Results 1 to 21 of 21

Thread: torta za prvi rodjendan

Default torta za prvi rodjendan

Htjela bih napraviti tortu malom dečkiću koji slavi 1. rođendan. Ako netko ima neki, ne jako sladak recept neka ga podijeli sa mnom. Hvala. Inače slavljenik jede sve, na ništa nije alergičan, i jako voli papati.
    Jednom sam negdje našla recept za kolač od raži sa bananama ali ne mogu ga više pronaći
    Hvala

ja ljeti pravim kolač - može biti i torta - crvenkapica. jednostavan, prekrasno izgleda i jako je fin - višnje, sir i slatko vrhnje, ako si zainteresirana - napišem

Super, ako ti se da, napiši.
    Baš sam tako neku laganu sirnu kombinaciju i mislila.

1) Obični biskvit
    - 4 jaja
    - 150 g šećera
    - 1 vanilin-šećer
    - 100 g brašna
    - 50 g gustina
    - žličica praška za pecivo
    - umutiti odvojeno bjelanjke i dodati na kraju svih sastojaka (dobije se dosta u tepsiji 33X20 cm dobiješ biskvit debljine oko 1,5 cm)

2) pošpricaš kad se ohladi sa sokom iz kompota višnje (ne sve, malo samo jer i nadjev pusti sok!) i poslažeš 2/3 višanja

3) Nadjev
    - 1/2 kg svježeg sira
    - 6 velikih žlica šećera
    - 3 vanilin-šećera
    - 1/2 l tučenog slatkog vrhnja (ja dodam i 1 kremfix unutra i uzmem sania biljno vrhnje)
    - sve dobro izmješati i namazati na biskvit
    - probaj je li ti dovoljno slatko, jer je velika razlika kod raznih vrsta slatkog vrhnja - ne smije biti presatko

4) poslagati preostale višnje ravnomjerno

5) zaliti sa 3 preljeva za torte kojeg napraviš sa vodom i sokom od višanja prema uputama (meni je dr Oetker super, Dolcela katastrofa)

javi ishod ako budeš pravila

Puno hvala, to je nešto kao dunavski valovi, ali sam sirom
    Za vikend 4.8. ću napraviti, pa javim

crveni preljev ili u bijeli ?

Quote Originally Posted by may
    crveni preljev ili u bijeli ?
    ne kužim :?

ma sa crvenim preljevom za torta da radim ili sa bijelim? u je greška. imaš pp

otvaram opet temu!!

ima kakvih novih ideja, prijedloga...naravno da ju i dijte koje slavi rođendan moze jesti

lasada's Avatar

I ja se prijavljujem na ovu temu, pravila bi svojoj Larici tortu za prvi rođendan ali ne znam kakvu, naime ja sam alergična na jaja pa ništ od takvog biskvita. Imam biskvit bez jaja al sa kravljim mlijekom ( lara doji), pa evo recepta a vi mi kažite dal bi ga mogla ispeći, prepoliviti nafilati sa čime ? da može i Lara probati i dal smije jesti sve te sastojke sa godinu dana i hvala vam unaprijed ako imate savjete. Dakle,
    Recept za kolač ili biskvit bez jaja:
    3 čaše oštrog brašna
    1 čaša griza
    1 i pol čaša šećera
    5 žlica badema ili oraha
    1 prašak za pecivo
    1 vanilin šećer
    2 jogurta
    1 čaša ulja
    1 i pol čaša mlijeka
    1 žlica cimeta
    malo soli

Sve to izmiješati može i rukom i peći u pećnici dok se ne ispeće, ja imam sa vrućim zrakom kružno pećnicu pa pećem oko 40 minuta na 180.
    Na taj kolač možete staviti prije pečenja i ocijeđene višnje bude jako fino kad se ispeće.
    Super je biskvit i količina može biti za veliki protvan veličine za pečnicu.
    E sad kakvu kremu :?
    Laru ćemo sa godinu dana testirati da nije slučajno alergična na jaja ko ja pa zato biskvit bez jaja. A svejedno ga ja moram jesti a ona i ne mora ni liznuti al svejedno eto da vas pitam s iskustvom.
    Hvala mame

rosa's Avatar

Ja samo potvrđujem da sam tortu Crvenkapica radila po receptu od Marinna i ispalo je savršeno!!
    Prefino i vrlo lijepo, onaj preljev gore daje torti jedan profi-izgled, kao iz slastičarnice ,a i kriška izgleda lijepo kad se nareže jer su boje kontrastne.

mašenka's Avatar

lasada, jesi osmislila nadjev za tortu? Pitam jer su nam rođendani pred vratima a ja se još premišljam oko biskvita , (možda ti ukradem ovaj biskvit bez jaja jer ih još ne jedemo), a za kremu mi pada na pamet ukuhati kao pekmez od buče ako ih nađem ili od svježeg sira nešto sa kruškama?

Anemona's Avatar

Krema bi vjerojatno mogla biti dobra: izmiksati dobro ocijeđen svježi sir s nekim voćem koje dijete jede.
    Vezano za tortu. Moj maleni je za 1. rođendan imao Sahericu u obliku medvjeda (kućna radinost) i kupljena voćna u obliku auta. Nisam imala potrebu raditi tortu koju bi on jeo, jer on u toj dobi nije jeo ništa slatko, niti ga je to zanimalo, niti veselio. Na torti je bila svjećica, nju smo ugasili i to je to. Nekako mislim da za prvi rođendan ne treba biti neki naglasak na jedenje torte. Njega su veselili šareni baloni, društvo,... ma kakva torta.
    Uskoro će i drugi rođendan. Sad bih mu rado napravila tortu vlakić, a može biti opet domaća Saherica, jer te sastojke jede. I dalje nije neki ljubitelj slatkog, ali komadić Saherice voli pojesti i naravno svijećice su in, njih palimo i za svaki odrasli rođendan, a pogotovo za dječji.
    Znači moj savjet: staviti naglasak na druge stvari, torta je najmanje bitna za 1. roendan.

lasada's Avatar

Ma svejedno pravim tortu koju ćemo mi ostali ukućani jesti jer sam ja alergična na jaja pa mi je to jedina opcija a torta će biti da ispadne da je to događaj važan za našu obitelj i za Larin album da vidi da je imala tortu i puhala svjećicu. Lara će slaviti svoj 1. rođendan sa nama i djedom i bakom koji stanuju pored nas. Ovdje su ljudi jako čudni nitko se sa nikim baš ne druži pa Lara nema još "prijatelje" koje bi pozvala na rođendan tako da će nama ta torta na fotkama jako puno značiti kao i uživo.
    Skuhat ću puding od vanilije i premazati taj biskvit , Lara je probala puding i dobar joj je samo malo zasladim a jučer smo bili kod pedijatrice i rekla nam da može puding. Dam joj par žličica jer više ne može niti pojesti a nisu niti pola te žličice čajne al joj fino i kuham od razrjeđenog kravljeg mlijeka iz tetrapaka.

mašenka
    samo ti napravi taj biskvit bez jaja i stavi samo mrvicu cimeta a ne koliko piše ako će mali jesti. Ja još Lari nisam dala da jede biskvit probat ću joj dati možda samo malo da vidim dal hoće jedan liz biskvita.
    Za rođendan ću joj skuhati kašicu koju najviše voli i biti sa njom cijeli dan se maziti, igrati, ljubiti, tata će uzeti slobodan dan jer nam ročkaš pada na srijedu (radni dan). Ima apricot supet je tortu napravila za ročkaš malom od riže, palente, buče,graška, ne znam kojih još namirnica lijepa torta pa potraži kod dohrane.
    Eto toliko od nas za sada

mašenka's Avatar

Evo prošao je i taj naš veeeliki dan pa reko' da vam javim što je bilo sa tortom.
    Napravila sam nekakvu vegansku varijantu torte s mrkvom, uz još malo intervencije i improvizacije. Dakle "biskvit" se sastojao od ribane mrkve, ja dodala i ribane buče, brašna, malo ulja, 1 prašak, mrvica cimeta, sjemenke suncokreta (umjesto oraha) i još sam ubacila krušku i jabuku na komadiće. Zasladila sam sa ukuhanim sokom od jabuke. Malo je zeznula pećnica (na drva je pa je temperatura pečenja odokativna) i biskvit je pao što se pokazalo super jer se jede rukama bez problema . Na i u to je išla krema od svježeg sira i malo maslaca zaslađena fruktozom- to za bijeli dio, a u obojani (bila je na cvijet jer je Maškica zaluđena cvijećem ) sam umiksala pire od buče. Za ukras su bile tratinčice (koje su se zatvorile u frižideru -bilo im je premračno i prehladno ).
    Uglavnom frajerica se silno razveselila torti, smazala je svoj komad s nevjerovatnim guštom. A ni nama nije teško pala ( ima još jedan komad u frižideru- tko zna hoće li dočekati jutro ).

lasada vidi ovaj recept
    http://www.coolinarika.com/recept/crnac-bez-jaja

To je tako fino, a nema jaja unutra. Ja sam Danijelu napravila taj kolač u okruglom kalupu za tortu i bio je super. Svi su tražili recept. Ja tijesto nakon pečenja napikam čačkalicom pa prelijem filom. Ponekad prije file pomećem kolutiče banane, a tek onda zalijem filom. MM je tražio da njemu napravim istu tortu za njegov rođendan.

Imam još ove recepte koje sam sačuvala tu s foruma, ali ne mogu naći teme jer mi pretražnik ne radi (zakaj?) pa nek mi autorice oproste što ih ne navodim (neznam koje su).

"KOLAČ OD BANANE

Čaša je čaša od jogurta

3 čaše oštrog brašna-t400
    1 čaša šečera
    1pp
    1vs
    0.5 žličice sode
    prstohvat soli
    2 čaše čvrstog jogurta
    10 žlica mlijeka
    3/4 čase ulja
    1 naribana jabuka (1 velika ili 2 male )
    3 banane narezane na kockice ( ili 4 ako su male )
    korica od 1 naranče

Peci 50min na 200 C. Ja gore stavim čokoladnu kremu ili ona krema napravljena od banana i petite keksa. Ili nista ne stavim.

MRAVI

2 jogurta
    2 čaše šećera
    1 čaša griza
    2 čaše brašna
    1 čaša ulja
    1 prašak za pecivo
    5 žlica nesamljevenog maka

Sve sastojke smiješati, peći na 180 stupnjeva 30tak minuta.
    Kolač preliti čokoladnom glazurom.
    Mjera za sastojke je čaša od jogurta.
    Ja uvijek smanjim šećer barem za četvrtinu.
    Ako vam je po volji kolač prije prelijevanja čokoladnom glazurom možete premazati pekmezom od šljiva."

lasada's Avatar

brigita2
    Hvala za recepte isprobat ću ih.
    Imam crnac u košuljici recept isproban i odličan hvala ti!

giussepe's Avatar

Moze ideje kako ukrasiti tortu za prvi rodjendan? Cime? Smiju li probati slag? Ako da koji?

jelena.O's Avatar

stavi voće koje jede( sezona je grožđa, jabuka, kruška...), jede li vrhnje , ak da stući u šlag, ak ne ne treba ti ni to

moji nisu imali šlag na torti

ili nađi apricotovu tortu
    Last edited by jelena.O; 28.09.2013 at 09:19.

hatatitla's Avatar

Nama se blizi prvi jesenski rodjendan i ovaj mi je kolac otkrice pa da ga podijelim i tu. Ja ga radim u okruglom kalupu za tortu a kad se ohladi dosta je kompaktan pa se nadam sa se moze izrezat i neki oblik- tek smisljam sto ce to bit. Sve sastojke jednogodisnjaci mogu jesti, jedino bi smanjila secer, isprobavam ga ovih dana jer je nama velikima odlican.

4 naribane jabuke pomijesane s cimetom, koliko volite, i 1vanil secer

u drugu zdjelu pomijesati suhe sastojke

1,5 casa brasna
    1,5 casa griza
    1 casa secera
    1 prasak za pecivo
    (casa-2dcl)

na dno kalupa staviti papir za pecenje
    prosuti trecinu suhih sastojaka, pa rasporediti polovinu jabuka, onda opet suhi, pa jabuke i nakraju ostatak suhih.

Na vrh narezati 150g maslaca na listice i raporediti po cijeloj povrsini ( i to mi se cini da bi moglo manje)

peci 45 min na 180.

kolac je odlican vruc, ali i hladan. Ja se sad mislim s cim da ga premazem kad bude glumio rodjendansku tortu. Mozda skuta ili svjezi sir obojan neki, vocem/povrcem? Ovisi o motivu.