-
Moje veliko dijete
Evo, već tjednima želim započeti ovaj topic pa nikako.
Znam da se mnogi roditelji pitaju kakva će im biti djeca odgajana po AP, hoće li biti nesamostalna, razmažena, previše vezana za nas i sl.
E pa meni moje dijete u zadnje vrijeme stalno dokazuje suprotno. Naravno da ne znam kakve će biti dugoročnije posljedice, ali ovo što sada vidim me čini jako sretnom.
Dakle, konačno smo joj u 5. mjesecu završili njenu sobu. To nije bilo s namjerom da je odmah preselimo tamo. Znam iskustva s foruma kako djeca dugo imaju svoju sobu, a spavaju s roditeljima. I onda se odjednom dogodi neki klik u glavi i samo jednu noć počinju spavati sami.
Još sam ja svima u šali pričala kako će Lea imati prekrasnu sobu, a svi četvreo ćemo se gurati u našem krevetu.
I tako jednog dana (znam, 29.05. jer sam se vratila s promocije knjige Jespera Juula) dođem doma i kaže mi MM - znaš da će Lea danas spavati u svojoj sobi?
Ja pitam - stvarno?
A Lea će (onak ponosno) - Aha!!!
I tako je krenulo. Naravno, mi smo s njom dok ne zaspe, pričamo priče, razgovaramo i cijeli uobičajeni ritual, ali ona ostaje u svojoj sobi. Sama. samoinicijativno, cijelu noć.
I u ova skoro dva mjeseca 2-3 puta je u početku po noći zaplakala i tražila da dođemo gore (dijeli nas polukat). Onda smo u 6. mj. otišli na more gdje opet svi spavamo zajedno i mislila sam da će poslije toga biti šou sa spavanjem. Ali jedino što se poslije promijenilo je da više na zaplače po noći, već ako se probudi, obuje se i dođe sama k nama u krevet
. (iako, ja sam spremna na to da će se možda opet privremeno vratiti k nama kad se rodi beba).
I to mi je već sve bilo puno (iako znam da djeca mnogih od vas već odavno spavaju tako, ali mi smo nju pustili da sama odluči, a zapravo dosad ni nije imala svoju sobu).
Ali u zadnje vrijeme kad idemo spavati, bilo navečer, bilo danu, pitam je - hoćeš li sad zaspati sama? prvih par puta nije htjela, a sad se i to sve češće događa. Dakle, ne moram više biti s njom ni dok se uspavljuje
I tako je već bilo s nekoliko stvari. Kad nije hodala s 12-13 mjeseci već su bake i dede počeli nuditi hodalice i razna pomagala, da bi ona s 14,5 prohodala i to odmah, bez padanja, super.
Kad se bližila druga godina već su svi počeli pitati ima li još pelene i na neki način sugerirati da bi ih već mogla skinuti. par puta sam je stavljala na kahlicu (ne radi okoline), ali nikad ništa. Da bi se onda na moru s 2 god.i 3 mj. odvikla pelena u roku tjedan dana. I dnevne i noćne. Naravno, koji put joj još pobjegne, jako rijetko, ali to mi je normalno.
isto tako mislim da će i sama odustati d dojenja kad joj za to dođe vrijeme.
Znam da će ovo možda nekom izgledati kao - i što je tu tako važno i veliko - ali ja sam se samo malo morala pohvaliti, podijeliti s vama svoje zadovoljstvo jer znam da smo MM i ja ipak pravilno postupali kad smo je odgajali na ovaj način
Jest da treba imati strpljenja, vremena i živaca, jest da je ona prespavala noć tek s 2 godine, ali jako sam sretna što je nikad nismo na ništa prisiljavali, provodili cry it out metode za uspavljivanje, odvikavanje od dojenja i sl. jer sve to dođe na svoje. Kad tad.
Samo je pitanje s kakvim metodama i kakvim posljedicama.
Što se tiče vezanosti za mene, na prvi pogled izgleda da je dosta vezana (što bi dobronamjernici odmah, jel te, povezali s dojenjem), ali nikad nije bilo nikakvih problema oko ostajanja kod baka, deda, u igraonici u vrtići i sl.
a mislim da je ona sad dovoljno sazrela na npr. zna da su mama i tata tu i da ona može i sama zaspati jer ćemo mi doći kad god nas pozove i da ona osjeća tu sigurnost. I to mi je najbitnije. da ima povjerenja u nas.
Eto
Sorry što sam oduljila
-
Bravo Lea!!! Bravo mama i tata !!! :D
Vjerujem da ste jako ponosni. Imate i zašto biti.
A meni je jako drago što smo imale tu čast upoznati veliku i preslatku djevojčicu Leu.
-
-
nama su dvije psihologinje na upisu Jana u vrtić (tad je imao točno 11 mjeseci) savjetovale da ga počnemo "privikavati" na kahlicu - stavljati ga da sjedi na njoj svaki dan u određeno vrijeme. Kaj kažete na to?
-
Super da vam je sve to tako dobro prošlo i u vrijeme kad je malecka sama bila zrela za promjene!!
:D
-
-
TinnaZ, ne znam.
Znam da postoje i pobornici infant potty traininga.
Ja osobno to ne bih prakticirala, ali ne kažem da nije dobro i da nema nešto u tome i da se dijete stvarno može naučiti da tako rano kontrolira sfinktere.
Isto kao što nikad ne bih dijete prebacila na vegetarijansku ili makrobiotičku prehranu, ali vjerujem kad ljudi kažu da se sve može nadomjestiti nekim drugim namirnicama i da su im djeca potpuno zdrava.
Mislim da svatko treba sam prosuditi za svoje dijete i uvidjeti kad je spremno za koji korak.
Ja ne smatram da je ovo kako mi odgajamo svoje dijete najbolja metoda jer nema najbolje. Niti sebe i MMa smatram savršenim roditeljima.
ali drago mi je kad vidim da Lei očito odgovara naš odnos prema njoj i da zasad valjda nismo negdje jaaaaaaaaako pogriješili. A sitno se griješi svaki dan
-
Mi se možemo pohvaliti da Pia već više od pola godine spava sama u sobi. Tu i tamo se desi da se probudi pa onda nastavi spavati s nama. Sve je išlo postepeno i bez ikakvog pritiska.
Dojiti je isto prestala sama, ali vjerojatno bi ona još dojila da ja nisam ostala trudna.
Pelene smo isto skinuli i to u roku 3 dana, ali još uvijek koristi noćnu...
A kada se sjetim onih "dobronamjernih" komentara protiv zajedničkog spavanja, dojenja nakon godine dana i nošenja pelena...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma