mama_jos_malo
Postano: pon srp 17, 2006 12:50 pm
--------------------------------------------------------------------------------
Kako smo MM i ja sami radili svoju kuhinju, obišli smo sve dućane, od Tesline i Martićeve, pa Soliduma do Velesajma.
Na kraju sam uzela katalog poznatog dobavljača kuhinja (za 3 dužna metra tražili 55.000kn) i uzela neke detalje. Bilo mi je jako važno poštivati feng shui načela, pa smo time riješili pitanje izbora boje - nimalo inventivna bijela (viski sjaj) i trešnja (radna ploča i samostalni element).
sandy
Postano: pon srp 17, 2006 5:09 pm
--------------------------------------------------------------------------------
mama_jos_malo, ima li neka fina internet adresa koja daje sazvakane informacije o feng shui nacelima.
ja bih to isto postovala ali ne znam na koju literaturu da se bacim.
ne bih htela proucavati nesto duboko..nego nesto ..da mi lako objasne ..ovo zabranjeno/ovo dozvoljeno.
mama_jos_malo
Postano: uto srp 18, 2006 1:52 pm
Glede Feng Shui, ja imam knjige, ali jednu posebno cijenim i po njoj sam radila sve. Poslat ću ti na pp naziv i autore, moram provjeriti.
Feng Shui je specifičan jer se treba poštivati principe za sve koji žive u kućanstvu, pa se "pojačava" ili "smanjuje" utjecaj određenih energija, ovisno o tome što je komu potrebno (obitelj, posao, novac, zdravlje...) te se usklađuje s položajem doma i pojedine prostorije, bje se npr. usklađuju s funkcijom određene prostorije i namjene (preporuka je npr. što manje energije vatre u kuhinju-crveno, slike plamena, vulkana, sunca..., koja i onako ima puno vatre-štednjak, pa je se smanjuje vodom-plavo, valovito, sivo, inox..., što opet ovisi o stranama svijeta, kineskom horoskopu ukućana...) Zanimljivo je, lako se nauči i zahtjeva discipliniran red i kontinuirano pospremanje F.S. zabranjuje nagomilano lišće ispred kuće, paučinu i prašinu, gomilu novina u kutu...sve je to način štopanja zdrave energije. Zvonci,ugodna glazba, oslikani prozori koji ujedno priječe pogled s ulice, biljke na oštrim kutovima kao zaštita, ugodne slike ili fotke su poželjni ... (ne recimo slika lovaca u lovu u kuhinji ili blagovaonici, naravno ovisi opet o tome želiš li dobru komunikaciju za stolom i druženje ili je blagovaonica samo za hranjenje...) Ogledala imaju svoje mjesto, ideja je da ne "pomažu" odljev energije bogatstva (novca, što je po načelima F.S. ogledalo nasuprot vratiju), a svaki se "problem" u prostoru može riješiti adekvatno. Recimo fotkama klinaca nije mjesto u spavaćoj sobi roditelja, nego njihove fotke, ali uvijek u paru...
sori na podužem postu, ali evo nabacala sam par informacija, pa koga zanima može potražiti na netu ili po literaturi...
sandy
Postano: sri srp 19, 2006 7:57 am
mama_jos_malo,
ja sam cula da ako je kupatilo na samom ulazu u stan nije dobro.
e sada, kod mene je bukvalno udjes u hodnik i naleces na vrata od kupatila, mozda koji cm na levu stranu.
koliko sam ja razumela tu je dobro staviti ogledalo na spoljasnji deo vrata kupatila, sto bi meni i odgovaralo sa strane funkcionalnosti.
takodje, treba u tom kupatilu staviti terakotu, kamen ili kristale u coskove kupatila i onda je izbalansirano.
naravno i neko cvece koje se ogleda u ogledalu iznad lavaboa.
da li sam pravilno skapirala?
mama_jos_malo
Postano: sri srp 19, 2006 11:23 am
Ovako, iako nisam baš neki ekspert, ali proučavam i bavim se F.S. pa ću reći: Nema dobro i loše nego povoljno i nepovoljno. Naravno da ne možeš zazidati neka vrata u stanu, ako nisi od početka sam gradio...
Dobro je staviti biljku oštrih listova kraj OBA (simetrija i balans su važni) dovratka (štoka) na ulazu u kupaonicu. S ogledalom treba opreznije, jer zalijepiš li samoljepljivo ogledalo na vrata možda se dovedeš u poziciju zrcaliti ulazna vrata od stana/kuće (odlazak energije bogatstva iz kuće) što se ne preopruča.Osim toga, ogledalo MORA imati rub jasno naznačen, da ne "pluta" energija.
Za kupaonice je preporučljiva zelena i plava boja, te mozaici (nered tipa potrošene paste za zube, prazne kutijice od krema, istrošene nebačene vatice, stare novine?...obvezno urediti), čisti ručnici, element zemlje se dodaje kroz posude od terakote, biljke (ujedno i drvo), vatra kroz svijeće, reljef sunca.
Stavit cu ti link ogledala kakvo ja imam u kupaonici, a koje zadovoljava sve F.S. predujete
Može se i kroz boju tepiha na podu pridonijeti određenoj energiji, ali i kroz oblik, jer nije svejedno je li okrugli, kvadratni, pravokutni ili puzzle-nepravilnog oblika...
ikea
tweety
Postano: sri srp 19, 2006 11:28 am
m_j_m, možeš li mi malo pojasniti kako stoji stvar s ogledalom u mom slučaju.
Imam ga preko trećine ormara u spavaćoj sobi. u njemu se (ako ja ne stojim pred njim) zrcale vrata od balkona. Dakle, ormar s ogledalom nalazi se uz zid, a njemu preko puta vrata od balkona.između ormara/ogledala i balkonskih vrata su moj krevet i kinderbet
talia7
Postano: sri srp 19, 2006 3:35 pm
...sve 5, i ja sam u planiranju uređenja stana i skorz sam u istim dilemama i ja želim poštovati koliko je to moguće principe feng shui... ?(kako god da se deklinira ?), no sva literatura koja mi je došla pod ruku i na hrvatskom i na engleskom nekako mi se činila previše komplicirano i nisam uspjela pohvatati principe, povoljno nepovoljno...
Skroz su mi dobrodošli savjeti
tweety
Postano: sri srp 19, 2006 6:58 pm
talia7 (napisa):
no sva literatura koja mi je došla pod ruku i na hrvatskom i na engleskom nekako mi se činila previše komplicirano i nisam uspjela pohvatati principe, povoljno nepovoljno...
i meni!
kupila sam jednu knjigu koja mi se onako na brzaka učinila user frendly za mene nekompetentnu po tom pitanju, ali mi je na kraju bila......"preteška".
zato bi ovako na konkretnom primjeru da mi netko kaže.
mama_jos_malo
Postano: čet srp 20, 2006 8:26 am
tweety (napisa):
m_j_m, možeš li mi malo pojasniti kako stoji stvar s ogledalom u mom slučaju.
Imam ga preko trećine ormara u spavaćoj sobi. u njemu se (ako ja ne stojim pred njim) zrcale vrata od balkona. Dakle, ormar s ogledalom nalazi se uz zid, a njemu preko puta vrata od balkona.između ormara/ogledala i balkonskih vrata su moj krevet i kinderbet
U ovakvim slučajevima na balkonska je vrata dobro staviti mobil koji priječi izravno zrcaljenje vanjskog u unutarnji prostor i obratno
nastoj da krevet na kojem spavaš nema odraz u ogledalu (u tom slučaju dobro je prekriti ogledalo dekorativnom tkaninom prije spavanja)
http://www.ikea.com/webapp/wcs/store...gId=16392&wa=1
Biljke je dobro staviti na prozorsku klupicu, a oslikano staklo je također rješenje. (tipa vitraj)
kako je riječ o spavaćoj sobi preporučuju se plava i bijela boja, te bež, ali i smeđa. Važno je postići efekt mekoće, kako bi prostor bio privlačan za spavanje (ono kad pomisliš da mi se tu uvaliti
) Nikad u spavaću sobu ne ide boja breskve/marelice, po F.S. potiče na preljubništvo.
Jastuci doprinose tome, a boja ciklame (fuksija) je dobra za ljubavni život
Možeš i sama napraviti papirnate ukrase za prozor
Zavjese na balkonskim vratima se preporučaju, ako za drugo nema opcija, s time da budu nezategnute.
Nadam se da sam pomogla
mama_jos_malo
Postano: čet srp 20, 2006 8:40 am
Za kupaonice s wc-om nisam rekla DASKA UVIJEK SPUŠTENA, da vam se ne odlije bogatstvo.