Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: krpelj

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno krpelj

Jucer sam poslije kupanja nasla Editi krpelja na glavi, tacnije ispod kose. MM ga je odmah kompletnog iscupao, ali smo sad u strahu od zaraze.

Znate da mi zivimo u Alpama a krpelji ovdje znaju biti dosta zarazni.
    Ustvari, nismo boravili u podrucjima gdje su opasni krpelji, ali ga je vjerovatno pokupila dan ranije na bazenu (sjedili smo na travi), ili dva sata ranije u parku. Ja sam krpelja prvi put u zivotu vidjela, ali mm mi kaze da misli da nije dugo bio na tijelu, jer nije bio napet (valjda se sisajuci napne, sta li). Bio je nekako viseci i nije ga tesko bilo iscupat.

MM mi savjetuje da ne panicim, ali meni sve to ne izlazi iz glave. Zvali smo i kliniku u Innsbrucku, te su nam rekli da narednih dana malo promatramo mjesto uboda i da pazimo na tzv. simptome gripe. U tom slucaju se javljamo ljekaru.

Ima li neko slicno iskustvo?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ja sam kod svoje djece našla krpelja barem deset puta jer se puno krećemo po prirodi.nikad nije bilo nikakvih problema.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj dolega prvotno napisa
    ja sam kod svoje djece našla krpelja barem deset puta jer se puno krećemo po prirodi.nikad nije bilo nikakvih problema.
    Dolega, drugaciji su krpelji kod vas u HR. I kod nas u Bosni su bezopasni. Ali ovdje znaju biti zeznuti. Cesto se djeca vakcinisu protiv meningitisa koji prenosi krpelj. Edita je primila mnosto vakcina, ali ovu nije.
    Medjutim, jucer sam cula da je sin od prijeteljice pokupio vec cetiri krpelja (jedan nedavno) i da je sve proslo OK, iako nije vakcinisan.

Ja mislila da sam cetkom zakacila nekakvu bradavicu, madez..., kad mm skoci dohvati pincetu.... On je nekada dok je bio samac imao macku koja iz iz suma Alpi znala donosit po dest krpelja, ali nikad na njega nije preslo. Ne znam gdje bas na Editu nadje.

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

nazalost Snorki, moram te razocarati - cak u Hrvatskoj krpelji mogu nositi bolestince i ljudi u Hrvatskoj mogu primiti cijepiva ako zele. I mi se krecemo puno po prirodi, i nakon svakog izleta se detaljno pregledamo, iscupamo bestije, i sljedecih par dana pratimo za znakove bolesti. Vazno je paziti kako ih iscupas i vazno je pratiti ne samo mjesto uboda nego cijelo tijelo.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Jeste li odmah dezinficirali mjesto uboda?

I ja sam kod naše djece, pa i nas samih, pronašla na desetke, nikada nije bilo komplikacija.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Sanjica prvotno napisa
    Jeste li odmah dezinficirali mjesto uboda?

I ja sam kod naše djece, pa i nas samih, pronašla na desetke, nikada nije bilo komplikacija.
    nismo nista dezinficirali. Nista nam doktor za to nije rekao :?
    Nasla sam na internetu nekavu stranicu i saznala sam da ima i u HR na nekim mjestima opasnih krpelja.
    Nadam se da nece nista biti. U slucaju temperature i povracanja daju nekakve antibiotike. To je najcesca bolest koju krpelj prenosi (fakat sam zaboravila kako se zove. nesto sa B :? Mozak mi ne funkcionise.

Sad sam pricala sa ovom prijateljicom ciji mali redovno kupi krpelje. On je znao toga pokupit ko njih kuci u vrtu. A i mi smo bili na pitomim mjestima, tako da cisto sumnjam da ce se iskomplikovat.

Sto se tice cjepiva, mm je protiv njega. Kaze, da i pored toga dijete moze biti zarazeno.

gapi

Početno Cijepljenje

Cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa je ucinkovit nacin prevencije jedne od bolesti koju prenose krpelji i to one koje se najvise i bojimo. U Hrvatskoj postoji i cjepivo za djecu (od 1 - 11 godina) i cjepivo za odrasle.
    U subotu sam u Jutarnjem procitala da su se oko Koprivnice pojavila nova zarista i da se povecao broj oboljelih.
    Prema tome, s krpeljima se nikad nezna.
    Druge bolesti koje prenose krpelji (borelioza i erlihioza) uspješno se liječe antibioticima.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mismo se svi cjepili protiv te boelsti (jer je neizljeciva) i sad se opce ne zivciram kad vidim da imaju krpelja, dva, pet ili 10

mislim da bi svatko tko zivi ili cesto boravi na mjestima koju su poznata kao zarista trebao obaviti cjepljenje, koje iako je dosta skupo, u slucaju nedajboze bude neprocjenjivo

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad sam se sjetila da smo vec nekoliko puta pricali o tome
    na jednom topicu cak ima linkova na vise podataka o samoj bolesti koju izazivaju
    evo

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...t=krpelj#60227
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...rpelji&start=0

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    mislim da bi svatko tko zivi ili cesto boravi na mjestima koju su poznata kao zarista trebao obaviti cjepljenje, koje iako je dosta skupo, u slucaju nedajboze bude neprocjenjivo
    potpisujem Mukicu,uz malu nadopunu -ovdje u Austriji cijepljenje stvarno nije skupo

gapi

Početno

Članak o prevenciji bolesti koju prenose krpelji

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=202&Show=1733

gapi

Početno

I ja sam cijepila sebe i obitelj. Cjepivo je efikasno i nakon zavrsetka primarnog cijepljenja od 3 doze zastita traje 3 godine. Tko zeli zadrzati imunost docijepit će se svake 3 godine jednom dozom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •