Vidi rezultate ankete: Da li biste svoju djecu, u nekom razdoblju njihovog skolskog uzrasta, zeljeli obrazovati kod kuce,

Glasači
74. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • Da

21 28.38%
  • Nisam sigurna / siguran

17 22.97%
  • Ne

36 48.65%
Stranica 5 od 5 PrviPrvi ... 345
Pokazuje rezultate 201 do 210 od 210

Tema: Obrazovanje kod kuce ili "obr. na drug. nacin"-1

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa i meni bi bilo drago da ne postanem uciteljica/profesorica svojemu djetetu...

s ostatkom citata se ne slazem, a zasto, to je vec bjelodano, sto bi kolege filozofi rekli...
    Ali nije nigdje objasnila ni sorciere, ni ti niti white musk, zasto mislite da ne znate obrazovati svoju djecu, nego su uciteljice za to podobnije.
    Tj. nije objasnjeno ovdje, vjerojatno je vec negdje drugdje receno.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ako roditelj želi uspješno HE (doma obrazovati ) svoju djecu, prije svega on sam treba biti željan znanja i imati dinamičan unutarnji život. Dijete puno pita, kad-tad traži detaljne i sveobuhvatne informacije o temama koja ga zanimaju, a roditelj se mora dobro potruditi da nađe odgovore, ili bar pravi put do njih. Mislim da inertni roditelji (tabloido-, bigbrotherido-,...ljupci) nisu spremni toliko svog vremena posvetiti djeci. Lakše ih je dati u školi. Nisam sigurna ni da ja jesam. Ali vjerujem da je s tim kao i sa AP: što više uložiš, lakše ti je i ljepše s djetetom i dijete ima kvalitetniji život. Mislim da bi HE nužno i mene oživio. Ako se bojim takvog obrazovanja za svoje dijete, bojim se da ću ja posustati, ne da nisam kompetentna.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

zanimljiva mi je poredba koju si napravila s AP...
    mislim da je i za jedno i drugo potrebno imati povjerenje u djecu (ili ljudsku prirodu ili nesto slicno) i povjerenje u sebe. Nitko nema to u apsolutnom smislu i svatko moze oboje izgradjivati, ako to zeli.

prije par godina sam razmisljala kao ti (da samo neki roditelji to mogu, jer su sami znatizeljni itd...). Sada sam sve vise sklonija reci da svaki roditelj to moze, ako zeli. Problem je sto je dug put do zelje, zbog svih vec navedenih razloga.

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa
    Ako se bojim takvog obrazovanja za svoje dijete, bojim se da ću ja posustati, ne da nisam kompetentna.
    Ako te dijete pita kako konstruirati prodor kugle i hiperboloida jer po instinktu obožava deskriptivnu geometriju ili postane prirodoznanstveni freak pa pita zašto čudnovati kljunaš nosi jaja ili kako se kemijski opisuje proces pečenja kruha...ja nisam bome uvjerena da sam baš kompetentna...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

dovoljno si kompetentna pogledati u enciklopedije, Internet, knjiznice, nazvati i pitati prijatelje ili strucnjake u raznim institucijama koji to tebi ili djetetu (ovisno o njegovim godinama) mogu brzo pojasniti. Informnacije su danas toliko lako dostupne, nisu povlasteno blago male grupe ljudi, iako su jos uvijek povlastene.
    Ono sto jest povlasteno blago male grupe, jos uvijek, kao sto je navijeke bilo, jesti istinsko znanje (ono s razumijevanjem, primjenom, kreativnoscu)
    A to skola, prema mojem misljenju, ne potice, nego dapace, suzbija.

Sto opet vodi prema temi zasto je skola mozda losa za obrazovanje (a ne vise sto je to dobroga u HE)

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Virgo30 prvotno napisa
    Ako te dijete pita kako konstruirati prodor kugle i hiperboloida jer po instinktu obožava deskriptivnu geometriju ili postane prirodoznanstveni freak pa pita zašto čudnovati kljunaš nosi jaja ili kako se kemijski opisuje proces pečenja kruha...ja nisam bome uvjerena da sam baš kompetentna...
    Ti si to učila u školi? Ili se to sad uči u školi?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kako se kemijski opisuje proces pečenja kruha...bas bi me to zanimalo saznati u detalje (onako ugrubo znam). Kada sam ja isla u skolu, to se nije ucilo. Kemija se poducavala na vrlo apstraktnoj razini (ili prekticnoj koja je meni bila totalno nezanimljiva...recimo one koksare i peci...)
    Da mi je slucajno palo na pamet ovo pitanje i da sam se usudila pitati profesoricu kemije (u sedmom, osmom razredu), imam feeling da mi nekako ne bi to pojasnila. Ali, recimo i da bi, problem je stvarno u tome sto meni NIKADA nije palo na pamet da nesto pitam, niti ikome u mojem razredu. Stvarno se ne sjecam je li ikada itko ista pitao....
    To je tek doslo pred kraj srednje i pitanja profesorima su bila izuzetak i rijetka.
    Cak i na faksu...profesori izlazu, studenti pisu ili slusaju, ne usude se pitati.
    Moj drugi predmet je imao malu grupu, bila je kucna atmosfera , sastajali smo se kod jedne profesorice kod kuce na zakuskama i cakulama i puno toga se pitalo...

Nas na professional developmentu uce kako predavac treba pitati 20 posto pitanja tijekom nastave, a ostalih 80 posto treba doci od studenata.
    Nemoguce.
    Ili nisu zainteresirani pa ne pitaju, ili se boje pa ne pitaju ili misle da ce ispasti bezveznjaci pred kolegama ili nesto drugo.

Izuzetak je Chris, HE student. E, on pita li pita

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Citiraj Virgo30 prvotno napisa
    Ti si to učila u školi? Ili se to sad uči u školi?
    sory

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad vidim tko sve danas figurira u formi učitelja, fakat je lutrija dobiti prikladnu učiteljicu za vlastito dijete. Zapravo mi biološki roditelji smo najbolje izmustrirani i već biološki skrojeni kao učitelji vlastite djece.
    To je skroz prirodno, međutim problem je u više stvari. Recimo kod mene ako stavim na stranu posao i vrijeme moja osobna konfuznost veliki problem. To bi eventualno odgovaralo Anni, ali Karlo bi bio duboko nesretan jer je skroz na tatu. Dobro možda bi tata mogao preuzeti plan i program, a ja pojedine predmete.
    S druge strane veli mi MM da je Škola kod kuće u Njemačkoj strogo zabranjena. I sad mi nagađamo zašto kad druge zemlje ipak imaju razumjevanja za tako nešto. Palo nam je na pamet Kontrola da se eventualno neka NACI škola ne bi rasplamsala.

Inače mi smo predstavnici onih koji nisu svaki dan u vrtiću, a ponekad ni u školi i to rješavamo bez pretjerane priče po školi ili vrtiću.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

splitala sam topic jer je bio predugacak

nastavak imate na Obrazovanje kod kuce ili "obr. na drug. nacin"-2

Stranica 5 od 5 PrviPrvi ... 345

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove