posebno za vv
http://www.boston.com/news/globe/ide...talist?pg=full
posebno za vv
http://www.boston.com/news/globe/ide...talist?pg=full
na radovima MA bazira se teorija AP, a i cesto se na forumu govori kako su ap djeca sigurnija i sl. zbog utjecaja roditelja - pomalo se zaboravlja na temperament...he classic attachment experiment, developed by Bowlby's protege Mary Ainsworth and known as the "Strange Situation," examines how distressed a child gets, in the lab, when he or she is left alone, or with a stranger, by her mother. Children who cry the hardest, and who later resist their mothers' attempts to comfort them, are graded as less securely attached than those who cry less and settle down quickly.
Yet it's possible, Kagan says, that those poor kids "could have a wonderful mother, and made a very secure attachment with her, but they may have a high-reactive temperament, and so they couldn't be soothed." Attachment theory, he says (echoing its feminist critics), places unfair blame on moms.
Zašto posebno za mene, ako si na mene mislila?
zbog ponasanja V. koje cesto objasnjavaju kao utjecaj odgoja (i npr. dojenja), a znam da si AP mama i da iako se negdje vrlo cesto kaze da AP odgoj oblikuje odredjeni oblik ponasanja postoje izuzeci koji se jedino mogu objasniti karakterom![]()
jel neki bed?
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=26734
sad kuzim da sam to trebala tu staviti pa bi bilo jasnije![]()
Da si to stavila tamo, onda mi tek ne bi bilo jasno :D.
Nije bed, samo me zanimalo.
Neobičan tip, taj Kagan. Fora mi je kako kaže da se ništa ne može napraviti, a maloprije je pisao o "zabavnom" testu djeteta od 4 mjeseca koji pokazuje i rizik da dijete razvije ozbiljan strah/neugodu od socijalnih interakcija, da se kasnije osjeća nesretnije nego drugi ili da mu ponašanje bude delikventno. Taj test nekako, hmmm, ne bih željela napraviti ni svom djetetu ni sebi. A čak i da radim i da skužim da me to možda čeka, i dalje bih birala nježno roditeljstvo i dojenje do kad nam paše.
O kakvom je testu riječ? (Ovo je čista znatiželja, samo me zanima što sve ljudima pada na pamet)VedranaV prvotno napisa
Pogledaj na linku, na početku je članka. Pokazivali su niz novih igračaka djetetu, pratili reakcije i kasnije izvodili zaključke.
Kegan je zanimljiv jer je odgovor na teoriju na osnovu koje je nastao AP - to je Mary Ainsworth-ina teorija o oblicima povezivanja djece s roditeljima, I ona je radial eksperimente- njen je bio da dijete s majkom dodje u igraonicu pa se biljezi njihovo ponasanje. Sigurno povezana djece (a to bi po Searsu bila AP djeca) su roditelje dozivljavala kao sigurnu luku I bili bi u krilu majke pa bi onda malo puzajuci istrazivali, pa se vratili I tako stalno sirili prostor igre I interakciju…druga su djeca bila ona koja su stalno trazila majku I nisu se odvajala, cesto su plakala I negodovala (ta su djeca ocjenjena kao nesigurna I narodski receno prepovezana s majkom) a treca su ona djeca koja su bez beda uletila u igru I kad bi se majka pojavila cesto su plakala ili bi majku tukla I sl…ovo ja napamet pisem, mislim da je dob ispitanika bila 8mj. ponasanje djece direktno je povezano s ponasanjem majki. a slicno kaze I Sears da ako pratis njegove postavke dijete ce ti biti takvo…a zapravo nije uvijek tako.
kegan je svojim eksp. pokusao pokazati da se neke stvari odredjuju karakterom pa je uzeo djecu od 4 mj. I dokazao da vec u toj dobi postoji razlika, zatim su majke bile educirane o postupcima I promjenilo se neko ponasanje djeteta, ali je ostalo u granicama tmperamenta. MA teorija je nastala u doba biheviorista - kad se sve objasnjavalo kroz postupke I ponasanje, Kegan u cijelu pricu uvodi I temperament. Temperament kao stalna oznaka osobe (znaci malo mjenjiva) u nekim je stvarima dobra predikcija pa I delikventnog ponasanja…nije to prorocanstvo koje se ispunjuje, vise je nesto sto treba uzeti u obzir kad se gleda dijete. Toga se ja najvise bojim (ne kod tebe, kod nekih) kad zabrazde u teoriju I od silne teorije ne vide dijete.
Previse sam zaruzila…
Sad ako opet kazes da ne kuzis…ima da se poklopim usima![]()
Smajl je bio na ovo zadnje.
Zanimljivo je ovo što pišeš.
Meni je danas teško za zamisliti da je itko ikad imao ideju da se djecu može u potpunosti formirati vlastitim postupcima prema njima.
Ali ni stavljanje sve težine na temperament mi nije logično. Ipak smo mi i društvena bića.
Da iskopiram svoj odgovor s druge teme o ovom tekstu
Vjerujem da se djeca radaju sa osobnoscu i temperamentom, ali kako sve stvari imaju dvije strane medalje, tako ima i dijete. A onu "losiju" se izvlaci losijim odgojom, a ona bolje raste i vidljiva je vecu kolicinu vremena ako se koristi "dobar" odgoj baziran na ljubavi i postovanju. Mozemo reci da je medalja rodena... a njene strane bira roditelj svojim odnosom.
Mirno ili aktivno dijete, extrovertirano ili introvertirano, radosno ili udubljeno... to su razliciti temperamenti koji nemaju veze sa odgojem.. ali probajte naslutiti drugu stranu medalje tih osobnosti ovisno o odgoju.
Intovertirano moze postati depresivno, radosno hiperaktivno itd itd...
Tako ja vidim stvari.
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Kuzim sto flower misli.. da se na kraju ne pocnemo svi osjecati lose zato sto nismo savrseni! Ali to ima veze s nasom inteligencijom. Mi trebamo znati da nismo i ne mozemo biti savrseni, ali da nam je duznost pokusavati!Zamisli samo kolicinu nesavrsenosti bez pokusavanja!