-
Salmonela, kako se prenosi?
Filip je, nakon 5 dana proljeva i 4 dana temperature, dobio nalaz stolice u kom mu je otkrivena salmonela. Smrc, mali moj misic, sav se stanjio od kakanja. Ali ide na bolje, smanjuje se broj stolica, temperature vise nema. Pije probiotike cijelo vrijeme. Sutra idemo pedijatrici i nadam se da nam nece propisivati antibiotike.
Moje pitanje je=kako se prenosi. Ok, znam za stolicu i istom umazane ruke, ali sto je sa slinom. Filip i ja nerijetko pijemo iz iste boce, ili ja liznem sto mu ostane na zlici i sl. Trebamo li se i mi ostali testirati? MM, ja, pas? Nitko nema simptome.
-
Mislim da ne, jer bi simptomi bili očiti. Ako ti pedijatrica i prepiše antibiotike, nemoj ih uzimati, nema koristi.
Moja Lara je isto imala salmonelu, ped nije dala antibiotike jer je baš bila prije toga na seminaru "Što nakon antibiotika" i bila sva valjda pod dojmom. Uglavnom, sal. se može pred antibioticima povući, negdje sakriti i začahuriti i onda kasnije aktivirati, a onda nema lijeka.
-
Osoblje foruma
ovo ti je postupak sa salmonelom (zara ju je imala):
obavezno prijaviti na zavod za javno zdravstvo slučaj salmonele
obavezno testirati sve članove kućanstva bez obzira na simptome (jer čovjek može biti samo prenositelj, bez da ima simptome)
stolicu svih članova testirati još barem jednom, neka 3 tjedna nakon prvog testiranja
-
Osoblje foruma
e da, ako dijete ide u vrtić, trebalo bi obavijestiti vrtić (ne znam da li to zavod za javno zdravstvo automatski radi ili ne)
-
Pa meni to nitko nije rekao????? A kad sam pitala jel se moramo svi testirati, rekli su ma neeeee, neeeema potrebe.
-
Osoblje foruma
nama su to rekli u Zaraznoj, gdje je otkrivena, i onda nas je još i pedijatrica upozorila
-
Osoblje foruma
Salmonela
evo ovdje imaš i o tome kad se uvode antibiotici kod salmonele, a i vidjet ćeš da su i drugi morali testirati stolicu na epidemiološkom
-
1. A sto je sa prenosom preko sline? Da ili ne?
2. Uz to moze li Filip sam sebi u krug prenositi? Tj. kad ga presvlacim i cistim guzu, on se nerijetko dira po genitalijama, pa onda mrlja po licu. Uspijem to sprijeciti dok je sav zmazan, ali ne bas uvijek. Poslije mi oboje operemo ruke (i to cim? obicnim sapunom, ili dezinfekcija?), ali do tad???
3. Koliko prezivljava van organizma, tj. treba li dezinficirati igracke? I kad? Sad, ili kad utvrdimo da je cist?
4. Mi planiramo na more za tjedan dana. Kako na plazi? Jel moguce da se rijesi bestije do tad?
Pitanja, pitanja... Help!
-
Osoblje foruma
nazovi epidemiološki pa pitaj njih, oni će ti dati najadekvatnije odgovore
-
-
Dobila odgovor kod epidemiologa- NE prenosi se slinom!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma