Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 101 to 105 of 105

Thread: "Zlocesti" decki

Quote Originally Posted by flower
    ima jos jedan paradoks da djeca iz stvarno losih uvjeta odrastanja, sto socioekonomskih, sto zlostavljanja cesto postizu u zivotu najvise i time ruse sve teorije o odgajanju djece...a s druge strane ima brdo depresivnih i nesretnih ljudi iz obitelji koje su sve radile bas kako treba ( i "zloceste" djece u krasnih roditelja)...
    Evo, moj tata je primjer iz obitelji s losim uvjetima i sto se tice prvog i drugog i snasao se sam i sve stvorio sam i svaka mu cast na tome. On se u 16.godini "probudio" otisao u drugi grad, zavrsio drugu skolu, zatim fakultet itd itd.. Tko u 16.g. uopce razmislja o vlastitoj egzistenciji? To je ustvari takav primjer. Ali moj tata nije zdrav i nije sretan i duboko u sebi pati.

A sto se tice depresivnih i nesretnih ljudi iz obitelji "koje su sve radile bas kako treba"... hm, a tko to zna sto bas treba (gledajuci izvana)? Svakome treba nesto drugo.... za jednoga je tocno ono sto treba nesto sto je drugome katastrofa. Mozda bi tu pak pomogla teorija o 5 jezika ljubavi... (darovanje, djela sluzenja, kvalitetno vrijeme, fizicki dodir, potvrdne rijeci)... Mislim da svaki roditelj moze savrseno dobro znati sto nj. djetetu treba ako si dopusti da bude vodjen "iznutra" i nauci "dobro osluskivati".... I dalje moze grijesiti i bude... ali zasigurno zna cemu treba teziti. Za sebe i sm definitivno je tako.

flower's Avatar

Mozda bi tu pak pomogla teorija o 5 jezika ljubavi... (darovanje, djela sluzenja, kvalitetno vrijeme, fizicki dodir, potvrdne rijeci)... Mislim da svaki roditelj moze savrseno dobro znati sto nj. djetetu treba ako si dopusti da bude vodjen "iznutra" i nauci "dobro osluskivati".... I dalje moze grijesiti i bude... ali zasigurno zna cemu treba teziti. Za sebe i sm definitivno je tako.

ovo sve definitivno ne skodi...dapace...

Quote Originally Posted by flower
    ima jos jedan paradoks da djeca iz stvarno losih uvjeta odrastanja, sto socioekonomskih, sto zlostavljanja cesto postizu u zivotu najvise i time ruse sve teorije o odgajanju djece...a s druge strane ima brdo depresivnih i nesretnih ljudi iz obitelji koje su sve radile bas kako treba ( i "zloceste" djece u krasnih roditelja)... velika je istina da o odgoju djece vrlo malo znamo i da ima istine u onome sto JJ kaze - nema pojma o odgoju djece ima samo o razumjevanju i uvazavanju - vatrometa, praskalica, tihih voda i sl. varijacija.
    Ovo si super napisala

Tek sam sada otkrila ovaj topic. Ja imam dva dječaka i presretna sam s njima. Živahni su obojica, za Matiju nemrem niš posebno reći jer je još beba, ali Miha mi je jako dobar. Baš sam zadovoljna kako se ponaša i kako rezonira. Zapravo, prilično je pristojno dijete u okviru dobi. I ne mislim da mi je nešto posebno teško s bilo kojim od njih.

Kad mi je doc treći put na UZV potvrdio drugo muško, moja mama je tak razočarano rekla: " A kaj je ipak dečko? Ja sam se do zadnjega nadala da bu curica." Dobro da mi nije bila blizu jer sam imala poriv da ju tresnem prek telefona. A mogući nastavak teksta bio je: "...da i ona tebi bude bezobrazna kakva si ti bila, da vidiš kak je teško s curicama..." Sve znam. Ja dolazim kao starije dijete iz obitelji u kojoj je mama jaaaako preferirala mlađe i muško (tata nije imao prevelikog utjecaja na to). I moram priznati da me bilo malo strah što će biti ako dobijem djevojčicu, ne zato što mislim da su djevojčice lošije od dječaka, nego zato nego zato što ja još uvijek vučem traumu iz odnosa majka - kći (iako se nas dvije sada slažemo, ne živimo skupa pa možemo ). Stvarno ne mislim da su djevojčice i dječaci bolji ili lošiji jedni od drugih, takvima ih čini samo naša vizija, naočale kroz koje ih gledamo. A Bože moj, razlikuju se. Moraju se razlikovati, uostalom i biološka im je funkcja različita, ne?

Btw, što se "boljih" ili "lošijih" uvjeta odrastanja tiče, sklona sam primijetiti da su djeca iz većih obitelji bolja. Ustvari, teško je reći "bolja", ali, ne znam kako bih se izrazila, možda potpunija, s više razumijevanja, dublja... Naravno, to nije pravilo, odgoj ostaje smjerokaz. Jel se kome čini isto?

Goga.. zamjetila sam i ja to sto kazes u vezi vecih obitelji! Nije pravilo, kao ni nista drugo, ali cesce je tako!

Kad si vec spomenula mamu.. skoci na topic da li ste odgajani po AP.. u AP forumu!

Page 3 of 3 FirstFirst 123