Koja je razlika između malata i glycinata? Mislim da sam negdje pročitala da neki uzimaju glycinat ujutro a malat navečer (ili obrnuto?). Na ovom linku uz proizvod se ne spominje da bi se trebao uzimati u određeno doba dana.
Koja je razlika između malata i glycinata? Mislim da sam negdje pročitala da neki uzimaju glycinat ujutro a malat navečer (ili obrnuto?). Na ovom linku uz proizvod se ne spominje da bi se trebao uzimati u određeno doba dana.
Glicinat uzimat navece, a malat ujutro.
Iako ja prva nekad zaboravim pa uzimam kako se sjetim![]()
Za tebe je definitivno Mg glicinat.
Sad si mi dala ideju da ga i ja uzmem navece za dobar san jer djeluje umirujuće,a ovaj moj energizirajuće.
meni dr rekla da uzimam malat navečer))) nisam primijetila navalu energije koju bi kao trebao dati
I ja sam se znala zeznut. Al Malat ti navece ometa san.
Preporuka je piti ga ujutro.
Pitaj radije magistre u farmaciji.
U nacelu je pravilo da se Mg uzima navece (skoro svi osim malata).![]()
Dakle, mali je užasno zaboravljiv, sve slabije uspijeva odrađivati zadatke, treba ga tjerati i tjerati, često puta bi otišao u školu bez torbe da mu ujutro ne kažem. I sad da nisam vidjela krvnu sliku rekla bih da ima adhd, ali vidjela sam da je sve jako nisko,... već dva tjedna mu dajem da pije floradix, ali ne vidim da se išta popravlja. Apetit i dalje slab, već je počeo šmrcati, a samo tjedan dana nemamo prehlade. Zanima me ako netko zna mogu li ja otići s nalazima krvne slike privatnom liječniku opće prakse i zatražiti terapiju željezom, koliko bi to otprilike koštalo, i ima li u ljekarni neko željezo koje se može dati željezo bez recepta, jer ova doktorica koja je sad na zamjeni, ona mi se gotovo smijala u facu što paničarim. Nisam paničarila već sam joj objašnjavala situaciju, ali nema kapaciteta pratiti moj brz govor.
To je jedno, drugo je kaj mi je klinki iskočila čudna kvrga na stopalu kaj je to već 2-3 tjedna i boli na dodir i moram ići istoj doktorici koja će me vjerojatno ismijati kao budalu zašto dolazim. Tražila bih je rengen, ima li to smisla?
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 28.10.2025. at 11:28
Za kvrgu na stopalu svakako trebaš ići liječniku. Možda bi mogla otići i na hitnu ako je iznenada iskočila.
Ako ti tvoja doktorica ne daje uputnice za krvnu sliku, moraš ju promijeniti. Je li jedina u blizini ili ima još netko kod koga bi se mogla prebaciti? Ako već nije blizu, pokušaj naći nekoga tko odgovara na mailove. Moja bivša doktorica je sada u domu zdravlja Željezničara (blizu Glavnog kolodvora ako ti odgovara putovanje vlakom) i jako je ažurna oko mailova pa ti mogu privatno poslati kontakt.
Osnovne pretrage stvarno nisu nešto što bi trebala plaćati privatno.
Dala je za kks nije za feritin, proglasila je nj krvnu sliku potpuno normalnom. Mali je na 25oj percentili i zaboravljiv je jako jako. Sumnjam na anemiju. Tražit ću je za feritin sad idem sa klinkom da to pogleda kvrgu na stopalu. Ovdje u domu zdravlja su pretrpani, i mijenjaju novi tog doktora koji je nekam otišao. Samo treba pričekati već će ona otići.
Evo ništa do iza 10 a mala mora u školu u 11. Ispalit ću na živce.
prije terapije željezom, probaj s multivitaminima (proizvodi za djecu);
daj mu crveni sok (oko 6 eura, ima u dm-u; cikla i crveno voće, nije jako loš što se tiče okusa)
Za što je 25oj percentili? Za masu? Meni se čini da je naš cijeli kvart u toj percentili. Ne mogu se sjetiti debelog djeteta. Ako je masa, ne bih rekla da je to neki problem. Problem je vrsta hrane koju jede.
Možete li zajedno za vikend složiti menu za idući tjedan? Uz pomoć piramide hrane.
Evo tu gledam:
https://www.rcpch.ac.uk/sites/defaul...owth_chart.pdf
Moj upadne na kraju u onom BMI centilu ispod 9.
Ima 27 kila na 135 visine 9 g i dva mjeseca.
To je 25 percentila. Nebitno. Problem je što ne može ništa upamtiti. Strašno zaboravljiv izgubio je hrpu stvari, učiteljica već deseti put piše bilješku da nema zadaće ili da je nije donio ili još gore da na samom satu dok prepisuju s ploče on nije prepisao, a učiteljici kaže da je. Sad je treći put zapisala da joj je lagao. Onda je i meni "lagao" ustvari se uopće ne može sjetiti kao da je isparilo.
dr ga je naručila za idući tjedan
mala ide na rtg ali dr nije sigurna hoće joj oni tamo htjet slikat nogu.
ne kopčam kak bi ortopan za zube bilo manje štetno od slikanja stopala
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 29.10.2025. at 12:05
jelena složili smo menu ono što voli, burgeri od doma sve rađeno, i pecivo i meso, juneća, pa gulaš, pa ću ribu, sve voli, ali i to pojede malo
dajem mu sad četiri suplementa, vitamine u gele bombonu, probiotike, matična mliječ i floradix, već dva tjedna. nema pomaka. još gore. ovaj tjedan zaboravlja sve živo
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 29.10.2025. at 12:07
Žao mi je. Tema je za forumašice medicinske struke, a eto mi nemedicinari se javimo bez veze. U svakom slučaju, vjerujem da nitko ne može bez da vidi dijete i nalaze nešto reći.
Što se mase i visine tiče, ne odstupa bitno od mog u toj dobi. Al nisu ni svi mršavci isti.
Ok, raznolikost prehrane je jako bitna za dijete u razvoju ( i za nas, ali za klince pogotovo), ali da li si možda razmišljala da to odbijanje pisanja zadaće, sudjelovanja na nastavi i sl. nema veze sa krvnom slikom? Možda ga nešto muči, a ne može/ne želi podijeliti s tobom? Možda bi bila opcija za početak dok sve druge pretrage ne napravi, da psihologica/pedagogica (koga već u školi imaju) porazgovara s njim. Da odeš do stručne službe i objasniš im situaciju te zamoliš da popirčaju s njim.
Ništa se nije mijenjalo osim što je dobio telefon i bio češće na ekranima. Vidjet ću sad na informacijama. Mislim u razgovoru sa psihologinjom može reć tipa da su mu roditelji razvedeni i onda će se psihologinja fokusirati na to, iako smo razvedeni pet godina i problema nije bilo do ove školske godine.
Ali djeca rastu, drugačije shvačaju neke stvari, drugačije interpretiraju neke situacije, dolaze u nove situacije također....sve to može imati utjecaja. Ne samo ekrani. I psiholozi imaju znanja i tehnike kako izvući iz djeteta što ih tišti (ako ih tišti).
Zašto već unaprijed imaš neki odgovor što bi psiholog mogao reći? Uopće ne mora biti tako. Prepusti njima da popričaju sa tvojim sinom i donesu neke zaključke eventualno te upute dalje, rade s njim...što već treba.
Nemoj biti negativna unaprijed. Neka tvoje predikcije ne ometaju/stopiraju rješavanja djetetovog problema. Dijete svakako treba stručnu pomoć.
Iz mog iskustva psiholozi potenciraju problem. Kao kad sam otišla u udomiteljsku obitelj pa je radila sa mnom na tehnikama opuštanja, iako je izvor napetosti ostao tamo gdje je bio. Udomitelji koji nisu imali takta i nesređena obitelj. Ili kad sam išla nakon razvoda na razgovor pa mi se žena nakon sat vremena objašnjavanja kako podižem troje vrtićarca bez ičijeg oslonca iščuđavala kako sam napeta. Predikcija je takva kakva je, čeprkarit će i rovarit po obiteljskim odnosima, iako nemaju veze s ničime. Njegov otac i ja ne komuniciramo već pet godina, ali njegov otac se trudi na svojoj strani, i ja na svojoj, da radimo s njima na solidan način. Nema konflikata, ne pričam im o njemu, ni on o meni. To su mirne ustajale vode već najmanje tri godine. Često puta im pohvalim oca kako je nešto dobro napravio, a u zadnje vrijeme su javili i da je on izrazio neku vrstu potvrde za što ih vodim u vrti i lisinski, samo primjer.
Ono što primjećujem je utjecaj ostale djece, utjecaj ekrana, ali to će biti stavljeno po strane jer je lakše kao što kažem rovariti po obiteljskim odnosima nego se uhvatiti u koštac sa širim problemom, utjecajem grupe i učenjem obrazaca ponašanja od vršnjaka.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 03.11.2025. at 09:47
Žao mi je imaš loša iskustva još od djetinjstva. Da bi psiholog nekome pomogao, moraju si "kliknuti" u svakom slučaju. BEz toga ništa.
Nadam se da ćeš naći neku stručnu opciju za pomoć sinu. I tebi će biti tada lakše sigurno. Držim fige za uspjeh!
Meni sad isto prema ovom žutinom opisu vuče na to da zaboravljivost, loša koncentracija i fokus, neobavljanje školskih zadataka nemaju veze s anemijom nego možda nekog drugom poteškoćom, koja bi mogla biti u domeni psihologa. Možda ima neki lakši poremećaj vezan uz učenje i usvajanje gradiva, koji mu sad kako je stariji otežava praćenje nastave. Ni prvi, ni zadnji.
Šteta da imaš tako loše iskustvo s psiholozima no to zaista ne znači da će i tvoje dijete imati takvo loše iskustvo, možda da mu daš priliku. Ja bih predložila najprije jedan ozbiljan i dublji razgovor s učiteljicom, reci joj svoje brige, popiši sve njene opaske, sve što je zamijetila, pa onda možda dobiješ ideju u kojem smjeru ići dalje.
Samo cu brzinski da imas i tu mogucnost u vidu- s deset godina nas sin je razvio izrazitu zaboravljivost, nesposobnost koncentracije, nemogucnost ucenja i umor. Ja kao medicinar sam to pripisivala lijenosti, predpubertetu i kojeznam cemu.
Dg- Hashimoto, tsh je bio izrazito visok. Dijete je bilo u teskoj hipotireozi. Nikom nije palo napamet da bi musko dijete od deset godina moglo imat probleme sa štitnjačom.
Vidjet ću s raskom, moguće je i da zabrijavam i da je ovo što kaže peterlin na drugoj temi, proširio je društveni krug pa teško pronalazi balans bitnog i nebitnog, no međutim i dalje vidi zgodnim da mi laže. Npr danas za daljinac. Smiješno mu sve što ja prijetim zabranama. Okej, jasno jer do sad i nisam bila dosljedna.
Počeo je neš kao jest, ali i to je slabašno.
Prvi i drugi je prošao s odličan, čak je pedagoginja ili logopedinja iz prve škole rekla da ima veliki potencijal i da bi mu trebalo omogućiti više sadržaja i aktivnosti.
Školsku psihologinju sam vidjela, nije mi osobito sjela, djeluje uspavano. Neću razvlačiti klinca po "stručnjacima" i time ga još više zbuniti. Vidjet ću danas sa razrednicom, a sutra sa lom što misle.
kasiopeja, da eto prvo isključiti sve ove kako da kažem fizičke uzroke, iako su i psihološki u principu osnovani na nečem fizičkom obično... u nekom smislu
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 04.11.2025. at 13:09
A znaš da moraš biti dosljedna, ali i oprezna s prijetnjama, jer ako si dosljedna, onda ne smiješ prijetnjom dovesti sebe u nepriliku. Izbjegavati prijetnje dugoročnim kaznama, i on već zaboravi zašto je ostao bez bicikla, mobitela..., a i tebi je teško voditi evidenciju kad bi mu trebala vratiti. Ja sam tip - NO means NO. Nije lako ustrajati. Mi imamo tako nekih ponašanja koje idu na živce i MMu i meni, i imam osjećaj da su uvijek iste tri-četiri stvari oko kojih se borimo. Nešto pustim i nadam se najboljem. Inače bi dan bio jedan veliki NE.
Iz vlastitog iskustva, budući da ni tvoje dijete, kao ni ja, neće imati neki financijski start, mora se naučiti boriti sa zadacima koji mu se ne daju kako god zna. Malo je onih kojima se posreći neka laka zarada na zabavnim poslovima.
Puno toga ide iz obitelji i normalno je da psiholog pita za obitelj, a ne toliko za prijatelje iz ulice, zgrade, posla (sve ljude, od djece do odraslih). Dijete/osoba ne mora odreagirat odmah, možda reagirava s odmakom. Ne znam zašto su samo oni "stručnjaci", a LOM je stručnjak bez navodnika. Ako si ti u otporu, onda ti taj put nema smisla, drži se onda krvnih nalaza i imaging i measuring metoda (rendgeni, krvni nalazi itd.). Nisu uvijek psihološki osnovani na nečem fizičkom... osim ako ne misliš da psiha stanuje u tijelu pa u tom smislu. Naravno, ako ti je sve to uopće prihvatljivo i dohvatljivo (ako ti nisi kliknula s psihologinjom školskom, sumnjam da dijete ima velike šanse kliknuti). Ostalo sve ne da je onako... razvlače me psiholozi, nego se trebaš dobro razvući da uopće dođeš u priliku da tebe razvlače (doći do nekoga mi se čini teže nego do nekog tko će vadit krv / snimit rendgenom).
Gdje bi psiha stanovala nego u tijelu? Ok, to kako su sagrađene sinapse, sjećanja, itd. to je dugi proces i ne može se prstom pokazati, karikiram, "ovdje u mozgu mali je Mate prestao voljeti školu".
Ne vidim koja je poanta da se psiholog bavi djetetom, čak i ako je razlog tipa taj što ga otac masira vikendom kad mali ne može napraviti ništa oko toga. Niti može promijeniti oca, niti to što nema ono što njegovi vršnjaci imaju. Mogu mu i sama reći da je u redu da se osjeća tužno, ljuto ili da nije jedini koji u principu i nema oca, ili bar ne oca kakvog njegov prijatelj ima.
Imam otpor, možda da imam silne novce da zaposlim top stručnjaka da porazgovara, iako poznajem svoje dijete toliko da znam da ga ne tišti odjednom obiteljska situacija koja je pet godina ista.
Onda sam se dobro razvukla jer su me ipak razvlačili i oduzimali mi dragocjeno vrijeme baveći se stvarima koje mi nisu bile ni od kakve pomoći.
Ako se sjećam, to je tvoja struka i izvini, možda si ti evo drugačija, ali ovo s čime sam se ja susretala je da si čupaš kosu.
Kako god, s učiteljicom sam došla do nekih zaključaka. Ona kaže adhd sigurno nije, nagledala se toga, on je miran pod satom i prati. Uzet ću ekrane, pogledati eventualno feritin i tsh, a onda što doktorica kaže.
nije ina33 psiholog al ti piše iz vlastitog iskustva i to dobronamjerno. Apsolutno se s njom slažem.
Ispada da više vjeruješ liječnici opće prakse, koja nije uopće dijagnosticirala sinu anemiju, ni dala mu nikakve pripravke, ni da mu se naprave sve potrebne pretrage za željezo, feritin...ne smatra upitnim njegov umor, zaboravljivost, nisku tjelesnu težinu, gubitak apetita, preuzak izbor namirnica koje jede...ma svašta. Ja bih od takve pobjegla glavom bez obzira.
To što ti nisi imala dobro iskustvo s psihologom, ne znači da neće tvoje dijete.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.11.2025. at 15:37
Baš sam razmišljala danas o ovome i zaključila sam da je to pomalo nalik onome kada imaš čekić sve izgleda kao čavao. Psiholozima sve izgleda kao problem obiteljskih odnosa, zanemaruju utjecaj okoline, vršnjaka, ili jednostavno biologije. Prije g dana bih dobila dijagnozu depresije kao iz šale da nisam otišla imunologinji i dobila D vitamin.
Lili, kamo da pobjegnem točno? Sve ordinacije obiteljske medicine su dupkom pune, ne primaju gotovo nigdje, da idem 3 km dalje nekamo gdje ne znam koji je i kakav doktor, a ovdje će se ionako promijeniti jer ih se već pet izmijenilo dok čekamo glavnog doktora da se vrati. Mada i ne shvaćam kak će se vraćati kada postane specijalist, ali to je druga stvar.
Danas kada sam joj objasnila svu zaboravljivost, i tražila da provjerimo feritin, dala je pripravak kendural c. To će piti pa ćemo onda provjeriti kks. Davala sam zadnjih 3 tjedna suplemente floradix i vitamine pa ne bi imalo smisla da sada obavi kks. Mada koliko razumijem feritin pokazuje uskladišteno željezo, i nešto malo sokića floradixa ne bi trebalo značajno utjecati.
Koliko mi je poznato, željezo u krvi ne spadne zbog tog što se netko osjeća tužno u životu. Stvarno ne vidim kako bi ovdje psiholog popravio pitanje željeza, apetita i zaboravljivosti. Imali smo toliko viroza, pa i želučanih, nakon kojih se izvjesno vrijeme plaši jesti jer se plaši povraćanja. Traje dan-dva, ali možda dovoljno da poremeti cjelokupan apetit.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 05.11.2025. at 16:24
Super za Kendural C, nisam dr. al sam ti ga preporucila vec ranije tu na ovom topicu.Znas da ga moras platit, zdravstveno ga ne pokriva? Al zaista je odlican.
Ako ti je glavni dr.dobar onda cekaj, ako se nece vratit onda ne bih mogla ostat u takvoj vrsti ordinacije u kojoj se sve povrsno radi.
Sto se tice zaboravljivosti, psiholog ne popravlja zeljezo, al ja ni ne smatram da mu je nisko zeljezo iskljucivo uzrok svih trenutnih problemcica nego da se radi o nekom poremecaju paznje, koje pak jedino moze dijagnosticirat psiholog.
Vidjet ces kroz vrijeme.Sretnooo!
Potpisujem u potpunosti.
zuta moraš malo staviti na stranu svoje probleme sa stručnjacima (svih vrsta) i pokrenuti se da djetetu pomogneš tj. da dobije adekvatnu pomoć onih koji su mu potrebni (tko god oni bili). Sada ti je krajnji čas da se uhvatite s tim u koštac jer što će biti stariji i "mušičastiji" bit će sve teže. Najviše njemu. A posljedično i tebi.
Ne daju ga bez privatnog recepta. Već mi se sve miješa u glavi, na kraju ću sirup sa željezom isipati na vlasište, ...
Da, napomenula je dr., evo sam kod školske pokazala nalaz kks za drugo mišljenje i kaže ok je više manje osim što fali feritin pa je komentirala da ne shvaća zašto uvijek štede na feritinu, tak da kad završimo taj kendural pričekat ću mjesec dana i privatno ga na feritin.
Po mom iskustvu pažnja je usko vezana za nedostatke koječeg u tijelu, dakle tih dana kad je meni bilo nisko željezo, kao što sam rekla, meni ko da je mozak bio u frižideru. Stalno smrzavanje misli što sam htjela kud sam pošla.
Tefil, a tko će se baviti sa preostalih desetak djece koja su mušičava i svojim primjerom pokazuju što je prihvatljivo u kolektivu? Isto kao sa ušima o kojima pričamo na drugoj temi. Jedan se očisti, dođe u kolektiv i opet dobije od onih koji to nisu riješili. Isto kao psiholozi, jedno dijete priča, vrati se u kolektiv i opet ga povuče utjecaj. Kaj bude rekao dječacima da se neće glupirati jer mu je psiholog rekao da to ne bi trebao? A glupiranja u trećem razredu OŠ im već poprimaju prve note neukusa kakav gledaju na društvenim mrežama... i sada bude moje dijete ispravljalo krive drine kolektiva u koje je upalo?
Normalno je da se glupraju klinci i sigurno ti sinu psiholog neće reći da se ne glupira jer je to dječje, normalno ponašanje. Pod mušičav nisam mislila na glupiranje, već na pubertetske muhe. Njih dobiju svi i manifestiraju se na razne načine. Ali te pubertetske muhe zajedno sa nekim problemom (bilo koje prirode) koji klinca može mučiti mogu napraviti kaos. Dijete se može naći u stvarno kompliciranoj situaciji. A i roditelj(i) s njim.
Nedostatak željeza može napraviti dar-mar čovjeku. Znam jer sam anemična cijeli život i s tim se stalno borim i moram paziti na to. Isto tako, ne mora nužno biti razlog za sve što se tijelu i psihi događa. Ja sam, isto kao kasiopejin sin, pred sada već dosta godina, mislila kak mi je željezo u podrumu i da sam zbog toga užasno umorna i usporena, a ispalo je da imam Hashimoto. Štitnjača mi je napravila ludilo po organizmu.
Mene je prvo pitala jel u obitelji tko ima, mogu reć za mene i mamu, ostalo ne znam. Na to je dodala da bi se on debljao da ima problema sa štitnjačom. Evo, ne znam. Krenuli smo s ovime danas vidjet ćemo kako će to ići. Držite palce.
Ovo što ti je rekla za štitnjaču, tek tako iz rukava, da bi se dijete debljalo je totalna glupost. Ovo što sve pišeš za vašu doktoricu meni je signal da ju treba promijeniti (kao što su ti gore cure već rekle).
Znam da nećeš jer čekaš da ode i iza čoška ti je, ali vrlo su upitne njezine "stručne" dijagnoze.
Sretno u svakom slučaju! I djetetu i tebi.
Potpisujem Tefil u svemu.
Tvoje dijete, tvoja briga.
Tudja djeca, tudja briga.
A tu LOM bih mijenjala i negdje prebacila sebe i djecu. Frendica mi mrsavi, a stitnjaca luduje. Davat tako pausalne izjave bez obavljenih pretraga je koma.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 06.11.2025. at 09:02
Ma tu sam i ja digla obrvu, jer sam čula već od isto osobe koja boluje od štitne da neke okrene na mršavljenje neke na debljanje.
Od lom-a ne očekujem puno, da nas pošalje specijalistima, da recepte, koliko ih se izmijenilo samo u pola godine, godinu... mala je vjerojatnost da će isti ostati, a da mijenjam jedino kod ove u suprotnoj smjeni. Meni je jasno da se to ovako čini lako.... ja bih mijenjalaaaa no međutim ni tehnički se ne može promijeniti doktora dvaput u istoj godini, a mi se ovdje preselili prije godine dana.
ova tema je najaktivnija pa da pitam za ideje odakle da počnemo s otkrivanjem uzroka osipa po tijelu, najviše po trupu
dijete 15 godina, jede isto što i inače, nisam ništa novo uvodila; tuširanje s la roche lipikar (prošle zime su se pojavile po licu neke točkice pa je derma preporučila da koristi sensitiv proizvode iz ljekarne)
jedino što je drugačije jest da sam promijenila prašak za rublje (prije dva tjedna prvi put sam kupila lidlov tekući da malo uštedim jer svaki tjedan imam tonu robe za troje velike djece; kako sam posumnjala u to jer mi se čini da je to jedina promjena, kupila sam Persil sensitiv i oprala djetetovu odjeću zasebno, s malo praška i dvostrukim ispiranjem, posteljinu, poplun, deku, navlake s madraca skidala ...osip se i dalje pojavi tijekom dana jače, pa onda malo oslabi)
sutra idemo kod opće prakse, što možemo očekivati? vadi li se krvna slika ili sl. za početak?
Mi imamo svakakvih koznih iskustava, ali ne znam koliko je to primjenjivo na tvoje. Mogu samo reći da je bilo razlicito. Ja bih za sebe otišla kod opće, ali za malog kod dermatologa. Termin na HZZO dermi nećeš dobiti u razumno vrijeme, a ako nemas neku super opću, onda je gubljenje vremena, jer ces vjerojatno opet na dermu privatno. Moja je mama s evidentnim melanomom cekala termin.
Dijete: za urtikariju je dobio antihistaminik. Nije vadio krv. Mali je bio, jaslicka dob. Jednom se osuo na privatnom smjestaju u Zadru (nije ljeto bilo), jako se osjetio omeksivac i jednom u jaslicama. Prilicno sam sigurna da je nesto u posteljini oba puta bilo. Odbila sam savjet medicinske iz jaslica da ga vodim na alergotestove s dvije godine pa ne znam ni danas sto je bilo. Nije se ponovilo.
Sad kad je krenulo grijanje, vjetar i zima, ocekujem oko usta i na bradi dramu, to bude svake godine. Lani smo bili kod dr Sokol, derma, i ona ga je slala vaditi krv, ubij me, ne znam sto više, samo sam zapamtila da sam kod nase dr dala vaditi krv i da sam s epruvetom isla u Vinogradsku, jer je trebao i D vitamin, i dala nam je Sokol neke recepte za kremice da nam smućkaju u ljekarni, i to određenoj. I to je jedini put da je vadio krv, sve je bilo ok.
Jednom se na moru sav osuo, dobio od nekog starijeg dermatologa (vjerojatno je u mirovini), neku homeopatsku Helicar kremu. To smo isto u neku posebnu apoteku trebali ici. Ovo: https://hr.mainphar.com/halicar-kreme-50-g-07511815-hr
Pretpostavljam da mozes procijeniti da ja nisam štovatelj ni korisnik homeopatskih lijekova, ali mu je zbilja prošlo. Ja opticki tako zamisljam sto ti navodis, ali nemam pojma, naravno.
Ja osobno reagiram na sva sredstva za ciscenje i sapune, najmanje na Jar za sudje i sapune u kamenu. Dala sam si truda i isla usporedjivati sastav Froscha i Jara da vidim sto bi bio alergen, al je sastav jako stidljivo napisan, ne moze se skužiti. Dr. obiteljske mi je dala kremu kortića, onda kad bukne namazem i onda sam mirna.
Posljednje uređivanje od Jelena : 13.11.2025. at 01:30
Moja je imala osip, al ona je alergična na grinje, zaključila sam da se osipala jer se sad više zatvaraju po kući, a bivši nije promijenio ni oprao stari namještaj, deke, tepihe valjda desetljećima, ... doktorica zaključila ekcem, dala beloderm i prošlo ko rukom odnešeno.
Može biti od promjene sredstva za pranje. Moji ne podnose Faks, što mi je žao jer bih rado preferirala domaćeg proizvođača, ali ne ide - od malena smo imali takve situacije. Povratak na staro ne ide odmah, treba vremena da se reakcija kože ublaži. Osim toga, ja godinama koristim polovicu od propisane količine sredstva za pranje, trudim se ne pretrpavati vešmašinu upravo zbog tog razloga. Omekšivač koristim u minimalnim količinama i često ga zamijenim običnim alkoholnim octom, pogotovo kad perem ručnike i posteljinu. Alternativa omekšivaču je sušilica.
Još o alergijama - rijetko kad je uzrok samo jedna stvar, ali jedna može organizam "gurnuti preko ruba". Ja mogu jesti orahe i mogu jesti čokoladu, ali ako pojedem čokoladni kolač s orasima - eto osipa, jer organizam ne može izaći na kraj s tom kombinacijom ili količinom. Za kožne alergije je slično. Ono što ne bi izazvalo osip ljeti, često izazove zimi kad je koža izložena vjetru i hladnoći ili zimskoj odjeći. MM dobiva osip i kraste po potkoljenicama ako se potrefi kombinacija neodgovarajućeg deterdženta ili čak materijala hlača + hladno vrijeme. Teško je uprti prstom u jednu stvar... Pomoć: održavati kožu vlažnom. Kad već koristi la roche - imaju oni i kremu ili losion.
Eto, ništa nisam napisala što već ne znaš. Samo želim reći da nisi jedina.