Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
Mislim da nije pisalo o prosječnim, nego medijalnim neto plaćama, što znači da 50% zaposlenih prima višu plaću od navedene.
Ja sam ta kojoj je dijete ionako cijeli dan u školi trenutno, pa nisam relevantna, ali škicam opcije kao STEM-ovac.
Čitala sam neke srcedrapateljne izjave tipa - zamislite jadnog prvašića u školi od 8 do 17h. U našem su razredu sva djeca u boravku, jedino što ih iz boravka lako uzmeš na bilo što, ako ih treba na nešto voditi. Naša škola je na dobrom glasu zbog činjenice da ima boravak do 4. razreda. Znači jako puno djece je u školi cijeli dan.

Što se tiče drugog stranog jezika, engleski gotovo da i nije strani jezik, to se podrazumijeva da znaš, tako da mislim da je nužno učiti još jedan jezik. Bila bih sretna da moje dijete dobije njemački kao drugi obavezni predmet. Njemački je puno drugačiji od engleskog, u prvom redu jer trebaš znati jako puno prije nego možeš govoriti. Svakako pomaže čitanje knjiga na njemačkom i gledanje TV programa na njemačkom, da ti neke fraze naprosto ostanu u uhu.

Dakle, meni su problem te dodatne terapije neke djece koje ne znam kada bi se odvijale, kao i ozbiljnije vanškolske aktivnosti tipa muzička škola. Naše dijete kad/ako bude išao do 12 u školu, biti će samo kod kuće do 16.30 ili ću nekoga plaćati da ga dočeka doma, nemam pojma kakav će biti kad dođe u tu dob. Meni se čini boljim da sjedi u školi, nego da sam igra igrice na računalu poslijepodne. Tako da mislim da su za takvu opciju roditelji koji ne namjeravaju djecu slati u muzičku, koji rade i koji nemaju bake koje su spremne svaki dan dolaziti dočekivati djecu iz škole, posebno mi s jednim djetetom, što će sam doma svaki dan.

Naša škola je jednosmjenska, ima kuhinju i dvoranu za tjelesni, a minimalno polovica prvašića ne ide na vjeronauk, pri čemu znam neke čija djeca idu, iako nisu krštena i koji bi dali djecu na alternativni predmet, tako da smo možda kandidat. Da me se krivo ne shvati, ne zagovaram ja tu promjenu jer premalo znam o njoj. Zagovaram promjenu programa, jer ovakav program guši svaku kreativnost, a ima i hrpu netočnosti. Trebalo je svakako razraditi sustav i prvo povući nastavnike na edukaciju s nekim testiranjem na kraju da se vidi tko je u stanju sudjelovati u promjeni.
Engleski itekako je strani jezik za male Hrvate kojima je materinji hrvatski.
Da ne pricam o tome kako ga je tesko usvajati djeci koja imaju poteskoce citanja. Moje dijete provodi zadnje 4 godine ( od 5.-8.) na satu engleskog bez da ista razumije jer profesorica govori iskljucivo engleski. Osim djece sa poteskocama u ucenju, osim onih koji tesko usvajaju jezike zamisljam i male Rome u Medimurju kako drve po engleskom i francuskom cijeli dan na nastavi.