Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Da li je stetna ljuljalica ?

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Da li je stetna ljuljalica ?

To izgleda nekako ovako: Ima stolica kao i ona za hranjenje samo bez noga, zakaci se za stok na vratima ispod plafona i kad se stavi beba u to,ona skakuce,odupire se nogama,ide lijevo-desno.
    Ja sam to danas vidjela i nisam mogla odoljeti da ne kupim to Luki. Kad smo donijeli kuci i postavili, on je prepre odusevljen.
    Poceo je prije par dana samostalno da sijedi.
    Sta vi mislite o tome ? Da li je to jos rano ili u kojem slucaju stetno ?

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Vjerojatno će ti netko reći da je, ali ja ću ti reći da nije. Nije u njoj cijeli dan, a kad tako uživa onda neka i ima to zadovoljstvo.

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

I danas je ona njemu dosadila nakon 20 tak minuta al samo da si ga vidjela kao je bio odusevljen i sretan,nevjerovatno!
    Opet me kopka u vezi stopala... znam da to nije nikako isto kao hodalica al tko zna jel mu jos rano ?

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

20 min?! Ma pusti dijete nek uživa. Stopala se ne deformiraju tek tako, od jedne igračke. Mislim da je tu genetska predispozicija ipak na prvom mjestu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Vjerojatno misliš na hopsalicu/jumper?
    I ona je na crnoj listi kao i hodalica. Vjerojatno će se Lutonjica javiti po tom pitanju pa neka ona da informacije iz prve ruke ili potraži neke njene starije postove. Oni su, čini mi se, imali problema radi kratkog korištenja hopsalice.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo me: da, jumper je podjednako loš kao i hodalica, ima loš utjecaj na razvoj stopala i to će ti reći svaki fizijatar! dijete ne bi smjelo biti u jumperu sve dok ne prohoda samostalno - a kad prohoda, jumper mu više nije zanimljiv. i eto tako još jednog besmislenog proizvoda koji loše utječe na dječji motorički razvoj.

jamajka - mi smo jumper koristili manje od 5 minuta dnevno u okviru mjesec dana... znači ukupno oko 150 minuta uopće... i gadno zeznuli zarina stopala...

hm da, vezano za djetetovu sreću u jumperu: i mi smo fizijatru rekli "ali ona je tako sretna unutra!!!" a on je odgovorio: ona bi vjerojatno bila uzbuđena i sretna i da je naopačke objesite da visi s drveta, ali to ne znači da je to dobro za nju

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa

hm da, vezano za djetetovu sreću u jumperu: i mi smo fizijatru rekli "ali ona je tako sretna unutra!!!" a on je odgovorio: ona bi vjerojatno bila uzbuđena i sretna i da je naopačke objesite da visi s drveta, ali to ne znači da je to dobro za nju

Ja to čudo nisam ni vidjela, mi imamo samo ljuljačku i valjda mu od ljuljanja nebu niš !

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Znaci ni to nije dobro. OK. . Hvala na brzim odgovorima moje cure.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hebo te, ja sam pola ranog djetinjstva provela što u ljuljašci, što u hodalici....dobro sam živa...
    Sad šalu na stranu - ne mislite li da se malo pretjeruje sa upozorenjima tipa ovo ili ono je štetno? Ja se, naravno, pridržavam pravila i tih upozorenja, ali pitam se stvarno, kako to da smo mi, čije majke nisu znale za njih, ispadosmo zdravi i normalni...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ninet, apricot je jednom napisala jedno super objašnjenje, možda se opet javi pa napiše bolje od ovoga što ću ja sada:

stvar sa hodalicama, jumperima i svim ostalim problematičnim stvarima koje su "naše mame koristile pa smo smi svejedno ispali ok" jest u tome što one ne moraju nužno loše utjecati samo na razvoj stopala ili razvoj motorike, već na puno puno šira područja kojih nismo ni svjesni.

neurološki razvoj malih beba jest vrlo vrlo složen, sve je povezano, velika su međudjelovanja. ako staviš bebu prerano u hodalicu, možda neće imati kriva stopala, ali će zato možda jednog dana biti lošiji u matematici,... ili u čitanju..., ili u bilo kojoj drugoj vještini...

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ninet, apricot je jednom napisala jedno super objašnjenje, možda se opet javi pa napiše bolje od ovoga što ću ja sada:

stvar sa hodalicama, jumperima i svim ostalim problematičnim stvarima koje su "naše mame koristile pa smo smi svejedno ispali ok" jest u tome što one ne moraju nužno loše utjecati samo na razvoj stopala ili razvoj motorike, već na puno puno šira područja kojih nismo ni svjesni.

neurološki razvoj malih beba jest vrlo vrlo složen, sve je povezano, velika su međudjelovanja. ako staviš bebu prerano u hodalicu, možda neće imati kriva stopala, ali će zato možda jednog dana biti lošiji u matematici,... ili u čitanju..., ili u bilo kojoj drugoj vještini...

To fakat nisam znala :shock:
    A surfala sam po forumu (i sire) o hodalici, no nisam na to naisla.
    Mozda zato nisam dobra u matematici, kad sam visila u hodalici, a moji mislili da je to super za razvoj djeteta (pa ko i vecina nasih roditelja).

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Fakat zastrašujuće.....Ima tu nešto - pogotovo kad je matematika u pitanju (kud nisam to znala u gimnaziji pa da im podmetnem pod nos skupa sa svjedočanstvom).

lidac2004

Početno

a zato sam ja tuka za matematiku!!!!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

I ja !

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je apricot to napisala u nekom topiku o (preranom) sjedenju, ali vrijedi za sve situacije kad dijete stavljamo u položaje koji nisu prikladni njegovom trenutnom stupnju razvoja...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja vjerujem da je to istina. Nego, da li je obična ljuljačka štetna. N ebih se začudila i da je nakon svega kaj sam pročitala.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vidi ih!
    Same matematičarke!
    Dakle, kako je i Lutonjica rekla, nije poanta u nekim fizičkim oštećenjima već o nepravilnim informacija koje mozak prima, pa ih onda i "raspoređuje" na neadekvatan način.
    Znači, ako mozak dobije informaciju da dijete treba hopsati (ah, tko zna kako to "unutra" izgleda), on misli da to tako i treba i takav podatak "spremi" u datoteku. I onda sve krene u nekom drugom smjeru...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Jel to vrijedi do odredjene dobne granice? I koja je to?

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    Jel to vrijedi do odredjene dobne granice? I koja je to?
    Pa, da, zapravo, i mene to zanima.

Odnosno, mozda se kasnije to svodi na sam odgoj, tj. na informacije koje dijete prima od roditelja i, s obzirom na to kako su prezentirane, ih u svom mozgicu razvrstava i shodno tomu se ponasa.

(uh, kako ovo zvuci )

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne, ne radi se o verbalnim informacijama već o neuromotoričkim.

Sjećate se da je svojevremeno bila frka neke mame u vezi sa držanjem palca u šaci, a beba je imala, ne znam... 5-6 mjeseci?
    E, pa, nije poanta u palcu u šaci (nikada još nisam srela odraslog čovjeka sa takvim hvatom), već što bi mozak, ako ne bismo vježbali i ispravljali, mislio da to tako treba i napravio sebi neki novi sustav neuromotoričkih vrijednosti.
    I onda, kada dijete malo poraste, snagom volje i znanja (i potrebe) izvuče taj palac, ali je u mozgu napravljena šteta koja će se manifestirati tko zna gdje... (Sada se tu spominje matematika, ili znanje jezika, ili sposobnost za štrikanje)...
    Znači, nećeš ti jumperom, hodalicom ili drmusanjem ubiti svoje dijete (osim u ekstremnim slučajevima kada dolazi do fizičkih ozljeda), već ćeš njegovom mozgu poslati krivi input.
    I, hajde da o tome više ne razglabamo: puno je bolje upitati fizijatra ili neuropedijatra za objašnjenje nego čitati postove koje ja pišem laički i iz vlastitoga iskustva.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kad svi doktori pricaju razlicito! I to me tako ljuti
    Pa covjek mora saznavat informacije sa raznih strana, te je dobro imati laike ko Apricot

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

O ako je Apricot laik...ja sam valjda fikus.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ovo što kaže apricot je skroz ok; čovjek ima najviše živčanih stanica kad se rodi jer se one ne obnavljaju. Svojim ponašanjem odašiljemo informaciju poput električnog impulsa od stanice do stanice u mozgu i tako se stvara "put" za određenu funkciju. Stanice, odnosno putovi koji se ne upotrebljavaju odumiru. Na taj način kad "utabamo" neki pogrešan put utječemo na (ne)formiranje nekog "puta" koji bi nam bio jako koristan, recimo, kod trigonometrije. Naravno da nećemo dijete zeznut za tablicu množenja

I na kraju... samim tim što se svi ovdje hranimo informacijama znači da smo dobri roditelji i da nam je stalo :D

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

sjetite se da su Titanic gradili profesionalci, a Noinu korablju amateri

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ja sam svoju kćer prije davnih 12 godina kada nije bilo ovako dostupnih pametnih informacija lijepo stavljala u hodalicu.
    danas fakat ima problema s matematikom i koncentracijom u školi. stopala su za pet. da li bi meni u ovoj njenoj dobi bilo korisno ići kod neuropedijatra ili sl? marelice, znaš li nešto o tome? za sada to pokušavamo riješiti kod homeopatice,
    sori što sam malo izvan teme.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja sam svoju kćer prije davnih 13 i nešto sitno godina stavljala u hodalicu. nema problema sa stopalima, ni sa motorikom, ni s koncentracijom, ni s matematikom ili bilo kojim drugim predmetom ili vještinom. kako će biti za 30 godina - stvarno ne znam. možda se nešto i pokaže

hodalica nije čuvalica - što znači da se koristi kratko, i za određene svrhe. i bolje da je tu dobila krivi input, nego da ju je polilo nešto vruće sa šporeta.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

evo jos jednog svjedoka - i ja sam sergeja prije 13 godina stavljala u hodalicu. osim sto je razbio usnu kada je hodalicom naletio na prag i katapultirao se iz nje, meni pred ocima, drugih tjelesnih povreda/nedostataka nije bilo.

no, u matematici nije briljantan, opcenito ga skola ne zanima. :/

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj momze prvotno napisa

no, u matematici nije briljantan, opcenito ga skola ne zanima. :/
    tako je i kod mene. možda ja jadnostavno previše želim da sve bude savršeno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kopiram jer sam podijelila topik:

Citiraj berlinka prvotno napisa
    Jesu li na crnoj listi i obična ljuljačka (ne jumper!) i vozila poput biciklića kao npr. http://www.gepetto-schaukeltiere.de/s/index.htm ? To mi se jako svidjelo, a trgovac nam je objasnio da je dobro za razvoj ravnoteže te nije štetno poput hodalice jer dijete sve radi samo svojim tijelom. Ipak se nisam usudila to kupiti dok još malo ne provjerim...
    Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    kako su slatke ove životinje! hoćuuuu!!!

ne vidim zašto bi bile loše, to je guralica koju vlastitom snagom pokreće dijete koje može samo sjediti, stajati a vjerojatno i hodati.
    Citiraj Mima prvotno napisa
    Obična ljuljačka i ovakva guralica kao na slici su čak dapače preporučljivi, vožnja na ovakvoj guralici je vještina koju je dobro da dijete savlada (i upravljanje i odgurivanje nogama) kao i kasnije tricikl.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj lidac2004 prvotno napisa
    a zato sam ja tuka za matematiku!!!!
    I ja

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kopiram jer sam podijelila topik:

Citiraj berlinka prvotno napisa
    Jesu li na crnoj listi i obična ljuljačka (ne jumper!) i vozila poput biciklića kao npr. http://www.gepetto-schaukeltiere.de/s/index.htm ? To mi se jako svidjelo, a trgovac nam je objasnio da je dobro za razvoj ravnoteže te nije štetno poput hodalice jer dijete sve radi samo svojim tijelom. Ipak se nisam usudila to kupiti dok još malo ne provjerim...
    Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    kako su slatke ove životinje! hoćuuuu!!!

ne vidim zašto bi bile loše, to je guralica koju vlastitom snagom pokreće dijete koje može samo sjediti, stajati a vjerojatno i hodati.
    Citiraj Mima prvotno napisa
    Obična ljuljačka i ovakva guralica kao na slici su čak dapače preporučljivi, vožnja na ovakvoj guralici je vještina koju je dobro da dijete savlada (i upravljanje i odgurivanje nogama) kao i kasnije tricikl.
    Hvala na odgovorima! To je i prodavač rekao... Ivy, tek da ih vidiš uživo... Predivno!!!

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ovo je predobro :slin, slin:
    imaju li i za odrasle?
    berlinka di to ima za kupiti?

baš noi tražim neki zgodan poklon za rođendan

Koraljka

Početno

Ma citam, kako "navodno" hodalice i hopsalice negativno utjecu na razvoj djeteta, motoricki ili vec kako... Djeca se usporeduju sa racunalima, za neuspjeh u skoli trazi se razlog u tome sto su roditelji djecu stavljali u hodalice... Ma dajte ! Mozda jednostavno ne mozemo prihvatiti da nam djeca, ma koliko mi to zeljeli, nisu savrsena i da netko ima talenta za matematiku, a netko za tjelesni... O stetnosti ili korisnosti hodalica, ne zelim raspravljati, ali mislim da to odluka roditelja... moja sestra blizanka i ja bile smo u hodalici i stvarno, ja sam tuka za matematiku, ali sam briljirala u biologiji, dok je ona matematiku i fiziku rjesavala kao od sale... svoju djecu sam stavljala u hodalicu (prije sam se naravno informirala u kojoj to dobi mogu uciniti) i za sada ne vidim nikakve stetnosti. ako kasnije budem i primjetila nesto takvo, sigurno necu kriviti hodalice, vec nesto drugo... Osim toga nitko nije nikada dokazao povezanost stavljanja djece u hodalicu/hopsalicu sa njegovim kasnijim smetnjama ucenja, koncentracije i logickog zakljucivanja.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Problem je kad se dijete postavlja u polozaj koji ono samo jos nije u stanju izvesti, tj. misici i kosti jos nisu dovoljno snazni da izdrze.

Citala sam National Geographic ovog mjeseca na temu kicme i cijene uspravnog hoda. Vrlo zanimljiv clanak, toplo preporucam.

Uglavnom, u clanku je bilo objasnjeno kako je nasa kicma napravljena da bude most (znaci da hodamo na sve 4), i kako je to sto smo poceli hodati na 2 noge imalo grozan utjecaj na nasu kicmu. Zbog hoda na 2 noge se preveliki pritisak vrsi na odredjene dijelove kicme (prvenstveno donji dio), i zato veeeeeeliki broj ljudi ima problema s ledjima.

Bilo mi je to vrlo zanimljivo. I onda mi se najednom pojavila misao "Ajme, a kak je onda tek djeci koja jos niti ne mogu hodati na 2 noge, kicma i misici im nisu ni blizu da budu u stanju nositi teret, a postavlja ih se u taj polozaj! Koliki to tek utjecaj ima na ispravan (ne)razvitak te kicme :/ "

Nije djaba napravljeno da dijete prvo hoda na sve 4 pa tek poslije na 2 Sve ima svoje zasto...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj aries24 prvotno napisa
    ovo je predobro :slin, slin:

ja bi to isto!prosim lepo,gde ima tog?

Početno

Pa to vam je cure isto kao kad vjezbate dijete koje ima krive obrasce kretanja (npr CP) i vjezbom mu pokazujete zapravo kako je pravilno. Ako to isto primjenimo na zdravu djecu, sa hodalicama ili jumperima koji su apsolutno stetni, dobijemo da djeca uce krivi obrazac, zar ne?
    Neki se jako puno trude da isprave npr spazam ili hipotoniju, a opet neki puste djecu u hodaljku, pa djeca ni ne propuzu a vec hodaju (to je slucaj sa djetetom iz mojeg susjedstva). Strasno....
    Tako, dijete uvijek moze naci zabavu iz koje ce nesto i nauciti, a ti jumperi su kratkog daha i dijete ih se brzo zasiti.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da li na crnu listu spada i kad se dijete primi oko prsa, ispod pazuha i kao poskakuje se s njime (mislim, po meni je efekt/princip isti kao i jummper) ali tako da zapravo dotice samo podlogu? (i to "samo dotice" je upitno koliko dotice)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a zašto bi dijete poskakivalo?

u jednoj od razvojnih faza dijete samo počne pocupkivati, ali bez ikakve stimulacije ili pomoći...
    ali da ga držiš i cupkaš... nema potrebe, a moglo bi se nazvati i trešnjom koje je ionako na crnoj listi.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ok, cisto da znam kad sljedeci put to svekar krene raditi. gledala sam je i nije mi sjedalo to sto radi, pogotovo sto ja s njom ne radim nista slicno.
    tnx!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    ok, cisto da znam kad sljedeci put to svekar krene raditi. gledala sam je i nije mi sjedalo to sto radi, pogotovo sto ja s njom ne radim nista slicno.
    tnx!

A gdje vise nalaze inspiraciju za te "igre"...?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ne znam jeste li gledali onu reklamu kad prvo prikazuju bebu koja se ljulja u nekoj svemirskoj ljulji, usamljena u cosku, cuko trci na traci u kuci, a muz i zena stavili tabane na nekakvu spravu i onda se kao smiju (samo ih skakljanje moze nasmijat)

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    tnx!
    S Paulom smo krenuli u jaslice sa 7mj i doživjeli smo da to rade tete u vrtiću koje su kao posebno educirane za rad s bebama. Kada sam je upozorila da to ne radi jer je štetno za dijete žena mi je odgovorila - ah kad je tako slatki dok cupka i nastavila

Nije mi jasno zašto pedijatri ne educiraju roditelje - većina prosječnih roditelja ne koristi se internetom i nisu upoznati s činjenicom da se dijete ne postavlja u sjedeći položaj ako to samo nemože a da i ne govorim o postavljanju na noge. Jedina preporučena intervencija su vježbice kojima djecu učimo puzati (jer je vrlo važno da propužu prije hodanja).
    Na poslu imamo slučaj djevojčice koja je prohodala s 9mj a prestala hodati s 18 godina. Kičma joj je stradala jer su je stavljali na nogice i jer je silom morala hodati. Glavno da su se hvalili kako je njihova mala hodala s 9 mjeseci . Sada uče ponovno hodati nakon nekoliko kirurških zahvata. Želimo li to svojoj djeci?

Mislim da sam već postala dosadna široj i daljnjoj familiji i poznanicima jer ih stalno špotam

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Neznam zašto mi je uzelo citat leonise - izabrala sam od Apricot
    Dakle ispravak nadovezujem se na:

a zašto bi dijete poskakivalo?

u jednoj od razvojnih faza dijete samo počne pocupkivati, ali bez ikakve stimulacije ili pomoći...
    ali da ga držiš i cupkaš... nema potrebe, a moglo bi se nazvati i trešnjom koje je ionako na crnoj listi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •