Koliko sam upoznata rijedak slučaj. i ja spadam među njih. ne sjećam se više u kojem tjednu trudnoće sam bila kad sam primijetila sitne tragove krvi na grudnjaku i totalno prestrašena otišla giniću koji me također uputio na uzv.
uzv je bio uredan uz napomenu da dođem na kontrolu neko vrijeme nakon poroda (sad se više i ne sjećam koliko nakon poroda, samo znam da na tu kontrolu nisam otišla).
kad sam rodila i kad je mlijeko nadošlo (3. dan po porodu) zaradila sam mastitis jer je lada bila 3 dana u inkubatoru, a meni su svi redom (liječnici, sestre) rekli da nema mjesta panici jer sam rodila carskim pa neće mlijeko tako skoro. ahabilo je kasno kad sam shvatila da se moram izdajati i kako nisam baš znala kako pomogle su mi sestre.
uglavnom, tijekom izdajanja iz desne dojke curilo je mlijeko pomiješano s krvlju. ne mogu procijeniti koliko, ali spavačica i plahta bile su potpuno mokre. ja sam bila u šoku, a sestra koja me izdajala (djelovala je prilično iskusno) rekla je da to vidjela samo jednom do tada.
nakon tog izdajanja krenulo je čisto mlijeko bez krvi, a ladu sam prvi puta dojila slijedeći dan.
krv se kasnije više nije pojavila, ali je ta dojka (uslijed prekomjernog izdajanja) bila nešto veća i kanalići su bili prohodniji tako da je lada oduvijek preferirala baš tu. danas je zove "vejika", a ovu drugu "maja".
svi su mi kasnije rekli da je vjerojatno došlo do pucanja kapilara i da nema mjesta zabrinutosti. eto i ja sam skroz zaboravila na tu kratkotrajnu noćnu moru dok me nisi podsjetila.
ovo je moje iskustvo i ne daj se prestrašiti. to sam ti napisala zato da te eventualno upozorim da to možeš očekivati pa ako se i desi (a ne mora) da ne budeš u panici kao što sam i ja bila.
btw. za sada uspješno dojim 29 mjeseci![]()