ja sam danas pekla i ostalo mi smjese, pa je čekala da se prva tura ispeče...white_musk prvotno napisa
čak mi se čini da su bolje ispali ovi koji su "odležali"![]()
ja sam danas pekla i ostalo mi smjese, pa je čekala da se prva tura ispeče...white_musk prvotno napisa
čak mi se čini da su bolje ispali ovi koji su "odležali"![]()
Imam kalupe u koje stane 12 kom pa pravim duplu porciju, moram li naglasiti da se sve pojede. Da muffini mogu mahat, čim se ispeku, mahali bi![]()
Prijavljujem se!
Jučer sam pročitala recepte za Muffine i navečer kupila kalup (12 komada).
Maloprije sam radila prema Ančicinom receptu Temeljne Rodine Muffine i super su, ukusni, meki (s tim da sam ja stavila grožđice i sušenu brusnicu, pola-pola). Radila sam s nekom mjericom na kojoj piše 1/4 cup, 3/4 cup, 1 cup, ali mi se čini da za dva kalupića nije bilo dovoljno smjese da Muffin dobije onaj klobuk kad se ispeče. (malo su niža ta dva primjerka)
I kako jučer nije bilo za kupiti papirića nisam ih ni stavljala, nego smjesu izravno u maslacom namašćen kalup (nikakve frke nije bilo s vađenjem).
Što da kažem: HVALA što mi otkriste Muffine. :D
Probat ću i neki slani recept, sa sirom, možda malo pršuta dodam![]()
nije valjda da trebaju i papirici za kalup :?mama_jos_malo prvotno napisa
Ja sam ga kupila prije nekoliko dana i evo upravo sam isprintala recept od mame san (nekako mi najjednostavniji za nas pocetnike).
Kanim se pravit.
Nego, jel stvarno trebaju papirici...
Ako ne, jel moram malo pouljit ono udubljenje, ili pobrasnit![]()
... i je li pod kiselim vrhnjem podrazumjevate povlaku?
ako imaš teflonski kalup ne trebaš papiriće. ali s njima je jednostavnije, ne moraš prati kalup.kad sam par puta ostala bez papirića, malo sam namastila i pobrašnila kalup iako to kod teflona ne bi trebalo. wow, letili su van ko ludi.
koliko se sjećam, u mammin recept treba dodati više vrhnja (jes, pavlake) nego što piše, meni su ispali suhi kad sam radila po receptu. možeš doliti i mlijeka.
kad ih napraviš jednom-dvaput, znati ćeš koja je prava gustoća tijesta.
jesu teflonski. Zato ste me zbunilims. ivy prvotno napisa
Mislila sam da svi imamo iste kalupe
(ja kuharice Jovanko draga
)
sad mi rece prijateljica da ona namaze one rupice kalupa (isto teflonski) puterom i stavi u frizider. Kad izmjesa smjesu izvadi kalup iz frizidera i sipa. Kaze da se super vade.
HIPERČOKOLADNI MAFINI ZA NAJVEĆE ČOKOLADOLJUPCE
by apricot
Sastojci:
1 šalica zobenih pahuljica (ili muessli s čokoladom)
1 šalica kiselog mlijeka
Muti sve po redu kako piše. Ja pečem na 200°C 20-tak minuta, tako radi moja pećnica, a vjerujem da je u nekoj drugoj dovoljno na 180°C. Nema greške![]()
jel se vade kada se kalup ohladi, ili...
ljudi javite se![]()
vruće ne možeš vaditi, pogotovo ako nisu u papirićima. raspasti će se. možeš jedino čeprkati, pitaj apri.![]()
cekala sam da se ohlade, a ipak su mi se poprilicno rasuli.
Medjutim, sve smo pojeli. Zaista su ispali ukusni. 8)
Kada budem pravila drugu turu, moram kalup malo bolje namazat margarinim.
ja ih uglavnom pravim po onom temeljnom (ančicinom) receptu,
s tim da mi je mjera velika čaša kiselog mlijeka, ona od 400-450 g.
onda samo stavljam 3/4 te čaše zobenih, pa 3/4 brašna itd.
i to mi je taman mjera za 12 komada
a dodajem što god mi padne napamet
prije par dana sam pravila slane (prvi put) sa šunkom i sirom i nisu mi se baš svidjelii :/
ali smo ih svejedno sve pojeli![]()
Iz silikonskih kalupa ispadaju sami. Čak i ako se ne namažu maslacem. Tko god je izmislio te kalupiće-kapu mu skidam. Muffini se nose u školu za užinu i veli M. da joj dva nisu dosta nego da spakiram i za prijateljice.snorki prvotno napisa
Evo jednog novog-
Toblerone muffini
150 g čokolade Toblerone
300 g brašna
2 čajne žličice praška za pecivo
pola čajne žličice sode
pola čajne žličice soli
2 jaja
75 g maslaca
80 g šećera
2,5 dl mlijeka
Pečnicu zagrijemo na 200 *C. Toblerone sitno nasjeckamo, izmiješamo čokoladu sa brašnom, praškom za pecivo, sodom i soli. U drugoj posudi izmiješamo jaja sa šećerom i omekšalim maslacom. Dodamo mlijeko i brašno sa čokoladom. Smjesu stavljamu kalupe (kaže - bolje prije staviti papirnate košarice). Pečemo približno 20 minuta. Najukusniji su topli.
Nisam još sigurna, meni je nekako sama čokolada bolja a tko voli nek izvoli![]()
trebalo mi je sto godina da se pokrenem napraviti muffine, izabrala sam čokoladna i oduševljenju nema kraja :D :D , preprefino, jedino me malo mučila čokolada kako ju izdrobiti na što manje kockice, nisam uspjela nego sam stavila na kraju komade, jel može neki savjet za mene smotanu kako je najlakše izdrobiti čokoladu?
stuckaš je onim batićem..ili, meni je bolje sa nožem prerezati svaku kocku na 3-4 dijela...ja volim više krupnije komade...![]()
JA isto više volim velike komade čokolade... nema ničeg boljeg nego kad zagrizeš u muffin, a čokolada se razlije po ustima![]()
a) uzmeš muža
b) daš mu čoksu, nožić i dasku
c) on radi kako je mamma opisala, nožem reže na manje komade. umjesto vodoravnog rezanja, još je bolje vrh noža zapiknuti u kockicu i odlomiti komad. dobiješ komadiće raznih veličina, uglavnom dosta velike da imaš u što zagristi (šljiviš one kapljice koje ne osjetiš pod zubima)
mamma, ostalo mi višanja od klafuta pa ću ih ubaciti u tvoje presedane. jedva čekam!
ali obavezno uz višnje i ubaci dvije velike žlice soka od višanja...![]()
Ja sam prije par tjedana u metrou kupila one jeftine kalupe, nešto skoro kao teflon, ali nije, a piše non-stick.
Jedan kalup je taman da u njega idu papirići, pa sam u njemu pekla tako, a drugi ima dno oblika ružice, pa tu ne stavim papirić, malo pouljim, pobrašnim i kad su pečeni, malo lupim dnom kalupa po dasci i bez problema ih vadim vrele još van, nema uopće problema.
A kad mi ispadne više od 12 kom, čini mi se isto da ova odležana smjesa bude još bolja..
mislim da bi se maffins od Mamme san trebal peci na 150 stepeni, ili nesto manje od 20 min.
meni su prosli put zagorili![]()
evo, sad je treca sreca. Stavila sam papirice u kalup, jer su se zadnja dva puta zapekli![]()
što se tiče čokolade... ja uvijek kupim 100gramsku jer je tanja pa se bolje da rezati.
a nekad ju znam staviti u vrećicu (za zamrzavanje) i izlupat![]()
Prekjučer sam radila čokoladne muffine (od mamme san) i nisu mi baš uspijeli....na vrhu je bila normalno korica, a u sredini i na dnu je bila rastopljena čokolada. Uopće nije bilo smjese nego samo rastopljena čokolada.
Pa di sam zezla ?
Pa koliko si čokolade ubacila??![]()
Čitam Vas i nikako da probam napraviti te zarazne kolačiće.
Još se dvoumim koji kalup da uzmem.
Morat ću što prije kupiti neki jer mi svaki put kada Vas čitam rastu zazubice..
Malo više od 15 dagPa koliko si čokolade ubacila??![]()
Stvarno ne znam u čemu je fora da mi nije bilo smjese nego samo rastopljena čokolada.... :/
majko sanko, ja sam zadnja dva puta sve ubacivala odokativno i super je ispalo. Jedino sto mi se prva dva puta smjesa ljepila za kalup. Onda sam kupila papirice da ne rizikujem i super su ispali.mamma san prvotno napisa
Sad razmisljam da krenem isprobat neke druge... Koji su najbolji?
meni su super oni hiperčokoladni od apricot,a MM- se najviše sviđaju oni po doleginom receptu, a Isa najviše voli ove od mamme san![]()
ja sam sinoc ponovo pravila ove od mame san, s tim da sam u smjesu ubacila i kompot od kupina, pa je bilo malo socnije. :D
Sad su na redu neki drugi... mozda ovi od Apricot???
navukle ste me fino na kolace.![]()
Engleski čajni kolačić ( MUFFIN )
O,5kg brašna –tip 850
150-170g maslaca
pola plavog vrhnja
1 pp + 1 v.š
200g grožđica ( natopiti u vodi sa malo soli, kad omeksaju ocijediti)
1 čaša oraha ( čaša od joghurta ) grubo samljevenih- može se dodati i više po želji, ali ovo je dovoljno
240g šećera
korica 1 naranče + sok od pola naranče( može zamjena i sa limunom )
kardamom mljeveni ( kolicina po zelji, ali kardamoma manje jer je jak )
klinčić mljeveni ( klincica stavim vise od kardamoma)
cimet mljeveni ( cimeta najvise)
smjesa ima boju tamno smedje i sasvim lagano se lijepi za ruke
- maslac umijesiti u brasno, i sve zajedno zamijesiti i staviti u kalupe.
200 C na 15-tak min
o mamice
bila ja u ikei i vidjela
knjižurinu s receptima
o njihovom veličanstvu
ajme slika
ajme recepata
ajme kad bih još razumjela njemački
ajme ko će kupiti i prevoditi nam?
ja cu je dobit za poklonMamita prvotno napisa
![]()
SanjaMamita prvotno napisa
![]()
Vjerojatno ti je bila prerijetka smjesa. Mora biti otprilike kao tijesto za pizzu ali manje kompaktna. Meni se još nije desila prerijetka smjesa za muffine, ali kod kolača koji su od lijevanog tijesta tipa biskviti dodatke stavim na vrh tijesta, onda potonu taman do sredine kako se tijesto napuhava.Ana :-) prvotno napisa
ah, meni se danas desila rijetka smjesa ( muffini od sira i spinata ), prvo se napuhnulo, pa sve potonulo, izvana se speklo savrseno a unutra ajme meni. Sve sam pojela jer je fino bilo, ali ne kuzim koliko mora biti gusta smjesa :/ .
Toliko, da ako je zguraš u jedan dio zdjele u kojoj je miješaš, tamo i ostane. Ja uvijek stavljam zobene, pa mi je onako malo čupava.
Joj thx!
Stavila sam zobene i toliko su se stvrdnuli tj zapekli da sam morala polako papati jer su bili ko neki kamencici, valjda ih treba prije lagano namociti.
A i svaki recept moram mijenjati tj prilagodjavati jer ne konzumiram jaja.
A kalupi koje sam si kupila su super, fakat se nis ne zaljepi.
I vise volim slane, slani muffini, jooooooooj super!!!!
[quote=ms. ivy]kombinacija je ubitačna, vidjeti ćeš!
TEMELJNI RODINI MAFINI
by Ančica (kojoj zahvaljujemo što je uvela mafine u naš život)
narančasto/brusnična varijacija by ivy
Sastojci:
1 šalica zobenih pahuljica
1
Imam jogurta...??
Može i jogurt, ja stavim i acidofilno mlijeko i bioaktiv....
ako je čvrsti možeš ga malo razrijediti mlijekom (ili vodom).
Zobene je dobro namočiti u kiselom mlijeku/vrhnju/mlijeku, ovisi kaj se stavlja u smjesu.smile8 prvotno napisa
Napravila ja muffine po temeljnom i malo su mi spljošteni. Zapravo nisu niti izvirili iz kalupa. Nisam stavila sodu bikarbonu. Jel to možda zato?
ovo su moji maffini...moj recept...doradila sam prijateljicin
http://[img]http://pic.piczo.com/img....jpg[/img]
3 jaja
150gr šećera
150 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 cimet
1 žlica kraš ekspresa
150 gr maslaca ili margarina za kreme
1 vanili šćer
200 gr čokolade (po mogućnosti 3 vrste)
1 naranča ili 0,5 tegle višanja
korica pola limuna i sok pola limuna
hopla ili bilo koje slatko vrhnje
umuti odvojeno žumanjak i bjeljanjak
u umućeni bjelanjak dodaj šećer a u žumanjak maslac
umuti i sve skupa pomiješaj
u tu smjesu dodaj brašno, prašak za pecivo, cimet, žlicu kraša i vanili šećer - sve dobro
umutiti
u tu smjesu dodaj naranču ili 0,5 tegle višanja (koru limuna naribaj i od 1/2 limuna dodaj sok)
umuti sve dobro
dodaj čokoladu sitno nasjeckanu na komadiće
preljev
na pari otopi 100gr čokolade za kuhanje
stavi nek zakuha vrhnje za kuhanje
kad je vrhnje zakuhalo njime prelij čokoladu i mješaj na pari sve dok ne dobiješ jednoličnu smjesu
gotove maffine uranjaj u čokoladu i vuola...
dobar tek
edit: za slatko vrhnje, ja sam uzela pola litra i bilo mi je previše čokolade tako da preporučam manje pakovanje, jedino ako radite troduplu dozu (36 maffina) možda bi moglo biti dosta...
ispričavam se na slici, stavila sam URL i nije mi jasno kak oje ispala slika