Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Iskustvo s tetama cuvalicama

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Iskustvo s tetama cuvalicama

Zelim podijeliti svoja dobra i losa iskustva s mamama koje se tek nalaze u dilemi - prepustiti brigu tetama cuvalicama ili jaslicama.
    Mi smo, danas to znam, imali ludu srecu s nasom Dajanom, 25-godisnjom mladom zenom bez svoje djece i ikakvog profesionalnog iskustva cuvanja djece. Preporuke su bile preko kolege s posla kod kojeg je D. stanovala kao podstanarka. Bruno je navrsio 1. godinu i dobio tetu koja ga je njegovala dok je bio jako jako bolestan (gripa, bronhitis, upale uha), naucila ga puno lijepih stvari: pozdravljati, zahvaliti, cak i brojati. Ludo su se voljeli skoro godinu dana - I danas se ludo vole! Medjutim draga Dajana je zatrudnila i eto ovih dana treba na svijet donijeti malog decka. Mi smo se bacili u potragu za novom tetom, ali nazalost preko preporuka poznatih nismo pronasli nikoga.
    "Uspinjaca" nam se ponudila kao rjesenje. Vrlo brzo poslali su nam 4 tete - sve su bile bez prethodnog iskustva, ali su podigle svoju djecu - neke prije cak 40 godina. Mi smo se odlucili za malu mladju.... Izdrzali smo jedva s njom 2 mjeseca - sve je radila s djetetom na silu: inzistirala na jedenju - tj. da jede kad on to nije htio, na igranju- da se igraju neceg drugog dok se on lijepo sam igrao sa svojim kamionima. Usprkos mojim stalnim uplitanjem da ne forsira stvari - uvijek je nalazila neke izgovore....Mali je u ta dva mjeseca poceo pokazivati nagle izljeve bijesa: sve nas je grizao i tukao. Shvatili smo dokle je dosla njegova frustracija.

I sad slijedi onaj najruzniji dio price: potrazili smo novu tetu. Taman super, kolegica s posla vidjala je u svom kvartu super tetu koja ce biti slobodna od srpnja jer 3-god mala koju je dotad cuvala (cak godinu i pol dana) ide u vrtic najesen. Pomislili smo super! Ova bar ima iskustva, cini se topla i njezna! Bruno pod utjecajem prijasnje tete nikako je nije prihvacao prvi tjedan. Ona se totalno zbedirala i plakala cijeli tjedan.
    Drugi tjedan cinilo se da se dijete totalno preporodilo, ona je ljubila, mazila maloga stalno. I mali bi rado s njom izlazio van. Kako imam i malu bebu od 4 mjeseca ja sam tome mogla svjedociti svakodnevno. Danas je bio zadnji dan treceg tjedna i zadnji dan uopce za tu tetu.
    U setnji s kolicima nabasala sam u nekoliko navrata na tetu i maloga (drzim se podalje od njih kako me B. ne bi primijetio jer onda teta nema nikakav utjecaj, a ja trebam pomoc da se netko bavi njime dok ja uglavnom brinem o malenoj). Ona bi sjedila na klupi a dijete na poprilicnoj udaljenosti od nje. Kad bi stigli doma, uvjeravala me kako je stalno uz njega, a ja nisam spominjala svoja vidjenja u uvjerenju kako je zena vjerojatno bas sjela kad sam ih ja vidjela.
    Prije dva dana mali je dosao s ogrebotinom na celu. Kaze, gurao je neciji auto po zemlji i opalio. OK, kazem ja sve pet, djeca padaju, iako nisam znala o kakvom se auticu radi....
    Danas, dolazim izvana a oni vec stigli. Kaze ona: pao mi je i razbio malo usnicu, a mali se dere ko lud, krvi ko u prici. Opet gurao neki autic, poskliznuo i pao. Kad sam uzela sebi dijete, samo sto se srusila nisam: dijete umjesto svojih prekrasnih gornjih jedinica - krvave rupe u ustima ima! Tu sam pocela panicariti... Ona kaze da to nije ni primjetila, jer da je strasno bi se zabrinula, te se ustrcala i pocela zapomagati kako je stalno uz njega i da ne zna kako se to dogodilo.
    Malo sam izgubila zivce i prepricala sam joj da sam je upravo danas gledala 10 minuta dok je ona "cakulala" sa susjedom na klupi u parku a mali od nje nekih 15-20 metara sam samcat. Poricala je i tvrdila da lazem. Tu sam zaista poludila pogotovo kad me optuzila da lazem pred MM kojeg sam obavijestiladok sam bila u setnji kako nam cuva dijete! Inace, cudno kod nje je bilo da je inzistirala da vec u 8h ujutro izadju u setnju a vracaju se doma oko 11, pol 12.
    Vrlo brzo sam shvatila da je poprilicno "drustvena osoba" jer je vec znala sve tete cuvarice, susjede i djecu.
    Da ne duljim previse - zubi su ipak u ustima ali utisnuti duboko u desni i vjerojatno ce se spustiti - dotad cemo papati nesto mekano i tekuce.
    A sto se tete tice, nasrecu imam dobre susjede koji su mi nakon ove nemile epizode dosli ispricati sve o teti. Teta sjedi, pusi i pije kavu veselo cakulajuci s nekim gospodinom iz kvarta koji vodi svog unuka, dok moje dijete pada po betonu po nekoliko puta, uglavnom su ga podizale i pazile koliko su mogle susjede... Kad je "izbio" zube odmah su shvatili (ona takodjer) da nije tako bezazleno kao sto je ona to meni rekla - da je usnica. Susjede su se ponudile za pomoc, savjetovali da ga hitno vodi doktoru u DZ (nekih 50 m od parka), da zove mene, djetetovu majku, - što je ona sve odbila te ih molila da idu s njom doma i potvrde kako ona nije nista kriva!?
    I zamislite obraza, nakon sto sam je poslala doma i nakon sto smo odradili doktora, ona se vratila i klela kako je ona brizna i stalno s njim.
    Susjedima je strasno zao sto mi nisu ranije rekli o njoi, mozda bismo izbjegli ovu nesretnu epizodu.

Zato pazite koga uzimate, i njegujte dobrosusjedske odnose!
    Ona ce sigurno opet naci novu zrtvu, ali nadam se samo da ce netko u "Uspinjaci" ipak pripaziti jer svakako cu im javiti sve gore receno.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nije mi jasno u tvojoj priči jel ta teta ( kojoj je maleni pao i natukao zube) nađena po preporuci ili preko Uspinjače?

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prek Uspinjače. i reci im sve obavezno

i ljubni malenog u zubeke

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Baš mi je žao malih zubića, mogu misliti kako ste se osjećali! Hvata me jeza od ovakvih priča, jer i nas skoro čeka traženje tete čuvalice.
    S čuvanjem prve curice (Megi- 3 i pol god.) imam razna iskustva:
    1. Sa 6 mj. sam počela honorarno raditi (3 školska sata tri puta tjedno) i čuvala ju je jako dobra obiteljska prijateljica, tada studentica. Bila je predivna, u svemu slušala moje upute i savjete, Megi je i danas obožava, ček smo je izabrali za krsnu kumu drugoj curici (Linda, 9 mj.)
    2. Dva mjeseca prije polaska u jaslice naša draga čuvalica morala se odseliti i vodili smo Megi jednom bračnom paru (mlađi penzići), koji čuvaju klince doma (njih 5 otprilike), preko preporuke, ali uvijek u meni sumnja. Nikad nisu htjeli reći što dijete jede, jedva nam pokazali gdje spava, ona svakog jutra plakala, dočekivala nas sva izbezumljena, a njima lova glavni motiv (rekli sami). Sve se to polako nakupljalo, puno toga nismo skužili odmah... sve u svemu, jedva smo dočekali da se to poglavlje u životu naše srećice završi.
    3. S godinu i pol krenula u jaslice, što se tiče teta i profesionalnosti, sve je bilo OK, zaista smo se preporodili. Najveći problem- Megi stalno bolesna. Uskoro sam ostala trudna i kod kuće na čuvanju trudnoće i jedva smo dočekali da je ispišemo.

Rodila nam se i Linda, a ja dobila novi posao (sa 7 mj.) i ovaj put je na porodiljnom i to s obje curke- tata! MM- najbolja čuvalica na svijetu! :D
    Ali, tata se vraća na posao oko Božića (znate li da tate imaju 2 mj. duže porodiljnog, tj do 14 mjeseci bebinog života?) i onda opet "veselje" i to ovaj put za dvoje djece.
    Jaslice/vrtić otpadaju zbog bolesti, jer ja ne mogu toliko izbivati s posla kao prije i preostaje nam jedino teta čuvalica. Tko zna kaj nas čeka... Pomozi Bože!
    Koji su glavni kriteriji i "cake" na koje treba obratiti pažnju pri izboru?

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Trenutno sam u potrazi za tetom i ne mogu opisati koliko me je šokirala ova priča
    Ja bi je udavila... Ne znam kako si se suzdržala...
    Nemam pojma kako se odlučiti, za sada imam par preporuka. Uglavnom su studentice, apsolventice, sa iskustvom.
    Doista mislim da ću je snimati, ali ipak kakva korist od toga ako se nešto i dogodi. Ne mogu o tome niti misliti...
    Pobijesnim kad čujem takve stvari, pa hoće li te žene imati djecu.
    U svakom slučaju, ja ću K. dati u jaslice na pola dana, a od čuvalice ću tražiti samo par sati dnevno jer K. će spavati kad dođe iz jaslica. Neću tražiti niti da je hrani niti da šeta sa njom.
    Valjda ćemo uspjeti!!!
    Poželite nem sreću, mi vama svima od srca želimo da nađete naj,naj,najbolje tetice čuvalice, brižne, pažljive i pune ljubavi za mališane.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Želim vam sreću idržim fige!!!
    Imam samo jedno pitanjce:
    Nemojte se ljutiti, ali ne mislite li da bi za djetešce ipak bilo previše mijenjati dvije čuvalice (jaslice i teta) svakog dana? Klinci vole rutinu, uobičajeni ritam... dobro, i to bi postao uobičajeni ritam... Ne znam, ipak mislim da bi bilo jednostavnije odlučiti se samo za jednu opciju.
    Pozdrav!

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Linda prvotno napisa
    Koji su glavni kriteriji i "cake" na koje treba obratiti pažnju pri izboru?
    Zajedno s TM napravite popis osobina koje su vam važne i na osnovu njih napravite upitnik. U upitnik uključite i nekoliko problematičnih situacija koje mislite da bi se mogle dogoditi i tražite da vam opiše kako bi ih riješila -inzistirajte na detaljima.
    Ako vam je nešto jako bitno, pretvarajte se da mislite suprotno i tako postavite pitanje. Npr. meni je bilo kakva fizička kazna nezamisliva, ali sam u upitniku imala pitanje "Opišite mi situaciju kada je lakša fiz. kazna prihvatljiva. Naravno, ne mislim na stvarne udarce, već malo po guzi ili packu po prstićima, tek toliko da im objasnite da to što rade nije u redu". Da vidiš kako se otvore kad pomisle da odobravaš udaranje po guzi
    Mi smo tako izabrali našu tetu čuvalicu + još sam nakon 2-3 tjedna poslala u parkić svoju najbolju frendicu da malo čita novine na klupici i promatra kako ga teta čuva. Ono što sam čula me savršeno umirilo.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ima logike u tome da je možda previše i jaslice i vrtić, ali ja moram imati alternativu za zimu kad počmu virozice ( daj Bože da ih ne bude ) jer mi je nema tko čuvati u Zg. Nastojala bih je do proljeća naviknuti da ostaje u vrtiću i na spavanju kad je potrebno. MM ima fleksibilno radno vrijeme i nije zauzet kao ja, pa ona ne bi trebala ostajati svaki dan na spavanju. Međutim brine me da li će htjeti spavati tamo samo npr. 1 tjedno ili 1 u 10 dana. Da li će to i tete prihvatiti?

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Morat ćete se dogovoriti s tetama, iako mogu reći da one baš nisu oduševljene kad neko dijete "iskače" iz njihovog uobičajenog reda. Ipak, mislim da vrijedi pokušati.
    Sretno!

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a od čuvalice ću tražiti samo par sati dnevno jer K. će spavati kad dođe iz jaslica. Neću tražiti niti da je hrani niti da šeta sa njom.
    sto se jaslica tice - bolja je solucija (ne po tete, nego po dijete) da svaki dan spava u jaslicama, cisto radi rutine I reda koji dijete voli - najcesce se nakon prvog tjedna dolaska samo ujutro krene I na privikavanje na spavanje, u jaslicama vecina (skoro sva) djeca imaju potrebu spavanja pa im taj dio dana ne pada tesko - mislim da je to bolja solucija nego (ako sam dobro shvatila) solucija da ponekad po nju dodje tata, ponekad neka teta, a ponekad ostane spavati. tako je lakse nama odraslima, djeci je vaznija rutina s druge strane dobro je da dijete dovode I odvode roditelji zbog prijenosa informacija I zbog kontakta koji dijete vidi I osjeti, uvodjenje neke trece osobe samo ih jos vise zbuni.
    kad je dijete bolesno-moje je misljenje da ipak treba uz nju biti ili mama ili tata.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Zato vas tako volim, uvijek znate još više... :D
    Ja sam htjela K. olakšati da ne ostaje spavati u jaslicama nego doma u svom krevetu, ali ovo što ste napisale zvuči ok. Sigurno ću pokušati naći nekakav kompromis sa tetama.
    Što se tiče bolesnih dana, nadam se da ću uspjeti biti uz nju (novi posao itd.) jer ne znam koliko bi i bila korisna te dane na poslu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Iako nisam "up to date" s vasim postovima, ipak cu dodati, s obzirom na neka pitanja na koja se pozivate, da sam ja pri odabiru bila puno sumnjicavija nego MM koji je odmah tetu prihvatio. Danas ipak priznajem zena je imala savrsen marketing, a usluga koju je nudila KOMA.
    Danas se je pojavila na vratima - dosla je na posao (zamislite obraza?). MM ju je htio otpraviti bez previse natezanja i emocionalnih ispada te s placom za ova 3 tjedna. Pare nije htjela uzeti, ali je i dalje poricala svoju odgovornost. Buduci da je zatvorio vrata da se ne uzrujavam dodatno (dojim malecku), nisam sve cula ali se MM vratio poprilicno uzrujan.
    Ja sam obavila razgovor s Uspinjacom.
    Prilikom odabira ponekad je, moram priznati, tesko vodjenim pitanjima dobiti odgovore koje zelimo. Npr. nas slucaj je bio da kad su poslali tete iz Uspinjace, ni jedna nije imala prethodnog PROFESIONALNOG iskustva cuvanja djece, pa su sva pitanja bila hipotetska - kad bi bilo - sto bi Vi? Zanimljiv je i slucaj tete prije ove: zena ima 7-god. sina, i uglavnom je od njih cetiri bila najprihvatljivija i najiskrenija prilikom razgovora. Kasnije, u tijeku prvog mjeseca saznam da je invalid na lijevu ruku (teska skolioza) i da ne podnosi povracotine i da ih ne moze cistiti. Kako takva osoba moze prihvatiti posao cuvanja male bebe a da ne bude iskrena i prema sebi i prema nama?!
    Btw - vesela novost nasa draga teta cuvalica i prijateljica Dajana (26g.) danas je rodila malog Viktora, 3.250 kg. Dobrodosao! Neka mu je sa srecom!

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Devotion, već sam na jednom topicu spomenula da sam ja prije 10-ak godina radila preko Uspinjače kao babysitterica i oni su lagali o mojim kvalifikacijama da bih dobila posao (ja sam to saznala naknadno). Vjerujem da se preko njih može naći cura/žena koje su OK, ali ta mi je agencija koma. Naša čuvalica je radila prije za njih, ali je do nas došla preko sitea MojPosao.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Zanimljivo! Vi ste dali oglas ili ona na taj portal?
    Sad sam ponovo u intenzivnom trazenju "tete" od rujna,...
    Hvala na informaciji!

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mi smo dali oglas na koji se javilo 30-ak zainteresiranih žena i djevojaka.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •