Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: posvojiteljski dopust

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno posvojiteljski dopust

moja prijateljica ovih dana dobiva svoju bebu. obzirom na njen radni staž - molila me da pitam ima li kakvih problema oko ostvarivanja posvojiteljskog dopusta, i kome se treba javiti za ostvarenje tog prava.

bila je na burzi, a od 1.7.2005. do 14.06.2006. je radila (ugovori na određeno). od 14.06. do 17.7. nije radila, ali nije bila prijavljena na burzi. sad opet ima ugovor na određeno.

bebica je novorođena. ima li pravo na jednokratnu naknadu za opremu? još neka prava za koja znate???

sorry ako sam malo emotivna, ali ta prijateljica je meni kao kćer (pa ak zvučim ko luda baka... )...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ako je to ona na koju mislim

od svih nas

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...jednokratna naknada ide cini mi se do godinu dana ako bebac ima,ali meni su svejedno dali ( GODINA I POL) -posvojiteljski mi je otvorila tajnica u skoli a ona to sređuje na Hzzou u gradu. naknada ce joj biti 1600 kn.( )...
    pitaj sta god te jos zanima!!!
    p.s. ako malo pregledas-pisala sam o posvojiteljskom dopustu a pogotovo o tome da ne mora kod otvaranja posvojiteljskog dopusta dati bas kompletno rjesenje sa svim podacima o bebici-dovoljna je potvrda u kojoj ce pisati klasa i urbroj rjesenja te od kad je rjesenje postalo pravomocno-ako kazu da ne moze-neka mi se slobodno obrati.Moze MOZE i te kako,samo se malo treba potruditi i drzati se svog,jel....!-taki.samo pitaj sta te zanimaaaa!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala

čitala sam tvoj post, samo ne znam kakva je situacija kad nije u stalnom radnom odnosu, i da li ovaj prekid radnog odnosa utječe na mogućnost dobivanja naknade...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Taj joj prekid neće smetati jer je mali. Ako joj poslodavac ne produži ugovor o radu, a ona je na korištenju posvojiteljskog dopusta, HZZO će joj nastaviti i dalje isplaćivati naknadu, bez obzira na raskid radnog odnosa:

Članak 34.

Osiguraniku kojem je za vrijeme trajanja bolovanja prestao radni odnos, odnosno obavljanje djelatnosti osobnim radom, pripada naknada plaće, još najviše 30 dana nakon prestanka radnog odnosa, odnosno obavljanja djelatnosti osobnim radom.

Iznimno, ako se osiguranik ozlijedio na radu ili obolio od profesionalne bolesti, pripada mu naknada plaće za vrijeme bolovanja zbog te ozljede, odnosno profesionalne bolesti i nakon prestanka radnog odnosa, sve dok ponovno nije radno sposoban, odnosno do konačne ocjene radne sposobnosti ili invalidnosti.

Za vrijeme bolovanja zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem, korištenja obveznoga rodiljnog dopusta, korištenja rodiljnog dopusta do jedne godine života djeteta, rodiljnoga dopusta do navršene treće godine djetetova života za blizance, treće i svako sljedeće dijete, odnosno više djece jednake dobi, rodiljnog dopusta iz članka 58. stavka 9. Zakona o radu, posvojiteljskog dopusta, prava na rad u skraćenom radnom vremenu do jedne, odnosno tri godine života djeteta iz članka 59. stavka 1. Zakona o radu te prava na rad u skraćenom radnom vremenu do tri godine života djeteta iz članka 59. stavka 3. Zakona o radu, dopusta iz članka 57. Zakona o radu, korištenja stanke za dojenje djeteta iz članka 60. Zakona o radu osiguraniku koji koristi jedno od navedenih prava pripada pravo na naknadu plaće i po prestanku radnog odnosa do isteka korištenja istog prava.
    http://www.hzzo-net.hr/osnovno/zakon...procisceni.htm

Posvaja se novorođenče, jel da? Onda će joj posvojiteljski dopust trajati ili do bebine navršene godine dana ili 270 dana, ovisi što je duže.

Prava posvojitelja, odnosno osobe koja skrbi o djetetu

Članak 74.

(1) Prava utvrđena ovim Zakonom radi zaštite majčinstva i podizanja djece, može koristiti pod jednakim uvjetima posvojitelj djeteta ili osoba kojoj je na temelju rješenja tijela nadležnog za poslove socijalne skrbi, dijete povjereno na čuvanje i odgoj.

(2) Ako je dijete starije od dobi predviđene ovim Zakonom, za korištenje prava iz stavka 1. ovoga članka, jedan od posvojitelja djeteta mlađeg od dvanaest godina ima pravo na posvojiteljski dopust od 270 dana neprekidno, od dana posvojenja, pod uvjetom da supružnik posvojitelja nije roditelj djeteta.

(3) Osoba iz stavka 1. ovoga članka ima pravo na rodiljni ili posvojiteljski dopust u ukupnom trajanju od najmanje 270 dana.

(4) Za vrijeme korištenja posvojiteljskoga dopusta, posvojitelj ima pravo na naknadu plaće, prema posebnim propisima.
    Naknada za posvojiteljski dopust kreće se u rasponu od 1.600,00 do 2.500,00 kn (ovisno o njenom prosjeku plaće) za period do bebine navršene godine dana, a ako bi dopust trajao preko bebine prve godine, tada bi naknada iznosila 1.600,00 kn.

Pogledaj tabelu na ovom linku, propisi koji vrijede od 01.07.2004. vrijede i danas, u neizmjenjenom obliku:

http://www.hzzo-net.hr/informacije/rodiljni_dopust.htm

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: posvojiteljski dopust

Citiraj sorciere prvotno napisa
    bebica je novorođena. ima li pravo na jednokratnu naknadu za opremu? još neka prava za koja znate???
    da li i roditelji posvojitelji imaju pravo na djecji dodatak grada zagreba?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Čokolada: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/profil...profile&u=1064
    koristi ili je koristila posvojiteljski dopust, ona ti može dati info iz prve ruke.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

http://www.zagreb.hr/SlGlasnik.nsf/V...penDocument&19

U odluci nema ni p o posvojiteljima. :/

Neka preda zahtjev, nema što izgubiti.

I možda ima pravo na dječji doplatak kojeg daje HZMO:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=173&Show=1391

on ovisi o imovinskom cenzusu.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

minnie - ti si !!

upravo sam joj čitala (telefonom) sve što si napisala. sutra se vraća u zg, pa ćemo se vidjeti, i onda ćemo sve još jedom proučiti.

kamo ona treba ići? u hzzo? (di je to? )

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

:D super, super!!!
    Ima prava na one Bandićeve kune, kako piše u navedenom linku.
    Na HZZO za posvojiteljski dopust ide prema mjestu stanovanja (Jukićeva, Klovićeva...). Za sve dokumente bebice postupak je gotovo isti kao i kod biološkog novorođenčeta (piše na portalu kojim redosljedom što ide).
    Jako se veselim svoj novoposvojenoj djeci i roditeljima

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čokolada :D !!!!!!!!!!!!!!!!!

ako se još bilo čega sjetiš do sutra, daj pliz napiši - tako da ona može sve odjednom pročitati.

sutra ima trčanje oko vađenja dokumenata. (sjećam se toga kod frendova - kad sam JA upisivala malenu - jer su novoj mami otkazala i koljena i jezik od uzbuđenja i sreće! )

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Sorci, imaš PP s detaljima.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Sorci, imaš PP s detaljima.
    pročitala - kopirala!

Angelina Bell avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pozdrava svima.

Podižem malo ovu temu jer trebam hitno vašu pomoć.
    Prijateljica je posvojila dvoje djece (3 i 7 godina) i trebala bi započeti sa porodiljnim, no, prije par dana, nazove je pravnik i zamoli je da se strpi još malo, jer da još nije spremio rješenje, a razlog je taj što ne zna za koji članak i stavku zakona da se veže. :shock: Možda ne zna ni kako da ga sastavi, jer nije nikad imao takav slučaj. Još kaže da ne zna da li da traži u Zakonu o radu ili u Obiteljskom zakonu. "Dobrog" li pravnika!!!

I... koliko dana ima ona pravo porodiljnog s obzirom da su dvoje, a došli su odjednom.

Unaprijed hvala i cijenim vašu pomoć.

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Evo početka teksta mog rješenja o posv. dopustu:
    " Na osnovi članka 27. stavke 2. zakona o zdravstvenom osiguranju ( Narodne novine br. 94/01,88/02,149/02,117/03 i 30/04), Područni ured XXX sukladno odredbi članka 105. zakona o zdravstvenom osiguranju....donosi rješenje....."

Pa zatim:" za vrijeme korištenja posv.dopusta prema članku 67. stavci 2. zakona o radu ( NN 38/95,54/95,65/95,17/01,82/01,114/03) nadoknada plaće isplaćuje se sukladno članku 19. zakona o izvršavanju Državnog proračuna Rep.Hrvatske za 2004. godinu (NN 31/04)....

Eto,neznam jesam li kako pomogla.A to za broj dana za dvoje djece neznam,ja imam za jedno 270 dana.neka malo pita.I ja kad sam otvarala posvojiteljski osjećala sam s kao da sam na mjesecu i istrazujem nesto nepoznato-u vecini dokumenata i papira nema stavke za "posvojeno",samo "rođeno"... :shock: :shock: :shock: -eto.Ako te još šta zanima,slobodno pitaj.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Napisala sam već ti PP.
    Ako je tu riječ o pravniku-neznalici iz njene firme, neka se obrati pravnoj službi HZZO-a, jer pravnik iz firme ne može kočiti početak posvojiteljskog dopusta zbog vlastitih interesa. Posvojiteljski dopust mora početi danom pravomoćnosti rješenja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •