Ja bi se samo kratko osvrnula na MNM-in post.
Veoma mi je drago da podrzavas AP. Medjutim, ja ne mislim da se preduhitravanjem placa sprjecava bebino "izrazavanje" ili da dijete gubi potrebu za komuniciranjem.
Plac jeste komunikacijsko sredstvo, ali plac je onaj zadnji signal koji beba daje kad nesto nije u redu. Naravno da je sasvim normalno da beba zaplace ako nesto nije u redu. Ali, ako pazljivo promatras vidjet ces da beba raznim oblicima "tjelesnog govora" (npr. meskoljenje, trljanje ociju, vrtenje glavom kao da nesto trazi itd.) daje znak da nesto nije kako treba i puno prije nego sto zaplace.
Onaj tko pokusava preduhitriti bebin plac vjerovatno se dobro uvjezbava u toj veoma suptilnoj komunikaciji s djetetom. Samim time ne mozemo govoriti o bebinom gubljenju potrebe za komunikacijom. Naprotiv, beba se osjeca jos sigurnijom i razvija jos vece povjerenje prema roditeljima.
Mozes to mozda usporediti sa zajednickim zivotom partnera. U pocetku vjerovatno moras reci ako nesto nije u redu. Medjutim, nakon nekog vremena ako te tvoj partner dobro poznaje i pogled ce biti dovoljan da on ustanovi tvoje emocionalno, psihicko i fizicko stanje. I to sve ce tebi davati veliki osjecaj sigurnosti.
Dakle, komunikacija nije samo verbalno izrazavanje. A puno lakse je verbalno komunicirati s nekim tko te jako dobro poznaje.
Nisam htjela kritizirati tvoj nacin razmisljanja, samo sam htjela reci kako nasa djeca komuniciraju s nama na razne nacine i sto im se vise priblizimo pokusavajuci odgovoriti i na one najsuptilnije oblike komuniciranja, to ce se vece povjerenje razviti.
S novorodjencadi je mozda najteze jer je njihov oblik komuniciranja ujedno i najjednostavniji, odnosno najprimitivniji. Ali, ako naucis odgovarati na vrijeme na bebine potrebe i pokusavas time preduhitriti plac kao zadnji signal postojanja problema, dobiti ces dijete puno sigurnosti i povjerenja koje zna da ne mora urlati i vristati ako nesto ne stima, vec da je dovoljan cak i pogled pa da mama dodje
(pod ovim urlanjem i vristanjem ne podrazumijvam one problematicne faze teatralnog bacanja na pod i vristanja ako nesto nije po njihovom-to je druga prica)

Skrenula sam s teme ali ovo mi je bilo vazno za reci