstvenog boda, a 2 (dva) na temu prijemnog za disleksičare.

Šira javnost nem pojma da je neko savjetovanje. Savjetuju uglavnom nastavnici kojima ta problematika nije ni u peti.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 04.03.2022. at 16:17

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A onda ostaju novinari. Probaj srednja.hr, Dora Kršul isto prati školstvo.
    A možda i netko od političara koji jesu u vlasti. Npr. oni https://www.sabor.hr/hr/radna-tijela...ulturu-9-saziv
    Nisu li oni koji jesu na vlasti dali taj prijedlog?

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

U sveopćem ludilu oko ocjena potpuno je zaboravljeno da pravilnik utječe i na djecu koja ne trče u gimnazije. A tu bi morali reagirati zainteresirani roditelji i udruge.

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Nisu li oni koji jesu na vlasti dali taj prijedlog?
    Jesu. Ali sumnjam da svi sve čitaju i sve znaju.
    Dobro čokolada kaže, treba se na sve načine podignuti svijest o tom problemu. Sigurna sam da velika većina onih koji su pisali te prijedloge nema pojma s kakvim se sve problemima susreću djeca s poteškoćama i njihovi roditelji. I tu nema druge nego ukazivati na to gdje god se može, "vikati s krovova".
    Uputite dopise na sve strane, kontaktirajte novinare koji se bave školstvom... bojim se da nema nekog drugog načina. Ljudi ionako ne razmišljaju o tuđim problemima, a kamoli kad ih i ne poznaju.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ako čitate komentare pristigle na javno savjetovanje, velika većina ih se odnosi na odobravanje prijemnih ispita, zazivanje male mature, dodatnog bodovanja (najviše za drugi strani jezik, ti su komentari copy-paste istog teksta!). Čini se kao da većina komentatora doživljava upise u srednju školu isključivo kao upise u gimnazije, i to zagrebačke.
    Problem s prevelikim brojem učenika s maksimalnim brojem bodova i jest prvenstveno zagrebački problem, ali tim više treba ukazati na posljedice koje izmjene cijelog pravilnika imaju na sve učenike, ne samo buduće zagrebačke gimnazijalce. A to se onda odnosi i na pitanje "zdravstvenog" boda i pisanja eventualnog prijemnog za djecu s poteškoćama.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jesu. Ali sumnjam da svi sve čitaju i sve znaju.
    Dobro čokolada kaže, treba se na sve načine podignuti svijest o tom problemu. Sigurna sam da velika većina onih koji su pisali te prijedloge nema pojma s kakvim se sve problemima susreću djeca s poteškoćama i njihovi roditelji. I tu nema druge nego ukazivati na to gdje god se može, "vikati s krovova".
    Uputite dopise na sve strane, kontaktirajte novinare koji se bave školstvom... bojim se da nema nekog drugog načina. Ljudi ionako ne razmišljaju o tuđim problemima, a kamoli kad ih i ne poznaju.
    Svoje sam odradila. Obavijestila detaljno nekoliko udruga, reagirala kao pojedinac komentarom, objasnjavala svakom detaljno tko me je pitao...i to bi bilo to sto se mene tice. Oni koji primaju novac da razmisljaju u tome, ili oni kojima je to struka i obaveza da razmisljaju ...mozda bi oni trebali reagirati na pravim adresama. Valjda ministar ne pise sam pravilnik. Cini se da su ovaj pravilnik pisali ravnatelji brsljan lige. Jer u njemu vidim samo elitu.
    Ocito srednjoskolsko obrazovanje nije obavezno, a djeca sa poteskocama, zdravstvenim poteskocama ili sirotinja i tako nisu zasluzila da se o nima promislja kad se pise Pravilnik.
    Mene samo zanima tko je sastavljao ovaj novi pravilnik. I da li je ta osoba ikad cila da postoji ili ne daj boze procitala 400 stranica popisa kontraindikacija za upis u srednjoskolske strukovne programe.
    Posljednje uređivanje od sirius : 04.03.2022. at 20:57

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Sirius, daj zalijepi ovdje link kontraindikacija. Koristit će ljudima.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sirius, daj zalijepi ovdje link kontraindikacija. Koristit će ljudima.
    Jedinstveni popis kontraindikacija za upis u strukovne skole

Javite da li vas link baca direktni na dokument.

https://mzo.gov.hr/UserDocsImages/do...OS%202015..pdf
    Posljednje uređivanje od sirius : 05.03.2022. at 03:21

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ide na dokument

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

tanja_b jucer sam bila u Sl. Brodu i iznenadilo me da je slicna prica i tamo oko upisa u PM gimnaziju.
    Naime dosta djece dolazi u Brod u srednju skolu iz okolinh mjesta. I tamo dje navodno hiperinflacina odlikasa. A brodske osnovne skole neke drze nivo pa djeca tesko upisuju PM gminazije

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Vjerovatno je tako u svim PM

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

hm, od ovih komentara na pravilnik prevladavaju zahtjevi da djeca ponovno počnu dobivati bodove na učenje drugog stranog jezika i pohađanje glazbene škole

baš će se time riješiti poplava petica...

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Jel zna netko dokad ce Tituš biti u Novom Zg?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

radovi na obnovi stoje (to je moja zadnja info od prije cca mjesec dana)
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 16.03.2022. at 10:35

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jel zna netko dokad ce Tituš biti u Novom Zg?
    Nitko to ne zna. Trenutno se čekaju izmjene nečega pa odobrenje nekoga pa ponovni početak radova. Odobrenje od konzervatora je navodno konačno dobiveno. Dosad smo se nadali povratku u zgradu iduće školske godine, sad to više nije realno. Najbolji slučaj će biti drugo polugodište iduće školske godine.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa Vidi poruku
    Nitko to ne zna.
    Pretpostavljam da isto vrijedi i za Gornjogradsku...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Za Gornjogradsku je još malo gore jer su oštećenja bila veća. Kompletna obnova stoji, i u Zagrebu i na Baniji, tako da se ne treba nadati skorom rješenju za srednje škole.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zadnje što sam čula za Gornjogradsku je da nisu niti započeli s radovima i da se planiraju seliti u Tituš kad se obnovi. Bili bi u smjenama u tom slučaju. Jedino mi nije jasno gdje bi stali jer u Gornjogradskoj ima puno više učenika nego u Titušu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Prvi put čujem - i da, ni meni nije jasno gdje bi stali svi, makar i bili u smjenama. Gornjogradska ima 6-7 razreda po generaciji, Tituš 4.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Znači budući prvašići Tituša će ići u Novi Zg. sigurno bar 1 sk. godinu. Koji je 2. strani jezik?

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Njemački, francuski ili talijanski.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Evo friških procjena (koliko su točne, drugo je pitanje) o mogućem završetku obnova škola u Zagrebu:

Prošlo je dvije godine od potresa u Zagrebu: Evo kada bi obnova svih škola trebala biti gotova (srednja.hr)

Po ovoj tablici, Tituš bi trebao biti gotov u rujnu ove godine, isto tako i Prva ekonomska (Medulićeva), a Gornjogradska u kolovozu 2023.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pa je li se išta na Titušu pomaknulo?
    Kad se prisjetim da je HTŠ trebala useliti na novu lokaciju 2018., pa 2019., pa 2020. itd...
    Posljednje uređivanje od čokolada : 24.03.2022. at 17:20

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa je li se išta na Titušu pomaknulo?
    Kad se prisjetim da je HTŠ trebala useliti na novu lokaciju 2018., pa 2019., pa 2020. itd...
    Pitaš od potresa ili od zadnjeg prekida
    Pomaklo bi se, pa bi stalo, pa bi se opet pomaklo, i tako, puževim korakom. Nemam pojma što se sad zbiva, kad prolazim Gornjim gradom, obje škole su potpuno prekrivene onim plahtama i ne vidi se što se zbiva ispod njih.

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Priča jednog profesora iz 1.gimnazije (u kojoj "gostuje" Tituš) je da sve skupa već neko vrijeme stoji i ništa se ne radi jer se čeka neka dozvola ili što već i da se nadaju iduće godine 2.polugodište da će Tituš otići u svoj prostor.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Danas me pita jedna kolegica jesam li upisala svoju osmašicu na pripreme za prijemni (za jednu od onih gimnazija koje imaju prijemni)....bila sam zatečena pitanjem pošto nisam ni znala da postoje pripreme i za to. Zar navala stvarno tolika da je potrebno i na pripreme ići?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

navala je velika

za pripreme nisam čula, ali sigurna sam da većina djece prije prijemnog vježba samostalno (ili s nekim tko mu može objasniti gradivo) predmete koje treba polagati

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Je li i 13. Pm najavila prijemni?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Tines prvotno napisa Vidi poruku
    Danas me pita jedna kolegica jesam li upisala svoju osmašicu na pripreme za prijemni (za jednu od onih gimnazija koje imaju prijemni)....bila sam zatečena pitanjem pošto nisam ni znala da postoje pripreme i za to. Zar navala stvarno tolika da je potrebno i na pripreme ići?
    Nisam još čula za organizirane pripreme na koje se treba upisivati, ali to je nešto što se moglo očekivati.

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam još čula za organizirane pripreme na koje se treba upisivati, ali to je nešto što se moglo očekivati.
    Nakon priprema za maturu, ovo je novi zlatni rudnik

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nestalo mi 2/3 posta...
    Ugl, da, postoje centri za poduku koji se baš reklamiraju pripremama za prijemne ispite. I neke grupe su već krenule s radom...

Btw, na webu njihovim stoji i formacija da pripremaju m prijemni iz matematike (i) za V.gimnaziju. To mi je prvi glas da i oni uvode prijemni
    Posljednje uređivanje od ekica : 29.03.2022. at 18:21

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Moguće. Upravo sam čitala članak u 24sata kako prijemni uvode još i PM gimnazije: Lucijana Vranjanina, V. i X.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Znači onda 13. Ne?

O V smo već pričali pred mjesec mjesec pol

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Nije navedena.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Znači onda 13. Ne?

O V smo već pričali pred mjesec mjesec pol
    To što piše u medijima ili što je netko čuo ne znači ništa dok ne objave natječaj za upis.
    Tako da ti ni 13. zasad nije sigurna

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Deseta samo za matematički smjer uvodi prijemni?

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mene samo zanima kako će sve to skupa biti organizirano ukoliko zaista većina PM gimnazija uvede prijemni? Već sada mojoj kćeri prva tri izbora su škole koje imaju prijemni (Prelog, PM smjer 1.gimnazije i mioc), a daljnji izbori su joj PM smjer X.gimnazije i V. gimnazija. Na što će to ličiti ako će pisati 4-5 prijemnih ne želim niti razmišljati previše

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ekica prvotno napisa Vidi poruku
    Mene samo zanima kako će sve to skupa biti organizirano ukoliko zaista većina PM gimnazija uvede prijemni? Već sada mojoj kćeri prva tri izbora su škole koje imaju prijemni (Prelog, PM smjer 1.gimnazije i mioc), a daljnji izbori su joj PM smjer X.gimnazije i V. gimnazija. Na što će to ličiti ako će pisati 4-5 prijemnih ne želim niti razmišljati previše
    Pa, komentirali smo to u javnom savjetovanju, bilo je više takvih razmišljanja. Nadam se da će netko to i uzeti u obzir. Netko tko prilikom slaganja prijedloga promjene pravilnika nije razmišljao o praktičnim detaljima provedbe

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Sad vidim ovo: Jutarnji list - Ovo su srednje škole koje će imati prijemne: Za upis u matematičku gimnaziju i po dva ispita u istom danu

(ne mogu otvoriti cijeli članak - ako netko može, neka napiše najbitnije informacije)

Dakle, danas bi trebali objaviti novi prijedlog pravilnika. To naravno nema veze s vremenikom provedbe upisa koji se objavljuje tek krajem svibnja

(izvješće o javnom savjetovanju još nije gotovo i bit će objavljeno tek 15.4., ali iz prijedloga pravilnika bit će vidljivo koje su prijedloge uvažili, a koje nisu)

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ima i djece koja polažu prijemni u recimo Splitu i ZG treba i na to paziti

U vrijeme prijemnih za faks meni su dva prijemna bila isti dan u usto vrijeme, rad je trebalo odlučiti na koji ići, što bi tek bilo da su mi i dva grada u kombinaciji

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

I kojih je to 7 škola?
    Prelog, Mioc, Tituš, Lucijanka, Prva, Peta i ?
    Deseta?
    Posljednje uređivanje od čokolada : 30.03.2022. at 11:02

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •